onsdag 16 december 2009

Köket

Tänkte att jag i dag skulle visa er mitt lilla kök som jag bara blir mer och mer förtjust i.

Mitt nya älskade lilla kök. Kokboken är uppslagen på rostbiff
som ska in i ugnen om en stund.

Det är inte stort och skåpen är fula av aluminium som imiterar trä, men det är ändå väldigt praktiskt och framför allt ligger det som hjärtat i huset, mitt i så att man kan umgås och prata även om man håller på att skura spisen eller hacka grönsaker. Alla vitvaror är sprillans nya, dem fick vi av hyresvärden eftersom de gamla var rätt sunkiga. Det mest opraktiska i köket är bänkytorna eftersom de är av marmor och därmed känsliga för allt. De tål inte värme, de tål inte citronsaft och de tål säkert inte lök och potatis heller. Men det är bara att organisera sig därefter, snygga är de i alla fall.

Min kära spis. Hur ska jag klara mig utan den när vi flyttar härifrån en vacker dag?

Vi fick en sprillans ny spis av hyresvärden, och den är verkligen toppen. Fem gaslågor i varierande storlek och en ugn som är så stor att man får plats med både stek och gratäng samtidigt. Helt underbart. Dessutom har ugnen värmefläkt, så den är väldans effektiv. Jag blev lite skraj först när det visade sig vara gasugn, för jag har aldrig använt det tidigare och har dessutom hört hur opålitliga de kan vara. Men den här ugnen är hur pålitlig som helst. Spisen har dessutom ett lock som man fäller ner när man inte lagar mat, praktiskt i det här landet så att man slipper ha en alldeles sandig spis när det är sandstorm. Vilket det har varit i dag.

Till vänster om spisen står gasflaskan gömd i sitt skåp. Bra för den är så ful så den vill man inte se. Det lilla hyllskåpet till höger är det mest opraktiska skåp jag någonsin har haft. Inte mer än en hand bred och hur djupt som helst. Vad ska man ha i det? Prylar som står längre bak än fem centimeter når man inte. För min del har det blivit några småsaker längst fram, och rullar med aluminiumfolie etc längst ner.

En köksfläkt ska upp över spisen också, vi har den redan men den måste ju monteras också.

Stearinljus och växter piggar alltid upp.

Lite har vi hunnit dekorera. Alla mässingsljusstakar fick en fin plats på hörnan av köksbänken, men ballerinan som gömmer sig bakom palmbladet får jag nog flytta fram lite. Här kan man ha frukt och grönt framme eftersom det inte finns några odjur, det är så skönt och jag tycker dessutom att det är vackert med frukt och grönt i korgar på bänken. Den lilla saken som står och hänger sorgset i sin kruka vet jag inte riktigt vad jag ska göra med. Jag har försökt hålla den rejält fuktig och har försökt torka ut den. Men ingenting hjälper. Skulle gärna vilja att den blev lite gladare igen, men den kanske sörjer sin förra matte som flyttade till Sverige?

Skafferi.

Eftersom köket inte är så stort och skåpen få har vi gjort skafferi och köksförråd i rummet intill. Här får frysen plats också. Mycket praktiskt måste jag säga med öppna hyllor så här, för man ser verkligen vad man har och vad man behöver fylla på av.

Mitt braiga köksskåp.

Samma sak med alla köksprylar man har samlat på sig genom åren. Nu ser jag verkligen alla saker, ingenting som gömmer sig längst in i något skåp och blir bortglömt. Och lätt att få fram minsta småsak när man behöver dem. Nu ser jag att några av de tunna skärbrädorna har rasat ner där bakom, får plocka upp dem.

I det rummet har Maken sitt skrivbord med sin stationära dator också. Det är inte ofta han använder den men vill ändå ha den kvar, så det passar ju bra att ha där. Dessutom har vi städskåp och linneskåp här inne, men det är bara tråkiga vita ytor, så det fotograferade jag inte.

32 kommentarer:

Desiree sa...

Vad kul att få ta en titt in i ditt kök. Det påminner faktiskt en hel del om köket vi har här i lägenheten. Jag gillar ditt kök. Jag gillar att man faktiskt kan ha kontakt med de andra som befinner sig utanför köket och prata med dem samtidigt som man står där och lagar mat. Tycker att ditt kök ser fint ut, den där spisen är ju helt underbar! Wow toppen att ni lyckades få alla vitvaror nya från hyresvärden. Jag gillar också att ha en stooor skål med frukt framme. Det ser vackert ut och frukt är så gott. Det där djupa skåpet men smala kanske man kan ha vinflaskor i om man fixar någon slags hyllanorning så att de kan ligga ner.Vad konstigt att marmorbänken inte tål värme. Jag trodde att alla stenbänkar skulle tåla värme iallfall. Jag vet att citron och sådant som är surt tyvärr inte går att spilla på just marmorbänkar. Vi hade granit i förra huset och det var toppen. Det tålde det mesta. Jag skulle gärna vilja ha både granit bänk och gasspis i sverige. Det är ett härligt kök du har och jag gillar som sagt den öppna planlösningen. Det märks att du gillar att laga mat och är duktig för du har massor av utrustning och hushålls apparater. Ha en fin dag.

Marianne sa...

Desirée: Hoppas att du kan kika på riktigt en vacker dag! Visst är det underbart att kunna fixa i köket samtidigt som man kan umgås! I förra huset låg köket lite avskiljt på bottenvåningen, urtrist och jag kände mig nästan som förvisat till köket och det var bara tråkigt att hålla ordning där. Nu spelar det ingen roll om man står och skrubbar på någon fläck eller sitter i en soffa, man är med lika mycket för det. Helt underbart och jag vill aldrig mer ha någon annan typ av kök.

Jo, vinflaskor skulle man kunna ha där, men det har vi i stället som dricksvattendunken står på (den kikar upp till höger om kylen, på andra sidan väggen). Och jag kan inte påstå att vi behöver mer utrymme för vin eftersom det förrådet bara fylls på via tax-free vid resor.

Marmorbänkar är jättekänsliga. Inte alls som granit som tål allt. Vi hade också granit i förra och det är så bra att man kan ställa pannor direkt från ugnen och vad man vill. Men marmor får man vara försiktig med. Snyggt men opraktiskt om man nu ändå väljer sten. Jag vill absolut ha granitbänkar i mitt framtida kök i vårt framtida hus i Sverige. Och så vill jag ha en stor gasspis som den jag har nu!

Kram!

~Kina~ sa...

Kul att få se ditt kök. Tycker det ser mysigt ut. Marmor bänk har vi oxå, snyggt men opraktiskt. Vilken stor och bra spis. Tror aldrig jag sett en spis med fler än 4 plattor.

Annika sa...

Vad fint du har fått det! OCH vad trevligt det ser ut!
Just det där med öppen planlösning är ju fantastiskt BRA!! Och det blir ett så naturligt ställe att samlas på. Köket. Husets hjärta!!
Vad häligt att du har ett så stort "skafferi"---avis på det är jag, kan jag ju säga!
Du har fått ett jättefint kök, och jag är så glad att du trivs SÅ bra på nya stället.
jag gillar också att ha frukt och grönt framme.
Kramar!!!

Melting Pot sa...

Trevligt kök ni har! Förstår att du trivs med det.
Visst är det lite jobbigt med djupa skåp. Hemma har vi lådor och det är väldigt praktiskt. Lärde mig av någon köksplanerare att om man har skåp med hyllor, så är ca 40% av skåpet outnyttjat utrymme. Här har vi bara skåp, så alla platsburkar åker ut nästan varje dag när man rotar runt i "platsskåpet" efter fruktburkar åt barnen./ Lena

Suzesan sa...

Marmor är snyggt men som du säger opraktiskt. Men det är bra att baka på.

FINT KÖK. Gasspis är härligt. Din var ju en riktig pärla.

Jag skrattade åt att du såg att din skärbräda ramlat ner haha.

Ibland är det bra att ta foton då ser man nåt på ett annat vis. Åh vad hopplöst med såna skåp som inte går att använda till nåt. Men bra lösning med foliepaket och sånt så har du det nära till hands
Ni har sandstorm och vi har snö(storm) ja nu blåste det ju inte här alls men på andra ställen har det gjort det.
Önskar dig en bra onsdag Marianne. Kul att du har flyttat nu blir allt som nytt. Skönt att du trivs. Snart får du väl ta dig en promenad till cluben.

Kram
/Susanne

Bloggblad sa...

Vilket härligt kök! Grattis. Vi ska byta kök här under nästa år, så det är extra intressant. Tyvärr är vårt så himla litet....

Och så har jag scrollat och sett att du fyllt år utan att jag uppmärksammat det, men jag har varit helt uppe i alla mina uppdrag. Nu har jag äntligen gjort klart och släppt taget om dem.

Victoria sa...

Vad bra att du trivs med köket, ibland måste nåt liksom "växa på en", man behöver lite tid för att inse att det faktiskt är rätt OK i alla fall. Att ha öppna hyllor är väldigt praktiskt och bra, här har jag så himla många skåp ochknasiga lådor så jag kan bli precis tokig! Det är ett himla letande jämt, jämt, så fort jag ska ha nåt som jag inte använder ofta. Jag hinner ju glömma mellan varven var jag lägger prylarna, haha!
Kram!!

Otta sa...

Ert kök ser ljust och fint ut och i kombination med ert "skafferi" brevid blir det ju förträffligt. Du verkar verkligen nöjd! :-)

Jag har gasspis och gasugn och är väldigt glad för just spisdelen. Gasugnen sköter sig också bra, men fortfarande vore det enklare med en konventionell ugn tycker jag. Temperaturen är exempelvis aldrig under 150 grader och det finns ju saker man skulle vilja göra...Spisen kan jag inte vara utan, det finns ju inget bättre än en gasspis! Mycket härligare att laga mat på den också i jämförelse med andra spisar.

Kram
PS. Mår du bättre???

Marianne sa...

Kina: Jag tror stora spisar är vanligast i England där de har såna där Aga. Det är faktiskt himla praktiskt just att man får plats med allt i ugnen på en gång, och kan ha många grytor på kokning om man behöver det. I och för sig är det väl stora familjer som har mest nytta av det, men jag tycker jag har bra nytta jag med.

Annika: Tack, vad roligt att du tycker det är fint! Det är helt underbart med integrerat kök så här, jag vill aldrig ha någonting annat. Förr drömde jag om ett stort bondkök, men det här tror jag är bättre. I mitt framtida drömhus ska köket dessutom ligga så att man har kontakt med altanen utomhus, så att man har kontakt med båda säsongernas vardagsrum.

Här behöver man lite extra stort skafferi, för man måste bunkra vissa saker när det finns i affären. I går hittade jag till exempel svartvinbärsgele, så jag köpte fem burkar. Så handlar man väl inte normalt när man har tillgång till bra affärer där allt finns jämt. Då behöver man bara en burk i taget ...

Kramar!

Lena: Tack! Ja det låter som om det stämmer det där med 40%. Jag har hittat en massa saker nu som jag hade glömt bort. Lådor är nog också bra, och jag har sett såna där skafferier som man drar ut och kommer åt från båda håll, det verkar bra.

Hehe, vet du, på gamla stället hade vi plastburkarna huller om buller i ett skåp. Nu när de är fint organiserade och locken är delade i stora och små, DÅ hittar inte Klas! Förut gick det bra när det var en enda röra : D

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Är marmor extra bra att baka på? Vad bra, måste ta tag i bakeriet snart igen, det var länge sen nu. Och ni kockar har väl bara gasspisar i restaurangköken? Eller är det kanske bara på finare ställen? Mycket lättare att laga mat med gas i alla fall, hoppas jag aldrig behöver vänja mig vid el igen.

Haha, ja visst är det bra att fotografera ibland så man ser detaljer!

Har sett bilder av allt det vita luddet som har landat på marken där hemma i Sverige. Och glatt mig för Annikas skull! Ja och alla andra också så klart som vill ha en vit jul.

Det ÄR verkligen skönt att vi verkligen flyttade hit. Ett tag höll jag nästan på att ge upp, men jag är så glad att jag insisterade.

Hoppas du också har en bra dag!
Kramar!

Bloggblad: Tack! Små kök kan också bli jättebra om man planerar dem rätt. Det här köket ser nog större ut än det är på fotografierna, men det är väldigt litet. Planeringen med skåpen ska vi inte tala om, för överskåpen kan jag inte använda - de sitter för högt! Den enda hyllan jag når är den lägsta, och ytterst på den andra. Resten är bara att glömma. Underskåpen är okej, men man kan inte ha det man använder ofta längst ner. Så det blev bättre med förråd i det andra rummet. Det kräver i sin tur mer planering, man får tänka efter vad man behöver innan man sätter igång. Men nu funkar det.

Grattis till de avklarade jobben! Kul att du är tillbaka i cybern igen!

Vic: Ja så är det! När jag såg köket första gången tänkte jag att det här funkar aldrig, men det är riktigt bra nu. Det gäller bara att organisera allt så det funkar. Hehe, du får ha ett skåp för sällansaker : D Ärligt skulle jag inte vilja ha öppna hyllor I köket, fy vad fettigt och äckligt det skulle bli snabbt. Men när de står avskiljt är det toppen.

Kram!

Otta: Jag är jättenöjd! Vad knasigt att din ugn inte går under 150°! Har du pratat med fastighetsskötaren om det? Eller du kanske har BR så att du får lösa det problemet själv. Det kanske går att reparera? Rostbiff måste ju vara 125 t.ex., så det måste man ju ha. Min rostbiff hade säkert blivit jättebra i dag om jag bara hade kommit ihåg att passa den när den hade nått 60° i stället för att springa runt här och fotografera ...

Tack, jag mår bättre. Inte helt frisk än, hostar lite fortfarande men bra mycket mindre än tidigare. Revbenen gör ont, men det lär de väl göra ett tag till.

Kram!

Suzesan sa...

Ja ofta finns det gasspis men borde vara vanligare.

Det är snabbt och det är måste ju vara mer ekonomiskt, för i ett kök kan man ju inte vänta på en platta ska värma sig. Inte en chans.

Så de är på hela tiden. Men med en gasspis så kan man starta på en sekund och det går snabbt att värma eller vad man än nu skall göra., En kombination el och gas är bra. En vanlig spis och en gas. Det är käckt.

Ugn vill jag ha VANLIG. Inte gas.

Bra att baka på marmor för det fastnar inte och rör sig smidigt.

Kram
/Susanne

pappabloggen2 sa...

kök är ju rätt triviala ting men härligt att du är så skönt öppen och välkomnande i din inlägg. thanks for sharing som dom säger på flickr (o förmodligen på en massa andra ställen)

Marianne sa...

Suzesan: Ja det måste definitivt vara mycket mer praktiskt att ha gas i ett restaurangkök. Haha, som du säger, stå där och vänta på att plattan ska bli varm ...

Det är definitivt enklare med elugn, men den här är helt okej och är jag tvungen att välja el eller den här storleken med gas så tar jag den här storleken alla gånger.

Måste nog baka snart : )

Kram!

Pappabloggen: Tack! You are welcome som de också säger : )

Desiree sa...

I det smala konstiga skåpet kanske ni kan ha brickor eller ungsplåtar istället eftersom du redan hade en bra förvaring för vinflaskor. Jag vet inte om dessa skulle kunna gå in där eller om skåpet inte är tillräckligt högt för dessa. Sybnd att det ska stå tomt eller att du bara kan förvara saker längst fram som du når och resten av utrymmet är outnyttjat.

Petra H sa...

Vilket härligt kök!! Och underbart med ett helt rum för skafferi och köksmaskiner!! Och vilken spis, wow! Bra att gasugnen är pålitlig, jag har verkligen aldrig kommit överens med gasugnar...
Vi har marmorbänk i två av badrummen och det är totalt värdelöst. Går inte att hålla snygga eftersom det blir fläckar direkt av vattendroppar! Granit dock i köket, det gillar jag också.
Är det fotot som är snett (nästsista bilden) eller lutar hyllorna??
Kram

Marianne sa...

Desirée: Nej sånt går inte, för det är tre hyllor i. Så tre vinflaskor hade gått. Men nu har jag aluminiumfolie etc längst ner, ett par flaskor lime och citron i mitten, och högst upp har jag en liten burk med bestick som kan behövas i matlagningen så man slipper springa till buffén när man ska ha en vanlig gaffel eller en tesked att provsmaka med. Så helt tomt är det inte.

Kram!

Petra: Tack! Ja varför är folk så galna efter marmor? Det tål ju ingenting. Granit är mycket bättre i såna sammanhang som kök och badrum. Mycket. Antagligen är marmor dessutom mycket dyrare eftersom det anses så fint att ha marmor ...

Du har rätt, de är nog lite sneda hyllorna! Ska höra med Klas om man kan räta upp dem. De är hysteriskt gamla vid det här laget, Ikea 70-tal skulle jag tro, och har flyttats några gånger.

Kram!

Taina sa...

Hahahaha! Jag måste skratta åt din kommentar om skärbrädorna du upptäckte under din fotojakt! Där kom de fram, liksom...

Underbart och praktiskt kök. Men jag måste fråga, står ni och skurar när ni har gäster?? Fniss, skulle inte tro det.

Men ett kök mitt i är hur praktiskt som helst för där samlas man ju oftast. Både före och efter maten.

Kul att få se hemma hos dig :D

Kramar!

Marianne sa...

Taina: Hihi, ja bättre sent än aldrig : )

Ähm, nä, det gör vi inte, inte när vi har gäster. Men när jag ligger i soffan och surfar och Klas står och slavar i köket så är det roligt för honom att inte vara ensam. Eller hur var det nu, var brukar jag vara och var brukar han ...

Och har man gäster och ska dressa salladen i sista minuten eller vad det kan vara så slipper man gå ifrån, jättebra, man är med fastän man fixar någonting. Jag vill alltid ha ett sånt här kök!

Kramar!

KARLAVAGNEN sa...

Kul! Gasspis är bäst! Saknar gasspis!!!

Petra H sa...

Ha ha, på fotot ser hyllorna jättesnea ut ;-) Det är säkert bara att ändra i krysstaget - jag har haft en himla massa Ivar-hyllor i mitt liv och det gäller att skruva fast krysstaget rätt för att de ska vara räta.
Nu har jag gjort risgrynsgröt - sååå drygt att stå och röra, så jag satte mig på en pall och kollade på svtplay samtidigt som jag rörde :-)
Kram igen!

marsipanen sa...

Jättefint, tror absolut att ditt kök är större än mitt, men man vänjer sig och anpassar sig rätt fort tycker jag!
I det lilla smala skåpet skulle du ju iofs kunna ha några lådor med lock med sån´t du inte använder så ofta. Bara att dra fram lådan och "gräva" i den vid behov;)

Kanske plantan behöver omplanteras och få ny jord? Eller lite näring?
Fundrar på om de inte ska ha en liten dusch oxå?
(säger den som just har slängt sin andra julstjärna för året på grund av "vanvård" *suckar*)

Kan glädja dig med att du slipper vara i Swe nu. Tio minus, knarrsnö och hård vind. KungBore är här.
Kramis och fortsatt lycka till!

Marianne sa...

Så himla mysigt du har det. Förstår att du stortrivs. Spisen är ju gigantisk. Den skulle jag inte ha nåt emot att ha. Men marmorskivorna är ju som sagt snygga men opraktiska. Och när jag bakar har jag klippt till en bit av IKEA´s plastunderlägg, det man har i botten på lådor så inte alla redskap ska fara omkring. Den plasten är bra till det mesta. Ha,ha - det var lite reklam det.
Kram

Anna, Fair and True sa...

Vilket fint kök! Och vilken spis! Jag älskar gasspis! Varför brukar de vara opålitliga?? Jag hade en gammal gasugn från typ 1938 i min förra lägenhet i Årsta men nu har vi en ny, några år gammal. Vi har dock gas genom ledningar, dvs inte enskilt tank. Vår nuvarande spis passar dock inte med de (svarta) plåtar som den gamla ägaren lämnade kvar (de snodde säkert med sig de rätta). Bullar och annat blir bränt under. Teflon funkar heller inte. Men keramik och annan metall, t ex gamla hederliga sockerkaksformat går utmärkt.

Vad bra med ett helt separat "köksrum" där du kan ha alla specerier och prytlar. Vi har allt för lite utrymme och är tvungen att ha lergryta och annat uppepå skåp vilket varken är snyggt eller lättillgängligt. Längtar tills vi flyttar till något större!

Kul att jag fick titta in hos dig! Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Alla som vill borde få ha gasspis. Är inte gas en bättre energikälla än el, dessutom?

Petra: Hehe, ja på fotot ser de senare ut än i verkligheten. Ska säga till Klas om krysstagen : )

Vad GOTT med risgrynsgröt! Det måste jag också koka. Men inte i dag, det räcker med att göra och skicka julkort på en dag.

Kram!

Marsipanen: Ja, fast sånt har jag i skafferirummet. Det får vara som det är nu, det kommer säkert att fyllas på på ett eller annat sätt : )

Den är ju så himla liten den rackaren, men en näringspinne skulle den kunna få. Törs inte plantera om den så som den hänger med huvudet.

Ja om du tar hand om snöstormarna så tar jag hand om sandstormarna ...

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Tack! Ja vi får hoppas att du också får en gigantisk spis en dag. I julklapp kanske. Du behöver ju faktiskt en så mycket som du bakar!

Jag har också en del av den där plasten. Fast just nu ligger den ihoprullad eftersom vi bara har två pyttelådor som besticken inte ens får plats i.

Kram!

Anna: Tack! Jo men gasugnar är nog bra, men jag har hört så många som har klagat på dem. Underligt att bullarna blir brända i din ugn, är det alltså materialet de står på som orsakar det? Jag menar om annat blir bra så borde ju bullarna också bli det? Kan du sänka värmen lite?

Gas i ledningar är perfekt. Det hade vi i Istanbul, här är det tydligen bara gasflaskor som gäller. Var på besök i värsta lyxcompoundet, och hon hade också i flaska.

Det är pest att ha saker för högt upp så att man måste klättra när man ska ha dem. Då blir det lätt att man struntar i att använda dem i stället. Så blir det för mig i alla fall.

Du får snart komma hem till mig igen, jag har ju fler rum att visa!

Kram!

Emmama sa...

I love your spis! Ni har verkligen fått det fint och hemtrevligt, förstår att ni trivs bra! Badrummet nedan ser supermysigt ut, häftigt fönster! Tack för rundturen! Kram!

Marianne sa...

Emma: Jag också! Ja nu börjar det bli lite hemtrevligt här, bara lite pynt som ska placeras ut och tavlor som ska upp på väggarna. Men rundturen är bara påbörjad, det blir mer lite pö om pö. Då får du hänga med igen.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det är materialet. Bränns på svarta plåtar (är inte säker på vad det är för material exakt??) men inte på metallfärgade plåtar. Att sänka temperaturen hjälper inte och har provat allt från att ha extra bakplåtspapper eller bullformar osv.

Ser fram emot nästa visning!

Marianne sa...

Anna: Mysko! Jag undrar om inte svarta plåtar har någon sorts lackering, de är ju blanka. Jag ska fråga Klas om det där, han kan ju metall. Du får skaffa såna där stora ugnsformar och baka bullarna på dem!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Du får jättegärna fråga Klas om han vet!

Marianne sa...

Anna: Nä, han kan inte svara riktigt på det. Men han tror att metallfärgade kan vara i rostfritt stål som är en annan legering och att de tål värmen bättre? Eh, ja, nåt sånt : )