onsdag 23 december 2009

Jungfru Maria är i Kairo och Globala familjer

Jungfru Maria. Bilden stulen från nätet.

Just nu är alla kristna i Kairo överlyckliga, för på en fattig liten ö i Nilen, Warraq el-Hadar, uppenbarar sig jungfru Maria på kyrkans tak natt efter natt. Folk gråter av lycka, skriker av lycka och filmar naturligtvis uppenbarelsen med sina mobiltelefoner. Man sjunger hymner och spelar nätterna igenom. Hon sägs vara klädd i en blå mantel och har en guldkrona på huvudet. Ljuset är så starkt att det syns flera kilometer. Men det är tydligen inte lätt att ta sig fram för att se henne, flera hundra tusen människor är ute om nätterna och trängs för att komma fram.


Själv tillhör jag väl skeptikerna och tänker inte ta mig dit för att försöka se henne, men var och en blir salig på sitt vis och det är det viktigaste.

---

Till morgonkaffet läste jag en intressant intervju i SvD. Deras redaktion Idagsidan drar nu igång en artikelserie om Globala familjer, en serie som ska sträcka sig ända till nyår. Kul för oss utlänningar att läsa, vem vet, kanske någon vi känner är med? Dagens artikel handlar om Sara, 25 år, som fick flytta runt en del med sina föräldrar och hur det känns att flytta hem till Sverige igen. Hon har själv upptäckt att hon inom sig stängde dörrarna till gamla vänner och länder vid varje flytt i stället för att sörja och sedan kunna gå vidare. En viktig insikt när man flyttar runt med barn, eftersom de kan behöva föräldrarnas stöd att tala om det som känns jobbigt och på så sätt hantera situationen och kunna gå vidare. Sara har också startat en konsultbyrå Mjuka flytten, inriktad på att stödja barn när de flyttar mellan olika länder.

Mina katter behöver inte det stödet, de behöver bara kel och det får de varje dag. Oavsett om vi flyttar eller ej.

---

Nu ska jag fortsätta med julmaten. Hoppas ni alla har en bra Da'n före Doppareda'n!

21 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Ditt inlägg påminner mig om när folk vallfärdade från hela världen till Södertälje för att träffa (titta på) Samira, en syriansk tjej, ur vars panna det rann olja. Detta var i början av 90-talet när jag gick på högstadiet. Vi gick givetvis dit och det såg bra konstigt ut men jag är fortfarande skeptisk. Men vissa saker kanske det inte finns förklaringar till? Numera lever dock Samira ett vanligt liv som hårfrisörska vad jag hört.

Anna, Fair and True sa...

Låter som en intressant artikelserie förresten! Den ska jag läsa! Kikade in på hennes hemsida också. Smart ide!

Suzesan sa...

Om det nu är "verkligt" så tycker jag det är vackert i en tid som denna.... OCH just nu. Asså jag tror jag tror på det. Vet inte varför.

Hahah jag hade absolut åkt dit med en gång. Nyfiken i en strut som jag är.

Jag ska läsa artikeln om flickan senare. Måste gå och handla.

jag känner barn från förr där deras fäder arbetade på kärnkrafteverk och familjen fick resa runt. DE lärde sig att inte binda sig vid människor. Att stänga av vid nästa landning på nästa plats.

TUR att katterna inte upplever det jobbigt och har dig att prata med;)
Lycka till med julmateriet.

Yes dagen är bra ..jag firar födelsedagsbarn min son blir tjugo år men vi gör inget märkvärdigt av det för han skall snart till sin far.

Kram
/Susanne

Grekland nu sa...

Oj, det där med Maria-uppenbarelsen har jag inte hört talas om. Jag minns också vilken uppståndelse det var i Södertälje med Samira. Om jag tror på det? Nja, visst sker det under, det tror jag, men ändå är jag mycket skeptiskt till sånt här. Tack för tipset om artikelserien, ska jag absolut läsa!

Desiree sa...

God Jul Marianne, interessant med Jungfru Marias uppenbarelse men jag är nog skeptisk precis som du. Den där artikelserien i tidningen lät däremot spännande. Ha en underbar julafton imorgon.

Kram

ab sa...

Vill bara önska dig, el make och katterna en God Jul i nya lägenheten.

Marianne sa...

Anna: Jag tror jag minns det där med oljan i pannan. Det dyker ju upp såna där fenomen med jämna mellanrum. Så du såg det, spännande ändå. Jag orkar inte, det är på nätterna och det är tiotusentals människor ute på gatorna för att se Maria. Ska jag vara alldeles ärlig ser det kanske mest ut som något laserljus?

Det är en spännande artikelserie, ser fram emot nästa.

Stora julkramar till dig Anna och GOD JUL!

Suzesan: Jag skulle gärna tro på det, men jag är skeptisk. Jag menar, visst hade det varit fantastiskt om jungfru Maria verkligen hade kunnat komma och rädda mänskligheten, men jag tror vi måste rädda oss själva. Men det är fint att det sker i juletid. Orkar som sagt inte åka dit. Det är absolut packat med folk på gatorna fick jag höra i dag, alla kristna vill se. Och många muslimer också, de tror ju också på Jesus och Maria.

Jag tror att risken kan vara stor att barn får svårt att knyta an till andra OM inte föräldrarna är vakna och hjälper dem igenom alla separationer som blir med kamrater när de eller man själv flyttar. Därför är det jättebra att den här tjejen har startat sin firma och kan hjälpa till.

Ja nu är maten klar för i dag. De brända mandlarna blev supergoda! Önskar att jag hade fler så jag kunde göra fler med en gång, som det är nu får vi inte äta av dem förrän i morgon : )

GRATTIS till Toss på 20-årsdagen! Jag kommer strax in till dig och grattar honom!

Stora julkramar, och GOD JUL TILL DIG SUZESAN!

Ingabritt: Jag hörde talas om det första gången för ett par dagar sedan, och i dag igen. I dag blev jag nyfiken och sökte på nätet. Det är tydligen inte helt ovanligt att Maria besöker Kairo : )

Ska bli kul att läsa vidare i den där artikelserien. Hoppas nästa kommer redan i morgon.

Stora julkramar till dig Ingabritt, och GOD JUL!

Bloggblad sa...

I dag är det alldeles för enkelt att ordna till såna "under" med teknikens hjälp...så tyvärr, jungfru Maria...

Att flytta runt vet jag mycket om. Alldeles för mycket. Men vi höll oss inom landet. Jag har just läst "Komma bort" av L. Hagerfors, som handlar om att flytta hem från Afrika. Känner igen mycket trots att jag slapp byta land.

Men jag har gjort upp med mitt förflutna nu, så det känns inte jobbigt längre. Tvärtom är jag nästan tacksam över det jag upplevt.

Marianne sa...

Desirée: Hehe, ja jag tycker mest att det ser ut som något grönt laserljus, men det påstås att man kan se hennes blå mantel och guldkrona med kors ... Fast man kan väl göra rätt mycket med laser nu för tiden?

Du kan ju till och med läsa den där artikelserien IRL, i papperstidningen och allt!

STORA JULKRAMAR DESIRÉE, HA EN RIKTIGT GOD JUL!

ab: Tack Annika! Jag önskar dig detsamma, jag hoppas att du får en lugn och skön jul utan en massa oro!

Stora julkramar och GOD JUL!

Marianne sa...

Bloggblad: Ja tyvärr kan man göra lite väl mycket med hjälp av tekniken i dag, för visst hade det varit fantastiskt om jungfru Maria hade kunnat komma och rädda oss. Men som sagt, jag tror vi måste rädda oss själva först.

Jag tror att det är just det man måste göra, göra upp med sitt förflutna, för att kunna må bra. Och då är det alltid bra om det finns hjälp att få, bra entreprenörskap av den där tjejen. Som vuxen väljer man ju själv, men barn måste finna sig i det föräldrarna bestämmer. Så man kan hoppas att föräldrarna som flyttar runt kan bli bättre på att stödja sina barn, då tror jag att utlandsflyttar kan vara värdefulla erfarenheter för barnen.

Stora julkramar till dig Bloggblad! GOD JUL!

Otta sa...

Åh, vad intressant om Maria! Vilken uppståndelse. Även om jag precis som du inte riktigt tror på det, är det ett intressant fenomen och spännande.

Jag har tänkt på dina katter, men glömt att fråga! Vad tycker de om flytten?? Är de glada för ert nya hem? Inga vildkatter som kan spana på dem utifrån. Hoppas att de trivs för det kan ju vara lite problematiskt ibland, men jag tolkar din kommentar som att allt är ok.

Om du visste vilken turbulent dag jag haft idag, mycket gråt! Jag är helt slut nu...Ambassaden ringde till Nour idag igen och meddelade att hans ansökan skulle gå till Migrationsverket i Sverige...ja, det vet ju man vad det innebär, ett besked om kanske en dryg månad. Jag ringde till kvinnan på ambassaden igen för jag vill faktiskt ha en begrundelse för hennes beslut, men om jag skall vara ärlig var hon totalt likgiltig. Det var bara att säga till Nour att inget hopp fanns, de hade redan indikerat det i telefonen till honom. Mycket gråt blev det sedan från alla håll och kanter. Efter drygt 2 timmar fick jag sedan ett telefonsamtal från....MIGRATIONSVERKET...kan du tänka. En helt suveränt trevlig kvinna som sa att hon hade fått ett fax från Kairo, hon hade tittat på det och tyckte att det var bästa att ringa mig för ett par frågor. Jag svarade på frågorna, hon var extremt förstående och jag kunde märka på henne att hon inte fattade varför det hade kommit på hennes bord, sedan sa hon att allt var ok, Nour får sitt visum, som han kan hämta ut på måndag!!! Jag var så glad så att jag grät i telefonen igen. Jag skall skicka blommor till henne i nästa vecka. Julen är räddad! Nour kommer via Istanbul på tisdag!

Mycket kramar till dig, Maken och dina fina katter

Lena sa...

En snabb blick på din blogg för att önska God Jul! Måste självklart kolla in jungfru Maria på taket också!

Suzesan sa...

Till Otta!!!!


GRATTIS!!! Hurraaaaa! Så kul det var att läsa jag blev glad för din skull. Vilken julklapp. Åhhh. Jag blev rörd.

För så klart har jag läst dina kommentarer här om din man. Så som alla andras;)

Julekram
/Susanne

Marianne sa...

Otta: Men vad skönt att det slutade med glädjetårar. Vem var det på ambassaden? Jag känner dem inte, men det kan vara intressant att veta ... Kanske de kände sig osäkra och ville ha stöd i beslutet från Migrationsverket? Skönt att de faxade ärendet, på så sätt gick det ju att lösa reasnabbt. Och skönt att de reagerade snabbt på Migrationsverket. GRATTIS till att allt är klart nu!

Katterna verkar trivas lika bra som vi här i nya lägenheten. De är mycket aktivare och leker mer. Så det här var en bra flytt på alla sätt.

STORA JULKRAMAR TILL DIG! Nu kan du fira i lugn och ro.

Lena: Tack! Jag önskar dig också en riktigt GOD JUL!

Stora julkramar!

Suzesan: Visst är det härligt att det äntligen gick vägen!

Julkramar igen!

anna of sweden sa...

En riktigt god jul till dig!

Tack för tipset om artikeln. Den ska jag läsa.

Stor kram!

Emmama sa...

Fin artikel, tack för tipset!

Ha en skön jul! Kram!

Ninni sa...

Här är en till skeptiker:) Men som sagt, vad andra tror lägger jag mig inte i. Jag ska absolut läsa artikeln. Jag har själv känt av hur det kan kännas svårt ibalnd med omställningen att komma tillbaka till ett "vanligt" liv efter en tid utomlands.
Hoppas att ni får en riktigt skön julhelg Marianne!
GODJUL-kramar
Ninni

Otta sa...

Tack snälla Suezan!!! Jag är så glad.
Juliga kramar till dig

jag skriver till dig Marianne om vem det var på ambassaden...:-)
Kram

Musikanta sa...

Håller med Bloggblad och de andra som tror att det är något fusk på gång med Maria...

Det måste ju vara bra reklam för den lilla staden och kanske även hotell och affärer, om det finns sådana där!

Det enda som jag inte kan förklara är när något händer som verkar som en slump - t.ex. att man tänker intensivt på någon, och så ringer denne just då eller så träffar man henne/honom på stan påföljande dag.

Man faller av sin cykel i en liten gränd och vips är någon framme och hjälper en upp, och den gifter man sig med efter ett tag. Det sistnämnda hände en vän till mig i min ungdom! Kanske ämne för ett fredagstema framöver.
Kram!

Marianne sa...

Anna: Det är en hel serie, tror det ska vara ända fram till nyår!

Kram och God fortsättning!

Emma: Säger det samma till dig, det är en hel serie!

God fortsättning och Kram!

Ninni: Ja, jag tror att det kan vara lika "svårt" att flytta hem som att flytta till ett nytt land. Men det kanske är så man ska se på saken, att man flyttar till ett nytt land?

God fortsättning och Kram!

Marianne sa...

Otta: Ja, du måste skvallra!

Kram!

Musikanta: Den kyrkan ligger mitt i Kairo, så det är inte i någon liten stad : ) Men däremot på en liten ö i Nilen, mitt i Kairo. Sen har jag hört att hon besöker olika kyrkor ...

Det där med "slumpen" är intressant! Det har hänt mig också många gånger, just det där att man har tänkt på någon och så ringer den. Eller när en kompis och jag ringde varandra samtidigt, signalen gick inte fram hos någon men plötsligt var vi bara i luren båda två!

Så romantiskt för din väninna att träffa sin man genom att falla av cykeln! Och i dag hörde jag Monika Ahlberg i P1 som berättade att hon träffade sin man på ett övergångsställe!

Kram och God fortsättning!