tisdag 8 december 2009

Sjukhuset

I dag har jag varit med min kompis på sjukhuset igen. Jag måste säga att man får oerhört bra service på det sjukhuset, det är imponerande och jag tror inte vi kan matcha någonting liknande i Sverige. Här finns en liten avdelning som heter International Relations. Dit kan man gå som utlänning om man inte riktigt förstår hur man ska göra, och så hjälper de en med allt. De tar reda på vilken doktor man ska träffa, ordnar med betalningen (fast pengarna får man stå för själv), följer en till de olika undersökningarna, hämtar provsvaren åt en och bokar nya tider. Ser till så att allt fungerar helt enkelt. Helt fantastiskt. Gulliga är de också. Ovärderligt om man mår dåligt och har svårt med språket eftersom språket kan bli dubbelt så svårt om man inte är pigg och alert.

En liten bit bort på min promenadväg till vänster växer någon sorts jättevass. Jag skulle tippa att den är ungefär tre meter hög. Svårt att ta en bra bild som visar exakt hur hög den är när man inte har en person som kan stå bredvid. Och ännu svårare när det blåser.

Jättevass.

Jättevassens vippor.

Jag ska erkänna att jag är rätt trött nu efter att ha suttit på sjukan hela dagen. Och så måste jag komma på vad jag ska laga för middag, glömde ta fram någonting lämpligt ur frysen i morse. Men äta bör man, annars dör man, så någonting måste jag hitta på.

10 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vad bra att vården är såpass bra hos er. Men trist att behöva utnyttja den ändå.helst vill man ju vara frisk. Hoppas din vän snart tillfrisknar!
Lycka till med middagsmaten!
kram!

Desiree sa...

Det är toppen att vården är bra och att du känner dig trygg och väl omhändertagen. Gå in på Arla, Allt om mat eller DN och få lite middagsinspiration kanske?

Nu får du ta igen dig för det kan behövas låter det som.

Kram

Carina sa...

Synd att man måste stå för slantarna själv, annars hade det varit HELT perfekt.
Vi har en liknande service här, och det ÄR toppen, här bra eftersom det finns många, många "snowbirds", pensionärer från USA och Canada, som är halvårsvis, och som inte riktigt kan samhället eller språket. Det är ovärderligt då för dem om något händer.

Otta sa...

Jag har ett bra recept jag gjorde igår! Inte för att du behöver Viktväktarrecept, men det är det. Och superenkelt!
Gnid in laxfiléer med färsk ingefära som är riven smått, likaså tar du chili som är finhackad och gör likadant (du lämnar kvar chili och ingefära på laxen). Lägger sedan på skivor med lime och sedan in i ugnen på 175 grader till det är klart! Mycket gott. Ta gärna potatis eller ris till och sväng ihop en kallsås efter eget huvud. Smaklig måltid!

Håll tummarna på lördag för då tror vi att Nour får ut sina militärpapper! Efter det blir det pass och sedan ambassaden. Nej, han kommer inte innan jul...men jag hoppas innan nyår!
Kram

Suzesan sa...

Hoppas nu din vän kryara på sig. Åhhh vilken häftig vass.


Önskar dig en bra dag och att du kom på nåt som du kunde äta

kram
/Susanne

Annika sa...

Aldrig kul att sitta hos doktorn, elelr på sjh. men vad bra att vården är så pass bra på kliniken. Det måste kännas lugnande för alla.
kram!

Marianne sa...

Saltis: Tack, det går åt rätt håll i alla fall, så det är bara att hoppas att det blir helt bra snabbt nu. Och jo det är verkligen skönt att det finns ett bra sjukhus här med bra läkare och utrustning. Om det skulle hända någonting behöver man åtminstone inte vara mer rädd än vanligt.

Det blev en enkel carbonara.

Kram!

Desirée: Det är inte jag som är sjuk, det är en kompis. Men tack i alla fall! Jag gjorde till slut en enkel carbonara, för ett paket bacon tinar ju snabbt. Problemet med Arlas recept är att det så ofta ska vara kesella och annat som jag inte kan få tag i. Annars har de riktigt bra recept tycker jag.

Kram!

Carina: Tänk vilken service man kan få i fattigare länder men som inte finns i rika Sverige! Visst, på privata sjukhus blir det inbakat i kostnaden för undersökningar och behandlingar, men med tanke på att ett läkarbesök inte kostar mer på vårt privata sjukhus än vad man får betala förutom skatten i Sverige, så kan man tycka att vården i Sverige borde leva upp till den där berömda höga standarden. De flesta läkare är utbildade i US eller UK eller liknande, så det är inte så att de har undermålig personal heller.

Marianne sa...

Otta: I går blev det en carbonara, men den där laxen låter god. Ska spara det tipset.

Hoppas nu att Nour verkligen blir färdig med det där militäreländet på lördag så att han kan ta itu med resten och verkligen komma till dig till nyår. Vad han nu ska i Sverige att göra just den årstiden : )

Kram!

Suzesan: Tack, jag hoppas det jag också! Det blev bara en enkel carbonara i går, och i dag blev det rester för mig från i förrgår. Plus att jag hittade en chokladpannacotta i kylen, och man ska inte kasta mat så den kastade jag i mig : D

Kram!

Annika: Ja man får ju höra så många skräckhistorier från länder som Egypten och liknande, så det är skönt att veta att det inte alls stämmer. Sjukvård är viktigt att det funkar och är bra.

Kramar!

Carina sa...

Marianne, det är samma här. Läkarna är utbildade, oftast i USA, eller inom vissa områden i europeiska länder. Inte är det väntekö heller!

Marianne sa...

Carina: Just det! Ingen kö, så himla skönt! Man får hjälp när man behöver det, inte ett halvår eller år senare.