tisdag 15 december 2009

Paradiset


Jag håller på att läsa Jerusalem – One City, Three Faiths av Karen Armstrong. En väldigt intressant bok om Jerusalems historia, skriven av en före detta nunna som enligt min mening har en mycket öppen och positiv syn på de olika religionerna utan att vara vare sig alltför entusiastisk eller alltför kritisk. Naturligtvis är hon inte fullständigt objektiv, det är nog ingen som kan vara det eftersom vi alla har våra kulturella och religiösa glasögon på oss, men hon försöker i alla fall och har en positiv och nyfiken infallsvinkel. Jag kan varmt rekommendera alla hennes böcker till den som är intresserad av religionshistoria.

Jag ska inte gå in på några detaljer, men jag känner att jag vill dela med mig av en tanke som slår mig någonstans halvvägs in i boken som handlar om alla de tre stora religionerna judendomen, kristendomen och islam. Det verkar nämligen som om ALLA tre religioner har ett och samma mål - att Domedagen ska komma och att Gud då ska återupprätta Paradiset eller Edens lustgård och att de rättfärdiga ska få leva där i all evinnerlighet. Samma mål alltså, Paradiset.

Och för detta har man alltså krigat och krigar fortfarande om olika saker, själva Jerusalem bland annat. Man river varandras byggnader och man hånar dem som inte är av den rätta tron. För att inte tala om att man utesluter ”dem” och tycker att ”vi” är bäst. Det gäller ALLA de tre religionerna judendom, kristendom och islam. Alla är lika goda kålsupare och alla anser att de har mest rätt, av olika anledningar.

MEN, jag tror att alla har fel.

Jag tror att OM nu Gud finns och den stora planen är Domedag med efterföljande Paradis, så kommer Gud inte att ge oss Paradiset förrän vi människor är värda att leva i Paradiset. Och vi är inte värda att leva i Paradiset förrän vi slutar kriga och skada varandra på olika sätt, förrän det inte finns svältande barn samtidigt som andra sitter och sprutar champagne på kompisarna för att det är kul, förrän vi alla här på jorden gör vårt bästa för att ta hand om oss själva och varandra.

Och OM nu Gud inte finns, ja men då kan vi bara komma till Paradiset på ett enda sätt, och det är att själva skapa Paradiset här på jorden. På precis samma sätt som om Gud finns.

Detta är min fasta tro och övertygelse, även om jag inte kan diskutera sakfrågor och detaljer hit och dit, för jag är absolut inte kunnig nog för att gå in på detaljer när det gäller olika turer med olika religioner och historien bakom.

Och naturligtvis gäller detta även mig själv, jag är inte Guds bästa barn jag heller, allt jag kan göra är det samma som vi alla kan göra: Försöka se till att sluta gnabbas om trams och börja försöka leva tillsammans här på jorden och att fördela resurserna någorlunda lika. Respektera och acceptera varandra och att vi är lite olika, den ena vill ha minareter och den andra kyrktorn, medan den tredje inte vill ha någonting som spretar upp i himlen överhuvudtaget. Är det så himla svårt?

33 kommentarer:

Desiree sa...

Precis! Jag kunde inte sagt det bättre själv. Jag är precis som du övertygad om att om gud finns så skulle fallet vara så. Att gud skulle vilja ha krig tror jag inte alls på. Interesant bok och jag tycker absolut att du resonerar på helt rätt sätt.

Marianne sa...

Desirée: Eller hur! Och att Gud skulle vilja att man krigade och dödade i hans namn, nä det är ju löjligt att tro det. Jag kan alldeles för lite om judendomen än för att uttala mig, men jag VET att grundbudskapet i både kristendomen och islam är kärlek och enighet. Inte tvärtom. Och jag är rätt övertygad om att det är samma sak i judendomen.

Kram!

Bert sa...

Gillar!

Victoria sa...

Superbra inlägg! Ibland undrar jag om det inte vore bäst för alla om det inte fanns någon religion. Så mycket hemska saker som gjorts i religionens namn genom tiderna!

olgakatt sa...

Kan bara hålla med!
Alla tre religionerna är ju systerreligioner. Själv håller jag på att bli alltmer allergisk mot allt vad religioner heter. Jag har en kollega som är djupt troende sunnimuslim. Han visar stor förståelse för kristna - påpekar att "vi är ju syskon" men HATAR av allt sitt hjärta shiamuslimer. Kan nån begripa detta?? När jag frågar NÄR de förhatliga shiamuslimerna begick de gräsligheter han hänvisar till så visar det sig att det var för ca 1000 år sen! Då blir jag bara trött...
Min f ö kloka moster blev en gång mycket upprörd när Sverige åter tillät katolska kloster (50 eller 60-talet?) och hävdade att en katolik som fick ett lillfinger snabbt tog hela handen.
Nej, "opium för folket" är nog en bra liknelse; en del somnar och andra snedtänder!

Anne sa...

Vad klokt du skriver, jag kan inte annat än 100% instämma i det du säger. Så bra sagt och formulerat.
Något jag tänkt på ibland är hur det kommer sig är att de stora religionerna kristendomen, judendom och islam känns som så "krigiska" religioner. Människor med den tron har fört och för krig ständigt och med en väldigt icke ödmjuk inställning till sina medmänniskor och en arrogant "vi har rätt tro, du har fel". Nu är jag kanske naiv, är inte insatt eller kunnig men det känns som att de mer "andliga" (i brist på bättre ord) religionerna som buddhism, hinduism och övriga läror som härskat länge i Asien inte har samma inställning. Visst, de har väl sina brister också, men det känns som fredligare religioner/livsåskådningar, där det mer handlar om att gå inåt, förändra sig själv till att bli den bästa människa man kan bli och inte förändra världen eller andra (med våld och krig).
Men som sagt, jag är för oinsatt egentligen.

Suzesan sa...

Intressant analys det där. Måste läsa dessa böcker.

Många tvivlar... men inte jag. Behövs inte.

När väl dagen kommer så finns det bara en utväg (eller två) och inget kan vi göra eller påverka. Det är vägen dit som är viktig och Gud vill inte ha krig.

Det är vi människor som skapar den osämjan.

En värld utan religion..verklig tro på godhet.... vill jag inte leva i. Det skulle bli kaos.

Man behöver inte tänka så mycket. Jag tror man skall göra sitt allra bästa man kan. Då behöver man inte vara perfekt det är hittepå.
När man gjort det, så kan man inte göra så mycket mer. Att finna sin ro. Inre ro och tro.

Paradiset kan vi skapa här på jorden vi alla precis där vi är och står men vi får ibland kämpa för det... likväl som vi kan skapa vårt helvete.

De som inte klarar att göra nåt bra eller nåt snällt de får ju skylla sig själv för att de itne tänker efter. Jag tror de får gå en runda till i sitt helvete för att göra om göra rätt;)

Vi blev ju utkastade UR paradiset den där gången "på stenåldern". Då får man ju tänka lite på VAR vi är nu lixom haha??!

Jag håller med dig Marianne. I det du skriver om. Bra tänkt.

Religionshistoria är intressant tycker jag. Pö om pö.

Ha en bra kväll.

Kram
/Susanne

ab sa...

Bra med en nunna som i alla fall försöker. Annars håller jag med Victoria - har vi haft någon nytta av religioner alls, utom att enstaka människor mått bättre privat? Jag ser dem som organisationsformer för maktlystna och hierarkiska män, en ursäkt att styra och ställa, sätta upp regler och slåss. Eftersom reglerna kommer från "Gud", kan de alltid påstå att ingen får protestera.

Marianne sa...

Bert: Tack!

Vic: Tack! Ja vi hade nog varit förskonade från mycket om religionerna inte fanns. Men de finns ju och då tycker jag att man ska ta till sig grundbudskapen (som inte är så pjåkiga rent mänskligt sett) i stället för att göra tvärtom!

Kram!

Olgakatt: Visst är de tre systerreligioner! Alla utgår från Abraham och är hans söner och döttrar, typ. Men i stället för att älska släkten så ska vi hålla på och hata varandra för att vi inte har samma sorts rutiga köksdukar. Helt galet. Med eller utan religion måste vi skapa oss paradiset åt oss själva. Att vi inte fattar det begriper jag inte.

marsipan sa...

sedan var det protestanter och katoliker som slog ihjäl varandra i Guds namn (tänker på nordirland) samma Gud, samma Jesus ...
*suckar*
och skickar en riktigt insnöad kram:)
( massor med snö här idag *leeer*)

Marianne sa...

Anne: Tack! Jo, du har nog rätt, de asiatiska religionerna / livsåskådningarna är nog mindre krigiska. Jag kan också väldigt lite om dem, men i alla fall buddismen är ju väldigt fredlig. Förmodligen kommer både européer och folk i mellanöstern från krigiska kulturer och har fört det med sig in i religionerna. Eller nåt. Jag vet inte heller, men folk borde börja lyssna på vad de själva håller på att predika. Så kanske vi skulle kunna få fred här på jorden någon gång.

Kram!

Suzesan: Ja precis, det är vägen dit som är den viktiga, för om vi inte själva ser till att den vägen blir bra så kommer vi aldrig fram. OM Gud finns så har han en plan för hela mänskligheten, inte bara för några få utvalda som har bett på rätt sätt. Det är jag helt säker på. Jag tror inte att några får ta en sväng via helvetet och att andra slipper, jag tror att vi får mala på i grottekvarnen tills vi alla fattar vad vi håller på med.

Läs hennes böcker om du är intresserad av religionshistoria. De är ganska lätta och hon förklarar bra. Man behöver ju inte sträckläsa heller, jag läser bara en liten snutt varje dag och sedan måste det sjunka undan innan jag läser vidare.

Kram!

ab: Ja och det är det som är så fegt, att skylla på Gud för att tillfredsställa sin egen makthunger. Det är höjden av cynism att utnyttja andra människors önskan om total kärlek och inre frid bara för att sko sig själv. Och det gör de alla tycker jag, från påven till bin Ladin.

Marianne sa...

Marsipanen: Ja till och med inom samma religion ska det krigas och slåss. Katolier och protestanter, shia och sunni, inom judendomen vet jag inte vilka fraktioner som slåss, men det finns bergis där också. Det har funnits genom historien i alla fall.

MYSIGT med en massa snö! Det har vi inte här ...

Kramar!

Linda sa...

Oj så intressant! Det här är det absolut mest intressanta att diskutera överhuvudtaget för mig..mitt största intresse är nämligen religion. Jag tror nog, som du har skrivit, att vi måste skapa vårt paradis på jorden. För den gud som finns i den bibeln tror jag inte på...jag kan inte tänka mig att gud, om han finns, skulle vara så småaktig, hämdlysten och elak...men men...vi är ju i och för sig skapade till guds avbild så kanske han inte är bättre än oss om han nu finns?! Och då kan man ju fråga sig vad gud egentligen vill att vi ska sträva efter till den där dagen då vi alla ska bli dömda utifrån våra handlingar...
Åh, tänk om jag hade någon här att diskutera med precis just nu. Jag skulle kunna diskutera hela natten om detta ämne.
Vilket härligt inlägg du har skrivit!!

Marianne sa...

Linda: Tack! Vad roligt att du gillade inlägget! Jag tror inte heller att Gud är en småaktig och hämdlysten gammal gubbe, om han nu finns. Sträng kanske, men inte just småaktig och elak som du skriver, bra uttryckt. Och oavsett om han finns eller ej tror jag att vi måste skapa paradiset här på jorden för att någonsin komma dit, på det ena eller andra sättet.

Så SYND att vi inte fanns på samma plats så hade vi kunnat prata hela natten! Jag är också oerhört intresserad av religion, trots att jag inte är troende i någon religion. Det har nog växt fram på senare år när jag har insett att religionen påverkar oss så enormt mycket, vare sig man tror eller ej. Den genomsyrar hela vår kultur och våra psyken på gott och ont, så det är verkligen en viktig samhällsfråga. Men som du har jag inte så många att sitta och diskutera såna här frågor med. Kan inte påstå att särskilt många är intresserade - och är de det är de ofta troende på ena eller andra sättet och ganska ensidigt inriktade åt ett visst håll så det kan bli svårt att föra lite mer övergripande diskussioner.

Matildas fikarum sa...

Helbra inlägg, Marianne. Ja, visst är det fånigt när olika religioner tävlar om vilken som är den rätta. Med lite distans så är det ju helkokko att bråka om tro över huvud taget.

matildasfikarum sa...

Oj, dubbelbokat, du får väl ta bort ena!

Tina sa...

Amen!!!

Otta sa...

Suveränt skrivit! Precis mitt i prick. OM bara de som "bestämmer" skulle ha denna insikt, då skulle det vara så mycket annorlunda. Vi står så långt ifrån varandra, vi förstår inte varandras kulturer och religioner. Någon lösning i sikte finns det inte...

Kram från ett Malmö där det börjat snöa...

Annika sa...

Jag håller med Victoria. Hur mkt ont har inte religionerna gjort människan, och GÖR människan. Så har det alltid varit, och så kommer det att förbli.
Visst hade det varit en lättare värld om inte religionerana funnits.
Jag tror väl på mitt sätt, men det är just på mitt sätt...
Visst verkar de asiatiska religionerna "snällare" och mer människotillvända, men jag vet egentligen inget alls om dem.
Kramar!!

Marianne sa...

Matilda: Tack! Vist är det knäppt att bråka om såna saker! Än mer eftersom det är samma profeter och platser och mål och jag vet inte allt vad. Vi har en massa bra ordspråk, men ingen följer dem. Som "var och en blir salig på sin tro". Lätt som en plätt.

Tina: Tack! Ja, för svårare är det ju inte!

Otta: Tack! Problemet med dem som bestämmer är väl att det är själva bestämmandet de är mest förtjusta i, sen använder de religionen som förevändning och skyller allt på Gud. Rätt taskigt faktiskt.

Hoppas att snön ligger kvar när Nour kommer, för han har väl bara sett snö på bild förut. Hu, säg till honom att ta på sig värsta tjocka jackan han har. Och stå beredd med lite extra fleece, halsdukar och pälsfodrade kängor!

Kram!

Annika: Ja men det är ju det som är så bra, att vi alla kan få tro på vårt eget sätt! Om vi bara kunde låta alla göra det, då hade världen varit så mycket bättre. Och visst är det märkligt att religioner som predikar kärlek och gemenskap i nästa sekund vänder sig om och slår grannarna i huvudet! Om bara dessa makthungriga påvar och mullor och rabbiner och allt vad det är kunde ta och tona ner lite!

Jag vet nästan ingenting om asiatiska religioner jag heller, men visst verkar de fredligare!

Kram!

Otta sa...

Ja, det kommer inte bara vara här som han ser snö...jag har bokat 4 dagar i Sälen!!! Det är verkligen för honom för jag hatar snö och kyla, men jag tror att det kommer att vara en speciell upplevelse för honom.
Kram

Marianne sa...

Otta: Sälen! Hahaha, stackars Nour, han kommer att frysa ihjäl! Ja, ja, du får värma honom så klart ; )

Kram!

Petra H sa...

Bra skrivet!! Det verkar vara en mycket intressant bok, jag önskar att jag hade haft tid att se mer av Jerusalem när jag var där och jobbade. En fascinerande stad!
Kram

Marianne sa...

Petra: Tack! Ja alla hennes böcker är intressanta, man får verkligen nya perspektiv, och inte bara från en viss vinkel heller. Har själv aldrig varit till Jerusalem. Har du jobbat där? Vad spännande, vad gjorde du där? När var det? Berätta!

Kram!

Musikanta sa...

Intressant bok. Ska rekommendera den till MM om han inte redan har den. Han är mycket intresserad av religionshistoria.

Fint och tänkvärt inlägg du har skrivit. Just det här med ondskan i världen och Gud är ju ett av de största problemen som teologerna brottas med...
Många kramar/M

Marianne sa...

Musikanta: Om MM är intresserad av religionshistoria har han nog redan Karen Armstrongs böcker. Det hade varit roligt att höra vad han tycker om dem.

Om bara teologerna hade kunnat enas om - och spridit - att det är här på jorden vi måste skapa vårt paradis innan vi kan leva i det. Jag tror egentligen inte på ondskan, jag tror att det är någonting vi människor använder att skylla på för att det är bekvämt. Om vi inte hade ondskan att skylla på hade vi blivit tvungna att rannsaka oss själva, och det är jobbigt.

Kramar!

Emmama sa...

Intressant inlägg och debatt ovan. Jag som är troende tänker inte låta min tro ha något att göra med andras krig i religionens namn. Det tycker jag alla ska tänka på. Min tro har inget med krig att göra och jag tycker det är synd när min och andras tro kopplas till händelser och beteenden som inte har med den kristna budskapet att göra.

Respekt är det viktigaste i värlen, både mellan troende och mellan troende och icke troende. Håller helt med!

Marianne sa...

Emma: Jag är övertygad om att de flesta troende människor av olika inriktning är fredliga och tar avstånd från allt krigande och grälande. Problemet är att de styrande i religionerna verkar vara för makthungriga eller vad det är och att politiker använder sig av religionerna för att komma "uppåt". Det är just budskapet i religionerna vi måste lyssna till, oavsett om vi är troende eller ej, för där ligger en stor sanning, just att vi måste ta hand om varandra och leva rättfärdiga liv.

Kramar!

Emmama sa...

Fundamentalism är nog alltid farligt, det ger inget utrymme till debatt och det borde alla religiösa ledare tänka på.. Kramar!

Nilla sa...

Vilket bra inlägg! Bra skrivet!

Marianne sa...

Emma: Helt sant!

KRAM!

Nilla: Tack! Tack jättemycket!

angelica sa...

Bra skrivet! :)

Marianne sa...

Angelica: Tack! Och välkommen hit!