onsdag 30 december 2009

Några blommor

Trots att vi bor vid kanten till Sahara, och trots att det är vinter just nu, blommar det för fullt här i Kairo. Inte lika mycket som på sommaren, men grått och trist är det verkligen inte. Det slog mig i går att det är så mycket man inte ser, trots att man glor på allt runt omkring. För när jag vände och gick samma väg tillbaka som jag hade kommit, fick jag syn på mängder av blommor som jag inte hade sett! Så jag tänkte jag skulle visa några av dem i dag. Och som vanligt blir jag så klart tacksam om någon vet vad blommorna heter.

En rosa och gul skönhet som växer i buskar.

Brandgula hängen över vägen.

Brandgula klasar mot en klarblå himmel.

Kan det här vara någon sorts småblommig fuchsia?

Nu ska jag lägga mig och läsa en stund och försöka bota den infernaliska huvudvärken.

19 kommentarer:

Ebba sa...

Fösta blomman som är en buske säger du påminner om en hortensia både i blomform och blad. Men inte i färgen men det finns kanske hortensior med sådan färg där det är varmt. Ett riktigt gott slut önskar jag dig och maken....

Anonym sa...

Jag tycker mig känna igen alla blommorna härifrån, men baske mig om jag vet vad en endaste av dem heter. Särskilt den rosa-gula finns här, så mycket vet jag.

Hoppas huvudvärken släpper!

Bloggblad sa...

Jag håller med om att den första liknar hortensia - och den sista likan fuchsia.

I övrigt är jag inte till nån hjälp. Men om det är till nån tröst så vet de inte själva vad de heter - och blommar för fullt ändå. Det brukar jag trösta mig med när jag inte kan fågelnamn eller blomd:o.

Carina sa...

Sista bilden, är inte det samma som den jag har här?
http://pocolococreativo.blogspot.com/2009/11/farg-farg-colours-colours.html

Anna, Fair and True sa...

Jobbigt med huvudvärk. Jag har migrän så jag vet hur det kan vara :(

Bert sa...

Här är jag ställd. Men jag känner igen den där första. Finns runt hela Medelhavet. Vad den heter har jag dock ingen aning om i detta ögonblick, trots att jag vet att jag har lärt mig det en gång.

Haha - det där var väl en klyftig kommentar, som innehöll väldigt bra och värdefull information, va!?

Ninni sa...

Den första påminner mig om någon slags Verbena och de brandgula klasarna känner jag igen från Brasilien. Men jag har ingen aaaning om namnet:) Så fint att få lite färgglädje från dig! Det behöver vi i detta kylslagna land. Gott Nytt År på dig/er! Och tack för alla trevliga kommentarer under året.
Hoppas du lyckats kurera huvudvärken...
Kram Ninni

olgakatt sa...

Detta var svårt! Jag håller med Ninni om att den första bilden liknar Verbena. De andra har jag inte en aning om, tycker inte den sista liknar nån fuchsia jag sett - och jag har rätt många sorter.
Kan du inte intervjua nån egyptier som kan de latinska namnen? Ibland har vi ju små krukväxter som är riktiga träd i sin naturliga miljö och då är det ju kul att veta vad det är. Men vilken färgprakt du har runt dig! Underbart!

Anne sa...

Hej Marianne, ledsen jag varit så dålig på att kommentera på sistone. Har legat lite lågt med datoranvändandet så här i jule-och nyårstider. Men nu har jag läst i kapp :)
Allra först, vilka fina gardiner du sytt upp. Tyget har härligt fall och passar perfekt i det fönstret. Fönstren ser verkligen jättehöga ut. Jag fnissade lite åt tvätten som torkade och som du fotade på din promenad. Det känns alltid lite som att titta in hos folks privata hem när man glor på deras tvätt, tycker du inte. Väldigt färgglada plagg ägarna hade i alla fall...
Det där med högtalare till datorn låter helt perfekt, det är nåt som skulle passa mig också hör jag. Mer detaljer och info om dina tages tacksamt emot.
Du skrev att det dracks lemonad till lunchen idag. Det är så gott! Dessvärre är den varianten jag hittar här hos mig väldigt söt, sliskigt söt. Då försvinner lite tjusningen med lemonad, det ska ju vara syrligt läskande. Jag borde prova göra min egen... Nu får jag önska dig ett riktigt gott nytt år! På återhörande 2010. Kram!

Suzesan sa...

Vet inte vad det är för nåt måste tänka på det.
Men fina blommor.

MEN jag önskar dig ett GOTTNYTTÅR. Tack för ett härligt bloggår. Nu vänder vi blad. Jag önskar allt gott för dig och din man under 2010Ja jaja sen med förstås;)

Ha en underbar nyårsafton härliga Marianne... så hörs vi nästa år.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Sorry, blommorna är ju så vackra men namn på blommor är jag urkass på. Och huvudvärk hör väl nyårsdagen till, inte före nyår va. Hoppas du är piggare idag och kan fira in ett nytt härligt bloggår.
Gott slut och Gott Nytt på dig :o)
/Kram

marsipan sa...

Smyger bara in och önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!
kramis!

Anonym sa...

Den vackra orange-gula kallas Eldkrona, Lantana camara, enligt "Träd och buskar vid Medelhavet" , Helge Vedel, Roald Als, Anette Rasmussen, Wahlström &Widstrand ISBN 91-46-12878-6. Vi har den också i trädgården. Bladen luktar syrligt citronliknande.
De orange borde vara av släktet Bignoniaceae enligt samma bok, trumpetranka.
De andra vet jag inte alls namnen på
Gott Nytt År från Kalymnos!
Monica

Eva Henriksson sa...

Den oranga har vi i fönstret här.
Ampelfackla heter den då.
Väldigt tålig men lite otymplig.
Intressant med Kairo. tack.

Marianne sa...

Alla: FÖRLÅT att jag inte har svarat på era kommentarer förrän nu, tiden har bara flugit sin kos. Nu äntligen! Och Monica på Kalymnos visste besked om första blomman. Det är en Eldkrona, Lantana camara som ni kan se mer om här: http://www.kalimera.nu/grekland/natur/eldkrona.html

Ebba: Nej, hortensia är det inte. Det är nog Eldkronan som Monica sa. Jag hoppas att du också får ett riktigt bra 2010!

Matilda: Eldkrona! Den blir rödorange när den blir äldre, en sån hade jag i något tidigare inlägg. Se länken här ovan. Så du är lika obildad som jag när det gäller växter ...

Bloggblad: Haha, ja du har helt rätt! Eftersom de själva inte vet vad de heter kan de ju knappast bli stötta för att inte jag vet : )

Marianne sa...

Carina: Visst är det samma! Men vad sjutton är det för någonting?

Anna: Stackare som har migrän! Hoppas du har läkemedel som hjälper. Jag slipper som tur är den hemska huvudvärken.

Kram!

Bert: Men det var du som visste att det var Eldkrona när jag visade en bild på en äldre sådan! Det visar sig att det här är samma men i yngre upplaga. Så du kunde i alla fall.

Men det var väl skönt att du också kan kläcka ur dig totalt innehållslösa kommentarer ibland. : D

Marianne sa...

Ninni: Nej, verbena tror jag inte att det är, inte att döma av de bilder jag hittade när jag googlade.

Usch ja att det skulle bli så himla kallt första året i Sverige för er. Ni är ju också vana vid lite ljummare omgivningar vid det här laget.

Hoppas 2010 blir ett riktigt bra år för er!
Kramar!

Olgakatt: Svårigheten med att intervjua en egyptier om växter är att det verkar som om de flesta är helt ointresserade och inte kan någonting sådant. Det var likadant i Turkiet. "Eh, det är en ... blomma" får man ofta till svar. Eller någonting helt taget ur luften. Jag skulle så gärna vilja ha tag i Vivi Täckholms stora verk om Egyptens växter. Men jag har inte lyckats.

Anne: Jag har också legat lågt med datorn under helgerna, men nu ska jag försöka läsa ikapp hos alla. Jag har dock ett jätteproblem: Jag KOMMER INTE IN I WORDPRESS! Ibland funkar det, oftast inte. Så om jag ser osynlig ut är det helt ofrivilligt!

Jag har ett par Lacie USB-högtalare. De säljs i Apples butiker här i landet, hur det är i US vet jag inte. Men det finns säkert jättemånga bra. Fördelen med de här är att de är så små, så de stör inte på skrivbordet samtidigt som det är bra ljud.

Visst är lemonad gott! Den bästa får man på Four Seasons här, och då får man en liten kanna med sockerlösning så att man får söta själv så det blir exakt den sötma man vill ha. Men på de flesta ställen är den bra, kanske lite söt ibland. Testa att göra själv!

KRAMAR!

Marianne sa...

Suzesan: TACK och jag önskar dig det samma! TACK själv för ett bra bloggår! I kväll och i morgon ska jag börja läsa ikapp på allvar, för nu är helgerna över tycker jag.

KRAMAR!

Marianne: Men du är nog bättre på nyttoväxter än jag är! Annars är vi lika kassa båda två på växter verkar det som : )

Kramar!

Marsipanen: Tack det samma!

Kramar!

Marianne sa...

Monica: TACK! Jag hade en äldre Eldkrona på bild för lite sedan, men de skiftar tydligen i färg efter ålder! Nu ser jag att jag läste slarvigt, du skrev ju om Trumpetranka också. Får genast ta och kolla den!

Ett gott 2010 önskar jag dig också!

Eva Henriksson: Hej Eva och välkommen hit! Jag googlade på ampelfackla, men de blommorna ser lite annorlunda ut, tycker jag. Fast det kan så klart vara en variant. Jag ska kolla upp trumpetrankan också som Monica tipsade om här ovanför.

Välkommen tillbaka!