måndag 7 december 2009

Hemmafrudag

I dag har jag en riktig lyxhustrudag med dammsugning, tvätt, strykning, plock, matlagning och allt annat smått och gott som måste ordnas med även om huset fortfarande är upp och ned efter flytten. Har i alla fall organiserat mitt badrum lite bättre nu, även om det inte är färdigt eftersom jag måste få hjälp att skrubba väggarna högst upp vid taket så att det blir idé att skrubba längre ner. Först när det är gjort kan "jag" sätta upp fler hyllor och få ordning på riktigt.

I dag har det regnat! Inte så mycket och inte så länge, men de stålgrå molnen som har hängt över Kairo i två dagar nu släppte äntligen innehållet och det blev lite blött på marken. Nu skiner solen äntligen igen.

Och i morgon blir jag gräsänka. Maken sticker till Thessaloniki och blir borta ett par dagar. Första gången jag blir gräsänka här i nya lägenheten, men här om någonstans kan jag känna mig trygg, för ytterdörrarna, som visserligen är av frostat glas, är förstärkta av rejäla järndekorationer. Jag tror inte att någon kan ta sig in genom de här:

Rejäla järndörrar i min nya boning.

Kommer ni ihåg att jag frågade om det här underliga trädet med vackra blommor härom dagen? Nu har jag fått experthjälp av Herr Fryle! Det är ett träd som heter White floss silk tree, eller Chorisia insignis. Möjligen kan det också vara systerträdet Silk floss tree, Chorisia speciosa, eller så är träden med rosa blommor Speciosor och träden med gula blommor Insignisar (vilka hemska böjningar det blev på latinet, men jag kan inte latin). Vilket påminner mig om att någon för ett tag sedan visserligen inte visste vad trädet hette, men sa att frökapslarna innehåller silkiga fibrer som hjälper fröna att flyga iväg och sprida sig, och att man använder de här fibrerna att stoppa kuddar med.

TACK Herr Fryle för hjälpen!

Chorisia insignis.

20 kommentarer:

Desiree sa...

Bra att du fick hjäp med namnet på trädet. Det var ett vackert namn och ett läckert träd men den där tjocka stammen som sagt. Du får ha det bra med ditt pysslande idag. SJälv ska jag packa ihop det sista i huset och försöka få lite mer ordning på nya stället.

Kram

Saltistjejen sa...

Vilken otroligt vacker dörr! Tänk om alla säkerhetsdörrar" var så vackra!!!!! :-)
Kul att du fick tips om trädet också. Själv hade jag ju ingen aning. Det var ett vackert namn. Men vad betyder egentligen floss? Här säger man ju att man "flossar tänderna" när man tar med tandtråd. Är namnet på trädet ugenfär som silksetantrådsträdet....??? ;-)
KRAM!

Marianne sa...

Tja, så är det att vara lyxhustru. Slit o släp. Men du, vilken fin dörr. Och trädet var ju kul. Nu kan du få finfina kuddar också. Kan det inte flyga hit några frön. Nej förresten, här skulle det ruttna i det eviga regnandet vi har just nu. I går var solen framme en timme. Vi rusade ut och njöt en stund. Tänk dig - En hel timme i solen, ha,ha.
Nu vill vi ha snö istället, så det så!
/Kram

Grekland nu sa...

Se där, var det inte det jag visste att det är Herr Fryle man ska vända sej till med frågor om växtriket! Han är fenomenalt duktig. Kul att du fick hjälp. Och vilken vacker dörr! Därbakom kan du säkert känna dej säker.

Anne sa...

Stammen var verkligen speciell på det trädet, ser ut som en tjock korv.Helt klart rätt udda utseende. Jag gillar också dörren, den är vacker men ser samtididigt väldigt rejäl och stark ut med de beslagen. Nej, att komma in genom den dörren skulle man nog få jobba ett bra tag för. Skönt att känna sig trygg i sitt eget hem. Det är nog viktigt, ens hem ska ju vara ett ställe där man verkligen känner sig säker och trygg.
Vi har tunna dörrar, typiskt amerikanskt förstås. Även stora dubbelglasade balkongdörrar utan nån större låsanordning direkt. Jag känner mig trygg här, men tankarna kommer ändå ibland att man borde skaffa bättre, starkare låsanordningar eller dörrar.
Hur som helst, ha en riktigt bra vecka. Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja nu har vi mycket pyssel både du och jag på våra nya ställen. Visst är det skönt med varje liten plats som blir färdig! Lycka till med ditt pyssel!

Kram!

Saltis: Hahaha, SilkestandPETARträdet i så fall, med tanke på taggarna : D Nä, floss betyder avfallssilke eller dun, plus tandtråd.

KRAM!

Marianne: Jo men några frön ska vi väl kunna få att flyga åt ditt håll, om jag får tag i några. Så kan du ju i alla fall prova, det hade varit rätt häftigt att ha i en kruka.

Här var det som sagt grått rätt länge, men direkt när det hade regnat klart kom solen, och det var skönt! Hoppas ni får massor med snö så det blir en vit och vacker jul!

Kram!

Marianne sa...

Ingabritt: Herr Fryle är helt fenomenal! Jag ska titta in till honom lite då och då så kanske jag lär mig lite om våra växter här på jorden! Tack för tipset!

Jag kan verkligen känna mig säker bakom de dörrarna, vi har ju inga fönster på bottenvåningen, bara en hall bakom dörrarna och sedan en trappa upp.

Anne: Ja jag har aldrig känt mig rädd på förra stället heller, där hade vi stora glasfönster ut mot trädgården. Men när jag såg de här dörrarna insåg jag att jag verkligen inte behöver vara rädd, för man måste väl ha en skärbrännare om man ska ta sig in där. Konstigt egentligen att amerikaner har så rangliga dörrar, de som är så rädda för allt?

Hoppas verkligen att du också får en riktigt BRA vecka!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

å vad bra jag var så nyfiken på namnet på trädet!
Ja vilken glassig tillvaro du lever i du lyxhustru.. ;-)

Suzesan sa...

Jahaaa det är därför det kallas lyxhustru. Säkert därför jag undVIKIT att bli en. Haha.

Så bra att du fick reda på vad det hette och så duktigt av Herr Fryle.

Men asså så smart att lägga ett litet fjuttigt frö i en bomullstuss och kasta iväg den och sen försäkra sig om att ingen kan klättra upp och ta blommorna. Överlevnadsinstinkt. VIT(inte VIP) träd=VeryImportantTree.

Så att säga och stammen samlar vatten kan jag tänka mig för det gör flaskträden iallafall. Växer på torra områden.

Coolt då har jag lärt mig två nya grejor iochmed detta inlägget.

Jädrans vilken bra port ni har vilken järndörr.Fin faktiskt. Bra att ha lixom Okey det måste ju kännas tryggt nu din första ensamma tid i nya hemmet.

Kram
/Susanne

Anne sa...

Bra poäng där. Det ligger ju nåt motstridigt i det. Som du säger, amerikanerna som är så rädda men ändå är det pappersdörrar som gäller. Märkligt faktiskt. Samma fenomen det här med att de har bacillskräck och rengöringsmani, men samtidigt har man de subbiga, ohygieniska heltäckningsmattorna. Ständigt denna dubbelhet som inte riktigt går att förstå eller känns logisk...

Carina sa...

Vi hade också två droppar regn här på morgonen, sen blev allt blått igen.

Rejäla dörrar, det är bra! Här bygger de så att det är en vanlig dörr och utanför den en järngrind som är dekorerad och fin, gärna svart eller guldfärgad. Samma gäller för fönster.

Melting Pot sa...

Trodde väl aldrig att jag skulle säga det, men jag kan ibland längta efter en rejäl städdag. I går fick jag nästan bråka med vår maid för att få dammsuga upp glassplitter från en liten kaffeburk som JAG hade tappat på stengolvet i köket. Hon kom inspringande BARFOTA bland splittret och skulle börja sopa och var mäkta upprörd över att jag insisterade på dammsugare och skor på fötterna. ☺

Otta sa...

Lyxhustru....inte ska du då göra alla de sakerna???!!! :-)

Må gott!
Kram

Annika sa...

Jodu, det lät riktigt lyxigt...
NOOT!
Men nödvändigt.
VACKER säkerhetsdörr!
Verkligen!
Och trädet är ju bara så coolt! Bra att du nu vet vad det heter för sånt där kan driva en till vansinne...
Kramar!!

Annika sa...

Marianne, jag gör ett tillägg med anledning av gårdagen och iPhonen...
Jag har ju en sådan, och jag älskar den lilla leksaken. Den är så rolig att hålla på med. MEN; jag tycker kameran är usel, och jag har laddat ner andra program än de som kom med originalet. LOVAR dig att Nokian säkert har en kamera som vida slår iPhone. Jagär en rätt van fotograf, men jag plåtar bara med iPhonen i yttersta nödfall, och då lägger jag bara upp bilderna på Facebook där de blir så mkt mindre. Ingen höjdare, tycker jag.
Men det finns massor med annat gottigt i iPhonen, som just detta att ha en browser hela tiden, och att ha ipoden där, och att det bara är att ladda ner från iTunes. I love that!
Men, att ta den utanför USAs gränder och surfa runt går ICKE!! Det kostare så mkt pengar att det är chockerande. Det blev jag varse i somras, the hard way...
det är därför jag vill ha en liten netbook nu, för iPhonen själv är ganska värdo utanför USA (ja inte musiken förstås, men...).
Kramar!!

Marianne sa...

Karlavagnen: Fru Anka och jag, vet du : D

Suzesan: VIT var ju ett jättebra uttryck! Just precis vad det här är, för snacka om försvarsverk!

Hoppsan, jag skrev visst fel. Det är inte i dag jag blir gräsänka, det är i morgon onsdag. Dagvill som vanligt, jag trodde det var onsdag i dag eftersom det är tredje arbetsdagen i veckan. Jag vet ju det där, men det blir oftast fel i alla fall.

Kram!

Anne: Hu ja, heltäckningsmattorna. Och så har jag för mig att det finns en hel del amerikanska hem som inte städas alls, samtidigt som de kräver att maten ska vara "never touched by human hands". Men det ÄR ett dubbelt land i mycket, fast så kanske det är i många länder. Bara att man ser det så tydligt i US?

Kram!

Marianne sa...

Carina: Nu verkar det dra ihop sig här igen, mörka moln samlas på himlen, norrut är det riktigt svarta moln till och med. Fick torka tvätten inomhus den här gången, inte bara med tanke på regnet, det har blåst omkring en massa sand också och det blir inte så vackert på vita kläder ...

Här har en hel del hus galler för alla fönster också. Grannarna i gamla hade det för varenda fönster. Jag är mycket tacksam att jag slipper det!

Lena: Å vad jobbigt sånt där är! Här kan man också ofta råka ut för attityden att man själv ska vara en fin fru och att de ska slava för en, det kan ske var som helst på stan. Och jag tycker INTE om det. Jag känner mig bara dum. "Kan själv", som jag sa när jag var liten!

Du får köpa ett par flip-flop till henne och kräva att hon har dem på sig, så vet du att hon i alla fall inte får något olämpligt i fötterna när hon är hos dig.

Kram!

Otta: Nej men du vet hela tjänstestaben var upptagen med att lägga om gräsmattan som är av speciellt Bermudagräs som kostar 200.000 per kvadrat ... : D

Kram!

Marianne sa...

Annika: Här är i alla fall mycket roligare att göra sånt där än det var på gamla stället. Här känner jag mig till exempel inte förvisad till köket, här känns det mer som om jag är i hjärtat av hemmet. Fast jag har nog inte gått så många gånger över vägen som jag har gjort sen vi flyttade, det är väl typiskt!

Hmm, så kameran är inte bra i iPhonen i alla fall. Då ska jag kanske ha en Nokia i alla fall, för jag känner inte att jag behöver browsern i telefonen. Och jag tror nog att N97:an kan ta rätt mycket musik också, det borde den kunna. Jag vill ha enkel telefon, bra kamera, musik och väckarklocka. Och lååånglivat batteri. Jag får nog ta mig en svängom i mobilernas värld igen och se vad jag ska ha låter det som. TACK för att du upplyste om kamerakvaliteten, jag hade blivit grymt besviken!

KRAMAR!

Otta sa...

Då är det kanske inte du som vill bli Mrs Ankas assistent???
:-)

Marianne sa...

Otta: Hahahaha, nä jag tror jag hoppar över den tjänsten. Hellre kassan på Konsum : D