torsdag 27 maj 2010

Dags för lite kyltips

En flaska fruset vatten, tack.

Nu tycker jag att det har blivit så där varmt igen, som det var förra sommaren. Inte för att graderna är så vansinnigt höga i dag, bara cirka 30°C, men det känns kvalmigt och mina händer svullnar. Ringarna är undanpackade tills det blir svalare igen, sätter jag på dem får jag aldrig av dem igen. Fötterna har jag inga större problem med, det är just händerna som känns svullna och klibbiga. Om man bara är ledig och sitter och slöar är det inte hela världen, men när man ska jobba tycker jag att det är lite ... eh, jobbigt.

Jag vet att det är många med mig som behöver alla tips som finns att få för att finna lite svalka i hettan, så här kommer mina:

- Kom ihåg att sätta på AC:n redan innan det har hunnit bli för varmt.
- Skölj händer och underarmar i kallt vatten. Fast det kan jag knappt göra, för mina vattenledningar ligger så ytligt så det kommer hett vatten ur kallvattenkranen innan det första har runnit bort. Man bränner sig nästan, inte riktigt, men nästan.
- Ta en hink med kallt vatten och ställ under skrivbordet, doppa ner fötterna lite då och då.
- Frys vattenflaskor och använd som kylelement runt omkring dig. Drick varefter det smälter. Dem kan man också ta på ibland och hålla handlederna mot eller lägga dem mot halsen. Det är jätteskönt.
- Frys vattenflaskor att ta med när du går ut. Då håller det sig riktigt kallt i flera timmar i stället för att bli fisljummet efter bara en kort stund.

Det var mina husmorsknep. Har du några andra bra tips att dela med dig av?

22 kommentarer:

S w e F l o sa...

Vi har ett automatiskt AC-system som jag elektroniskt kan programmera till att hålla vissa temperaturer, kanske lite varmare på dagen, svalre klockan så och så. Mycket fiffigt! Men jag gillar inte att vara varm, så den står alltid på 25C och går igång själv när det behövs (vilket är ofta nu när det är så hett).

Min mage gillar inte kallt vatten, håller mig till rumstempererat, men andra drycker ska dock vara iskalal med mycket is (konstigt!) När jag har varit ute me dhundarna är jag genomsvettig från den höga luftfuktigheten och kan om det är riktigt illa slita av mig de svettiga kläderna, ta en flaska vatten och sätta takfläkten i sovrummet på medium och ligga där på sängen och svalana lite. Hundarna har ett bra knep, te sträcker ut sig på det svalare stengolvet när det blir riktigt varma, verkar funka bra, men lite för obekvämt för mig!

Saltistjejen sa...

Vilka bra tips! Det där med att frysa vattnet innan man går ut är jättebra! Jag har även använt mig av sådana där långa "iskuber" som man kan proppa flaskan full med. Har köpt sådan avlång isform på ikea faktiskt. Som sagt bra ifall man glömmer frysa hela flaskan men då kan man ta fram sina avlånga iskuber och hälla ner i flaskan så håller en sig kalla åtminstone lite längre än utan.
Jag blir ofta varm om huvudet eftersom jag har så mörkt och tjockt hår. Detta utomhus då. Så en solhatt eller keps eller liknande tycker jag kan hjälpa. Eller så blöter man helt enkelt håret i vatten innan man går ut, men det beror ju lite på vad man ska göra ute. Ibalnd är ju de naturliga "wtlooken# inte så bra? ;-)
Att äta och dricka kallt är annars vad jag tycker hjälper bra. Även om jag vet att många säger att man ska dricka varmt när det är varmt och kallt när det är kallt. Men DEt har jag aldrig fattat riktigt.
Stor kram!!

Kimselius sa...

Tyckte om tipset med hinken under skrivbordet och den frusna vattenflaskorna. Tyvärr har jag inga lika bra att dela med mig, annat än att frysa jordgubbar och lägga i vattnet, både gott och blir kallare. Kram Kim

em sa...

Har man inte luftkonditionering kan man hänga en fuktig handduk eller skynke i fönstret eller dörröppningen. Det förutsätter förstås att det fläktar en aning.
Sydde en gång ihop en frottéhandduk till en lång tarm och fyllde den med plastpåsar med is - skönt att hänga om nacken.
Margaretha
som inte avundar dig värmen

KARLAVAGNEN sa...

Här var det bra tips. Okay här är mina.
Drick! Det behöver inte vara iskallt, nästan bättre om det inte är det. Har du ovana besökare som blir utmattade/uttorkade och inte har vätskeersättning hemma, så bjud på Gatorade eller annan energidryck (inte Redbull). Gatorade innehåller mineraler etc som man kan behöva - detta tipset har jag fått av en leg ssk.

Överhuvudtaget kör inte på i ditt vanliga tempo, lyssna på kroppen och skallen.

Marianne sa...

SweFlo: Guuuud så skönt med ett AC-system som går att ställa in och sedan sköter sig själv! Önskar att jag också hade det. Tyvärr är AC:na här i nya lägenheten inte alls lika bra som på gamla stället. Hade vi bott kvar längre hade jag bett att få några av apparaterna bytta, men det är ju ingen idé nu.

Konstigt det där med vad man tål och inte tål, det är ofta helt ologiskt, men lika sant för det! Ungefär som mina sovtemperaturer, nu när det är varmt måste jag ha 17° i sovrummet, annars dör jag av värmeslag. Men när det är vinter och kallt måste jag ha 25°C, annars fryser jag ihjäl : D

Vi har ingen takfläkt, men jag ställer mig framför AC:n ibland så får den blåsa på mig. Och katterna går och lägger sig i badrummet, de har ju sin handduk där.

Kram!

Saltis: Just det! Sådana där stavar måste vi skaffa. Klas ska till Malmö och mötet ska vara på Ikea, så då får han passa på att köpa formar för sådana isstavar! Jättebra om man har glömt att frysa en flaska.

Hehe, här är det inte så bra att gå ut med blött hår, för då skryter man om att man hade trevligt med maken under natten : D Annars ÄR det ett bra tips!

Tror jag ska göra glass i morgon!

KRAM och hoppas att du mår bättre nu!

Kim: Men det var ju ett jättebra tips! GODA iskuber i form av jordgubbar! Eller andra frukter och bär. DET ska jag fixa!

Kram!

Marianne sa...

Margaretha: Hjälper det att ha fuktig handduk i fönstret? Men jag undrar om det hjälper mot ökenvärme, för här torkar tvätten på bara ett par timmar när det hänger i gästrummet, så en handduk i ett fönster skulle torka på ett kick. Däremot kan det vara bra med en istarm om nacken! Ungefär som mina isvattenflaskor som jag sätter i stolen runt mig så att jag får kylelement. Ska nog ta och fixa mig en sådan där tarm!

Karlavagnen: Bra tips med Gatorade, fast det finns inte här. Men jag har salttabletter till besökare, och jag vattnar dem : ) så att de inte ska svimma. Det var en tjej som hade svimmat på museet sist jag var där. Tror inte det är ovanligt.

Och jag lovar, man har inte direkt tempo när det är som varmast här : D

Marianne sa...

Tyvärr inte. Här lyser solen med sin frånvaro. Har eldat i gasolkaminen i kväll igen.
I maj månad, snart juni, det här är inte klokt. Men det sista som lämnar människan är hoppet sägs det ju. Så vi hoppas fortfarande på en sjujäkla varm sommar. Då ska jag komma ihåg dina små knep.
/Kram

Suzesan sa...

Du är ju van men kall dryck i varmt kan ge förkylningar och ont i halsen. Det tänker många inte på när de är på semester utomlands. Man dricker med isbitar och får ont i halsen, för det kyler ner för fort. Jag är ju ingen som bor utomlands. Men om jag är det och det blir för vramt kan jag fukta kläderna och låta dem torka på kroppen så man kyler ner sig. Saronger är bra plagg i värme. Men alltså vad är jag att ge råd som bor i vanlig sommarvärme. Jag tänker på hur Egyptierna klarar värmen. Inga tighta kläder.

Jag känner riktigt hur skönt det är att doppa fötterna under skrivbordet. När jag jobbar mitt i sommaren i kök -så varmt- då brukar jag gå in i frysen och ta av mig träskorna och stå med sockarna direkt på golvet. SÅ SKÖNT Haha. När man jobbar i kök mitt i högsommar så när man är färdig med passet vill man inte se sol, man vill inte nåt, bara stänga in sig där det är svalt. För två år sen var det nästan fyrtio grader ute. OCH vi hade fullt på lunchen jag var så varm så huvudet kokade..med stekbord värmelådor, fritös och spis och varm mat bakom mig och två fönster som släppte in sol....jag sa -OM JAG svimmar så får ni slänga kallt vatten på mig-.

Kämpa Marianne. Mina händer och fötter svullnar också om det är för varmt.

Kram
/Susanne

Katarina på Filippinerna sa...

Jag har försökt träna min kropp att bättre utstå värme, dvs. försöka leva med fläkten, men det går inte alltid,,

Det beror ju lite på om det är torr varm värme eller med hög luftfuktighet också.. Det är omöjligt att smörja in sig i en hudkräm eller använda ansiktskräm när man ska ut.. Så det använder jag bara nör jag är i AC miljö.

Jag får ofta muskelsmärta när jag förflyttar mig emllan mycket varma och kalla platser,, specieltt en iskall dusch är ju rena döden! Ha ha

Här syns en liten handduk på mångas nackar samt paraplyet för att ge skugga.

Anonym sa...

Min son gör så, han fryser vattenflaskor som han sen tar med sig när han spelar basket!

Klixofax(penguin luvr) sa...

Ja, det var bra tips det. Här är det ju varmt och fuktigt nu så det räcker till...
Men jag brukar också se till att ha isade flaskor. Tycker det är bra.
Vi har också ett bra centralt AC system i vårt hus som är lätt att ställa in.
Tack och lov för AC, det är ibland den enda hjälpen.
Men just det där att kyla ner handleder, fötter och nacke hjälper BRA i brist på just AC.
Hoppas ni har det lite svalare nu. Vi hade världens åskväder igårnatt så nu är det lätt avkylt ute...inte dumt.
Kram!!!
Annika, under Karolinas konto!

Anna, Fair and True sa...

Ja, det var bra tips. Kan lägga till kalldusch kanske? :) Mycket glass och isglass. Iskaffe mums! Jag brukar också frysa in vatten när vi ska på utflykt, så smart!

Pettas sa...

Tack för fint kyltips! Hit kommer cyklande varma stundom överhettade människor sommartid. Nu skall jag frysa ner vatten i plastflaskor och dela ut åt dem!
kram
Karin

Marianne sa...

Marianne: Men nu måste det bli varmt hos dig snart! Jag har för mig att de har lovat en kanonsommar i år, vi får hoppas att det stämmer så att du också blir tvungen att svalka dig!

Kram!

Suzesan: Så kanske det är, att man blir lite känslig när man är på resande fot. Men det tror jag i så fall beror på att man plötsligt befinner sig i en miljö med en bakterieflora som man inte är van vid, och då kan sånt som kyla/värme göra att det slår ut.

Tajta kläder är definitivt inte bra i hetta, det finns säkert en orsak till varför egyptier, både män och kvinnor, har "långklänningar". Folk i Emiraten verkar tack och lov inte ha gått på det där med att klä sig som västerlänningar i alla fall, det är ju bra. Det är bara när de åker till Europa mm som de använder kostym. Hemma hos sig har de sina luftiga vita "klänningar".

Det måste vara förfärligt att jobba i ett svenskt kök under högsommarvärme, där finns ju inte AC som det gör i utlandet. Konstigt faktiskt, det borde man väl installera i restaurangkök? Som du säger måste det bli rätt hett av alla spislågor etc, så det kan väl inte vara bra arbetsmiljö. Varför gör inte facket något åt det och kräver AC i köken?

KRAM!

Katarina: När jag inte jobbar försöker jag också stå ut så mycket som möjligt utan AC, men när jag ska jobba går det bara inte. Då känns det som om hjärnan kokar och så blir det bara stekt pannkaka i stället : )

En blöt handduk i nacken är nog ett bra tips! Här ser man inte särskilt många paraplyer, konstigt nog. Det händer, men sällan. Turistguiderna brukar ha ett hopfällt för att synas, men det är ju inte så svalkande ...

Kram!

Marianne sa...

Carina: Men du gör aldrig så? Du kanske inte lider lika mycket av värmen?

Annika: Lyllo som har ett bra AC-system! Hade vi bott kvar som tänkt från början hade jag bett dem byta ut några av maskinerna, men det kan jag ju inte göra nu. Vi får reparera varefter i stället.

Så du kör också isade flaskor! Visst är det bra. Och att kyla av där de stora venerna och artärerna går, så för blodet med sig lite svalka runt i kroppen.

Här är bara drygt 30 just nu, så det är egentligen rätt skönt - när man inte jobbar!

KRAM!

Anna: ISKAFFE! Där sa du det! VARFÖR glömmer jag det varje år och måste bli påmind??? Det är så himla enkelt att göra också, jag brukar ta kall mjölk, mixa med neskaffe och socker, och så är det klart.

Kram!

Karin: Ja, vad bra, de kommer säkert att bli jätteglada! Om man lägger dem i solen så smälter det lite fortare också så man kan dricka, lägger man dem i skuggan - till och med här - så håller det sig länge. När det var dryga 40°C härom veckan och vi var vid Röda havet hade jag en liten frusen flaska med mig, den höll sig kall nästan hela eftermiddagen.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad bra att jag kunde hjälpa dig med svalkningen! :)

Taina sa...

En kall öl?

Petra H sa...

Jättebra tips! Ett annat tips som jag tjatade för våra gäster i Puerto Rico: ÖPPNA INTE FÖNSTERNA!!! Det blir inte svalare, bara fuktigare och så kommer myggen in (vi hade inga myggnät)!
Kram och tänk att det bara är några månader till innan ni flyttar hem!? Har ni något mer konkret flyttdatum?

Marianne sa...

Anna: Ja, tack!

Taina: Hahaha, ja vad tror du jag hittade i frysen i dag? En KALL öl : D Som tur var hittade jag den innan den sprängdes ...

Petra: Jag vet, fönstren ska vara stängda hela tiden men jag har så SVÅRT att inte öppna på morgnarna när det är svalt och skönt ute. Och sedan glömmer jag dem ... Nå, snart är det bastu på morgnarna också, så då kanske jag kan bättra mig.

Vi vet bara att vi flyttar när Klas har fått ett jobb i Sverige, men senast till nyår. Så håll tummarna för jobb!

Kram!

Karin på FOX sa...

Om man inte har tillgång till kyl och frys kan man kyla drickaflaskan med våt handduk också. Det funkar faktiskt. Blåser det dessutom går det fortare. Så gör beduinerna.
Av dem har vi lärt oss få fyr på elden bra också. Med en plåtburk där också botten är borttagen så att burken blir skorsten. Men det är ju en helt annan sorts problem.

Marianne sa...

Karin: Ja så kan man nog göra också! Nu har jag ju frys som tur är : ) så jag sitter här med mina isflaskor.

Antar att det blir bra drag för elden tack vare plåtburken? Jag tror inte jag ska behöva utnyttja den kunskapen här eftersom jag har gasspis, så även om elen går kan jag laga mat och koka kaffe.