lördag 15 maj 2010

Hundar vid Saqqarapyramiden

Runt Saqqarapyramiden (trappstegspyramiden) är det bara sand och sten. Rena öknen alltså. Inte ett grässtrå, inte en vattenpuss, ingen kanal, ingenting mer än sand och sten. Och där bor ett litet gäng hundar. Jag har undrat hur de kan överleva, men i förrgår när vi var där fick vi svaret. Vår chaufför, mr W, hade med sig bröd och vatten för att mata hundarna, och det är flera av de chaufförer som ofta åker dit som har med mat och vatten till dem!

Jag tyckte väldigt bra om mr W redan innan, nu steg han hundra pinnhål i mina ögon! Hundar anses nämligen som orena djur i islam, och de flesta verkar tycka att hundar är rätt äckliga. Men mr W och andra chaufförer med stort hjärta struntar i det och förbarmar sig över de stackars djuren, som tur är.

Gott med bröd.

Vatten är livet.

Den lille valpen tog mod till sig och drack vatten han också.

Maken kom hem i går kväll, i dag har han tagit med min väninna M ut och jag är hemma och tvättar och stryker så att Maken ska kunna packa i kväll igen för att åka till Tyskland och Danmark och Sverige.

Och i kväll ska vi få turkisk middag!

19 kommentarer:

Desiree sa...

Söta stackars voffsignar i hettan kring pyramiderna. Vad snällt att chaffören och hans vänner att förbarma sig över dem och ge dem lite vatten och en brödbit. Hundar som är människans bästa vän i mångt och mycket. Jag hoppas att du och vänninan får det fortsatt trevligt. Jag hoppas att din make inte har något emot att resa så mycket men själv hade jag aldrig orkat eller velat ha ett sådant jobb. Det är snällt att du packar om hans väska så att han slipper tänka på detta i dessa hastiga mellanlandingar hemma.
Stor kram

Suzesan sa...

Jag blir alldeles tårögd av deras snällhet. Så hemskt att vara hund i Egypten annars. Men hur klarar de sig när de inte finns vatten hela tiden de där stackars hundarna. Så törstiga och hungriga de måste vara.

Åhhhh så mysigt ni verkar ha det du och din vän M. Kul.

Turkisk middag låter väl inte dumt alls. Du som är van den maten.

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Ja, tänk att de ändå klarar sig i hettan. Så vänligt av chauffören att ge dem lite att äta. :-) Jag hade nog också åkt dit och matat dem.

Melting Pot sa...

Det finns så mycket hundar här som ingen bryr sig om och som far illa. Gott att höra att det finns de som verkligen bryr sig. Av det lilla som syns ser de ut att vara i ganska gott skick i alla fall.
Kram

Malin sa...

Vad omtänksamt av dem att ta med vatten och mat till hundarna. Stackars hundar att leva i sådan värme och kanske inte ha tillräckligt med vatten.
Vad gott det låter med turkisk middag. Det hade jag gärna själv också ätit. Jag tycker väldigt mycket om turkisk, grekisk och libanesisk mat.
Vad bestod eran middag av?

Otta sa...

Vad goa de är! Tack och lov är det fler än förväntat som förbarmar sig annars hade de aldrig överlevt! Ibland har jag nästan tagit med någon hem till där vi bor och första stället i Sharm där fanns en mamma och hennes valp som jag gav mat. De bodde i området och många var arga på dem och då demonstrera jag lite, så jag var inte populär. Hundarna var busiga och oförargliga. Första kvällen vi kom ditt var de infånga och skulle transporteras från området då många ägare till husen hade klagat, men jag blev vansinning och fick dem fria för jag gormade och skrek. Sedan kom där ytterligare en kvinna och då blev det för mycket för vakterna. Jag hörde att de sedan "lyckats" transportera bort dem efter att jag åkt och jag grät i strida strömmar...Ja, hade det varit katter hade jag ju gjort likadant!

Många kramar

Pettas sa...

Så vackra bilder av vackra hundar.
Det finns tydligen hopp om mänskligheten trots allt.
Nu har vi sommar här, femton grader varmt nattetid.
Karin

Kimselius sa...

Underbar historia! Tänk vilka snälla människor det finns. Alltid lika roligt att läsa dina inlägg. Kramisar Kim

ab sa...

Finns det något bättre än genuint snälla människor? Glad att läsa det här.

Anne sa...

Jag visste inte att hundar har den ställningen inom islam och betraktas på det sättet. Intressant. SOm du skrve, underbart med människor som har stort hjärta och djurvän.
Hur är det annars med de här hundarna, risk att de har rabies eller andra sjukdomar?

Musikanta sa...

Det är skönt att höra att det finns djurvänner även utanför Europa. Annars brukar det ju var lite si och så med det...

Konstigt det där med religionen. I den kristna kyrka ansågs ju katterna länge vara orena - häxorna hade ju alltid en katt med sig på kvasten t.ex.
Kram/M

Marianne sa...

Desirée: Jag visste att den här killen är en ovanligt bra människa, när han plockade fram hundmat och vatten åt dem ur bagageluckan blev jag riktigt imponerad. Jag köpte ett par påsar hundmat och kattmat som han kan ha och ge dem när han är ute och åker.

Jag hade inte heller orkat resa på det där sättet, men Klas klarar det på något konstigt sätt. Å andra sidan har han det ju inte så hela tiden, även om det tenderar att samla sig i sjok. Packa får han göra själv, för jag vet ju inte exakt vilka skjortor etc han vill ha, men tvättar och stryker gör jag åt honom.

Kram!

Suzesan: Jag förstår inte heller hur de överlever mitt i öknen, men de kanske får så pass mycket av alla människor att det går. Eller så smiter de ner i byarna på nätterna, så kan det också vara.

Turkisk mat är jättegod, jag är övertygad om att du hade gillat den. Det är lite som grekisk mat, fast godare i mitt tycke : )

Kram!

Lotta: I Istanbul får alla gatudjur mat av olika människor, det finns alltid någon i alla kvarter som tar hand om dem, och folk har sina egna gatukatter eller hundar. Men här är folk fattigare, så de har inte lika mycket att dela med sig av. Då blir man desto gladare när det finns de som verkligen gör det och gör det så konsekvent.

Marianne sa...

Lena: Så i Indien bryr man sig alltså inte alls om djuren? Bara korna som blir omhändertagna? Det är verkligen synd om en del djur. Bästa staden jag vet när det gäller gatudjur är Istanbul, som jag skrev till Lotta finns det alltid någon i varje kvarter som tar hand om gatans djur. Och är det fler än en så delar de upp djuren och har "sina" gatudjur.

Kram!

Malin: Vi åt Imam Bayildi - Imamen svimmade : ) Det är fyllda auberginer i ugnen. Man delar dem i två och vattnar ur dem med salt och gröper ur dem. Sedan hackar man det urgröpta och steker med köttfärs eller grönsaker och sedan in i ugnen. Jättegott är det.

Otta: Ibland blir man förvånad, de fattigaste av fattigaste förbarmar sig över djuren. M som var här berättade om fattiga zigenare i Istanbul som tog hand om katter trots att de själva knappt hade ordentligt med mat. Och hon går alltid runt med kattmat i handväskan ifall hon stöter på någon som ser extra hungrig ut : ) Det kom väl till pass vid museet i går för där var röda kattungar som kunde behöva lite extra. Den ena kom intraskande i butiken!

Jag förstår att du blev upprörd över de där hundarna.

Kram!!!

Marianne sa...

Karin: Det finns verkligen hopp om mänskligheten. Och när jag tänker på saken, med mat till djuren och vatten till förbipasserande, så tycker jag att vi svenskar är ovanligt snåla. Inte har vi några seder med att ta hand om varandra och okända på samma sätt som här. Här är en gäst en gåva från Gud och ska behandlas därefter, men hos oss säger vi att fiskar och gäster luktar efter ett tag. Hur ändrar vi det?

Kimselius: Visst är det tur att det finns godhjärtade människor. Önskar bara att det var fler, att det var smittsamt!

Kram!

ab: Nej, det finns ingenting bättre. Och mr W är verkligen genuint godhjärtad. Dessutom är han trevlig, intelligent, kan berätta mycket. Han är bara toppen och jag tror att han är den jag tycker allra bäst om i det här landet.

Marianne sa...

Anne: Ja det är konstigt att de anses som orena. Jag funderar på om det kan ha med just rabies att göra, för det kan de ju få, men då skulle väl Muhammed ha varnat på samma sätt för katter? Katter är däremot väldigt omtyckta eftersom Muhammed delade sin mat med katter och lät katter sova på hans mantel. Det sägs att Muhammed inte ville väcka en katt som sov på hans mantel, så han skar av en bit och lät katten ligga kvar när han reste sig. Och en katt lär ha räddat Muhammed från ett ormbett, katten kastade sig emellan så att ormen bet katten i stället. Det var så katterna fick nio liv, för Gud belönade katten för att den räddade Muhammed.

Förmodligen har de där hundarna diverse maskar och sjukdomar, men jag har inte sett någon som jag har misstänkt ha rabies. Men som sagt, det kan de ju få.

Kram!

Musikanta: Tvärtom mot islam! Undrar varför katterna ansågs flyga med häxorna. Och när man började tycka att de var onda. Märkligt vad vi människor kan hitta på!

Jag har tänkt på det där med hur man behandlar djur, och kommit fram till att människorna ofta behandlar djuren som de själva blir behandlade. T.ex. transporteras ju människor på lastbilsflak, så varför skulle djuren få bättre transporter? Det är först när människorna lever värdiga liv som man kan börja prata om hur man behandlar djuren. Men trots det finns det tack och lov många som tar hand om dem.

Kram!

Malin sa...

Det var ett roligt namn på maten :) Låter jättegott!

Marianne sa...

Malin: Här är receptet och lite historier om namnet: http://nyaaventyr.blogspot.com/2008/06/onsdagsrecept-imamen-svimmade-imam.html

Malin sa...

Tack Marianne, det receptet ska jag definitivt testa! (Passar dessutom extra bra nu när jag försöker undvika pasta potatis o ris)

Marianne sa...

Malin: Ja då passar det här perfekt. Man kan ju fylla med precis vad man vill, allt man tycker om. Precis som paprika, zucchini, och en massa andra goda grönsaker!