fredag 28 maj 2010

Så bra man kan ha det ...

... när man går ner till klubben och lägger sig vid poolen.

Vid den här poolen får barn vara, sedan det finns en till som bara är för vuxna.

Jag har faktiskt lyckats få lite färg på benen!

Bar finns det också så att man kan få lunch, kaffe, vatten, öl, drinkar, glass ...

Men jag måste säga att jag tycker att en del människor är konstiga. Det var en fransktalande familj där, mamma, pappa, liten dotter och pappans kompis. Karlarna såg ut att vara i sena 50-åren, stora och starka. De hade också en barnflicka med sig, hon syns på de två översta bilderna, personen allra längst till vänster. Hon var från Filippinerna eller Indonesien, vilket är det finaste att ha. De filippinska barnflickorna är dyrast, de indonesiska kostar ca 600 USD i månaden, och som tredje finast är visst nubiska barnflickor från södra Egypten eller norra Sudan. Hur som helst, den här stackars flickan var liksom en icke-person för familjen. Hon var bara till för att vara praktiskt bihang till den lilla flickan. De talade inte med henne, hon fick ingen mat medan de andra åt för kung och fosterland, allt hon fick var lite vatten. Enda gången jag såg dem tilltala henne var när pappan sa till henne att gå och hämta två stolar till honom och hans kompis! Stora, starka karlar som hade kunnat bära de där tunga stolarna själva lätt som en plätt, men det var de tydligen för fina för, det skulle den lilla tjejen göra, och för henne var det ingen lätt sak.

Nej, jag lade mig inte i, även om jag satt och kokade inombords. För jag vet att det inte hade hjälpt om jag hade börjat vräka ur mig en massa otidigheter*.

Det fanns en barnflicka till, men hon var som en del av familjen även om hon inte badade utan mest passade barnen. Hon fick mat och dryck och det såg i alla fall ut som om de pratade med henne mer än att bara ge order. Det var en egyptisk familj. Hon såg också ut att ha en helt annan relation till barnen, som verkade älska henne.

Oavsett vad man har för yrke är man väl människa? Kan man verkligen inte behandla andra människor med värdighet bara för att de är barnflickor/städerskor/chaufförer/trädgårdsmästare eller vad det kan vara?


*Jag hakar här på ab:s lilla undersökning. Vet ni som är unga vad ordet otidigheter betyder? Använder ni det ordet?

38 kommentarer:

Grekland nu sa...

Hemska tider! Hur KAN folk behandla andra på det sättet?? Undrar inte på att du var upprörd. Själva fattade de nog inte vad de gjorde, det var troligen helt naturligt i deras ögon.

em sa...

Ett utmärkt ord som jag understundom använder. Däremot undviker jag att vara otidig (utan att därför vara sen).
Margaretha

Saltistjejen sa...

Fy FAN rent ut sagt!!! Vilka jävla fasoner!!! Att behandla andra människor så finns ingen som helt ursäkt för. Särskilt inte när det handlar om någon man själv anställt!!! Då har man ju ett ansvar för den personen på ngt vis. Näe!!!!! usch!
Här i new York är det också otroligt vanligt med barnflickor eller "nannys" som de ju också kallas. Har ingen aning om ifall de har olika status beroende på varifrån de kommer. De man ofast ser är svarta och hsipanics. men en kollega till M har en nanny från just Filippinerna. Det kostar dock ännu mer här att ha en nanny. Tror att man betalar ungefär lika mycket till en nanny som jag får ut efter skatt. Så när vi funderade på nanny (innan vi fick veta att E fick plats på dagis) så var det en stor utgift att tänka oss.
Vad beträffar otidigheter vet jag vad det betyder och tycker inte ens det är ett kostnigt ord. men så är jag ju inte särksilt ung längre heller!!! ;-)
Hoppas du kan fortsätta njuta vid poolen trots hemska personer i närheten.
KRAM!

Marianne sa...

Ingabritt: Det är det som är så himla hemskt, att de inte ens fattar hur illa de bär sig åt. Att det är helt naturligt att bete sig på det sättet. Varför kunde hon inte ha fått ledigt, dessutom, föräldrarna hade väl kunnat passa på att umgås lite mer med flickan. Den egyptiska familjen, det var nog två familjer förresten, hade en hel drös med barn i olika åldrar från rätt nyfödd till beibstvillingar till en 5-6 år, så att de behövde ett par extra ben, händer och ögon är inte så konstigt, men för en liten flicka?

Margaretha: Hahaha, ja jag försöker också att inte vara otidig, men ibland är det inte lätt : )

Marianne sa...

Saltis: Nu var vi nog här samtidigt, för din kommentar kom medan jag svarade på Ingbritts och Margarethas.

Ja jag fattar inte att man kan behandla andra människor som om de inte existerade mer än för att vara slav åt mig. Och om det är svenskt så tycker jag att det är bra svenskhet! Det är ju inte så att de här flickorna från Sydostasien har gett sig ut i världen för att det är spännande och för att få erfarenheter, de gör det av förbannat tvång för att deras familjer inte kan försörja sig, så de som anställer dem borde verkligen ta sig an dem i stället för att behandla dem som kackerlackor. Grrrr!

Ja vilken tur att E fick plats på dagis! Även om det är roligt och betyder någonting för en att jobba, så är det ju inte särskilt kul att inte få ett öre för det.

Det finns bergis en rangordning på nannies (nannies, nannys?) hos er också. Skulle tippa att det finaste är att ha au-pairs från Skandinavien eller så. Då är det ju inte ens nannies, utan au-pairs : D Det var väl så Annika kom till landet, förresten! Se, det måste vara det finaste!

Egentligen började ab med nyter, men det växte till fler ord.

Kram!

Melting Pot sa...

Skulle inte känna mig bekväm med att ha med mig vår maid/nanny till poolen när vi är där hela familjen. Då tycker jag att jag skall ta hand om mina egna barn när vi är där. Här finns det familjer som tar med sina barnflickor på klubbens restaurang (och säkert andra också)och medan föräldrarna sitter och äter STÅR nannyn och matar barnet/barnen lite på undantaget vid sidan om. Varken mat eller dryck syns till för henne. Det är inte vanligt, men det förekommer. Jag tar däremot med mig min maid när vi skall handla mat någon gång ibland av praktiska skäl (särskilt när Alfred var nyfödd och jag inte fick lyfta/bära) men jag skulle aldrig ta med henne till affären om Patrik är med. Att utnyttja de som arbetar för oss på det sätt som familjen du skriver om gör känns absurt.
Trevlig helg. Kram

Trillingnöten sa...

ååååh, dont even get me started on this one! Jag var ju au-pair åt en familj som brukade åka till mormorn i familjen på sommaren. Hon var medlem i en klubb med tillträde till pool och strand. För att jag skulle komma in var jag tvungen att bära "uniform" (jag hade ju ingen, men fick typ bära vita kläder för att det skulle se ut som en uniform) eftersom jag var barnflicka. Och andra som jag mötte blev behandlade än värre. Min egen arbetsgivare var inte så tack och lov! Men jag har hört och sett helt otroliga historier...helt sjuka saker.

Pettas sa...

Ja, vad säger man? Man blir rätt så ordlös och förstår knappt att vi befinner oss i det århundrade som vi gör. Tyvärr ser man det nu och då, det nedsättande sättet att behandla andra människor. Dessvärre kan man se liknande när unga människor ser ner på äldre, gamla precis som om de inte har något värde alls. Dumt är det, naivt är det och synnerligen respektlöst.

Taina sa...

Fy FAN säger jag bara! Tur att du är så lugn av dig. Jag hade nog fått hoppa i poolen för att kyla av mig. Och kanske samtidigt dragit ner en av gubbarna och låtit honom vara utan luft. Ett litet tag bara. Grrrr, gillar inte sådan där särbehandling.

Snygga ben ;)

Kramen!

olgakatt sa...

Sällar mig till kören av otidigheter om det ohemula sättet att behandla en medmänniska på.

Bloggblad sa...

Jag lever långt ifrån den verkligheten, dessutom är jag itutad från barnsben att alla människor har lika värde.

Förmodligen skulle de där människorna inte alls förstå att vi ikväll hade fest för 2 städerskor som går i pension... de blev verkligen hyllade.

Vi har bara fått en ny ersättare så länge, och de första dagarna kom hon inte in till p-rummet på rasterna, jag uppmanade henne att hon var välkommen, men näe... Det tog bara några dagar, sen kände hon sig bekväm med att sitta där på fikarasterna. Det är ett så underbart ställe jag jobbar på, där ingen är förmer än den andra. Jag är så himla glad att jag för tredje gången är tillbaka på den skolan. Jag måste ju flytta på mig där det finns elever, så jag kan inte välja.

anna of sweden sa...

Jag läser och funderar på om en svensk familj skulle behandla en barnflicka så. Jag tror inte det.

Anonym sa...

Bra att inte jag var där för jag hade nog börjat sprida otidigheter omkring mig.
Att ha nanny är jättevanligt i Australien, ofta kommer tjejerna från Nya Zealand. Hur de behandlas vet jag inte, jag har bara personligen träffat på en och hon verkade nöjd med sitt jobb.

Katarina på Filippinerna sa...

Härligt badområde ni har i ert bostadsområde. Det verkar vara många expats på bilderna, eller? De är väl de som solbadar?

Intressant ämne du tar upp om hur man behandlar sin personal. Även jag ser dessa beteenden du beskriver, alltför ofta.

Jag blir ledsen när jag läser hur man behandlar sin personal men är inte alls förvånad! Det du tagit del av vid poolkanten är en rätt vanlig syn här också, speciellt bland några nationalitets grupper, som är välkända för att behandla filippinare som skit här, men jag undviker att skriva det.

Det som jag också har mycket svårt för, är de familjer som utrustar sin personal med den vita uniformen. Jag har fått det återberättat, att det är ett typiskt nyrikt beteende här på Filippinerna. Ja, du förstår nog vad jag menar...

Jag kan dela med mig hur vi gör och vad jag betraktat under mina år som jag bekantat mig med landet där jag idag bor i.

Jag bor ju i landet där många har helper eller nanny´s, många medelklass filippinare har minst en, dvs, en nanny, en helper och även en chaufför. Sedan är ju filippinsk arbetskraft en export eller import "vara" för många, som filippinska maids, sjömän och sjuksköterskor.

Först var jag negativ till att någon skulle arbeta i vårt hem och bo i huset. Idag har vi en inneboende helper, som delar vårt liv med oss. Hon äter med oss, går på bio med oss, om hon ha vill. Hon lär mig laga filippinsk mat och tillrätta lägger mina felaktiga visayan uttal, när jag försöker lära mig språket osv.

Hon är som en arbetsam dotter i huset och våra grannar lämnar sina helpers hemma när de besöker ossö Medans "vår" C. deltar i måltiden och samtalen, ibland ser vi hur besvärande det kan vara för henne, beroende på vem som tittat över.

I vårt område har alla helpers, vi är endast tre expats familjer i området, och mycket ser och hör man via just sin helper och hennes vänner.

Som okunnig på filippinsk arbetsrätt, arbetskultur och ovan vid helpers, så erbjuder man det man tycker och tror är rimligt.

Skillnaderna kan vara stora, vi har sänt C. på kurser dvs. betalar hennes extra studier, då vi vill att hon ska komma vidare i livet.

En annan sak som grannarna låtit mig förstå, att vi är den enda som betalar sociala avgifter, dvs betalar in till hennes pension, bostadslåns möjligheter och gett henne och hennes familj en sjukförsäkring. Vilket också fått konsekvenser för vår C. där avundsjukan gjort att hon tappat några vänner i vårt villaområde.

Eller som vår hyresvärd sa, du kunde anställa tre helpers för allt du lägger ut...

Bland helpers är det också en intern rang åt vilken nationalitet man jobbar för.

Jag är inte någon som umgås med svenskar här, men på olika diskussions forum där svenskar, som såväl andra européer och amerikaner deltar i, så är det ofta en sorts sport att tala om hur lite man betalar för sin personal! Avskyvärt men så är det.

Jag inser också att jag skapat ett problem för vår C., en dag, som kommer när vi flyttar utomlands. Kortsiktigt kommer hon troligen inte att få ett arbete med socialförsäkrings möjligheter osv. Idag är det hennes leversjuke far som har mest användning av försäkringen.

Ja, jag slutar här.. det finns så mycket att säga, men jag orkar inte helt enkelt....

Helly på Sicilien sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
ab sa...

Vilka förbannade skitstövlar! Det finns ingenting stilfullt över att behandla sin anställda på det sättet. man ska visa respekt och betala hederlig lön - och gärna hjälpa till extra, som Katarina.

Men - ta inte illa upp! - jag undrar om en anställd inte också har rätt att kräva lite distans och eget utrymme? Det är svårt för henne att säga nej till era gäster som hon kanske faktiskt inte VILL umgås med. Hon är ju ingen dotter, hon är en anställd.

Jag förstår att ni menar väl, men jag är inte säker på att jag skulle vilja ha en chef som drog in mig i sitt eget vardagsliv på det sättet. Skulle jag tycka det kändes respektfullt, ärligt talat?

Hoppas jag inte trampat alltför högljutt i klaveret nu - och Marianne, det ser så otroligt skönt ut vid poolen!

Suzesan sa...

Jag er i kommentarerna att det nämns att det är ett nyrikt beteende. Jag tror det med. Nyrika brukar bli riktiga demoner. Såna som haft totally nothing innan och levt på små marginaler och plötsligt DRABBAS av rikedom. Men sen såklart så finns det ju många som ser ner på andra av de vanliga också. USCH så¨hemskt att uppföra sig så där. Hade jag aldrig gjort. Så hemskt att arbeta för dem.

Jag förstår att du var så nära att slänga ur dig otidigheter(guu' vad länge sen jag hörde det ordet)

Nubier var ofta sällskapsdamer åt de Egyptiska Faraonerna. Sällskapsdam i den bemärkelsen att inte bara umgås för att sällskap utan med som intimt sällskap. Det är ett urgammalt folkslag och många av dem skaffade sig status genom att helt enkelt få barn med faraonerna. Men många såg ner på de nubiska damerna. Inte sällan som slavar.


Så skönt det ser ut vid poolen och Marianne SNYGGA BEN:)Kan tänka mig att du njöt av dan. Hade jag gjort.

Kram
/Susanne

Bert sa...

Den familjen skulle behöva några lämpliga otidigheter östa över sig.

Petra H sa...

Vilka snygga ben du har!! O sa just idag att jag har blivit så blek efter Puerto Rico att det inte syns någon färgskillnad på min ända och mina ben, ha ha!
Åh, jag förstår att du blev upprörd över grannarnas uppförande mot barnflickan. Jag hade blivit vansinnig!! Hur kan man uppföra sig så mot en annan människa?? Speciellt, får jag erkänna, fördomsfull som jag är, som de är européer!? Jag hade nog förväntat mig det mer av en egyptisk överklassfamilj men det visar ju bara på mina fördomar...
Stor kram!

Kimselius sa...

Förstår att du blev arg! Jag känner mig arg på familjen efter att ha läst ditt inlägg. Så får man inte behandla en annan människa! Kan tänka mig att det var svårt att hålla tyst!
Mysigt poolområde och lite folk!
Kramisar Kim

Marianne sa...

Lena: Förfärligt! Jag skulle tycka att det var skitjobbigt att sitta och äta när någon står så i närheten och matar barnen. Men det är väl klart att du ska ta med henne när du handlar! Jag menar inte att de inte ska ha arbetsuppgifter, det har ju jag också när jag arbetar, utan bara att man ska behandla människor som människor. Vare sig det är vid poolen eller i köket eller på kontoret.

Kram!

Trillingnöten: Så du fick inte bada? Om jag hade småbarn och au-pair skulle jag tycka det vore jättebra om hon badade med barnen ibland, det är ju ett utmärkt tillfälle att ha roligt med de vuxna, och eftersom barnflickan är en del i familjen måste ju barnen få knyta an till henne också. Jag hade tagit in henne som en släkting från en annan stad! Det vet väl inte de!

Kram!

Pettas: Ja det där synsättet grasserar friskt i Sverige också, kanske inte så mycket på hushållsfronten eftersom få har barnflickor etc på det sättet, men i övriga samhället. Att det är finare att vara en dålig chef än att vara en himla duktig städare kommer jag aldrig att begripa mig på! Och det där med ungdomar som ser ner på äldre - de är bara tillfälligt unga, det blir de snart varse!

Marianne sa...

Taina: Ja med de här skånkorna kanske man skulle bli en av flickorna i baletten? : )

Jag fick allt ta upp boken och sätta för ansiktet när jag såg för arg ut, och hoppade i vattnet och kylde av mig ett par gånger också. Hade jag sagt något hade det bergis blivit bråkigt (de hällde i sig en del Pernod vid lunchtid) och så hade det bara slutat med att JAG hade blivit portad för att det var jag som började ...

Kramar!

Olgakatt: jag kanske behöver lära mig lite otidigheter på franska. Nu kan jag bara merde, och det är väl inte så värst otidigt.

Bloggblad: Ja, som jag skrev till Karin, nej, jag kallade henne visst Pettas den här gången, hennes bloggnamn, så fattar jag inte varför en dålig chef skulle vara bättre än en himla duktig städare. Klart att de ska vara med, och bli firade, de jobbar ju också där. BRA skola, det ger bra signaler till barnen också. För man kan snacka hur mycket man vill, men genom att visa kommer man mycket längre.

Marianne sa...

Anna: Jag funderar jag också, men jag känner nog ingen svensk familj med barn och barnflicka så väl att jag vet hur de gör. Men jag tror inte det. Däremot hade vi en diplomatfamilj här, frugan var visserligen från Sydamerika, men mannen sa inte emot när frun var riktigt elak mot maiden. Jag var inte med, men Klas berättade. Jag skällde ut dem efter noter i ett annat ärende vid ett senare tillfälle i alla fall, och då halkade det där med : )

Matilda: Men tjejer från Nya Zealand måste väl ge sig av till Australien av ungefär samma skäl som svenska tjejer åker till USA som au-pair, dvs för att få uppleva lite äventyr och få erfarenheter? Inte som filippinskorna som åker för att familjen ska få mat på bordet? Jag tror kanske inte att svenska/nyzealändska flickor skulle tolerera hur dålig behandling som helst, då hade de bytt familj eller åkt hem igen. Eller har jag fel uppfattning om Nya Zealand?

Marianne sa...

Katarina: Det är på klubben alldeles bakom vårt område. Vi har visserligen pooler här också, men här finns inte service med solsängar och bar och lunch : ) Och jo, det är många expats, men även många egyptier. Jag tror det var ungefär fifty/fifty.

Uniform har jag nog inte sett på någon här när jag tänker efter. Frågade Klas nu också, men han kan inte heller påminna sig att ha sett det. Nu har vi ju inte sett allt, och hur det är i den allra översta gräddan har vi ingen aning om. Det man i så fall kan se det på är att det är en flicka med huvudduk, medan resten av kvinnorna inte har det. Men det är nog inte någonting som den familjen har satt på henne.

I Bulgarien och Turkiet hade vi också hjälp som kom en gång i veckan. Jag blev väldigt god vän med speciellt min G i Turkiet, hon var den enda jag kunde prata med om precis allt på TURKISKA. Hon kunde ingen engelska, och hon var med hela vägen från min första stapplande lektion så hon visste precis vad jag kunde och inte kunde. Jag lagade alltid lunch till henne och vi åt ihop. Och så fikade vi på eftermiddagarna också. Hon hade försäkring genom hennes man, men vi betalade henne väl så kunde hon göra det hon tyckte var bäst med pengarna. Henne saknar jag!

Men hon ville inte vara med och äta om jag hade någon hemma däremot. Jag nästan tvingade henne en gång, men hon tyckte det var så jobbigt så sedan slapp hon. Men hon bodde inte heller hemma hos oss, hon kom bara en gång i veckan.

Här har vi också betalat lite mer än vanligt, men det har inte funkat något vidare så nu sköter jag allt själv i stället.

Ni gör en stor insats som hjälper henne vidare till utbildning. Det är nog det som kommer att hjälpa henne i långa loppet. Men det är så klart viktigt att hon får möjlighet att få en examen eller tillräckligt många kurser så att hon verkligen får ett jobb sedan. Det måste vara skönt för henne också med försäkringen med tanke på hennes far. Men jag kan riktigt se framför mig den avundsjukan som andra har mot henne. Medaljens baksida ...

Kram!

Marianne sa...

ab: Nej, folk går runt och tror att de är så himla fina på olika sätt, men när man ser hur illa de behandlar andra människor krymper de till små löss.

Jag tror jag förstår hur du menar. Som jag skrev till Katarina här ovan nästan tvingade jag min G i Istanbul att äta lunch med oss en gång när jag hade gäster hemma, men hon kände sig verkligen inte väl till mods och efter det slapp hon. Däremot hade vi det verkligen trevligt när vi två åt lunch och fikade tillsammans. Det är nog lite olika det där, beroende på person. Jag tänker på att Elin måste ha varit med socialt hos Parnevik när hon var barnflicka, annars hade hon väl kanske inte träffat Tiger?

Det var verkligen skönt vid poolen. Jag ska snart tillbaka!

Suzesan: Ja nyrika är ofta de värsta. De vill kopiera någonting som de inte riktigt begriper sig på, och så blir det bara fel i stället.

Oj vad du kan om nubierna! Jag vet inte särskilt mycket, inte mer än att Anwar Sadat var till hälften nubier.

Det var så himla skönt vid poolen! Får se om jag hinner dit i morgon, annars blir det senare i veckan. Sååå skönt!

Kram!

Bert: Ja, men jag fegade ur. Hade det blivit bråk hade det bara slutat med att jag hade blivit portad. Dessutom tror jag inte att det hade hjälpt, jag tror inte de hade fattat.

Marianne sa...

Petra: Jag tror det är första gången på flera år som jag har lyckats få lite färg på benen. Men här kan man ju inte gå i korta kjolar, så vad hjälper det : )

Det kom ju en egyptisk familj med barnflicka också, men de verkade behandla henne hur bra som helst. Men egyptiska familjer är vana vid att ha barnflickor och städerskor och chaufförer och jag vet inte allt. De ingår i familjen på ett annat sätt, så jag tror att de har det antingen bra eller riktigt eländigt. Europeiska medelklassfamiljer har inte samma tradition av att ha hemhjälper tror jag, och drabbas nog av just det där nyrikefenomenet. Tror jag.

Kramar!!!

Kim: Nej, så får man verkligen inte behandla andra människor. Men tyvärr är det ju ganska spritt i samhället att vissa är finare än andra. På olika sätt. Tror de!

Det är verkligen fint där nere på klubben, och jag är så himla glad att vi bor så nära och att vi gick med där!

Kram!

Otta sa...

Det är hemskt! Jag tycker att jag sett det så mycket. Framförallt från dem som kommer från Europa eller de som uppenbarligen är från Saudi Arabien. Mycket tråkigt och helt sjukt att göra så mot sina medmänniskor.
Kram

Anonym sa...

Du har nog rätt. Tjejer från NZ har gott om skinn på näsan. Passar det inte kan de lugnt åka hem och ha ett kanske bättre liv där, så visst är det skillnad på när man är fattig och när man kan välja och mer utforska världen än vara livrädd att förlora jobbet.

Marianne sa...

Otta: Så det är likadant med saudier? Trist. Jag tror också att européer är värst, just för att de är ovana vid situationen. Tur att jag inte har sett så mycket av det!

Kram!

Matilda: Skönt att höra att nyzealändskorna står med fötterna på jorden och vet vad de vill!

Anna, Fair and True sa...

Härligt det ser ut! Mindre härligt med familjens behandling av barnflickan :( Usch!

Marianne sa...

Anna: Ska dit i morgon eftermiddag igen med Trevliga f.d. Grannen. Ska bli skööönt. Hoppas att den där familjen inte är där då. Karlarna borde väl jobba : )

Anonym sa...

Kolla här

http://www.livinginperu.com/news/8597

I Peru försökte man 2009 förbjuda arbetsgivaren att "tvinga" tjänsteflickan (barnflickan eller hembiträdet) att gå ut med familjen på offentliga platser iklädd uniform eftersom vissa ser ner på dem, men hur det skall fungera i praktiken blir verkligen inte lätt.

Marianne sa...

Anonym: Hej och välkommen hit! Tack för länken! Visst är det ett svårt problem, det handlar ju om att människor måste ändra sin attityd, men det är verkligen bra att Peru i alla fall försöker.

Anonym sa...

I Sverige skulle man åka dit för diskriminering dirket om någon kom på att man betalade efter varifrån de kom.

Men jag tror att ju fattigare länder och förhållanden i dessa länder flickorna är från, ju sämre accepterar de att bli behandlade. Alternativet är ju ofta fattigdomen i de där länderna.

Så gott som ingen svensk flicka i dag accepterar sådana förhållanden, en svensk au pair-flicka som behandlas illa i USA skulle åka hem till Sverige direkt.

Blande de få i Sverige som fortfarande har husligt anställda, riktar många svenska arbetsgivare blickarna mot just Öst-Europa där flickor som växt upp fattigt hellre tar ett jobb med dålig lön i Sverige.

Marianne sa...

Anonym: Fast är det ändå inte lite så här? Jag tänker på polska och lettiska (och varifrån de nu kommer) byggarbetare som får mindre betalt än de svenska. Det finns säkert fler grupper.

Och det är ju så, ju fattigare länder de kommer från, dess lägre löner och sämre villkor accepterar de eftersom de inte har så mycket att välja på. Det är hemskt att vi som har det bättre förspänt till och med utnyttjar människor i nöd på det sättet! Och det är stor skillnad på svenska au pair-tjejer, de åker för äventyret och att lära sig språket, medan de fattiga åker för att överleva.

Anonym sa...

Med "uniform" menas i princip de kläder som arbetsivaren tilldelat flickan, vilka kläder det är varierar ju mellan arbetsgivare.

Marianne sa...

Anonym: Men om de då får jeans och en t-shirt av arbetsgivaren att arbeta i, eller någonting annat neutralt, så måste det väl vara okej?

Anonym sa...

Skillnaden på barnflicka (nanny) och en au pair-flicka är inte varifrån de kommer.

Nej, en vanlig barnflicka är anställd av arbetsgivarfamiljen, medan en au pair-flicka deltar i ett internationellt språkutbyte mellan länder.

Sorry, men det Peru gör hjälper inte mycket, eftersom de bara döljer problemet offentligt och inte tar itu med grundproblemet (vilket är attidyerna gentemot barnflickor-hembiträden). Om en familj i Peru med barnflicka-hembiträde får besök ser ju gästerna att hon har uniformen då hon serverar, och då ser ju genast gästerna ner på henne.