torsdag 20 maj 2010

Trötter

Jisses vad jag var trött i dag! Jag har faktiskt sovit länge på morgonen, sovit middag och sedan sovit eftermiddag. Nu ska jag försöka hålla mig vaken tills det är dags att gå och lägga sig. Men det är tröttande att vara i full gång i den värme som har rått här under veckan. Och man blir trött av alla intryck, alla människor, alla lukter och ljud, för att inte tala om trafiken. Går man dessutom och lägger sig sent och går upp tidigt i en hel vecka, så är det kanske inte så konstigt att man har lite sömn att ta igen.

Som om det inte räckte med folkmängden i den här 20-25 miljonerstaden,
är det alltid horder av turister överallt. Här vid Saqqarapyramiden.

Apropå trafiken tog det oss hela en och en halv timme att köra cirka en kilometer i tisdags kväll när vi skulle hem efter att ha kalasat på sushi. Det var sexton bilar som hade krockat och vägen var helt avstängd. Här kan man då inte vända bilen och ta en annan väg, för det är en hög mittbarriär på alla större vägar för att bilarna inte ska kunna köra mot trafiken, man kan inte ens göra vänstersvängar på större vägar, allt bygger på u-svängar. Så vi satt vackert där vi satt medan de röjde upp. Inte fick vi gå hem heller, för det var helt stängt. När trafiken väl släpptes på igen så sakteliga fanns inga människor kvar, så jag vet inte hur det gick för dem som satt i bilarna.

I dag har det varit alldeles perfekt väder, bara 27°C och svala vindar som har fläktat emellanåt. I natt kunde jag till och med sova utan AC, jätteskönt.

Måste också berätta om kråkan som kom och knackade på i går morse. Jag har gardiner fördragna framför skrivbordet eftersom ljuset är så skarpt, så jag ser inte alltid fåglarna som kommer och sätter sig på fönsterblecket. Men i går morse hörde jag ett konstigt ljud och särade lite på gardinerna. Där satt en kråka och knackade på fönstret! När han fick syn på mig satt han kvar en stund och glodde, som om han granskade mig, sedan flög han iväg.

21 kommentarer:

Anne sa...

En nyfiken fråga... Jag skulle lätt kunna googla det, men det känns enklare fråga dig här för jag tror du har ett hum om det så här direkt på rak arm.
Hur många turister besöker Kairo årligen? Är det en jämn ström eller kan man se vissa toppar under särskilda tidpunkter på året/olika årstider?

olgakatt sa...

Man blir lätt yr när man tänker på en stad med 20-25 miljoner! Jag har ju nyss traskat runt i en med 11 000 invånare - en viss skillnad!
Måste ta mig till Kairo nån gång i livet...

Marianne sa...

Anne: Jag vet inte! Jag kan inte hitta det när jag googlar heller! Men många är det. Allra mest under vinterhalvåret eftersom det är för varmt här under sommaren. Golfresorna från Sverige går till exempel oktober-april. Och många charterturister som åker till Hurghada och Sharm El-Sheik kommer till Kairo för en eller ett par dagar för att se pyramiderna och museet. Jag skulle tro att det är samma topp på badorterna, det är inte så jättemysigt att ligga på stranden när det är 45°C ... Och att titta på pyramider i den värmen vet jag inte ens om man klarar av. Det var förresten en tjej som svimmade på museet i tisdags, och då var det bara dryga 30 grader.

Nu tror jag att jag har svarat på alla kommentarer som har samlat sig under veckan, så nu ska jag börja läsa ikapp så sakteliga. : )

Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Man blir faktiskt rätt trött av att åka in till stan här, för man märker att det är alldeles för mycket folk. Elva tusen tycker jag låter väldigt lagom : ) Du måste absolut se Kairo! Hur var det, har du varit i Istanbul? Det är också ett måste här i livet. Världens vackraste stad.

Desiree sa...

Jag har full förståelse för att det är tröttande med hettan och att ta sig runt. Låter verkligen som helt perfekt väder du har just nu. Här är det faktiskt också helt perfekt för stunden med liknande temperaturer och en svag bris. Det är fortfarande torr och fin luft. Gäller att passa på att njuta för det ska snart komma in fuktig hetta till helgen.
Oj vilken mega krock, fy bubblan för att behöva sitta fast i det kaoset och bara snällt vänta. Det hade jag tyckt var jobbigt.
Hoppas du känner dig lite piggare nu när du har fått ta igen dig och fått god sömn.
Kram

Petra H sa...

Du gör rätt i att sova för att ta igen din "sömnskuld" som min mor så klokt kallar det. Jag slutade tidigt idag och tog en lång eftermiddagslur, det är första veckan jag jobbar varje dag så lite ovan ;-)
kram

Helly på Sicilien sa...

Ja sova är ett underskattat nöje ;) Har oxå haft lite för mycket för mig den sista tiden och imorgon blir första morgonen på länge som jag inte behöver stressa till jobbet hade varit skönt att stanna hemma, men men det går ej.

Skicka gärna lite värme om du har till övers. Här är det rena rama vintern just nu. Tände t.o.m i eldstaden ikväll.

Anonym sa...

Samma här. Men nu har det helt plöstligt börja regna och åskan dundrar för fullt. Snart blir luften renare och lättare, och kanske jag blir lite piggare.

Melting Pot sa...

Kanske får ni också lite hjälp av den Indiska cyklonen. Underbart att kunna sova utan AC och inte känna sig för varm. Kram & trevlig helg

anna of sweden sa...

Han ville bli fotograferad. Förstod du inte det? ;)

Kimselius sa...

Kan berätta om grannens kråkproblem. Såg att de hade satt plastpåsar överallt på sin bil och skrattade åt hur bilen såg ut. Trodde att det var några vänner som hade skämtat med dem. Men när grannarna kom hem berättade de att de hade en kråka som slet sönder bilen, satt och hackade på rutorna, på lacken, drog loss lister och gjorde allt för att förstöra bilen. Därav platspåsarna. Kanske kråkan flugit vidare till dig? Eller så är kråkor bara sådana?

Annika sa...

Nog gjorde du rätt som sov. Det behövde du!!
OCH ja, jösses så mkt folk i en stad!! 20-25 miljoner...
Otroligt. Inte konstigt om du blri trött :-)
Kram!!

Marianne sa...

Desirée: Vad skönt att du har ett litet andningshål i den fuktiga hettan och får lite svala vindar och samtidigt värme, visst är det ljuvligt! Jag slipper ju oftast den där fukten. Här ska det visst vara så en vecka framåt vilket känns skönt. Men jag funderar faktiskt på att sätta på AC:n i natt i alla fall, för att slippa höra kallelsen till bön kl 04.00 : )

Nej det är inte kul att sitta fast i trafiken så där, men de är - tyvärr - vana att röja efter olyckor, så det gick förhållandevis smidigt.

Kram!

Petra: Visst blir man trött av att jobba när man inte längre är van! Jag får som tur är vänja in mig lite långsamt och jobba hemifrån. Om allt går som jag hoppas kommer jag att kunna fortsätta jobba hemifrån även i Sverige.

LYCKA TILL PÅ NYA JOBBET!!!
KRAMAR!

Helly: Hahaha, bra uttryckt! Det kommer Klas att gilla : ) Hoppas att du får lite lugnt ett tag, så att du orkar med nästa topp. Toppar är vara roliga om man bara får ha det lugnt mellan varven.

Jag har skickat ett paket med tio kilo värme, hoppas det hjälper : D

Kram!

Marianne sa...

Carina: Skönt för dig med lite regn! Hoppas att du blir pigg av det och att folk runt omkring dig sover på nätterna i stället för att spela karaoke!

Lena: Har ni cyklon? Den har jag inte hört talas om! Fy vad läskigt, hoppas att ni inte drabbas, bara lite, lite i utkanten så att du får svalka!

Kram!

Anna: Jag hann inte! Hann bara lyfta kameran från bordet så flög han iväg : (

Marianne sa...

Kimselius: Hahahaha, förlåt att jag skrattar för det kan inte ha varit roligt för dina grannar, men det är en himla rolig historia! Vilken syn! Man kan verkligen undra varför kråkan hade valt ut just deras bil, varför inte lite på alla bilar i trakten? Hahahaha, jösses! Jag vet en mås i Istanbul som får mat av en familj på en av öarna i Marmarasjön. Om de är sena knackar den på balkongdörren, och står dörren öppen går den in i köket och knackar på kylskåpsdörren!

Djur är för roliga ibland!

Annika: I dag har jag lyckats hålla mig vaken hela dagen : ) Men jag behövde verkligen sova lite extra, så det var tur att jobbet jag har just nu inte var akut utan att jag kunde ta det i dag i stället för i går. Ja stan är stor, ofattbart stor. Jag har bara sett en bråkdel ...

Läs Kimselius kommentar ovan, det är ju för roligt!

KRAM!

Suzesan sa...

Haha innan var det katterna på ditt förra ställe. Nu kommer fåglarna. Coolt att den knackade på. Rolig.

Fåglar är mycket intelligenta!!!Me like. Fåglar alltså. Det bästa som finns faktiskt.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Hahaha, ja men jag tänker inte börja mata fåglarna, här finns gott om mat åt dem i naturen! Fast jag misstänker att duvorna har byggt bo utanför mitt badrum, för det är nästan alltid en duva som kuttrar runt där nu. Vilket katterna så klart tycker är stekul : )

Kramar!

Bejla sa...

Vilken tur att ni inte kom tidigare, så att ni på ett mer tragiskt sätt blivit inblandade i olyckan.
Kul med kråkan! ;-)

Marianne sa...

Bejla: Ja det har du rätt i! Det tänkte jag faktiskt inte på.

Hoppas kråkan kommer tillbaka och att jag är mer beredd med kameran!

Taina sa...

Kråkan tyckte det var dags för Marianne att stiga upp tror jag!

Kram kram :)

Marianne sa...

Taina: Hahaha, uppstigen var jag, men han tyckte nog att jag skulle vakna också : D

Kram!