tisdag 18 maj 2010

Kallt vatten

Den här mannen fyller vatten i sina tre "ollas", vattenkaraffer
av keramik som faktiskt kyler vattnet och ger det en god smak.
Sedan står de på gatan så att det finns vatten för alla som vill ha
sig en lite slurk. Jag bara måste hitta sådana, jag vill ha en alldeles egen!

I dag ska vi till Egyptiska museet, för man får bara inte missa Tutankhamuns skatter när man är här i Kairo. Sedan blir det lite promenad på stan, lunch och lite annat.

17 kommentarer:

em sa...

Och den virkade(?) mössan - en så'n måste du också ha!
Margaretha

Katarina på Filippinerna sa...

Va intressant, det har jag aldrig sett förrut!

Anonym sa...

I grekland förvarade man dricksvatten i en "stamna" av oglacerad keramik innan kylskåpen blev vanliga. När vattnet avdunstar ut mot ytan hålls det kyligt. Samma proncip hade vi på varma sommardagar i Jämtland, med en smörbytta i glas som var satt i en keramikbytta, lite större, med vatten i. Inte för att det var så varmt där, precis, men smöret var känsligt och kylskåp fanns inte.
Monica P

Annika sa...

Ni verkar ha fullt upp, som sig bör!!!
Ja, måtte du hitta en "olla" innan du beger dig av mot den kalla nord för gott.
Kramar!!

Desiree sa...

Det var jättefina keramikkärl han hade. Du måste köpa en sådan och ta med dig hem till Sverige. De var så fina och dekorativa. Ha en toppendag på museet.
Kram

Helly på Sicilien sa...

Vad bra. Här på sicilien så brukade bönderna lämna lite vin och bröd för förbipasserande i uthusen. Fast om jag förstått det rätt så var det för fårahedar och liknande och det förväntades att de skulle fylla på emellanåt oxå inte bara ta...

anna of sweden sa...

Klart att du måste ha en engen karaff!

Har ni kommit till det där nu-måste-vi-se-och-göra-allt-innan-vi-flyttar-stadiet ännu? Jag kommer ihåg den känslan innan vi flyttade från Portugal. ;)

Saltistjejen sa...

Förstår verkligen att du vill ha en egen. De var ju även vackra!!!! Ni verkar ha underbart tillsammans du och din vän! Härligt! Jag läser alla inlägg men har inte kommenterat alla.
Stor kram!

Anne sa...

Jättevackra keramikkannor. Låter som både praktiskt (hålls kallt) och vackert att se på.
Hur är det annars med såna här kannor, bör man se till att de är gjorda just för dricksvatten och inte att de bara är prydnadskannor?
Jag minns att det för flera år sen skrevs en del i svenska tidningar om svenskar som köpt keramiksaker (typ kannor) från sina utlandsresor i Grekland (tror jag främst var landet som nämndes) och senare i Sverige blivit sjuka. Det visade sig att de fått i sig tungmetaller som fanns i keramiken i kannorna som de druckit vatten ur under en lång period. Det låter ju lite läskigt... KRAM!

Musikanta sa...

Känner du inte någon som kan tolka, så kan du ju bara fråga killen om han vill sälja en kruka till dig. Jag skulle nog bara tagit upp en 20-25 kronor ( i egyptiska pengar) och pekat på karaffen :-)
Kramar!

Pettas sa...

Jag skulle nog göra likadant som Musikanta men också fråga efter mönstret på mössan.

Bloggblad sa...

Har man med sig egen mugg, eller halsar man?

Mössan påminner om såna jag har virkat till barnbarnet.

Anonym sa...

Snyggt!
Och bilden är snygg, underbara färger!

Marianne sa...

Margaretha: Hehe, njae, jag tror inte jag passar i virkade myssor : )

Katarina: Jag har nog sett dem, men mest de stora som heter någonting annat. De står lite överallt så att det finns vatten till den som är törstig.

Monica: En väl beprövad metod, med andra ord! Vad bra att du visste varför det hålls kyligt, för det hade jag inte fått svar på tidigare!

Marianne sa...

Annika: Ja vi har verkligen haft fullt upp! Förutom en massa utflykter har man ju en del att prata om när man ses så sällan, som du vet : ) Vi har suttit uppe halva nätterna och bara pratat tills vi har tvingat oss i säng!

Kramar!!!

Desirée: Ja, jag måste ha en sådan med mig hem, men jag får inte svar på var jag kan köpa en! Frågade i stora basaren, men de verkade inte veta de heller. Får fortsätta leta!

Kram!

Helly: Vilken fin sed att lämna vin och bröd till behövande! Gör man så fortfarande?

Marianne sa...

Anna: Jo, lite så är det nu. Men jag tror jag har sett det viktigaste här i Kairo, det som återstår är långt ut i öknen, Luxor och Sinai. Jag tror det blir när vi har skickat hem katterna till karantän, då blir vi friare att åka bort.

Saltis: Ja vi har haft en riktigt bra vecka. Så nu är det tomt och trist här hemma, du vet hur det är ... Så jag har inte hunnit med några bloggar den här veckan, nu blir det att läsa ikapp, igen.

Kramar!!!

Anne: Jag tror man ska undvika att köpa sådan keramik som är gjord för turister, och köpa det som är gjort för att användas. Men det har du faktiskt rätt i, man vet inte om det kan finnas tungmetaller i dem i alla fall. Jag får nog fundera på om jag ska använda den eller bara ha den som prydnad - om jag hittar en.

ROLIGT att se dig på nätet igen! Jag har inte hunnit svara på ditt brev, men jag har INTE glömt bort dig.

Stora KRAMAR!

Marianne sa...

Musikanta: Fast jag vill nog ha en ny, oanvänd. Jag är lite fånig på det sättet : ) Men jag ska fråga mr W som jag brukar anlita som chaufför, han kan säkert hjälpa mig att hitta en.

Kram!

Karin: Jag tror inte att jag kommer att använda en sån mössa, jag skulle inte se klok ut : D

Bloggblad: Det är lite olika, jag tror man halsar ur just de här, för jag ser ingen mugg, men annars brukar det finnas en mugg vid alla vattenstationer. Det kanske hade varit bra om de hade haft egna muggar mot svinflunsan i stället för att döda alla grisar ...

Carina: Tack! Ibland ska man ha tur : )