tisdag 4 maj 2010

Trött

Nöjd kamelförsäljare.

Jag har varit så himla trött hela veckan. Eh, okej, veckan har inte varit så lång än, men i alla fall hela så lång den har varit. Och undrat över orsaken. Maken har varit likadan. Men allt har ju självklart sin naturliga förklaring: Vi ställde om till sommartid nu i helgen som gick. Så enkelt var det. Själv begriper jag inte vitsen med den där sommartidsomställningsidiotin (nu fick jag till ett långt och bra ord, va?), speciellt inte i Sverige där kvällarna ändå är långa och ljusa under sommarhalvåret och speciellt inte i Egypten som kommer att ändra tillbaka till vintertid redan i början av augusti när Ramadan börjar.

Jag har hakat upp mig på två ord: Pist och role model. Mig veterligt finns alldeles utmärkta svenska ord för båda företeelserna.
Pist = skidspår eller skidbacke, slalombacke, störtloppsbacke.
Role model = förebild.
Med det här menar jag INTE att klaga på utlandssvenskar som lever sina liv på engelska, jag har full förståelse för att man blandar ihop saker och ting i det läget, det gör jag också. Däremot menar jag att journalister och diverse representanter för olika myndigheter etc bör använda svenska ord i skriverier och uttalanden på tv. Och så är det kul att gnälla lite när man är trött : )

I grannhuset bor en ungdom som håller på att lära sig spela trummor. Eftersom han (antar jag att det är, sexistiskt nog) bor i grannhuset är det bara trevligt, och jag tackar gudarna att han inte bor i samma hus som vi.

23 kommentarer:

em sa...

Listan kan göras låååååååååååång, på ord som försvunnit ur svenskan.
Jag försöker att inte se lidande ut varje gång nå'n slöfock inte kan göra sig besvär att tänka efter om det finns ett svenskt ord som täcker det han tänker säga.
Margaretha den griniga

Saltistjejen sa...

Tidsomställning tycker jag ofta kan ställa till med trötthet äen om det bara handlar om en timme. fast just sommaritiden i Sverige gillade jag. Tyckte vi borde ha den tiden jämnt! Som finnarna. passar bätte även på vintern då mrökret är så kompakt. Tycker jag då.
Hoppas du piggnar till! Kankse kan grannen spela lite trumma så du vaknar?!? :-)
Ang pist och role model håller jag väl med. Fast just pist kan jag förstå lite eftersom vi använder en del "mer specialiserade ord för just pist" som t ex puckelpist och "off pist" i dagligt skidtal. Och dessa har ju blivit "svenska" ord hu. vet inte riktigt vad jag skulle kalla puckelpist annars. Puckelbacke??? Fast det låter väldigt konstigt. Men role model är VERKLIGEN något jag iten förstår att man använder istället för förebild!
Kraaam!

KARLAVAGNEN sa...

Åh jag vet precis. Sommartidsomställnings-jetlag (förlåååt) är inte alls roligt och man blir så himla trött!!!

Jag brukar försöka använda svenska ord, men ibland funkar det inte.

Ett annat uttryck som jag funderat på är "jag brinner för...". Får obehagskänsla när jag hör det uttrycket.

Hoppas det inte dröjer så länge innan ni blir lite piggelin!

Anonym sa...

Jag är också trött och kan inte skylla på sommartid, sånt pysslar vi inte med här.

Visst är det roligt med instrumentspelande barngrannar! Jag har en som går på trumpetkurs. Hurra.

Marianne sa...

Margaretha: Haha, då är vi lika griniga du och jag : ) Privat bryr jag mig inte så mycket, det är mest över det som förekommer i tidningar och tv jag reagerar, det är ju det som är normsättande och gör att saker och ting sprider sig.

Saltis: Ja men det har du ju rätt i, det är på vintern man skulle behöva sommartid! Då om någon gång skulle man behöva lite ljusglimtar när man går hem från jobbet.

Jag har för mig att det har funnits ett svenskt ord för puckelpist. Jag kan inte komma på det nu, men jag är rätt säker. Off pist har jag för mig att man sa 'ospårat', fast jag är inte säker. Jag är ju inte direkt skidproffs, om man säger så : D

Kramar!

Karlavagnen: På svenska säger man nog "brinna av iver", och sedan har man rationaliserat så att det har blivit "brinna för". Jag TROR inte att det är en anglicism, fast jag är inte säker.

Jag är inte alltid heller så duktig, i Turkiet sa vi alltid "ska vi be om hesapen" när vi menade "ska vi be om notan" Tuenska? : D

Carina: Vad skönt det låter med ett land som inte pysslar med sommartidstjafs!

Hahahaha, ja trumpet är nog värre, tror jag. Trummor genererar i alla fall inga falska toner : D

Grekland nu sa...

Jaha, så Egypten har en egen sommartidsomställning, hade jag ingen aning om. Och visst blir man lite trött och störd de där första dagarna, hoppas det går över fort. Angående musikaliska grannar så har vi en gitarrspelande granne boende rakt över oss. Inte direkt störande, men han spelar samma tre ackord heeela tiden, något tjatigt...

Desiree sa...

Jag blev också jättetrött det här året när vi gick över till sommartid här. Vet inte varför det kändes extra segt i år. Jag kan verkligen hålla med om att det känns lite meningslöst att ställa om tiden i Eygpten för att så snart igen åter gå över till vintertid. I Sverige tycker jag däremot att det är befogat. Just när man ställer om på hösten känns ganska viktigt för att det ska bli lite ljusare på morgonen.
Oj pist trodde jag var ett svenskt ord. Role model tycker jag absolut att man ska använda det svenska ordet när det finns ett sådant.
Kram och hoppas du känner dig piggar längre fram i veckan. Det tog nog någon vecka innan jag kände mig i form.

olgakatt sa...

Kan verkligen en timme hit eller dit påverka er "gnällisar" så mycket?
Jag undrar i mitt stilla sinne om det inte är en inbillad orsak till trötthet av annan orsak. Om man inte är piskad av klocktider kan man ju själv bestämma när man stiger upp och går och lägger sig och strunta i vad tiden heter - den är ju vårt eget påhitt!
Jag har då aldrig märkt det minsta bekymmer av tidsförändringen varken vår eller höst, vare sig jag jobbat eller inte. Bara blivit glad över den extra ljusa timmen på våren så att man kunde hinna nåt litet i trädgården efter jobbet.

olgakatt sa...

PS. Vad beträffar anglicismer kan jag reta ihjäl mig, däremot! Och likaså på att när man använder ett engelskt ord inte ens kan uttala det korrekt. Folk säger baddylotion om kroppskräm och gadd och menar gud, fast på engelska då.
Ja, vi har alla våra ´idiosynkrasier´ (sjuklig motvilja, haha).

Marianne sa...

Ingabritt: Ja, jag vet inte om andra muslimska länder ändrar till vintertid när Ramadan börjar, men här gör man så. Så jag vet inte vad vitsen är med att ändra alls.

Du får gå upp och lära honom några nya ackord : ) Sånt där kan verkligen bli tjatigt. Men vår trummis är rätt duktig, och han spelar bara på dagarna, så det är rätt kul faktiskt.

Desirée: Det var sååå bekvämt här ett tag när vi hade samma tid som Sverige. Inte minst när det gällde tiden för tv-programmen : )

Pist har nog blivit ett svenskt ord. Synd bara att man samtidigt glömmer svenska ord.

Kram!

Olgakatt: Hahaha, ja men du är ju ett energiknippe utan motstycke! Vi andra är lite tröttare, vet du : D Men det stämmer att när man inte behöver bry sig om klockan, då spelar det ingen roll. Jag är ju så korkad att jag går upp före Klas varje morgon, trots att jag kan sova hur länge jag vill, så klockan styr mitt liv trots lyxlivet jag lever. Det kom sig av att jag inte har lust att sova bort livet, vilket det lätt kan bli om man ligger och drar sig till tiosnåret varenda dag. Nej, upp på morgnarna så att varje dag kan upplevas fullt ut!

Visst blir det helknäppt när folk inte ens vet vad de säger! Ibland kan de varken uttala det eller vet vad det betyder riktigt ordentligt!

Bert sa...

Fast "pist" är ju ett franskt låneord, så det är ju lite fiiinare. :-)

Men jag tycker ordet är bra. Det är kort och bra jämfört med de svenska varianterna. Dessutom tycker jag att det säger lite mer, konstigt nog. Man kan tillbringa en hel dag i slalombacken, men i pisten är man bara just i själva åket.

Pist är också benämningen på den "bana" som fäktsporten utövas på.
---

Vad gäller role model... släng det på skräphögen. Behövs inte!

Suzesan sa...

Det är då man SKA gnälla när man är trött:)Ut me't bara.

Sommartidstid är konstigt. Trummor hehe vi hade en kille i mitten av huset som spelade trummor det härdes ända hit. jag kan föreställa mig hur grannen hörde det. De vägg i vägg.

Kamelsäljaren på divanen i bakgrunden ser ut att ha det bra.

Pigga på dig

Kram
/Susanne

Fröken Anki sa...

Eehh, hur länge kan man skylla på omställning till sommartid? För jag är fortfarande trött :D Stört omöjligt att gå upp när klockan ringer på morgonen.

Helt rätt om svenska ord. Använd de som finns! Utländska kan man ta till när man inte hittar rätt efter ett tag i utlandet, eller om det verkligen inte finns något svenskt. Så det så!

Hoppas vi snart är piggare!
kram

Melting Pot sa...

Här i Indien håller man sig till en tid året runt. Fördelen när Sverige ställer om är att det blir en timma mindre tidsskillnad och det gör en hel del tycker jag när det tex. gäller kontakter på skype. Tycker alltid att ändringen av tiden rör till det med sovvanor ffa för barnen. Kram

Anonym sa...

Jag är också gnällig och trött! Vad skönt att jag inte är ensam. :-) Har haft en förkylning som bara draaaar ut på tiden. Har känt att jag börjar bli "tjock" i bihålorna.
Igår tänkte jag att detta kan jag inte bara dras med, sagt och gjort, googlade näsa, bihålor (får man skriva googla i detta språkgäng) och slem. Resultat? Jo, jag har införskaffat en näskanna och piller från hälsokost! Lite salt utan jod blandas ut i ljummet vatten, och sköljs sedan genom ena näshålan ut i den andra! Vilken underlig känsla! Det killade, ögonen tårades, men det rann igenom. Har gjort det igårkväll och nu på morgonen. Jag får snyta mig jättemycket efteråt. Det blir spännande att se resultatet av detta.
Jag tycker det är lättare att vara gnällig, när jag gör något åt saken.
Ha en bra dag, gnäll av dig!
//Nathalie

KARLAVAGNEN sa...

Baddylotion o Gadd! Gawd! Jag smullar av, av skratt.. Baddylotion.

Näskanna! Det fick jag en av en kompis. Ska skriva ett inlägg om den en vacker dag!

Annika sa...

Visst är det fjantigt...
Jag blir lika sur varje år när man ska tramsa med klockan.
Usch vad larvigt.
Tycker alltid att det ska vara standardtid.
Vad sent ni gick över, btw...

Btw, bara för att blanda in lite engelska...
ja, visst kan man reagera då man läser svenska tidningar över ord de använder som lika gärna skulle kunna srkivas på svenska.
Role model är ju verkligen ett ord som har ett motsvarande bra ord på svenska.
Pist är ett ord jag förstår bättre. Det har använts så länge jag stått på jorden därhemma :-)

Jag får gåshud när ngn därhemma säger:
JAG är PÅ!!!
ÅÅÅÅÅ, vad jag avskyr det. Snacka om direktöversättning fr engelskan.
I am ON, säger man ju här. Rätt. men shit vad fel det blir på svenska.
Kram!!

Petra H sa...

Ha ha, jag är som vanligt mot strömmen när jag säger att jag inte har det minsta problem med sommartid/vintertidsomställning! Jag har inget emot det alls, och gillar istället när man får sova en timme längre på morgonen (om det nu är vid sommartid eller vintertid, det kommer jag aldrig ihåg). MEN, jag hade ett stort problem i Frankrike när det hade blivit vintertid och jag skulle med bussen till Genève för att hämta min moder på flygplatsen. Busschauffören hade nämligen INTE fattat att klockan hade ändrats och han vägrade att tro på mig och två andra passagerare, vi kom iväg till slut med någon halvtimmes försening!
Walk-in closet!?? Det hette klädkammare när jag var liten och vi hade faktiskt tre sådana i vårt 1970-tals hus!
Kram och hoppas att korrekturläsningen går smidigt!

Marianne sa...

Bert: Haha, ja men om det är franskt är det ju okej : D

Jag kanske får ge mig, det kan ju hända att ordet har en funktion för dem som idkar skidsport. Det verkar så på din och Saltis kommentarer i alla fall. Och ord som behövs, tja, de behövs!

Suzesan: Får man spela trummor i hyreshus? Det trodde jag inte. Fast han spelade bara på dagtid, väl? Vår granntrummis spelar bara på eftermiddagarna, så det är helt okej. Han låter dessutom inte lika mycket som det gör när klubben har party : )

Kram!

Anki: Jag vet inte hur länge man kan skylla på tiden, i dag har jag varit så trött så jag blev tvungen att ta TVÅ tupplurar : D Tur att man jobbar hemma ...

Kram!

Marianne sa...

Lena: Ja det var så himla bra innan vi också ändrade, för då hade vi samma tid som Sverige. Skönt att ni slipper ändra i alla fall.

Kram!

Nathalie: Inte konstigt att du är trött om du går och drar på en infektion. Jag har aldrig testat sån där näskanna, men hoppas nu att den hjälper ordentligt så att du blir frisk!!! Du får rapportera!

Krya på dig!

Karlavagnen: Hahaha, jag tror jag ska börja säga det, baddylotion : D

Intressant, du har alltså erfarenheter av en sån där näskanna. Ja, skriv inlägg!

Marianne sa...

Annika: Visst är det onödigt med sommartid. Men, men, det är väl bara att finna sig år efter år ...

Hahaha, undrar när man ska börja säga "jag är helt satt" (I'm all set) : D

Kramar!

Petra: Men du får inte sova längre, för vintertiden är den normala tiden, du får bara sova en timme kortare på sommaren : D Och du ser, det kan vara ödesdigert att hålla på att mixtra med klockan så där : )

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det jag irriterar mig mest på är "spendera" istället för tillbringa! T o m Kronprinsessan använde det härom dagen.

Marianne sa...

Anna: Spendera är ett otyg! Men jag gissar att vi kommer att få leva med det eftersom alla använder det om tid.