söndag 23 maj 2010

Ship to Gaza

Alla människor måste ha mat, kläder och någonstans att bo.

Som alla säkert vet lider människorna i Gaza av den orättfärdiga och inhumana blockad som Israel vidmakthåller efter att totalt ha bombat sönder en stor del av de byggnader och vägar som fanns. Snart seglar svenska, grekiska, turkiska och irländska skepp iväg med byggnadsmaterial, medicin och andra förnödenheter till Gazas invånare, skepp som Israel hotar att stoppa med alla medel. Tyvärr har Israel för vana att verkligen inte sky några medel, inte heller dödande medel.

På det svenska skeppet kommer bland annat Henning Mankell (författare), Mehmet Kaplan (miljöpartiet) och Bo Forsberg (Diakonia) att vara passagerare. De tillsammans med besättningsmännen och andra aktivister riskerar alltså sina liv för att stödja Gazas befolkning och försöka hjälpa dem att bygga upp sina hem, skolor och sjukhus igen.

Var med du också och stöd Gazas befolkning och de som aktivt arbetar för att göra det. Gå in på Ship to Gazas hemsida och se så lätt det är att hjälpa dem!

42 kommentarer:

Markus sa...

Har du frågat egyptierna varför deras gräns är helt stängd till Gaza?

Inte?

Israel är nämligen det enda landet som slussar in varor till Gaza. Ca. 15.000 ton per vecka, dvs tre gånger så mycket som Ship to Gaza säger att de har me sig på sin långa och försenade "flottilj".


Du borde skämmas för att stödja sådan propaganda, och sitta i ett land som inte bryr sig överhuvudtaget!

Suzesan sa...

Marianne du om nån ska inte skämmas för nåt alls. Med hänvisning till ordet ovan. Bra gjort och skrivet av dig.

Man kan inte komma från ingenstans och säga till min favoritbloggerska att denna ska skämmas. Då blir jag arg. Capice!!

Ja inte på dig Marianne hihi men det förstår du väl.

Jag har varit på deras hemsa och läst och jag hade ingen aning om detta.

Jag ska stötta dem så gott jag kan. Låt dem komma fram i fred. För fred och för mat och allt som behövs. Jag ska skänka cement.
Modiga Mankell. Min sons favoritförfattare. Första böckerna han läste var Mankell;)Man får stödja alla projekt man tror på.

Ett skepp kommer lastat...med vadå ...med förnödenheter. Go for it!!

Kram
/Susanne

Nina sa...

Israel leverar mycket mer.

LÄS!

Ship to Gaza – lång omväg och mindre last

Ship to Gaza – så blev det när Israel släppte igenom båtarna 2008

Desiree sa...

Det är bra att det finns många som försöker göra gott. Känns många gånger som problemen i det området aldrig kommer att ta slut. Det var en fin bild du hade valt. De där runda bollarna som liknar bröd, är det en sort bröd?
Kram

Marianne sa...

Markus: Ja det har jag. Egyptierna kan inte stå emot Israels förödande vapenmakt och vill inte få sitt land ockuperat igen, så de är tvingade att lyda och göra som Israel säger.

Ja, Israel är det enda land som slussar in varor i Gaza DÄRFÖR ATT DE INTE TILLÅTER NÅGON ANNAN ATT GÖRA DET. De låter inte ens folk i Gaza välja vilken sorts tvål de vill tvätta sig med, det bestämmer Israelerna.

Och vad vet du om Egypten, har du varit en vecka i Hurghada och solat?

Marianne sa...

Suzesan: Gulle, jag har inte ett dugg att skämmas för. Det är Israel som ska skämmas. De har däremot en hel del de borde skämmas över. Vilket fler och fler israeler börjar inse, så det finns bra människor där också.

Bra att du ska skänka cement! Jag skänkte en sjömil, cement är väldigt mycket för en som är arbetslös!

KRAMAR!

Marianne sa...

Nina: Israel levererar så mycket mer? DÄRFÖR ATT ISRAEL INTE TILLÅTER NÅGON ANNAN ATT LEVERERA NÅGONTING TILL GAZA. Samtidigt som de fjuttiga leveranserna inte räcker att täcka en bråkdel av de behov som finns.

Jag för min del litar mer på rapporter från de stora internationella hjälporganisationerna som FN, Röda korset m.fl. än en proisraelisk blogg.

Du kanske ska ta och läsa lite annat än den där bloggen du hänvisar till.

Marianne sa...

Desirée: Nej, så länge ett folk förtrycker ett annat med vapenmakt kommer det förtryckta folket att försöka stå emot. Så freden är nog inte inom sikte, tyvärr.

Ja, det är bröd! De är tunna och blir som uppblåsta när man värmer dem. Jättegoda är de, jag ska nog försöka få tag i ett recept!

Kram!

Svensk chekchouka sa...

Marianne, Sâ du tror pâ fullt allvar att Gazas befolkning kommer att fâ maten?
När jag ser med vilken avsky du skriver om Israeler känns det inte alls som om du talar om fred utan att du manar till avsky. Jag lever i Israel men är storsint nog att fÖrstâ hur hemskt det är att leva i Gaza samtidigt som jag naturligtvis värnar om mitt eget folks säkerhet.

Marianne sa...

Chekchouka: När jag läste hos dig hur du förklarade för dina barn varför ni inte bara kunde bomba sönder hela Palestina - därför att det bodde israeliska bosättare i området och då skulle ju de också dö, och då förstod dina barn - blev jag fruktansvärt illa berörd. Det du skrev betydde att det hade varit helt okej att bomba ihjäl palestinierna, men inte israelerna. Varför? Tyvärr har jag mött den inställningen hos många israeler, framför allt er regering uttalar sig ständigt i den riktningen och handlar också därefter.

Otta sa...

Vilken bar idé Marianne! Och vilka hemska kommentarer du fått! Helt otroligt att det finns männsikor som kan stoppa huvudet i sanden och skyller på grannländer för det som händer.

GE TILLBAKA PALESTINIERNA DERAS LAND ENLIGT 1948 ÅRS ÖVERENSKOMMELSE!!! BORT MED OCKUPATIONEN NU!

Jag har ju haft en judisk sambo och därmed en judisk svärmor som var tvunget att "fly" Israel efter kriget 1967 - för ingen vettig människa med samvete kan bo kvar i landet efter att ha varit med om det som händer då eller nu. Sedan har det dessutom trappats upp så det som hände då verkar vara ganska harmlöst i förhållande till det som händer nu.

Stå på dig Marianne och tack för idéen - en säck med cement är nu skänkt i mitt och Nours namn!

Kramar

Marianne sa...

Otta: Vad bra att de har fått en säck cement av er också!

Själv hoppas jag att de empatiska människorna i Israel ska börja höras bättre, för jag vet att de finns de också. Om inte de får komma till tals och folk börjar lyssna på dem kommer det aldrig att bli fred.

Kramar!!!

Malin sa...

Oj, vilka ilskna kommentarer du får Marianne! Jag beundrar alla som bryr sig om orättvisor i världen och agerar, det får vi aldrig sluta göra! Heja dig Marianne!!

Helly på Sicilien sa...

Jag har börjat att skriva 100 gånger nu tror jag, men raderar hela tiden. Kort sagt önskar jag att vi människor kunde lägga mer energi på att älska istället för att hata.

Man ser även i kommentarerna hur otroligt viktigt det är att inte bara lyssnar på lokala nyhetskällor. Världen är inte svart och vitt och inte vi människor heller...

Kram!

Svensk chekchouka sa...

ööh??? vad pratar du om Marianne? Skulle jag ha sagt till mina barn att det är okej att bomba Palestiner? Skärp dig!

Marianne sa...

Malin: Tyvärr är orättvisorna alltför utbredda, och jag tycker att det känns bra att i alla fall försöka hjälpa till i det lilla, även om vi små människor inte kan rädda hela världen.

Kram!

Helly: Du har helt rätt. Vi måste få plats allihop, inte bara några av oss. Tack och lov finns det så många nyhetskällor i dag, och Internet, så det är ganska lätt att hitta och läsa olika vinklingar på samma problem. Själv håller jag dessutom på att läsa lite religionshistoria för att försöka förstå.

Kram!

Marianne sa...

Chekcouka: Jag vet inte vad du faktiskt sa till dina barn, jag vet bara vad jag läste på din blogg. Och på din blogg skrev du att du hade förklarat för dina barn att man inte bara kunde bomba hela Palestina eftersom det även bodde judiska barn där. Och då förstod de, skrev du. Hur samtalet verkligen utspelade sig och vad som faktiskt sades, det vet jag självklart inte eftersom jag inte var med. Det var ganska länge sedan, jag minns inte exakt när. Jag kommenterade inte eftersom jag inte hade lust att sätta igång ett gräl, men jag blev så illa berörd att jag kommer ihåg det.

Jag hoppas självklart att du skrev otydligt och att jag missuppfattade dig.

Markus sa...

Vad pratar du om, Marianne?
Du sitter i diktaturen Egypten och ursäktar att de stängt sina gränsövergångar helt och permanent (på eget inititiv efter att en pro-palestinsk konvoj och Hamas dödat en egyptisk gränsvakt).

Israel har från dag 1, tillsammans med FN, Röda Korset m.fl. forslat in mångdbbelt mer förnödenheter och EXAKT samma varor som Ship to Gaza påstår att de tagit med sig (i oändligt mindre mängd).

Till sist: du sympatiserar uppenbart med Hamas attacker mot israeler. Annars skulle du inte ha krävt att gränserna skall öppnas helt så att de har fritt fram att mörda israeler. Om du hade brytt dig så hade du krävt att de erkände Israel och försökte skapa fred, istället för att utlova Israels undergång, fortsätta med terrorn och förtrycka sin egen befolkning med islamistisk extremism och importerade iranska vapen.

Du hade exempelvis kunnat höja din röst för att Hamas ska släppa den kidnappade Gilad Shalit.

Istället lägegr du skulden på Israel att de upprätthåller en minimal kontroll över vad Hamas kan lägga vantarna på för nya attacker mot israeler.

Du känns väldigt ensidig. Du kanske platsar i Egypten -- landet där extrem propaganda förekommer dagligen i medierna.

Marianne sa...

Markus: 1) Jag har inte försvarat den egyptiska regeringens handlande, du frågade om jag hade frågat vanliga egyptier vad de tycker, och det svarade jag på. Jag har inga som helst kontakter med den egyptiska regeringen och kan inte fråga dem. Och som du själv påpekar är det inte alltid så att folk tycker detsamma som regeringen.

2) Jag vidhåller, enligt uppgifter från internationella biståndsorganisationer, att ja, Israel forslar in förnödenheter till Gaza - enligt eget gottfinnande och inte alls i de mängder som behövs. Det är Israels myndigheter som bestämmer om palestinierna i Gaza får äta spagetti eller ris nästa vecka.

3) Jag har aldrig någonsin, på bloggen eller på annat sätt, påstått eller antytt att jag sympatiserar med Hamas attacker mot enskilda israeler. Bosättningar och stängda gränser, bland annat, är orsaken till att det överhuvudtaget finns en palestinsk motståndsrörelse. Gränserna behöver öppnas och bosättningar behöver stoppas för att palestinier och israeler ska få leva det liv de har rätt till - det är inte bara israeler som har rätt till ett tryggt liv, det har alla människor. En åsikt jag uppenbarligen inte är ensam om, i alla fall om man ska tro en hel del höga politiska ledare runt om i världen, Obama för att nämna en.

4) Att påstå att jag tycker att gränserna ska öppnas för att palestinier ska kunna mörda israeler är barnsligt och befängt.

5) Eftersom jag bryr mig kräver jag att både Israel och Palestina sätter sig ner och samtalar med varandra och lyssnar på varandra. I västvärlden tillskriver vi alltid Israel att vara en modern demokrati och att Palestina är ett land i kaos. Bra, då är det dags att Israel bevisar det genom att ta första steget och föregå med gott exempel eftersom vi anser att det är de som har förutsättningarna och klokskapen.

6) Det är Israel som besitter den tunga vapenmakten. Det är Israels vapen som träffar de avsedda målen, om Hamas raketer någon enstaka gång träffar ett mål är det rena "turen". (Och misstolka nu inte det ordet, du fattar också vad det betyder på svenska.)

7) Alla kan inte rädda en och samma sak. Alla kan inte rädda bara valarna, t.ex. Det är väl bra att vi engagerar oss för olika saker, annars skulle det mesta bli bortglömt.

8) Och du kanske passar i Frankrike, landet som på allvar överväger att förbjuda vissa sorters kläder och uppenbarligen är fientligt inställd till länder av annan tro än kristendomen. Jag tycker att det är du som är ensidig.

Suzesan sa...

Stå på dig Marianne!! Tänk att du skulle få så elaka kommentarer(för så läser jag dem) och arga du som är döööööösnäll mot alla djur och människor.

Jorden är stor och DET finns plats för oss alla. Tyvärr inte alla som förstått det. Några tycker att några ska petas från den lilla del av jorden de bor på. Eller hamnar på.

Vem än ...så är det fel fel fel. Det är inte alla Palestiner som tillhör Hamas och OCH speciellt inte barnen.

De från båda sidor som styr Hamas och de ledande från Israels sida är politik och lite till.

Det ska inte oskyldiga vanliga människor lida för...ett skepp kommer lastat.....med vadå. "Vänlighet snällhet och goda tankar. Kärlek inte hat."
INGET I BIBELN förespråkar våld. Jag känner både Israeler och Palestinier som lever båda sida vid sida. Det är det alla måste sträva efter. Oavsett. Jag har läst Bibeln. För det är väl där någonstans det hela började. Eller?! Jag känner både Palestiner och Israeler.

När jag följer med i det som händer överallt så har jag förstått att Israeler(INTE ALLA) blir mycket aggressiva när de får kritik. Eller nån har en åsikt. Illa. Bitterhet och hat äter upp innifrån på dem som känner det. De kan inte få ro. Förlåtandets gåta det kan man läsa om i Bibeln.

Okey bara en liten inflikning om hur jag tänker. Jag tänker mer MEN det tänker jag inte skriva. Hujedamej.
En säck cement. Blir det.

Stor Kram Marianne
från DIN bloggvän
/Susanne

Marianne sa...

Gulle-Suzesan: Det är ingen nyhet att man inte får kritisera Israel, då får man alla möjliga tillmälen kastade efter sig. Det är synd att människor inte kan skilja på saker och ting. Jag kan tycka att min man gör fel ibland och blir döförbannad på honom ibland, jag älskar honom ändå. Man måste inte hata israeler bara för att man kritiserar Israel, lika lite som man hatar sin man när man kritiserar honom. Synd att folk inte kan inse det.

Och du har helt rätt i att alla palestinier inte tillhör Hamas och framför allt barnen gör det inte. Genom murar och blockader lär man däremot barnen att de som styr deras liv vill dem illa, och så föds nytt hat. Den onda spiralen får än mer fart. Det är bara att hoppas att den onda spiralen ska kunna stoppas och få en ny inriktning.

Självklart måste vi alla få plats, röda gröna svarta gula blå, eller vad vi nu har för föräldrar.

Fast Gamla Testamentet är rätt våldsamt : ) Det är NT du tänker på som predikar fred? Inte för att kristna har levt efter det genom århundradena ... men tanken är rätt. Dalai Lama borde ta över världen och styra under femtio år, så kanske det skulle bli fred. Suck.

KRAM Gulle-Suz!

Otta sa...

Helt absurt! Så fort man kritiserar Israel blir man kallad det ena och det andra, där Hamasvän troligtvis är det minst hemska. Jag sympatiserar absolut INTE med Hamas. Deras tolkning av islam finns det inga belägg för i koranen och deras sätt att trycka ner sina medborgare är fruktansvärt på all sätt....MEN, MEN kan ingen i Israel fatta att det finns en anledning till att Hamas skapades, efter år av ockupation, diskriminering och en oehörd fruktansvärd behandling av palestinierna. Att Israel sedan fortsätter att utvidga sina bosättningar, döda oskyldiga palestinier, flytta runt dem när det passar dem och inte ens ger dem förnödenheter och material att bygga upp Gaza igen efter att de bombat sönder området är SJUKT. Så gör ingen demokrati, så det är det sista Israel är! Vill man ha fred kanske det är passande att sluta dessa provokationer för sedan finns det ingen anledning till Hamas existens.

Jag som varit så proisrael en gång i tiden, vaknade upp en dag och undrar nu när andra skall ta sitt förnuft tillfånga! Mitt hopp står till de Israeler som är intelligenta och klarsynta och som inte vill leva med detta längre. Tyvärr är jag inte säker på att de har möjlighet att påverka de som bestämmer för de är i nuläget inga fredsduvor precis!

Stå på dig Marianne! Och tack för att du la ut texten om Gaza.

Kramar

Malin sa...

Marianne, jag kan för mitt liv inte förstå varför man ska "attackera" dig med elaka kommentarer på din blogg. Du som faktiskt gör något och försöker hjälpa människor som behöver hjälp är väl den sista människan man ska kritisera!

Marianne sa...

Otta: Så är det, och vid det här laget har du nog läst det jag svarade till Suzesan : )

Oj, nu blev jag alldeles trött, känner mig som om jag har tömt ut allt i det här ämnet trots att det verkligen inte är uttömt. Hoppas det är okej att jag bara säger kram.

KRAM!

Malin: Tack söta du! Hade jag kunnat hade jag åkt dit och tagit dem alla i öronen tills de var sams!

Kram!

olgakatt sa...

Kära tider, vilken diskussion efter ett upprop till hjälp för ett nödlidande folk!
Självklart ställer jag upp!

KARLAVAGNEN sa...

Jösses vilken diskussion det blev!
Är inte insatt i frågan för att debattera för eller emot. Men anser att det är upp till var och en att stödja vad de själva vill och tror på.

Marianne sa...

Olgakatt: Ja man blir förundrad ibland! Tack för att du ställer upp!

Karlavagnen: Man kan inte vara insatt i alla frågor, det finns massor av aktuella frågor som jag inte heller är insatt i och som jag kanske har lite dåligt samvete för. Men ingen människa klarar av att kunna allt, om man inte har det som jobb.

Helt rätt, en del stödjer blåmesar och andra stödjer mikrolån i Indien. Det är så det måste vara, annars är det bara valarna som räddas, och grodorna går under.

Bejla sa...

Vilket bra intiativ säger jag, för människorna i landet. Jag skakar dock kraftigt på huvudet åt all kritik, som ju liksom tycks "svämma över" något enormt, speciellt den mot dig som person. Att vilja hjälpa en människa på den ena sidan, behöver ju inte alls betyda att man önskar att slå ihjäl en människa på den andra sidan. Jag har själv lite "smygengagerat" mig i denna fråga genom åren, och känner också älskvärda personer på båda sidor om konflikten. Det är hemskt hur allt detta har fått lov att fortgå, hur man har manat på varandra, pressat varandra till att situationen är som den nu är.
Att det finns människor som nu vill göra något för att hjälpa människor som har det svårt, det ska vi ju vara glada för och inte kritiser dem för att "vi gör mer"/"det är inte tillräckligt" osv. Många bäckar små heter det ju, och att Israel gör mer än en samling privata personer och organisationer i Skandinavien det hör ju liksom till det naturliga (och därmed inget som bör medföra kritik av det privata initiativet), lika väl som norska staten skulle gå in och stötta mer om det hände något stort och tragiskt i Sverige, än vad privatpersoner i Israel skulle...

Marianne sa...

Bejla: Ja, det är trist när det blir personangrepp av det hela, men jag ska också erkänna att jag inte var snäll i mina svar. Olika åsikter må vi ha, och att diskutera dem fram och tillbaka är bara givande och utvecklande, medan personangrepp bara leder till att positionerna blir än mer låsta. Kanske kände de sig träffade av det jag skrev, kanske de fick dåligt samvete? Inte vet jag.

Du har helt rätt i det där med många bäckar små! Och enligt alla rapporter jag har sett är ju inte det som kommer in i Gaza från Israel tillräckligt på långa vägar, så då är det väl alldeles utmärkt att fler bidrar! Kan man tycka.

Nu har båda katterna kommit in hit, vilket betyder att det är kattfritt i badrummet. Jag får passa på att duscha! : D

KRAM!

Taina sa...

Upps scary läsning här....

Marianne sa...

Taina: Jaa ...

ab sa...

Oj, den här upphetsade diskussionen har jag helt missat!

Min erfarenhet är att hela frågan är så infekterad att man inte kan öppna munnen utan att bli avskydd och misstolkad, oavsett vad man säger. Israel har utan tvekan begått krigsbrott i Gaza och bör utrymma bosättningarna - å andra sidan är Hamas en enögd, islamistisk krigsorganisation som kräver Israels utplånande (förutom religiöst förtryck av den egna befolkningen).

Båda parter sitter fast i en rävsax och ingen kan föregå med gott exempel, eftersom den andra sidan inte bryr sig utan bara skulle dra fördel av det. Mitt i smeten bland bomber och ruiner sitter en lokalbefolkning som bara vill ha fred och ett vanligt liv.

Martin sa...

Marianne,

Efter att ha läst många av kommentarerna här i synnerhet från en del av de mer offensiva inläggen så förstår jag att man kan bli upprörd.
Jag bor i Israel sedan ett par år tillbaka. Jag är svensk och icke-jude. Trivs utmärkt här.

Jag beundrar din vilja att hjälpa andra och förstår samtidigt att det är svårt att kunna hjälpa alla. Man måste prioritera. I mitt fall har jag valt att skänka pengar till Darfur och att stödja barnbyar i Sydamerika. Lidandet är olika, men det består tills någon hjälper. Jag undrar dock om lidandet är större i Gaza än i Darfur så att det rättfärdigar en hjälpaktion av Ship to Gazas proportioner.

Dock är jag oroad över att den last man för med sig kan hjälpa Hamas att bygga bunkrar, avskjutningsramper och nya raketer. Ett svetsaggregat kan användas till mycket, både till gott och ont. Lika mycket som cement kan bygga en skola, kan det också i det centraliserade Gaza bygga en Hamas bunker. Det blir jätteviktigt att dessa biståndsprojekt följs upp så man inte bara lastar av och kastar loss. Sida har haft en förmåga att göra just så.

Om Israel släpper in fartygen alls. Det är dock reglerat i Osloavtalet att inga utländska fartyg får komma närmare än 12 sjömil från Gaza. Detta har både israeler och palestinier skrivit under på, men erkänns inte av Hamas. Men eftersom Hamas vann valet, men inte erkänns av Fatah har Israel hamnat i en situation där om man tillmötesgår Hamas så vänder man Fatah i ryggen. Som bekant har Hamas Israels totala utplåning på agendan och det ligger därmed inte i Israels intresse att tillmötesgå denna part.
Däremot ger det väldigt tydliga signaler till vanliga israeler när man väljer att istället för att ge maten till FN som låter Israel föra in den, utan ge den till Hamas- vilket blir följden i ett totalitärt samhälle som Gaza, att man inte är intresserade av den dialog som Mankell förespråkar. Hade Hamas valt dialog hade man inte valt att skjuta 10,000 raketer mot israeliska civila. Eller ha Förintelseförnekelse i partiprogrammet.

Samtidigt kan jag inte låta bli att kritisera Ship to Gaza som väljer att ha 500 (!) passagerare på resan. Inte 5, inte 50, 500. De måste ta väldigt stor plats och förbruka mycket resurser som lätt kunnat användas av palestinierna. Det blir då lätt att förstå kritikerna när de skriker "mediejippo och politisk kryssning". Även om syftet kan vara ett helt annat.

Marianne sa...

ab: Och det är just att lokalbefolkningen sitter emellan som gör att jag känner sådan förtvivlan. De har ju inga som helst möjligheter. Barnen växer upp bakom murar, ett veritabelt fängelse. Om inte barnen får bättre livsvillkor kommer de flesta av dem också bli Hamas, den onda cirkeln måste brytas på något sätt.

Marianne sa...

Martin: Hej och välkommen hit. Äntligen någon från Israel som man kan föra en dialog med, det uppskattar jag! Och jag har aldrig brytt mig om vilken religion eller etniskt ursprung människor har, jag har vänner ur många av de större religionerna och från flera olika kulturer. Det är berikande.

Jag tror inte att man kan mäta lidandet. Jag brukar säga att man inte har mindre ont i magen bara för att någon annan har cancer. Man måste gå till doktorn för sitt magonda i alla fall. Jag och min man har som stadigvarande hjälp valt att betala skolgång, mat och kläder för två barn i Filippinerna så att de sedan ska kunna hjälpa sin familj när de har utbildning och arbete. Långsiktig hjälp till självhjälp, privat kontroll och inga administrativa kostnader. Utöver det brukar vi betala in till olika hjälporganisationer ganska regelbundet, men ingenting fast. Ibland blir det Cancerfonden, ibland UNICEF osv. Den här gången blev det Ship to Gaza. Bra att du stöder Darfur och barnbyar i Sydamerika, på så sätt sprids hjälpen till många som behöver den. Det är ju tyvärr så förtvivlat många.

Jag medger gärna att det är en mycket komplicerad situation i Gaza, just genom att Hamas vill ta till vapen och förnekar Israel etc (jag upprepar inte allt). Samtidigt måste någonting göras för att bryta denna onda cirkel, för om barnen ska växa upp under de omständigheter som råder i dag, i ett veritabelt fängelse, kommer de flesta att bli Hamas. Det måste förhindras på något sätt. Jag ser det som livsviktigt för både Israel och Palestina att tillväxten till Hamas stoppas. Men genom att fortsätta på den inslagna vägen tror jag som sagt att enda resultatet blir att stödet för Hamas ökar.

Tyvärr har jag inget universalrecept för att åstadkomma fred, hade jag haft det så ...

Som du mycket riktigt påpekar har Hamas som mål att utplåna Israel, men det omvända förhållandet råder ju också, vilket märks inte minst genom bosättningarna. Båda två är enligt mig lika mycket att klandra, skillnaden är, som jag skrev någonstans här uppe fast kanske i hårdare ordalag, att Israels befolkning de facto har högre utbildning, stabilare politisk struktur och alla andra förutsättningar som krävs för att kunna ta första steget. Och då menar jag inte bara samtalsmässigt med olika amerikanska presidenter, utan att visa i realiteten genom att verkligen stoppa bosättningar, låta palestinier flytta in i sina hem där de nyss blev utkastade mm.

Diskussionen kan göras hur lång som helst. Men målet måste vara fred för alla, inte protektionism för bara Israel.

Jag tror också att de många passagerarna är i syfte att väcka uppmärksamhet, annars skulle sådana som Henning Mankell inte följa med. Och jag tror att syftet med uppmärksamheten är ett försök att få någonting att hända så att dödläget bryts och någonting positivt kan ske i stället.

Måhända är jag naiv, och jag har definitivt inte svar på vad som är rätt och fel metoder, men den situation som råder nu är fel. För alla inblandade. Israeliska barn kan inte bli trygga förrän de palestinska barnen sakta men säkert börjar få trygghet.

Emmama sa...

Bra av dig att skriva om detta!! Jag tycker det är otroligt frustrerande med människor som sitter i storebror-länder och inte alls verkar ha en aning hur människorna omkring dem har det. Att Israel förtrycker Gaza är för mig en uppenbar sanning och lidandet är enormt.

Kram!

Marianne sa...

Emma: Jag försökte svara här till dig i går kväll, men jag var så trött så jag bara satt och stirrade på kommentarsrutan när jag hade skrivit ditt namn!

Ja bara en sån sak som att bygga en mur. Inte bara en mur förresten, det finns ju murar på Västbanken också. Jag kan inte ens föreställa mig fasan att ens barn skulle vara tvungna att växa upp bakom en mur. Eller att mina barn skulle bli utkastade från den gård där min släkt har bott i flera hundra år. Osv.

Kram!!!

Annamaria sa...

Jag gillar att du står för dina åsikter!

Alla människor har ett lika värde och borde bli behandlade med respekt oavsett ursrung! Det gör mig ont att så många människor lider!!

Ta hand om dig och insup lite Egyptisk luft åt mig!

Kram Annamaria

Anna, Fair and True sa...

Ser att det blev diskussion här. Orkar inte läsa alla kommentarer men jag är i alla fall på din sida! Visst, egyptierna kanske inte gör rätt heller men du har heller inte sagt något om dem. Israel eller snarare vad de gör mot oskyldiga människor måste stoppas!

Marianne sa...

Annamaria: Hej och välkommen hit! Och tack! Men just den åsikten känns inte heller så svår att stå för, för som du säger måste alla människor behandlas med respekt. Orättvisorna i världen är svåra att komma till rätta med, men om vi börjar med att se varandra som människor kanske vi ändå kan komma någon vart.

Här kommer en pust egyptisk luft!

Kram!

Anna: Ja det blev en ganska hård diskussion här. Den enda med andra åsikter som är värd att läsa är väl Martins här på slutet. Nej, jag tycker att Egypten borde handla annorlunda, samtidigt är det inte de som är ursprunget till problemen. Jag förstår ärligt inte hur den israeliska regimen kan handla på de sätt de gör. De har ju egna erfarenheter av getton och lidanden.

Nåväl, det här kan föra hur långt som helst, det viktiga är inte vad som har varit, utan hur det ska bli.

Petra H sa...

Bra skrivet Marianne och jag beundrar dig så för att du bemöter alla personangrepp och helt-uppåt-väggarna-kritik på ett sådant sakligt och tålmodigt sätt.

Marianne sa...

Petra: Tack! Ja på något sätt är man ju beredd på att det kommer en massa kritik om man skriver ett sånt här inlägg, så då får man också vara beredd på att bemöta dem. Fast ibland blir det lite jobbigt, så det blir ju inte så ofta man orkar sticka ut hakan ...

Kram!