fredag 7 maj 2010

Groteska huset - del 2

I dag tog jag kameran och gav mig av till Groteska huset för att försöka få lite foton från framsidan, dvs från den sida som vetter mot Alexandria Desert Road. Det är lite för långt avstånd för att få riktigt bra bilder, men lite blev det i alla fall. Tills mr Mohammed och mr Said kom springande och sa att jag inte fick fotografera. De glömde i alla fall be mig radera de bilder jag redan hade tagit, eller, rättare sagt: De hade inte den blekaste aning om hur de skulle be mig göra en sådan sak - på engelska. Ibland är det praktiskt att folk inte kan kommunicera fullt ut med varandra! Det enda de kunde säga var "What your name?" "My name Mohammed."

Här kan du se de tidigare bilderna från Groteska huset, inklusive närbilder på kedjefången på tornet. Det visar sig förresten att det är en kedjefånge i varje väderstreck, fyra kedjefångar med andra ord.

Groteska huset sett från Alexandria Desert Road.

Tornet med kedjefångarna.

Är det Rapunsel som sitter här och väntar?

Den här skylten sitter på muren, om någon kan tyda vad det står kanske vi kan lösa mysteriet med Groteska huset?

Hästen och nakna karlen sedd från framsidan.

Hoppsan, det var visst ingen naken karl, det var visst en naken dam!

Hästtemat kan ha sin förklaring i att det är / har varit en hästgård. Det här är misstänkt likt en paddock med ankgungor framför.

En raserad hästtavla i byggskräpet som låg vid vägen.

Och diverse hästskulpturer lite här och var. Är det här en häst för en karusell, månne?


41 kommentarer:

ab sa...

Först tänkte jag att Rapunsel kanske är drottning Victoria, men det är väl troligare med Umm Kayum (stavn)? Såg hon inte ut så där?

Kul med alla små amoriner som ser ut att sitta och bajsa över balongräckena.

Musikanta sa...

Fabtastiskt hus - har aldrig sett något liknande...
Bara det vore värt en resa till Kairo! Bra att du kunde ta lite bilder och dela med dig. Synd att det inte var en naken karl, damer har man ju sett nog av :-)
Kramar!!!

Dubbelörn sa...

Helt otroligt!! Man blir nyfiken på den som ritat huset o på de som bor där... :D

Det är verkligen groteskt o fruktansvärt vulgo... men samtidigt så vansinnigt. Skrattar högt när jag tittar på bilderna.

Annika sa...

Undrar hur mkt den arkitekten rökt på ;-)?
Nämen, huset är coolt, annorlunda och absolut bisarrt! Lite kusligt, och lite roligt...
OCH totalt annorlunda.
Du fick inte plåta alltså?
Vet du ngt om vad huset används till?
Är det ett hus folk bor i?
OOOOOO-trooooo-liiigt!!!
Kramar!!

Marianne sa...

ab: Njae, Umm Kulthum (finns flera stavningar, men det uttalas ungefär så) såg lite annorlunda ut. Och alltid med stora solbrillor. Här är första sidan med bilder på Google: http://www.google.com/images?hl=sv&source=imghp&q=umm+kulthum&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Så drottning Victoria eller Rapunsel, tror jag. Rapunsel tänker jag på med håret och tornet : )

Såg du amorinerna som har orgie också? Sista bilden i förra inlägget via länken.

Musikanta: Synd att man inte får gå in och undersöka eländet! Stora höga murar runt omkring, och som sagt killar som ser till så man inte kan fotografera. Fast de sköter sitt jobb lite halvtaskigt, måste jag säga, med tanke på hur många bilder jag har lyckats få : D

Kram!

Dubbelörn: Ja man undrar verkligen hur de tänkte! För det är så hysteriskt att det slår alla världsrekord!

Marianne sa...

Annika: Attans också, jag skulle nästan kunna göra ett gästinhopp på dagens Show and Tell! För om inte det här huset är hysteri, ja då vet jag inte : D

Ingen aning om ifall någon bor där eller vad det används till. Men det verkar som om det finns hästar, för paddocken ser ju välskött ut. Fast vi har aldrig sett några hästar när vi har åkt förbi. Å andra sidan har jag aldrig lagt märke till paddocken heller.

Kramar!!!

olgakatt sa...

Kan du inte stjäla hästreliefen bland skräpet och ta den med hem! Den skulle jag vilja ha!

Döp om kråkslottet till Hysteriska Huset och var med i fredagstemat, vetja!

Varför fick du inte fotografera? Fast det kunde dom ju inte säga heller, förstås. Att stå på gatan och fotografera ett hus borde väl ingen kunna ha nåt emot. Påminner mig om den knäppa gubben som inte lät mig fotografera getmjölkspaket i London.
Tack att du delar med dig av denna monsterbyggnad! Helt underbart hysterisk!

Desiree sa...

Det där huset är verkligen GROTESKT. Varje gång man kollar in dina bilder så hittar man nya detaljer. Jag fattar dock inte varför du inte skulle få fota huset om du är ute på allmän väg. Vet du något om vem eller vilka som bor i huset? Jag antar att det måste vara en familj med mycket pengar iallfall fast med dålig smak. Detta är verkligen ett bland de märkligaste husen jag har sett.
Kram

Suzesan sa...

Skumt faktiskt och jisses vilket skumt hus. Men kan du inte fråga Mr Muhammed eller Mr Said...genom nån som kan engelska. Din man kanske kan luska lite. Haha bra att de inte bad dig sudda bilderna. Bra gjort att ta så bra bilder Marianne. Kändes det inte spännande att gå så nära. Nu blir jag nyfiken. Ser ut som ett spökhus.

Kram
/Susanne

Bert sa...

Men vad är det för ett hus egentligen? Arkitekturen verkar inte särskilt arabisk, om jag säger så. Och varför fick man inte fota?

Saltistjejen sa...

HAhaha! Jags krattar sååå åt "ditt" groteska hus!!!! :-)
Tycker på något vis det är helt underbart i sin kitchighet. Så hemskt att det blir roligt!
Men jag undrar också varför man inte får fota det???
Och så blir jag sjuuukt nyfiken på hur det är inrett! Men DET är vi aldrig få veta....
Kram!

Marianne sa...

Jäklar vilket bygge. Jag är helt tagen av byggnationen. Men det lyser faktiskt obehag och lite tyranneri över huset. Jag skulle för allt smör i Småland inte vilja bo där. Men jag är såååå nyfiken på vad det egentligen är för hus.
Och att du lyckats fota så bra gör det hela ännu mer spännande.
Hoppas du kan få veta lite mer om konstverket.
Kram.

Laura sa...

Hjälp, är det där ett hus? :O

Tack för tipset, Bozcaada är också ett ställe som jag ABSOLUT vill besöka någon gång! :) Men det får bli någon annan gång, för nu har vi bestämt oss vart vi åker och det blir nog lite längre bort. :) Känns som att Bozcaada kan man åka till nästan "när som helst", eftersom det är så nära Istanbul/Izmit, det kräver inte lika mycket planering som en längre resa.

Kram!

anna of sweden sa...

Haha. Jag skrattar åt Annikas kommentar. Hur mycket arkitekten rökt på ... :D

Men häftigt är det!

Marianne sa...

Olgakatt: jag ska undersöka saken med reliefen. Får prata med någon av chaufförerna om hur man ser på en sådan sak. Om det går tar jag med den i flyttlasset till dig!

Jag vet inte om huset kanske ägs av någon höjdare eller minister, sådana hus brukar man inte få fotografera. Jag blev "tagen" av polisen en gång när jag skulle fotografera en åsnekärra och det råkade ligga något slags ministerium i bakgrunden. Allt gick bra, jag raderade den ändå suddiga åsnan och sedan fick jag ett sockerrör av polisen : )

Desirée: Om det hade varit i Sverige hade jag haft all rätt i världen att fotografera huset så länge det inte är klassat som skyddsområde. Men här är det Egypten ... Se vad jag skrev till Olgakatt i ämnet.

Det är verkligen hysteriskt det här huset, jag begriper inte vad de tänkte på när de byggde : D Hoppas att någon hör av sig som kan läsa skylten på muren, så kanske vi får veta mer!

Kram!

Suzesan: Jag har frågat runt lite, men ingen vet. Som sagt, hoppas att någon som kan läsa arabiska hör av sig och berättar vad det står på den där skylten. Jag skulle aldrig vilja bo där, jag är övertygad om att det bor en massa kedjefångspöken och hästspöken där!

Kram!

Marianne sa...

Bert: Jag tycker det är lite indiskt i formen, fast jag har aldrig varit där så jag kan inte svära på det. Har som sagt frågat runt lite om huset, men ingen verkar veta. Någon mumlade något om någon bilhandlare, men jag vet inte. Se ovan vad jag skrev till Olgakatt om det där med att fotografera.

Haha, de kanske är rädda att någon ska få nys om var huset ligger : D

Saltis: Säger som jag har sagt till andra - kolla vad jag skrev till Olgakatt om det där med att plåta. Tyvärr kommer vi aldrig att få se hur det ser ut inuti, men om man använder sin fantasi så blir det krusiduller, guld, mer krusiduller och ännu mer guld : D

Kram!

Marianne: Ja visst är det lite av tyranni och hemskheter över det! Det är bara att tacka gudarna för att man inte är gift med den karln! Ja, jag är glad att jag lyckades få de foton jag har i alla fall!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Hahahahaha, nä det är skräckkabinettet på Tivoli : D Ja herre du min skapare, tänk vilken tur att man slipper bo där!

Det är så härligt att tiden i armén snart är över för honom så att ni får vara tillsammans igen! Ska bli spännande att höra sedan var ni åkte!

Kram!

Anna: Haha, ja han måste ha stoppat i sig både det ena och det andra : D

Kram!

olgakatt sa...

Jag har skickat bilden på textskylten på huset till en irakisk kollega och frågar om hon kan översätta. Återkommer om jag får svar. Först nu såg jag fågelboet överst! Rart.

Marianne sa...

Olgakatt: Toppen! Hoppas hon svarar. Oj, ja titta, där är ett fågelbo också : )

Freedomtravel sa...

Haha, helt fantastiskt! Det är väl inte jättevackert direkt, men det är i alla fal inte trååkigt att titta på ;)

Anonym sa...

Min spontana tanke är varför i h-vete bygger man ett sånt hus, för vem och för vad?
Det är groteskt, kusligt, rätt fantastiskt och väldigt, väldigt underligt!

Melting Pot sa...

Verkligen förfärligt dålig smak!
Kram Lena

Helly på Sicilien sa...

Konstigt att du inte fick fotografera de kanske har làst din blogg ;) Hàller de fortfarande pà och bygger? Tycker det àr helt fantastiskt att ens vàgar gòra ett sàdant hus. Det ska han iallafall ha eloge fòr.

Filmen igàr var helt underbar. Har du nàgra tips pà andra bra turkiska filmer?

Kram fràn Jakarta

Trillingnöten sa...

Vilket sjukt hus! Men väldigt intressant måste jag säga. Ett riktigt mysterium. Vem sjutton kom på att bygga nåt sånt? Det är ju helt otroligt :)

Bloggblad sa...

Snickarglädje känner jag ju till, det här får väl kategoriseras som stenhuggard:o?

KARLAVAGNEN sa...

Jag har skickat texten på väggen till en kompis och väntar på svar sedan igår...

Huset är fascinerande från kitschig China-restaurang via bordell till... Jag vet inte vad.

Huset berör ialla fall. Alltid något!

Marianne sa...

Freedomtravel: Hehe, nej trist betonglåda kan man ju knappast kalla den här kåken! Även om det är nästan lika rysligt : )

Carina: Han måste ha några mystifika böjelser, så jag är rätt tacksam för att jag inte är gift med honom : D

Lena: Det är så dålig smak att det är helt hejdlöst!

Kram!

Marianne sa...

Helly: Haha, ja det kan du ju ha rätt i, att han är modig som vågar visa vilken dålig smak han har : D

Jag är inte så bra på turkiska filmer, men jag ska höra med Laura (Papatya i länklistan) som snart bor i Istanbul igen. KUL att du gillade filmen, det är synd att den turkiska filmindustrin inte får större spridning. Vad hette den filmen?

Kram!

Trillingnöten: Haha, det kanske är DET det är, ett sjuk-hus! : D Ingen aning om vem som har byggt det och varför. Hoppas att Olgakatt eller Karlavagnen får svar från sina kompisar så kanske vi får veta mer!

Bloggblad: Ja det är verkligen stenhuggarglädje! Lite för glatt kanske : )

Karlavagnen: Hoppas att du eller Olgakatt får svar från era vänner! Klas är ju inte hemma på länge. Jo, men på onsdag kan jag fråga chauffören - om jag inte glömmer bort det.

Ja men, bordell kanske det är? Hästbordell?

Lotta sa...

Jisses! Jag är mållös...Är det höjden av smaklöshet eller rent genialiskt?

Anonym sa...

Tack för bilderna! Som jag sagt förut så tycker jag huset är helt fantastiskt, i ordets rätta bemärkelse. Gräsligt, och fantasifyllt på ett smaklöst sätt som är så regelvidrigt att det är alldeles underbart.

Får du någonsin reda på om man får gå in på rundtur, hojta genast! Jag skulle flyga till Kairo enbart för en visning av huset.

Marianne sa...

Lotta: Jag tippar på smaklöshet : )

Matilda: Det hade varit riktigt kul att få göra ett hemma-hos-reportage i det huset! Lovar att säga till om det skulle bli så, men jag tvivlar starkt : )

Pettas sa...

Ja, blir det en Kairoresa någon gång så vet jag vad jag vill återuppleva efter dina foton.
Fantastiskt!
Karin

Marianne sa...

Karin: När du åker hit ska jag ge vägbeskrivning till huset om vi inte är kvar då!

Otta sa...

Vad har arkitekten rökt innan han/hon ritade det huset...

KARLAVAGNEN sa...

QASR AL-MASOUD (Palace of Masoud) säger min kompis.

Marianne sa...

Otta: Haha, ja man kan ju undra!

Karlavagnen: Alltså heter ägaren Masoud ... TACK till din kompis!

Taina sa...

Det måste vara det fulaste och groteska hus jag sett! HUR kan någon komma på tanken att bygga ett sådant eller är det ett verk av flera intagna på ett mentalsjukhus månntro? Där de har fått uttrycka sig fritt och ritat som dårar(!).

Tack för bilderna...

intressant :D

KRAMAR!

Bejla sa...

Ja, vad tänkte de som beställde det bygget! Det är i alla fall orginellt! ;-) Tur att du fick behålla dina foton.

Marianne sa...

Taina: Det verkar som om egyptierna tycker att det är ett "very beautiful house" ... Och det lär finnas ett till på andra sidan stan! Måste se det ocskå.

KRAMAR!

Bejla: Minst sagt originellt! Ibland är det bra med språkförbistringar : )

Anna, Fair and True sa...

Men varför fick du inte ta foton?! Är det någon som bor i det nu? Skulle vara så intressant att se de inifrån. Det är säkert fullt med guld och en massa statyer!

Marianne sa...

Anna: Jag vet inte. Men egyptier är känsliga för att fotografera byggnader. Ministerier, ambassader etc får man absolut inte fotografera, trots att det är hur enkelt som helst att googla fram adresseran. Vet inte heller om någon bor där, men det ser rätt övergivet ut på sina sätt.

Skulle så gärna vilja få en guidad tur där inne, men det får jag nog nöja mig med att drömma om. För jag tror också att det är fullt av snirkliga guldgrejor och statyer!