måndag 31 maj 2010

AVBRYT ALLA DIPLOMATISKA OCH EKONOMISKA FÖRBINDELSER MED ISRAEL!

Bilden lånad från Latuffe.

I dag på morgonen har minst tio aktivister på skeppen Ship to Gaza mördats av israelisk militär. Vissa säger att det är ännu fler, upp emot nitton personer. Utöver det har mellan 30 och 60 personer skadats svårt. Allt detta skedde på internationellt vatten. För detaljer om händelsen, se DN, SvD, Aftonbladet, Haaretz, Al-Jazeera, CNN, BBC och andra medier.

ÄVEN om det stämmer att aktivister hade yxor och knivar (som Israel säger), är det en baggis för en vältränad kommandosoldat – för att inte tala om en hel grupp – i skyddskläder att avväpna människor med den typen av vapen, varför det är övervåld att skjuta ihjäl någon. Dessutom menar turkiska myndigheter att de skepp som lade ut från turkiska hamnar, dvs de skepp där dödsskjutningarna ägde rum, granskades minutiöst innan avgång just för att kontrollera så att inga vapen fanns ombord.

Bra att Carl Bildt har fördömt Israels agerande, om än i milda ordalag, och bra att Sverige har kallat upp Israels ambassadör till UD för klargörande av situationen. Bra också att EU verkar samla sina krafter. Låt oss nu hoppas att alla diplomatiska relationer med Israel bryts och att världen inleder en gemensam handelsbojkott mot Israel tills dess ett fritt Palestina existerar. Dra ditt strå till stacken och kontrollera noggrant varifrån produkterna du tänker köpa är importerade. Speciellt i svenska affärer brukar alltid finnas alternativ.

Nu transporterar den israeliska militären alla överlevande till Israel för att fängsla aktivisterna. Det kommer förmodligen att bli särskilt svårt för Dror Feiler, eftersom han är av judisk börd och redan har retat upp den israeliska regeringen genom sitt konstverk Snövit och sanningens vansinne som 2004 åstadkom en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel.

När jag skrev om Ship to Gaza för en vecka sedan, var det ett par kommentatorer som menade att Israel är det enda landet som levererar varor till Gaza och att det är mer än nog, att Israel är ”storsinta” och ser till så att befolkningen i Gaza får de förnödenheter de behöver. Jag ska här citera en del ur FN-organet OCHA:s (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) rapport Special Focus May 2010 – Impeding Assistance: Challenges to Meeting the Humanitarian Needs of Palestinians. Jag har här pga utrymmesbrist helt utelämnat det som står i rapporten om Västbanken. För fullständiga uppgifter, läs rapporten genom att klicka på länken.

- Som ockupationsmakt är Israel förpliktigat att tillgodose behoven hos den ockuperade befolkning. Men, på grund av den betydande nivån av icke tillgodosedda humanitära behov i de Ockuperade Palestinska Territorierna (oPt), har FN-organ och nationella och internationella NGO:er gått in för att avhjälpa bristerna. I det här sammanhanget är Israel skyldigt enligt internationell rätt att säkerställa fri passage för den humanitära nödhjälpen och rörelsefrihet för hjälporganisationernas personal.

- Medan säkerheten för personalen förblir relativt hög, möter humanitära organisationer ökande hinder för personalens rörelsefrihet och sin dagliga verksamhet, vilket hämmar tillhandahållandet av humanitär hjälp och underminerar effektiviteten i assistansen till nödställda palestinier.

- Restriktionerna för import av cement gör det omöjligt att återuppbygga cirka 12.000 palestinska hem som har förstörts av israeliska militäroperationer de senaste åren, lika väl som [byggandet av] ytterligare 20.000 hem som behövs för att hysa den naturliga befolkningstillväxten i Gazaremsan. UNRWA behöver dessutom bygga 100 skolor i Gaza.

- Det humanitära samfundet möts ständigt av komplexa procedurer och godkännandeprocesser inför transporter av de begränsade godstyper som är godkända av israeliska myndigheter. Detta uttrycks främst genom bristande tydlighet och godtycklighet i godkännandeprocesserna, likaväl som israeliska myndigheters underlåtenhet att till humanitära organisationer kommunicera vilka föremål som inte är tillåtna att föra in i Gaza.

- En ny studie om fattigdom utförd av UNRWA visade att antalet palestinska flyktingar som är helt oförmögna att skaffa föda och som saknar medel att köpa ens de mest grundläggande förnödenheterna såsom tvål, skolmaterial och rent dricksvatten, har tredubblats sedan införandet av blockaden i juni 2007.

- Sedan början av 2010 har övergången i Kerem Shalom blivit den enda övergången för transport av varor till Gazaremsan. Det enda undantaget är ett enkelspårigt transportband vid Karni-övergången som används för att importera spannmål i bulk, och som Israel driver två dagar i veckan.

- Det trestegs ompackningssysten som kräver att alla varor måste lastas om tre gånger under införseln av varor till Gazaremsan, innebär höga extrakostnader. Under 2009 rapporterade UNRWA ökade verksamhetskostnader på 3.61 miljoner USD, plus cirka 1.5 miljoner USD i ytterligare transportkostnader per år på grund av restriktionerna.

Det står mycket mer i rapporten, och förutom att jag inte har citerat någonting om Västbanken här ovan, har jag inte heller tagit med någonting om alla problem hjälporganisationernas personal ställs inför med visumtrassel, passersedelstrassel, kontrollpunkter etc.

Även Hamas gör sitt bästa för att krångla till situationen i Gaza genom raider, konfiskeringar, indragna tillstånd etc. Jag stödjer inte Hamas som vissa kommentatorer vill hävda, men jag anser ändå att Hamas är en produkt av Israels politik och ockupationstaktik under många årtionden, inte tvärtom som pro-Israeler påstår.

Och ja, det stämmer att Egypten är med och blockerar Gaza, vilket jag tycker är fel. MEN, det är inte Egypten som är den ursprungliga orsaken till konflikten, det är Israel.Otidiga kommentarer kommer att raderas.

47 kommentarer:

Suzesan sa...

MARIANNE JAG ÄR LIKA UPPRÖRD SOM DU!!! OM inte mer. Så bra skrivet. Blev tårögd.

Kan inte säga mer än så jag är full av SORG! OCH ilska. Jag skulle skriva nåt om detta igen men kommer länka till ditt för det går inte beskriva bättre än så. Jag har inte ett ord kvar.

Nu ska jag uppdatera mig med nyheterna. Kom precis hem.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Ja det hela är fruktansvärt. Jag hoppas dock att det internationella samfundet gör gemensam sak nu så att det blir slut på eländet i Palestina snart.

Kram!

Pettas sa...

Jag kom in från bönlandet och har inte haft större bekymmer än att jag har förstört en myrstack och fick dåligt samvete för det. Varför skola människor strida...heter det i något gammalt skillingtryck. Får man någonsin svar?
Fy attan, man blir stum och sorgsen. Människan är inte enbart arm; utan även rädd, farligt rädd, därför är det så lätt att ta till vapen.

Kram
Karin

Marianne sa...

Karin: Jo, jag kan förstå att det hela en gång i tiden grundade sig i rädsla, men i dag ser jag Israels ständiga upprepningar om att skydda sin befolkning pga det som hände under andra världskriget som en undanflykt. Det finns plats för alla på jorden, även för palestinier.

IDF har säkert inga samvetsbetänkligheter om en myrstack ...

Kram!

Mica sa...

Blev alldeles matt i morse när jag insåg hur det utvecklats och har inte kunnat släppa det. Försöker förstå men det går inte. Hur Israel anser sig ha rätt att agera med sådant kraftfullt våld mot människor och fartyg som inte på något sätt är ett hot mot Israel, dessutom på internationellt vatten.
Oavsett vad man anser om kampanjen Ship to Gaza så är Israels agerande en skam för landet.

Mica

Christian Söderlund sa...

Bra skrivet, håller med till fullo.

olgakatt sa...

Märkligt att inte Israel förstår hur detta skadar landets anseende i världen och underblåser antisemitism! Det är ju tyvärr inte bara Israel som inte förstår skillnaden på antisemitism och kritik mot staten Israel.
Fullständigt fasansfullt att bete sig på detta viset.
Nu ansluter jag mig till makens redan pågående bojkott av israeliska varor, mest frukt vad jag kan se. Har varit litet skeptisk till hans beslutsamhet att aldrig köpa en jaffa-apelsin men nu slutar jag också.
Bojkotta israeliska varor, det är ju det minsta man kan göra.
JÄTTEBRA att du skriver om detta, Marianne!

Marianne sa...

Mica: Enda ärofulla sättet för Israel hade varit att låta skeppen anlöpa hamn i Gaza och låta palestinierna få förnödenheterna. Men de valde att döda människor. Och som sagt, ute på internationellt vatten till på köpet. Jag förstår inte hur Israels regering tänker. I stället för att ens försöka göra saker och ting bättre gör de allt de kan för att förvärra situationen. Vi får se hur många dagar det tar innan nästa Intifada startar. Vilket inte är bättre för någon, särskilt inte för israeliska barn som Israels myndigheter påstår sig värna om.

Marianne sa...

Christian: Hej och välkommen hit, om än det är i ett sorgligt ämne. Och tack, BRA att du tycker detsamma, tycker jag.

Marianne sa...

Olgakatt: Det har du helt rätt i, det är ytterligare en aspekt av det hela som är förfärlig, att antisemitismen kommer att blomstra av det här. En hemsk följd, att inte Israels regering inser det!

Bra att du också kommer att bojkotta israeliska varor nu, jag hoppas att många gör det, för till syvende och sist är det oftast pengarna som styr.

Kimselius sa...

Marianne, tack för att du tog upp det här som jag anser är mycket viktigt. Jag lägger en länk till ditt blogginlägg på facebook. Kram Kim

Otta sa...

Som vanligt från dig, superbra skrivet. Bara tråkigt att det behöver skrivas.

En soregens dag. Fattar bara inte att jag var så naiv en gång.

GO Marianne GO! :-)

Kramar

Dubbelörn sa...

Instämmer i allt du skriver!

Helt ofattbart det som hänt!

Marianne sa...

Kim: Tack själv! Kul att det går att länka på Fejjan!

Kram!

Otta: Tack! Men som sagt himla trist att det ska behöva skrivas. Jag tror att de flesta av oss har trott på Israel en gång i tiden. Synd att de inte tog fatt i den vågen på ett positivt sätt och såg till att komma överens med palestinierna. Då hade det kunnat vara fred i dag.

Kram!

Dubbelörn: Jag tror vi alla är rätt chockade över det här. Att de skulle gå riktigt så långt var det nog ingen som trodde på allvar. Hemskt

Anonym sa...

Jag håller fullständigt med dig! Jag är djupt förtvivlad men egentligen inte så förvånad!

Anonym sa...

Bra skrivet!

KalleB

Katarina i Holon sa...

Svenska fredsaktivitister var med, antagligen utan att veta om det, som täckmantel för turkiska muslimska aktivister som inte alls var intresserade av fred och att hjälpa Gazaborna utan endast att skaka om lite politiskt och att frysa relationerna mellan Turkiet och Israel och ännu en gång få Israel att se ut som stora stygga vargen. Vi bad upprepade gånger att skeppen skulle vända om, vi var väldigt specifika om att skeppen ABSOLUT inte skulle få segla in i Gaza och detta naturligtvis av säkerhetsskäl. Skeppen blev erbjudna att gå iland i Ashdod och sedan skulle förnödenheterna efter en säkerhetskoll skickas till Gaza. Men det var ointressant.

På alla skeppen utom ett gick övertagningen av befäl lätt och smärtfritt. Problemen var på Marmara där aktivister gick till attack med knivar och järnrör och även lyckades avväpna en israelisk soldat och öppnade eld med hans vapen. Om det finns risk för israeliska soldaters liv, är order att svara tillbaka med eld.

Mattias sa...

Videoklipp av stormningen av "Marmara":

http://www.youtube.com/watch?v=gYjkLUcbJWo

Marianne sa...

Anonym: Hej och välkommen hit! Jag tror de flesta känner förtvivlan i dag, och det är nog blandat med förvåning och icke förvåning. Nog trodde jag att det skulle bli rabalder, men att det VERKLIGEN skulle döda människor trodde jag nog inte.

Marianne sa...

Kalle B: Välkommen hit! Och TACK!

Marianne sa...

Katarina i Holon: Hej och välkommen hit! Nu är jag osäker på vad han heter som har uttalat sig å den Israeliska regeringens vägnar, men jag har också hört vad de påstår. Det visas lika mycket som rapporterna från aktivisterna på svenska nyheter. Visst kan jag ha fel, men jag tror inte på det där att de turkiska aktivisterna skulle vara förtäckta Al-Qaida och liknande. Och oavsett vad och vilka som fanns ombord, äntrade IDF på internationellt vatten, vilket de inte har rätt att göra. Dessutom anser jag att det är rena nyset som Israel håller på, det ska vara Gazaborna som bestämmer vilka som får ankra i Gaza, inte Israel. Ska kanske Egypten börja bestämma vilka som får segla till Israel? Danmark börja bestämma om Sveriges kuster? Och om du läser rapporten som jag länkar till, inser du också att de förnödenheter som kontrolleras av Israel också fördröjs och förhindras in absurdum.

Skulle vältränade kommandosoldater inte kunna avväpna aktivister från knivar och järnrör? Det låter lite fånigt i ärlighetens namn. Dessutom måste jag säga att jag skulle bli livrädd om en fullt utrustad kommandosoldat attackerade, jag skulle också slå omkring mig med alla tillhyggen jag kom åt! De israeliska soldaterna hade ingenting ombord på de där skeppen att göra, så enkelt är det.

Och kom inte med det där att Israel måste skydda sig. Vad är det Israel ska skydda på internationellt vatten. Fisken?

Marianne sa...

Mattias: Jag försöker klicka på filmen, men den fungerar inte.

Katarina i Holon sa...

Det finns stora risker att låta skeppen komma för nära land. Risken att inte hinna stoppa dem i tid är överhängande, därför skedde övertaget på internationellt vatten. Och alla visste ju vart skeppen var på väg, det var ju ingen hemlighet.

EN israelsik kommandosoldat, hur tränad han än är och specialist inom vapenföring och krigsteknik, klarar sig knappast mot den attack som skedde när soldaterna började halas ner till båten. Någon måste ju komma först och en ensam soldat kan inte värja sig mot alla aktivister som genast attackerade. Se i denna videon

http://www.youtube.com/watch?v=YABBH3TxHzc&feature=player_embedded

Suzesan sa...

Mitt i allt tillåter jag mig skratta. "Fisken"!Bra sagt.

Tänkte en tanke Är det ändå inte så att på INTERNATIoNELLT vatten får båtar vara på vart som helst. vart de vill. Eller tar nån sig rätten att bestämma över det- Tänk vad kort minne Israelerna har(och då blandar jag bara in dem som är fulla av sår hat och bitterhet och självgodhet och de som gör sig till offer för att få göra precis som de vill) En tanke till Israeliska armén måste vara mycket vek som måst skjuta ihjäl fredliga människor och inte kan isåfall försvara sig mot påkar. Och kan inte heller försvara sig mot stenkastande barn utan måste skjuta ihjäl dem.

Undrar hur det gått om vapen inte funnits om de hade behövt använda knytnävarna??De hade ju inte klarat sig i ett hederligt slagsmål. DE hissade VIT FLAGG på båten och ändå besköts de.

En tanke Marianne som jag spånade vidare på när jag läste "alla" kommentarerna!

....jag tänker på att jag kan -tugga tuggummi och gå samtidigt- och kan sortera ut Israelisk försvarspropaganda mot annat som är verkliga händelser. Man har väl hört den förut. Och förut och förut. Det var inte jag(läs Israelerna) det var de andra.

BRA INLÄGG MARIANNE. Tack för lånet;)TACK nu får vi hålla tummarna för att det ska gå bra för de människorna som indirekt är kidanappade när de fått sin båt kapad och bordat på Internationellt vatten av sjörövare så som jag ser det. Det är det israelerna visar mig och utifrån det jag bildar mig min uppfattning.

Kram
/Susanne

MammaMarie sa...

Suzesan: Fega människor är de farligaste av alla - och det vet ju alla att dessa, israeliska soldater, skjuter mot allt. Ung som gammal, kvinna eller man, vit flagg eller inte.. spelar ingen roll.

Feghet går hand i hand med snålhet. Ser du en feg människa så kan du vara garanterad att denna är snål. Liksom mod och givmildhet går hand i hand.

Marianne: Mycket bra inlägg! Vi alla hoppas förstås att diplomatiska relationer med Israel bryts och att världen inleder en gemensam handelsbojkott mot Israel, men alla Israels sponsorer (dvs västregeringar i allra högsta grad) nu arbetar för högtryck för att komma på formuleringar som kan terrorstämpla Ship of Gaza för att kunna rättfärdiga Israels agerande.

För i slutänden kommer om 2-3 månader - då nyhetsintresset ebbat ut - Israel att fortsätta som vanligt.. business as usual, ingen regering med någon tyngd kommer att föreslå blockad mot Israel - och absolut inte Sverige.

Anna, Fair and True sa...

Amen!

Marianne sa...

Katarina i Holon: Eftersom jag inte kan uttrycka saken bättre själv, tar jag mig friheten att citera Wolfgang Hansson i Aftonbladet: "Om det stämmer som Israel påstår att några av fredsaktivisterna tog de israeliska soldaternas vapen och öppnade eld är det sanlöst korkat av Ship to Gaza-aktivisterna. Dessutom helt emot den taktik som alla var överens om på förhand. Bara civilt motstånd var tillåtet.
Ändå motiverar det inte vad som verkar ha varit rena massakern ombord på fartyget. Att Israel varnat arrangörerna för att genomföra aktionen håller inte som förklaring.
Bordningen i mörker och med tungt beväpnade kommandosoldater nedfirade från helikoptrar förstärker intrycket av en militär aktion. Det här var ingen normal avvisning.
Israel har en historia av att strunta i internationella lagar när det passar dem. För inte så länge sedan genomförde den Israeliska underrättelsetjänsten ett mord på en Hamasledare på ett hotel i Dubai. Ett antal av förövarna bar på ett EU-medborgares pass vars data stulits och förfalskats. EU-medborgare bosatta i Israel."

Tack, jag har sett videon. Du förstår, svenska medier refererar alla sidors ståndpunkter, inte bara sina egna.

Marianne sa...

Suzesan: Ja, det har du fakktiskt rätt i, skeppen är helt enkelt kapade. Tydligen saknas fortfarande två svenskar, Mattias Gardell och hans fru som var ombord på Mavi Marmara, sen båt där människor dödades. Vi får hoppas att de fortfarande lever.

Kram!

Marianne sa...

MammaMarie: Hej och välkommen hit! Ja, vi får hoppas att det blir en ordentlig blockad, men att vapenmakt undviks. Risken för en ny intifada är tyvärr hög nu. Hoppet står till EU och enskilda människor, som samlad kraft kanske vi kan åstadkomma någonting. Det gick i Sydafrika.

Marianne sa...

Anna: Ja, Amen!

ab sa...

Det var bara på en båt som aktivisterna attackerade israelerna, med tragiska följder - alla de andra hade inriktat sig på passivt motstånd, och det fungerade. Israelerna kom alltså inte rusande för att skjuta på allt som rörde sig. De svenska fredsaktivisterna gick i en fälla där en mindre grupp, som var väl medvetna om att de skulle bli bordade, PLANERADE att slåss. Enda skälet att de inte var beväpnade var att Turkiet genomsökte skeppen innan de fick lämna hamnen.

Nog har israelerna begått illdåd, men här tvivlar jag på att det var fallet, i alla fall är det knappast frågan om ett kallblodigt israeliskt anfall. Och jag tror det är naivt att hoppas på att bara Israel släpper allting, blir det frid och fröjd i Palestina. Det första som skulle hända vore ett Hamasstyrt blodbad i Israel.

מיה sa...

Livet blir lite lattare att leva och komplexa problem blir lite enklare att hantera nar man vet vem som ar "boven" (lite som i amerikanska filmer - varlden ar svart och vit). Jag ar dock inte saker pa att det hjalper dom som hjalpen behover. Men vad vet jag.

Marianne sa...

ab: Jag vet att det är vad den israeliska regeringen sager. Jag var inte där, så visst, vad vet jag vad som hände och vad olika människor hade för intentioner, men oavsett hur det var med den saken så hade IDF ingenting på skeppen att göra. Så här skriver Yossi Sarid i Haaretz:

“Elite units are supposed to know how to take over a ship without sinking the state, how to overcome passengers wielding clubs and knives without sowing death, how to keep two pistols and a rifle from being wrested from them.


But a physical confrontation should never have been allowed to develop to begin with. If this was indeed a "political/media provocation," we should never have let ourselves become entangled in it.
Had we simply let the flotilla reach Gaza - an option that was proposed - a cry of victory would indeed have erupted from the other side, but it would have died out in a day or two.”

http://www.haaretz.com/print-edition/news/seven-idiots-in-the-cabinet-1.293418

Läs ledarna i Haaretz, de är mycket tänkvärda: http://www.haaretz.com/

Som jag ser det hade det här varit en utmärkt chans att kväsa Hamas stridsvilja. Det hade bara varit att låta just dessa skepp angöra Gaza. Men i stället för att gjuta olja på vågorna har de i stället lagt mer ved i brasan.

Marianne sa...

Till dig som skriver med hebreiska bokstäver (som jag tyvärr inte kan läsa):

Hej och välkommen hit! Som jag ser det är det bara Israel som kan åtgärda det som är en pågående konflikt. Man kan gå långt tillbaka i tiden, men låt oss hålla oss till det senaste århundradet. Om Israel kunde hålla sig inom 1948 års resolution hade resten av världen (inklusive jag själv) stött Israel. Men Israel, som ju de facto är den part i konflikten som har både ekonomisk och militär reell makt, envisas med att utöka bosättningar, murbyggande och blockader för att ta mer och mer mark. Är inte det lite "dumt"?

Som jag skrev till ab här ovan, läs gärna ledarna i Haaretz, de är riktigt tänkvärda: http://www.haaretz.com/

ab sa...

Visst hade det varit bäst om fartygen helt enkelt fått anlöpa hamn i Gaza, det tycker jag också, och det har de ju också fått tidigare.

Men frågan är om Israel vågade låta dem göra det. De visste inte vad som fanns ombord, de kände inte till just den här gruppens intentioner. Och intentionerna hos denna mindre grupp var ju också tvivelaktiga. (Jag talar inte om majoriteten av deltagarna och alla som skänkt gåvor, de menade givetvis väl och är rättmätigt upprörda över hur folk har det i Gaza.)

Internationellt vatten eller ej, överfallet på soldaterna var en konstig sak att göra. Jag grunnar på motiven. ALLA vet att man inte överfaller en beväpnad israelisk soldat, om man vil leva. Så varför skedde det?

Marianne sa...

ab: Men Israel måste sluta att ta sig egenmäktigheten att kontrollera vad människor i Gaza och på Västbanken har och inte har. Det sägs hela tiden att de måste skydda sina medborgare, samtidigt som palestinierna inte har en chans mot den övermäktiga vapenmakt Israel har. Palestinierna kan ju inte ens ta sig ur Gaza utan Israels godkännande. De kan inte ens ta sina barn och fly!

Jag tycker tvärtom att Israel inte hade ombord på båtarna att göra och att passagerarna hade rätt att försvara sig. Och är det inte hemskt att det är som du skriver, att alla vet att man inte går emot en israelisk soldat OM MAN VILL LEVA! Inte ens en femåring som kastar sten överlever en israelisk soldat ...

Helly på Sicilien sa...

Jag hoppas verkligen att de kommer kunna lösa den här konflikten med politiska/diplomatiska medel så snart som möjligt. Våld föder bara mer våld...

Jag har en liten utmaning där jag skulle vilja att du lägger upp ditt favoritrecept på din blogg. Tanken är att det ska bli som en liten kokbok online med alla bloggarnas favoritrecept.

Alla är välkomna att delta och hoppas att du oxå gör det.

Kram!

ab sa...

Marianne, Palestina är ett oerhört litet område. Hamas och andra grupper har konstant avskjutit missiler och skickat självmordsbombare in i israel. Gränserna har varit öppna och stänmgda i omgångar.

Det är otroligt att du, indirekt och givetvis utan att vilja någon något ont, ändå kan säga att det inte spelar någon roll vad självmordsbombare och missilavskjutare gör mot israelisk befolkning (och jag talar nu inte om bosättare).

Hamas mål är att UTPLÅNA Israel, inte leva i fred. Israel har begått hemska brott, men de KAN inte släppa Gaza hur som helst. Det vore självmord.

Och du undviket min undran - VARFÖR angrep besättningen soldaterna, medvetna om hur farligt det var? I den akuta situationen tänker man inte bara att usch, nu blir jag arg och ger mig på beväpnade soldater.

Israel säger åt skeppen att anlöpa Ashdod och får nej. (Får se om länken funkar.)

Marianne sa...

ab: Fast jag har inte sagt att det inte spelar någon roll vad Hamas gör mot den israeliska befolkningen. Däremot har jag sagt att Hamas är en produkt av den israeliska politiken.

Jag tror inte heller att de bara kan öppna alla gränser på en sekund. Men de kan ta ett steg i taget, och att släppa fram just det här skeppen hade varit en signal till hela världen. Det hade också varit att vinna en seger över Hamas.

Jag vet inte varför folk ombord på båten slogs mot soldaterna. Rädsla? Ilska? Någon enstaka som inte hade rent mjöl i påsen och fick fler med sig? Jag vet inte. Hade en stor soldat kommit emot mig från luften hade nog jag också gripit närmsta stol eller järnrör och känt att jag måste försvara mig.

Ska testa länken, men jag har sett den där videon (misstänker att det är den) där de anropar skeppen.

Kram!

Marianne sa...

ab: Det var den, länken funkar : )

ab sa...

Jag tror inte du hade rört en fena! Inte jag heller. Man diskuterar inte med soldater - långt mindre springer mot dem med något i handen...

Oavsett hur Hamas kom till, skulle de inte gradvis bli allt mindre förskräckliga om Israel uppträdde alltmer nobelt. De skulle bara dra slutsatsen att israelerna är idioter och gå till attack.

Men Israel kan ju inte hålla Gaza i elände och nöd, jag begriper inte heller på vilket sätt det skulle tjäna dem.

Jag tror inte inte vi kommer längre just nu. Kram tillbaka!

Marianne sa...

ab: Kram!

Marianne sa...

HELLY: FÖRLÅT! Jag var så inriktad på diskussionen att jag alldeles kom av mig när det gäller trevligheter!

Jag ska lägga upp mitt recept, fast jag måste bara komma på vilket det är först : D

Kram!

Bert sa...

Jag orkar inte bry mig längre i den här konflikten. Har ledsnat för länge, länge sedan. Båda sidor är förmodligen lika goda kålsupare.

Just nu väger Israels illdåd över, med råge. Snart är det förmodligen tvärtom.

Dags att sätta in överförmyndare på båda sidor.

Dra tillbaka Israels gränser till de de en gång var och skapa en Palestinsk stat värd namnet.

Vi ser återigen vad religiösa irrläror ger mänskligheten.

Helveten! Trots att de predikar motsatsen.

Eva Linder sa...

Mycket läsvärt och jättebra skrivet. Jag lägger också upp inlägget på min FB.

Anne sa...

Jättebra skrivet, faktaspäckat och skrivet med engagemang. Det är så ledsamt allting så jag har nästan svårt att ens vilja läsa/höra, ta det till mig. Känns som jag bara vill strutsa med huvudet i sanden, men det hjälper ju ingen och ingenting till. Som du skrev i inlägget, det är nog ingen konst för soldater avväpna ett gäng. En annan sak jag tänker på är att man behöver ju inte ens bordra ett fartyg på det där fruktansvärda sättet (från luften) utan vill man stoppa så kan man ju se till fartygets motorer stryps vid rodret ellet nåt.
Ska det någonsin bli fred i den här regionen. Så ledsamt. Bra skrivet som sagt. Kram till dig!

Marianne sa...

Bert: Ja, som jag sa hos dig tycker jag du har rätt i att båda parter behöver stå under förmyndarskap tills de är mogna nog att leva tillsammans.

Eva: Hej och välkommen hit! Och tack! Länka gärna!

Anne: Tack! Du har faktiskt helt rätt i att de borde ha kunnat stoppa fartygen helt utan att gå ombord! Skjuta sönder propellern eller rodret och sedan bogsera bort båtarna. I stället var det tydligen tårgas och gummikulor även mot aktivisterna på båtarna som inte gjorde motstånd.

Det bästa vore om båda staterna avvecklades och sedan byggdes upp på nytt (jag erkänner Palestina som en stat). Man måste liksom börja om från början tror jag. En möjlighet vore kanske om Israel gick tillbaks till de landgränser som de tilldelades av FN 1948, då kanske palestinierna skulle acceptera det hela.

Det är mycket sorgligt alltsammans!

Kramar!