söndag 9 maj 2010

Välkommen på miljövänlig bastueftermiddag!

Det kanske kunde vara trevligt att bada lite bastu? Varför inte passa på när man kan göra det utan att släppa ut någon som helst CO2 i luften? Vi går helt enkelt ut och sätter oss på balkongen, för i solen måste det nog vara bastuvärme dugande för en äkta finne vid det här laget eftersom det just nu är 43°C i skuggan. Enligt datorn, vilket alltid betyder ytterligare några extra grader IRL.

Uppdatering: Fortfarande 42°C klockan 20.30!

Jag håller mig inomhus i dag med alla fönster och dörrar ordentligt stängda. Strategin har ända sedan morgonen varit att köra alla AC jag har här på ovanvåningen för att kyla ner så mycket det går, för om elen lägger av har jag då i alla fall så mycket svalka som möjligt här inne. Prisa gudarna för AC, säger jag bara!

Jo förresten, lite har jag varit ute i dag. Jag var ute på balkongen och skurade bort lite sand, och blev nästan knockad av värmen.

Som tur är ska det bli lite mer normal värme när min kompis M kommer på onsdag.

Jag blev utmanad av Helly på Sicilien att visa det tionde fotot i fotomappen i datorn. Här kommer det:

Katterna har upptäckt en duva som sitter på fönsterblecket i Istanbul. Från vänster till höger Skrållan, Tjorvan, Stina och Mamma-Lisa. Varför Mamma-Lisa tittar in i väggen när det finns fåglar att titta på kan jag inte förklara. Mattan användes inte som duk, den låg bara på vädring just den dagen. Och här ser ni också delar av vår utsikt, åt vänster såg vi fler hus, bland annat ett vackert torn på ett gammalt osmanskt trähus där en av de sista prinsessorna från det osmanska sultanatet har bott. Och bakom det såg vi Marmarasjön.

Jag utmanar alla som vill att hänga på fotoutmaningen!

Och så måste jag självklart visa ett egyptiskt elskåp eftersom Carina i Dominikanska visade ett dominikanskt elskåp i går. Det är inte vårt, vårt ser lite mer normalt ut.

Elskåp.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Marianne, jag känner mig som hemma när jag ser ditt elskåp!

Marianne sa...

Carina: Ja ditt eget är ovanligt fint, men jag kan tänka mig att de flesta ser ut så här hos dig också : )

Pettas sa...

Jag antar utmaningen, få se vad jag hittar. Härlig bild av din katthög.
Karin

Marianne sa...

Karin: KUL!

Ja, det var hela gänget. Nu har vi bara två kvar, Stina och Tjorvan.

KARLAVAGNEN sa...

42 grader!!! Äsch jag hajar Mamma-Lisa, lite lätt blasé så där kanske... Seen it all?

Diggar svansarna som ligger om varandra!

Desiree sa...

Pust vilken värme. Jag förstår verkligen att du kände dig knockad efter en kort stund på balkongen. Snacka om att leva i en enda stor torrbastu. Ja tacka gudarna för AC det hade man inte klarat sig utan här heller fast vi inte alls kommer upp i de temperaturer som du har just nu. Skönt att det ska bli lite svalare.
Jättefint foto du hade i din mapp. Katterna ser ut att ha det riktigt gott ihop där på mattan.
Ha ha egypiskt elskåp, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Men jag minns att de Eypgiska elskåpen var berömda även då mina föräldrar bodde i Kairo ett år under 70-talet. När en propp gick så kom det en liten handyman och spikade in en spik så funkade det igen (ingen respekt för ström). Ha en bra start på veckan.
Kram

Trillingnöten sa...

Jag skulle lätt blivit knockad själv i den värmen! jag som tycker att New York kan vara varmt i Juli. Nu ska jag nog inte klaga mer. Är det fuktigt i luften också, eller är det som en torr hetta? Undrar vad som är värst? Jag älskar AC, utan den skulle jag nog svimmat ett antal gånger, hehe.

Melting Pot sa...

Åååååååååååååååååååååå jag lider med dig. Vi har "bara" 37-38 just nu och det går an (fast bara nästan). ACn är en verklig livräddare!
Jag fotade ett elskåp på Commersial Street förra veckan. Det får jag lägga in i bloggen någon dag.
Hoppas du får en trevlig vecka med din kompis!
Kram

Annika sa...

DET var hett, det där...
OCH nu när jag skriver detta, före klockan 7 på morgonen är det TRE grader varmt i Washington DC!!!
MY LORD!!!
Fuktig värme måste vara det vidrigaste som finns. Det är ju det vi dras med hela sommaren här...
Den lägger sig som en våt filt över oss. Vidrigt.
Är det fuktigt hos er också? Eller är det torr ökenvärme?

KUL fotoutmaning. Den kanske jag hoppar på...

Kram!!

Otta sa...

Alla fyra kissarna! Vad vemodigt...Så mysiga och goa. Och mycket runda! :-) Genom Egypten har jag klart blivit van vid den slanka Egyptiska Mau (som betyder den som jamar!), men precis som min Kissen är dina runda och goa. Jag får sådan lusta att sticka ner näsan i pälsen på dem! Finns det något mysigare????

Som du förstår...jag har återvänt från Dubai - bara 12 timmar senare än väntat! Jag är galet arg fortfarande. Det blir inget skrivet idag, jag är slut!

Kramar

Petra H sa...

Ha ha, jag kan tänka mig att det är riktigt torr finsk bastu hos dig. Hos oss i Puerto Rico var det alltid ångbastu som gällde, kanske hade passat bättre för en turk ;-)
Vilket roligt foto, man kan verkligen undra varför Mamma-Lisa stirrade in i väggen?!
kram och hoppas att det blev lite svalare!!

Malin sa...

Ojojoj så varmt!!Hoppas ni får lite svalare snart så att det går att vara ute!

Malin sa...

Det var jag som skrevi kommentaren innan, men inloggad på fel konto :)
/Malin "morsansvardag"

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja hon var väl som mammor är mest, lät ungarna få det roligaste : )

Desirée: Ja tack och lov har vi det ju inte lika fuktigt i luften som ni har, då hade det varit totalt olidligt här. Det är varmt så det räcker med torr värme när det kommer upp de där temperaturerna!

Hahaha, tack och lov har de flesta elektriker övergett spikmetoden för elskåpen här. Fast tejpen har man inte övergett, det mesta lagas med tejp, det funkar till allt, tror man. Sen kan man ändå undra om det flesta elektriker verkligen är elektriker, men vi har haft en : D

Kram!

Trillingnöten: Här är det torr värme, tack och lov. Fuktig värme är nog värre, för här märker man inte att man svettas på samma sätt. Svetten liksom dunstar med en gång i stället för att lägga sig som en slemmig hinna över huden. Men det blir desto farligare att slarva med vätska när man inte märker att man behöver det. Sen blir det alltid skillnad när luften liksom blir instängd som mellan skraporna i NYC, det blir kvalmigt på ett annat sätt än här. Så 30 i NYC är nog värre på många sätt än 40 här i öknen!

Marianne sa...

Lena: Ni har väl också så där fuktig värme? Det slipper vi oftast här som tur är. Förra sommaren var ovanligt fuktig, men det var ovanligt, som sagt.

Haha, vad roligt med elskåpstema på bloggarna! Ja, du måste lägga ut den bilden!

Kram!

Annika: FYRTIO graders skillnad! Inte klokt! Nu har vädergudarna fått någon knäpp igen. Det är ju för sjutton mitten av maj, då ska det vara så där lagom perfekt hos dig, väl! Nå, hoppas det vänder snart, både hos dig och i Sverige!

Här är torr ökenvärme, som tur är. Inga fuktiga filtar här, de får ni så gärna behålla hos er : D

KRAM!

Otta: Det ÄR verkligen vemodigt att se dem alla fyra. Det var verkligen speciellt att ha det där tjejgänget, vi var ju Klas haremsdamer : D Och du får som sagt komma och sticka ner näsan i pälsen på dem sedan när vi har kommit till Sverige!

Så himla typiskt med de där förseningarna! Skönt att du kom hem i alla fall, så det inte var något askmoln som fick er strandade i flera dagar!

Kram!

Marianne sa...

Petra: Hahaha, ja ångbastu är nog bättre för en turk : D Vi får se vad min turkisk-svenska väninna säger i morgon, men nu är det ju tack och lov inte lika varmt.

Jag tror att Mamma Mums (kärt barn många namn) överlät åt sina barn att roa sig, som mammor gör : )

Kram!

Malin: Ja, nu är det tack och lov svalare! Det syns ingen skillnad när du är felinloggad : )

Taina sa...

Wow vilken STOR bastu! Då borde alla finnar bege sig till Kairo och tävla i sitt bastubadande!

Vilket århundrade är elskåpet ifrån???

KRAMEN

Melting Pot sa...

Som tur är har vi torr värme i Bangalore eftersom det ligger långt från havet och drygt 900 möh. I Chennai vid havet var det fruktansvärt. Hade aldrig kunnat bo där!

Bejla sa...

Skönt att se att elsäkerhet prioriteras högt där du bor... Själv jobbar jag ju för en elproducent, och pojkvännen har fram till för två veckor sedan faktiskt varit projektledare för att byta ut alla mätare (el, vatten och värme) i hela landet till de nya, fjärravlästa (har han jobbat med i cirka tre år). Dvs vi har en hel del foton på katastrofala skåp även här. ;-)

Marianne sa...

Taina: Men kan du förstå varför två finnar (eller en finne och en Överkalixare) bygger en bastu på terrassen när det är så här varmt? Badar man bastu på riktigt, ändå?

Kram!

Lena: Oj, vad högt ni bor! Men vad skönt att ni har samma sorts värme som vi, blöta-filtar-värme står man inte ut med!

Kram!

Bejla: Tänk att det kan vara lika illa i ditt land! Skönt att allt är utbytt hos er nu!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad fina katterna är!

Marianne sa...

Anna: Tack! Jag saknar Skrållan och Mamma Mums så himla mycket! Men jag har dem i hjärtat.