onsdag 19 maj 2010

Ensam hemma och rovfågel

Nu är jag ensam hemma igen. Min väninna M åkte hem till Istanbul i dag och alla ni som bor utomlands vet hur tomt och trist det känns efter att en kär vän har åkt. När ska man ses nästa gång? Men vi har haft en riktig toppenvecka med sightseeing, shopping och salta bad - förutom att vi naturligtvis har pratat, pratat, pratat och pratat. Nu saknar jag både henne och Maken som befinner sig i Danmark för ögonblicket. Som tur är vet jag att det tomma vakuumet går över efter ett par dagar.

En av de för mig mest fantastiska synerna under veckan var nog rovfågeln som satt på gräsmattan vid stranden i Ain El-Soukna. Jag skulle få massage klockan 17 och M en halvtimme senare, så jag traskade upp till hotellet i lagom tid. Och på gräsmattan satt en av de rovfåglar vi tidigare hade sett cirkla runt i luften ovanför stranden. Jag slet självklart fram kameran, och den stilige herren poserade snällt innan den flög iväg igen. Jag tror att det är en ung slagfalk, en Falco biarmicus, men jag är absolut inte säker. Är det någon av er som vet? Bert till exempel? Jag har skickat bilden till Sveriges Ornitologiska Förening och frågat, de har varit jättebussiga förr och svarat, så vi får nog svar förr eller senare.

En stilig herre poserar. © Marianne Alstermark

24 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Åååh jag vet precis hur det känns och det hjälper inte att man vet att tomhetskänslan går över om ett par dagar!

Stilig pippi!

Kram

Freedomtravel sa...

Jag är kass på fåglar, men en riktig snygging är det ju! Häftigt att se rovfåglar nära! En gång såg jag en rovfågel landa på ett cykelställ utanför McDonalds mitt inne i Stockholm...

Saltistjejen sa...

Jag vet hur tomt och ödsligt det kan kännas när ens kära besök rest. Det ekar mellan väggarna hemma. Man känner sig övergiven på ett helt ologiskt vis. Stor KRAM till dig! Som tur är brukar man återanpassa sig ganska snart, men för mig tar det ofta åtmnstone 1-2 dagar innan man mentalt är mer tillbaks i det vanliga igen.
Ang fågeln vet jag tyvärr inte. är dålig på fåglar. men hoppas du får svar från ornitologerna.
Kram!!!

Desiree sa...

Vilken kanonbild du har fått till här på rovfågeln. Tyvärr vet jag inte vad det är för art. Jag är inge vidare på fåglar. Men den var jättefin.

Ja det där tomrummet känner jag så väl igen. Men som du säger så går det över efter ett par dagar. När kommer maken din hem? Hoppas snart. Nog har ni haft en riktigt bra vecka med allar roliga och trivsamma utflykter och annat ni har hittat på. Perfekt att M kunde komma när din make skulle vara borta så länge.
Sköt om dig.
Kram

Anne sa...

Du har så rätt, jag kan enkelt identifiera mig med det där tomrummet när ens gäst åkt hem. Konstig känsla, men som tur är så tycker jag det brukar vara rätt snabbt övergående. Vips så är man inne i sin lunk igen.Ha det gott!KRAM

Bert sa...

En ung brunglada, eller en örnvråk är de två alternativ som jag tror. Det är lite svårt med färgen, eftersom ljuset gör att fjäderdräkten glänser.

Jag kan ha helt fel, men hoppas att jag har rätt.

Suzesan sa...

Någon falk som hör till trakten/landet kanske nån ökenfalk.. men slagfalk tror jag inte på, för färgerna stämmer inte och sen har denna lille ett sånt den är för brun och har ett sånt markerat ansikte. Jag fick nån örn i tanken, för den har örndrag. Mycket.

Mer åt Berts tankar men Glada..hmmm Nej det tror jag inte. men jag brpkar inte om det. Kan ha fel för jag är dålig på glador.

Isåfall örnvråk men det finns så oändligt måga falkar och örnfåglar stora och små. Säkert nån Egyptisk art. FIN BILD iallafall för mig som älskar rovfåglar. Den har långa ben. Ser jag. Fin bild de där poserar inte i första taget om den då inte är en sån tam halvtam eller nåt. Hoppas du löser det.

Åh det är väl trist när goda vänner åker det kan jag förstå är värre när man bor utomlands. Hoppas ni ska ses snart igen.


Kram
/Susanne

Suzesan sa...

*men jag bråkar inte om det* skulle det vara.

Kram
/Susanne

Fröken Anki sa...

Verkligen stilig!

Javisst är det tråkigt när besöken åker hem. Men vad härligt att ni haft en så skön vecka tillsammans ändå.

Hoppas det inte blir alltför ensamt innan maken kommer tillbaka.
kram

Melting Pot sa...

Ikväll åker Patrik & Erik. Oj vad konstigt det kommer att kännas med ½ familj här. Vet ju hur fort det går men tänk att min "lille" skall vara hemma utan mig i 3 veckor! Patrik kommer tillbaka hit om 10 dagar. Det blir en tjejdag på stan på lördag för oss och så lille Alfred förstås. Hoppas du snart kommer ur ditt vacuum. Vet hur det känns. Kram

Millan sa...

Trist trist trist, nar vanner aker hem igen :-(. Jag vet precis hur det kanns. En kar van kommer pa besok nasta helg och jag har redan angest over att vi maste saga hej da nar helgen ar slut ;-).
Kram!!

KARLAVAGNEN sa...

När man läser kommentarerna ovan om tomheten efter och t om ångest inför avskedet när nära och kära kommer på besök - ja då känner jag mig plötsligt riktigt normal och inte så ensam längre. Trodde bara det var jag som kände så. Tack!

Annika sa...

Rätt!
Just sådär tomt känns det så en god vän åkt. man sitter som i ett vakuum.
You're right on the money!
Det är så fullt upp och roligt medan besöket pågår, och sen blir vanlig vardag i en handvändning igen.
Fågeln är MÄKTIG!!
Kram

Marianne sa...

Karlavagnen: Nej, det hjälper inte. Tur att katterna finns. Allvarligt, det är tur att katterna finns, annars hade det blivit för trist när Klas är borta och kompisen har åkt.

Freedomtravel: Wow, mitt inne i Stockholm! Det här är nog första gången jag ser en vild rovfågel så här nära. Har väl sett dem på Skansen eller liknande, men aldrig vild. Så det var en upplevelse.

Saltis: Visst är det ologiskt! Man är ju inte mer ensam än man var innan de kom, men det känns så. Och inte hjälper det att Klas är borta. Men katterna hjälper, annars hade jag bergis åkt med till istanbul : )

KRAM tillbaka!

Marianne sa...

Desirée: Jag är också urkass på fåglar, det är väl bara gråsparv och skrattmås jag är någorlunda säker på : )

Klas kommer hem på onsdag i nästa vecka, och nu verkar det som om han bara är hemma några fjuttiga dagar innan han måste iväg igen. Så det är en trist period just nu. Så det var verkligen TUR att M kom just nu, annars hade jag väl fått lappsjuka.

Kramar!

Anne: Ja, jag tror att vi alla som bor i utlandet känner igen den där känslan. Ologiskt, som Saltis skriver, för man är ju inte mer ensam än man var tidigare. Men så känns det ändå. I dag har jag nästan bara sovit, så i morgon blir det säkert bättre.

Kram!

Bert: Vi får se vad SOF säger, men jag hoppas på att det är en örnvråk i så fall, det låter vildare och farligare än en glada : )

Marianne sa...

Suzesan: Att du kan så mycket om rovfåglar! Jag kan inte ett dugg. Jag hoppas (som jag skrev till Bert) att det är någon örnvråk eller en falk, för glada låter ju för snällt : D

Slagfalk tänkte jag för att den tydligen är vanligt förekommande i hela Afrika och Mellanöstern. Men jag kan som sagt inte ett dugg.

Grejen när man är utomlands är att man vet att det är dyrare och svårare att ses snart igen. Det är nog det som gör att det känns så tomt.

Kram!

Anki: Visst är det trist! Och i USA måste det vara ännu värre än när man bor någorlunda nära Europa. Tur att jag har katterna att prata med : )

Kram!

Lena: Åh nej, åker de nu! Ja det kommer att kännas konstigt, samtidigt blir det nog rätt vilsamt att bara vara ni två tjejer med lille Alfred. Det betyder samtidigt att du får åka hem om tre veckor!!! HÄRLIGT!

Kramar!

Marianne sa...

Millan: Vad roligt att du snart får besök! Men tänk inte på att hon ska åka, inte redan!!!

Kram!

Karlavagnen: Men kära du, trodde du att du var ensam om det??? Nej, jag tror att vi alla känner likadant när besökarna åker hem. Du är verkligen inte onormal! TUR att bloggarna finns, det kan jag konstatera åter igen.

Kram!

Annika: Man önskar verkligen att man kunde ha den där normala kontakten, ses lite då och då på en fika och vad det kan vara. Men, det är priset man får betala för livet i utlandet.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Är din väninna svensk som bor i Turkiet eller är hon turkisk?

Petra H sa...

Wow, vilken vacker bild!!!
Jaa, been there felt that - den där tomheten efter familj och vänner har varit på besök. Man vänjer sig aldrig.
Kram

Marianne sa...

Anna: Hon är turk-svensk. Född i Turkiet, uppväxt i Sverige och nu bor hon i Turkiet igen.

Petra: Jag är väldigt mallig för bilden : )

Nu börjar det kännas bättre, mycket tack vare att jag hade jobb att göra i dag, det hjälper!

Kram!

Bejla sa...

Vilket fantastikt foto!!
Hoppas att ensamheten har lagt sig nu och vardagen har infunnit sig, på det positiva sättet! :-)

Marianne sa...

Bejla: Jag är mäkta stolt över det fotot! Har aldrig sett en rovfågel på så nära håll tidigare.

Jo, nu har vardagen infunnit sig igen, och i natt kommer Klas hem igen. Äntligen!

Kram!

Taina sa...

Usch ja, vad jobbig den där vakuumkänslan är! Men det är som du säger, övergående.

Underbar bild på fågeln! Du är snabb med kameran!

Kramen

Marianne sa...

Taina: Jag var inte så snabb, det var fågeln som satt still ganska länge. Så jag fick ett par olika vinklar till och med!

Kramar!