När jag var liten sa mamma att man skulle gå runt med böcker på huvudet för att få bra hållning. Men det var ju jättesvårt, för de gled bara av. Tricket är att man ska ha en liten tygring högst upp på hjässan så att det blir en planare yta för det man ska balansera och så att det blir mjukt för lilla huvudknoppen.
Här i Egypten verkar alla kvinnor veta hur man ska göra. I alla fall alla fattigare kvinnor, de rika har tjänstefolk som bär åt dem. Och när jag tänker efter har jag nog aldrig sett män som bär sina bördor på huvudet. Är det så att de har kvinnor som bär åt dem?
26 kommentarer:
Marianne,
man kunde tro att du är i transportbranschen:).
Härliga bilder av olika ekipage, fastän jag kanske tycker att kvinnorna kunde få en vespa eller så i motsats till alla "fyrhjulta" hjälpmedel som männen tycks använda. Jag njuter storligen av Kairo och det du bjuder därifrån.
Karin
Karin: Hahaha, ja det har du rätt i, det kanske är min karriär i mitt nästa liv? Kvinnorna får i alla fall bra hållning och lite skugga av sina bördor. : )
I många kulturer är det nog kvinnorna som bär. För några år se'n cirkulerade en rolig bildserie på nätet, där kvinnorna dignade under tunga bördor medan männen strosade bredvid utan något varken på huvudet eller i händerna.
Jag brukar bära vattenhinkarna på huvudet - utan tygring - har tänkt skriva om det, någongång...
Margaretha
Otrligt att de ka bära så stora och jag gissar ibland tunga saker på huvudet! Är imponerad av balansen också! Att det inte bara glider av....!
Kramar!
Och tänk, igår såg jag en kvinna bära ett stort paket på huvudet här i Amerikat.
Jo, det är väl oftast kvinnor man ser bära på huvudet... Men jag vill minnas att jag såg män som slängde upp saker på huvudet när vi tog båten mellan Zanzibar och Dar es Salaam. Men då var det resväskor och TV-apparater i kartonger och sånt som de bar på huvudet... eller möjligtvis bar de det lite mer på axeln...
De är himmla duktiga som bär så mycket och så tungt på huvudet. Jag antar att det är en teknik man måste lära sig som ung för att kunna bemästra fullt. Kvinnor i afrika bär ju också mycket på huvudet men även indiankvinnor i sydamerika bär på hvuudet.
Fast jag tänkte på att du visat bilder på män som bär de där stora brickorna med bröd. Bär de dem inte på huvudet också eller?
Det ser ut som här, men det är bara försäljare som bär baljorna på huvudet på samma sätt som hos dig, också med en tygsak först för balansen. Så säljer de bananer, frukter, saker, nötter m.m. och det är främst haitianska kvinnor.
Bra fråga! De kanske är lite efter, männen alltså. De kanske bär på ryggen eller på ett annat dåligt sätt :p Vi kvinnor är ju lite i framkant så att säga! Eller så är det deras fruar som bär det mesta om männen jobbar...Bra fråga!
Intressant, här är det också kvinnorna som bär saker på huvudena sina, männen ser man aldrig göra det! Men, om jag ska vara riktigt ärlig, så ser man faktiskt mest kvinnor arbeta i de fattiga kvartern här i Filippinerna!
Har du provat själv? Ser svårt ut även om man har tygringen på huvudet!
Fina bilder till din kommande bilderbok! Du kan ju ha några speciella teman kanske: kvinnor i arbete, kameler, transporter etc. etc...
Det är MYCKET lättare att bära tunga skrymmande saker på huvudet. Jag bär ofta på det sättet. Men då måste jag ju förstås hålla i sakerna med händerna...
Kram Ingrid
Det ser så lätt ut! Med min, för tillfället, onda rygg kanske detta skulle vara lösningen? :-)
Ja, lustigt det där att aldrig män ses bära ngt på skulten.
Hmmm...
Otroligt dock hur duktiga kvinnorna ÄR på att bära saker på huvudet.
otroligt!!
Kram!
Det är verkligen imponerande hur man kan balansera en massa tunga grejor på huvudet. Undra hur lång tid det tar att lära sig??
Det var en intressant iaktagelse! Och den fick mig att fundera över om vi, eller nu bortgångna släktingar kanske snarare, bar grejer på huvudet förr i tiden? Statarkvinnor och torparkvinnor var ju inte direkt rika, och släpat har ju kvinnor gjort i alla tider ;-). Men jag tror aldrig att jag sett bilder av svenska kvinnor som bär saker på huvudet... Undrar varför!? Kram!
Länge sen läste jag om ett försök med kvinnor med bördor på huvudet kontra soldater med rygglast, och det visade sig vara kvinnorna som orkade mest. Jag tror det var i västra Afrika detta gjordes.
Min väninna från Sri Lanka berättade att hon redan som liten fick träna att bära hem en vattenkruka.
Monica P
Att bära pâ huvudet är ju ganska smart, särskilt i varma länder där man fâr skuggan pâ köpet. Häromdan var vi¨i Akko, en arabisk stad här i Israel, jag sâg en liten flicka som försökte bära pâ huvudet. Bland Israelerna är det bara Etiopierna som bär pâ huvudet, och det är ganska ovanligt att se.
Margaretha: Så du kan??? Jag som inte ens kan balansera en bok på huvudknoppen ... Men så verkar det vara globalt, det är kvinnorna som bär bördorna på huvudet, inte männen. Men jag ska vara rättvis, många män bär på sina barn när de är ute (barnvagn funkar inte riktigt på de här "trottoarerna").
Saltis: Jag är också imponerad och vänjer mig aldrig vid synen. Jag hade behövt någon som sprang efter mig och plockade upp varefter grejorna hade ramlat av ... : )
Kram!
Anna: Oj, ja det måste vara ovanligt. Hade hon någon annan etnicitet än anglosaxisk, kanske?
Freedomtravel: Det låter betryggande att det finns karlar som bär lite också : ) Här har jag nog bara sett brödförsäljarna balansera sina bördor på huvudet, och det är ju förhållandevis lätt. Det tunga bär karlarna mest på ryggen och axlarna här, tror jag.
Desirée: Jo, det har du rätt i, brödsäljarna bär sina brickor på huvudet. Men jag tror att det bara är dem jag har sett göra det. Jag ska spana!
Jag tror man måste börja som barn. Men man kanske skulle träna för hållningens skull, min är hemsk.
Kram!
Carina: Så det är bara när de transporterar varor de bär på huvudet? Här har jag sett när de bär disken till Nilen för att diska och lite varierade pryttlar.
Trillingnöten: Ibland får jag för mig att det mest är kvinnorna som både bär och jobbar : ( Nä, det var orättvist, jag har sett en massa karlar slita som djur, bokstavligen.
Katarina: Så det ser ut som om det mest är kvinnorna som jobbar hos dig också? Fast som jag skrev till Trillingnöten här ovan har jag sett karlar slita riktigt ont också, så det stämmer inte helt. Grejen är kanske att männen jobbar någon annanstans, det är kvinnorna som mer syns på gator och torg?
Musikanta: Så du kan bära på huvudet??? Jag måste träna, får göra mig någon liten tygring.
Jo, jag har nog tänkt ha teman i den kommande fotoboken så som du säger.
Kram!
Lotta: Vi får testa, man måste ju sträcka på sig ordentligt för att inte tappa allt. Hoppas din rygg blir bra i rödaste rappet!!!
Annika: Kvinnorna i den här delen av världen är otroliga, jag fattar inte hur de klarar av allt. Alla barn, alla släktingar, allt jobb, allt hushållsarbete ...
Kramar!
Petra: Jag tror man måste börja som barn för att klara av de stora och tunga bördorna. Men det är smart, de sparar sina ryggar!
Kram!
Jenny: Jag har också funderat på om svenska bondkvinnor bar på huvudet förr i tiden, men jag kan inte heller minnas att jag har sett någon bild av det. Det ÄR konstigt att inte vi gjorde det eftersom det är smartare.
Kram!
Monica: Där ser man, man orkar mer på huvudet också! Antagligen för att vikten fördelas så otroligt jämt?
Och då är det som jag misstänkte, man måste börja som barn om man ska bemästra konsten.
Svensk Chekchouka: Beror det kanske på att de flesta israeler kommer från västvärlden och därmed inte har den "bärkulturen" med sig? Hur är det i andra länder i Mellanöstern, så som Saudi, bär man på huvudet där också, tro? Fast det vet nog inte du mer än jag : )
När jag gick på högstadiet så lade min sånglärarinna böcker på min mage för att jag skulle lära mig att andas rätt:) Jag fick även gå med böcker på huvudet då! Hon var kul. En gammal prästfru.
Monika: Då kanske min sondotter kommer att få böcker på magen när hon börjar på Adolf Fredrik i höst!
I Sverige är väl uppdelningen den samma även om det inte just är så att vi bär på saker där.. Same same. Överallt.
Kram! :)
Emma: Jo, det är väl så : (
Kram! : )
Skicka en kommentar