måndag 24 maj 2010

Katter och CSN

De stora basarkvarteren här i Kairo befolkas inte bara av försäljare, hantverkare och turister, där bor också mängder av katter. Och de har det nog ganska bra där, för affärsinnehavarna och andra som arbetar där verkar tycka om dem och tar hand om dem. Lite här och där kan man se att det står skålar med vatten till katterna, och de brukar dela med sig av sin mat till de små. En del av katterna skulle kanske skulle må bra av ett litet besök hos veterinären, men man kan inte begära att människor som kanske inte själva har råd att gå till doktorn, ska se till att katter blir avmaskade, får vaccin och annan vård.

En söt liten katt i Khan El-Khalili.

När vi bodde på det förra stället matade jag utekatterna, som den trogna läsaren redan vet. Här har jag inte gjort det, dels för att jag inte har kontakt med dem på samma sätt, dels för att jag inte vill ha en ny barnkammare. Men det är andra som matar dem upptäckte jag i morse, även om det just då inte var någon katt i närheten så att fåglarna kunde passa på att kalasa.

Kanske inte jättenyttig kattmat, men dock mat. Fåglarna gillar det i alla fall.Jag hörde på nyheterna i dag att Studiemedelsnämnden ska sätta åt dem som bor i utlandet och struntar i att betala sin skuld. Bra säger jag, för det är flera miljarder det handlar om och det är pengar som skulle kunna komma hela Sverige till godo. Själv har jag betalat troget varje år och har inte för avsikt att smita från det som är kvar.

22 kommentarer:

Otta sa...

Vilket gulleplutt!

Nu skall jag gå hem från kontoret...

Kramar

S w e F l o sa...

Av vad jag förstår så kan de sätat dit en om man återvänder til Sverige om man inte betalat, vet inet om det är sant dock. Det är ju ett lån, ett ganska förmånligt sådant, och det är ju klart att man ska betala!

Kersti sa...

Vilken fin katt. Jag håller med om att man ska betala. Det är ju som SweFlo skriver ett lån.

Desiree sa...

Söta kissar. Det är bra att folk förbarmar sig över dem och tar hand om dem. Jag kan dock förstå att du väljer att inte mata dem så att det blir en ny kull för dig som extra mamma då ni är på väg därifrån. Här i vårat område där vi bor nu i lägenheten så finns det också gott om katter. De är dock väldigt skygga av sig. Man ser dem mest då de springer iväg då man kommer. Tyvärr har de för vana att riva sönder soppåsarna vilket inte alls ser trevligt ut men jag kan dock förstå att de behöver mat. Det som är trist är att ingen tar ansvar för dem och att de bara blir fler och fler.
Håller helt med dig angående CSN. Jag har precis betalat av hela min skuld. maken fortsätter att betala på sin. Vi har betalat in under alla de år vi bott utomlands. Rätt ska vara rätt och dessutom vill man inte ha trassel längre fram med vare sig CSN eller kronofogden eller något sådant. Det brukar bara straffa sig i slutändan.
Ha en bra dag.
Kram

Marianne sa...

Otta: Ja visst är de söt!

Tur att du har gått hem, annars hade du fått skaffa en säng till kontoret. : )

Kram!

SweFlo: Visst är det så! Men en del tycks tro att lån betyder gåva. Hittills har de tydligen bara kunnat göra rättssak av återbetalningar för ett år i taget, men nu ska de kunna göra rättssak av hela lånet på en gång om det inte sköts. Då blir det lättare att stämma folk.

Kram!

Kersti: Visst är de söt! En sån där som man skulle kunna ta med hem!

Det värsta är väl att folk som flyttar utomlands tror att de ska slippa betala. Hoppas de får tillbaka det mesta nu!

Desirée: Trist att ingen tar hand om era katter, då är det inte konstigt att soppåsarna rivs sönder. Du kan inte köpa lite torrfoder då och då och ge dem? Hmm, jag tänker på det där programmet som gick på Animal Planet, om djurpoliser. Kanske kan de komma och ta hand om katterna så att de får ett hem?

Vad skönt att vara av med lånet! Klas har också betalat det sista, men jag har "några" år kvar. Det är väl en tio år kvar, tror jag. Fast det kanske går snabbare när jag får inkomst när vi kommer hem, för då ökar ju inbetalningarna.

Kram!

Annika sa...

Vilken vacker katt du har på bilden.
SÅ fin och söt...
Håller med om CSN fö.
KRAM på dig, vännen!!!

Musikanta sa...

Lite mager men söt kisse!

Jag tackar för alla fina kommentarer som du har skickat och jag har svarat på alla, tror jag, bara så du vet...

Min ordentlige make såg till att CSN betalades så fort som möjligt när vi började få vanliga inkomster. Nu är det skönt att vara av med dem i alla fall!
Kramar!!!

Bert sa...

Är det inte så att katten har varit en helig figur i Egyptisk mytologi.

Kanske är det därför som katterna sköts om lite extra.

Marianne sa...

Annika: Ja han är ursöt. Skulle gärna tagit hem honom! Men man kan ju inte ta hem alla söta katter man ser. Vi tog in en och fick fyra för elva år sedan : )

KRAM, och tack söta goa Annika!

Musikanta: Men kära söta, det hade du inte behövt. Men jag ska gå in och läsa alla! I morgon, nu är jag på väg till lilla kudden.

Vad skönt det måste vara att ha de där lånen avklarade. Jag har en del år kvar, men jag kan ju hoppas att jag får en maffig inkomst i Sverige så att det blir en maffig betalning så att jag blir av med eländet sedan!

Kram!

Bert: Jo, den gamla egyptiska kattguden Bastet fanns. Jag måste ta reda på mer om den. Och så finns katten i islamsk tradition också. Jag tror jag får ta reda på en massa och göra ett kattinlägg!

Suzesan sa...

Söt katt. Hahaha mat åt fåglar lockar katter men kanske inte till maten...ehhh det beror på vilken mat. Den enas död den andres bröd;)

Snällt av dig OCH ja jag håller med dig om CSN.

De har redan huggt av flera med svenska studielån som inte redovisar rätt kurstid. Heltid/deltid.

Varför ska vissa betala och vissa inte.

Kram
/Susanne

Laura sa...

Den där katten liknar ju min "egyptier" om du minns den? Den som bodde på vår bakgård i Istanbul.. :) Ska bli kul att besöka Ahmets faster som bor kvar i det huset och se om några av mina katter bor kvar där ännu!

Angående din kompis telefonnummer, kan du vara vänlig och skriva den i en kommentar i min blogg för hur jag än försöker så får jag aldrig ivägskickat ett mail! Det "bara blir"... Även om jag istället för att nu skriva den här kommentaren istället skulle ha kunnat skriva precis samma men i ett mail! :( Därför så ber jag dig alltså att skicka det i en kommentar, inga kommentarer syns förrän jag godkänt dem så du behöver inte vara rädd för att telefonnumret ska synas! :)

Kram!

Bejla sa...

Klart man ska betala! Jag är inte rädd för de hårdare kraven jag inte. snarare tvärtom. Nu har det ju varit så många negativa skriverier de senaste par åren om detta med svenskar i utlandet som inte betalar. Man vill ju inte känna att man blir oskyldigt dömd. ;-) Dock har jag haft problem med att få mina räkningar från CSN, trots flera påpekanden. Nu, med Internetbank funkar det ju, men senast i dag fick jag betala en oväntad pappersräkning med straffavgift (200+200 kr), trots att jag aldrig har sett den första räkningen - de har använt fel adress igen, igen... Men, men.. ;-)

Trillingnöten sa...

Ja, det där med CSN. Har man lånat får man gott betala tillbaka också! Det är mina planer i alla fall :) Orkar inte ens gömma mig för CSN. Jar inte tid :p

Katarina på Filippinerna sa...

Åh vilken vacker och stolt katt! Visst gör det ont i hjärtat när man ser en massa övergivna djur,, men, man kan ju inte a med alla hem heller, precis som du skriver!

CSN, skulden är jag precis själv klar med. Skönt!
Jag kan inte förstå varför man inte skulle betala tillbaka ett lån,, det är ju lånade pengar, som man så väl behövde då man var student.

Marianne sa...

Suzesan: Hahaha, tänkte inte på det! Kattmat som kattmat, en sort måste läggas dit, den andra kommer gående av sig själv : D

Jag läste att det var rabalder om indragna studielån, men att det i många fall berodde på att de räknar poängen över hela året i stället för terminsvis på vissa ställen. När de inför nya system glömmer de ibland att det behöver justeras i flera led. Men det är bra att de kräver in pengar som ska betalas, det är ju inte bidrag utan lån!

Kram!

Laura: Visst minns jag din Egyptiern! Jag funderar lite på om den här katten har egyptisk mau i sig, eller om det helt enkelt är en. De ska ju karaktäriseras av ett M i pannan, och det har den här.

Jag har skickat ett mejl till dig, jag hittade din bloggmejl till slut på din blogg. Så du får kolla där i.

Kram!

Bejla: Det var nog det som fick mig att skriva en snutt om studielånet, att jag kände mig som en av fuskarna bara för att jag bor utomlands, trots att jag har betalat pliktskyldigast varje år.

Jag hade också problem med att jag inte fick räkningarna i tid och fick betala massor av förseningsavgifter/ringa och förklara varför, men nu går jag in på Min sida på deras hemsida i januari varje år och printar ut alla uppgifter om hur mycket jag ska betala varje månad. Sedan programmerar jag min Internetbank så att det dras i tid hela året och jag kan glömma bort eländet till nästa januari! Nu behöver jag inte betala ett öre i förseningsavgifter längre, så det är ett hett tips att kolla där!

Kram!

Marianne sa...

Trillingnöten: Helt rätt, man ska alltid betala sina skulder. Haha, ja tänk vilken massa energi en del lägger ner på att smita undan från vissa saker, trots att det hade varit enklare och snabbare att göra rätt för sig!

Katarina: Den ser nästan ut som kattguden Bastet när jag ser efter! Måste ta och skriva om den en dag. Först måste jag snoka reda på vad den betydde : )

Vad skönt att vara klar med lånen! Ja visst var man glad för de där pengarna en gång i tiden, när man tjänar egna pengar får man se till så att det finns medel för nya studenter!

Taina sa...

Jag betalar också troget mina skulder!! En självklarhet!

Kramisar på dig :D

Marianne sa...

Taina: Jag tror de flesta betalar som de ska, det är som vanligt fäna som märks.

Kramisar tillbaka!!!

Petra H sa...

Vad bra att du skrev om CSN, jag har 150 kr kvar att betala i år och de ska jag minsann betala in NU! Det är alltid lite osäkert på hur växelkursen står när jag ska betala in årsbeloppet så ibland blir det en rest (eller lite för mycket) som jag alltid är orolig att jag ska glömma...
Självklart ska man betala tillbaka sitt studieskuld!!

Marianne sa...

Petra: Betalar du in hela året på en gång? Jag programmerar varje månadsbetalning för hela året, så dras det sedan efter hand. Och du behöver inte räkna ut det själv, gå bara in på din sida på deras hemsida, så ser du exakt vad som ska in månad för månad!

Kram!

Petra H sa...

Ja, jag brukar betala in hela årsbeloppet direkt, det är lättast. Problemet är växelkursen, inte hur mycket jag ska betala in i SEK utan i EUR ;-) Den här gången slog det på 150 kr eller så men det är inbetalt nu tack vare ditt inlägg (jag hade haft till november annars att betala det). Jag tycker det känns bäst att ha allt inbetalt så slipper jag tänka på det under resten av året.

Marianne sa...

Petra: Förstår hur du tänker, jag tänker likadant fast själva betalningen sker varje månad. Jag däremot behöver bara engagera mig i januari, sedan sköter det sig själv.

Kram!