tisdag 10 augusti 2010

Ramadan Kareem

I fredags trodde vi att klockan skulle ändras till vintertid eftersom Ramadan börjar i morgon. Men det skulle den inte. Klockan ska ändras till vintertid i natt i stället.

Den som vill veta lite mer om Ramadan kan läsa ett inlägg jag gjorde inför Ramadan 2008. Där finns även länkar för den som vill veta mycket mer.

Här i Kairo har en hel del kaféer och restauranger öppet även dagtid under Ramadan, så vi västerlänningar eller de kristna egyptier som inte fastar behöver inte lida i onödan. Ingen skulle heller säga någonting om man tog sig en slurk vatten eller tuggade i sig en bit choklad ute på gatan. Själv tycker jag dock att det känns ganska olustigt att sitta på ett kafé och bli serverad av någon som uppenbarligen fastar. Det tillhör också god uppfostran att inte äta, dricka och röka inför dem som följer fasteritualerna, även om fastan ska ses som en glädjes tid.

En av de häftigaste upplevelserna jag har varit med om under Ramadan var i Istanbul. Utan att riktigt tänka på att det var första dagen av Ramadan var vi några stycken som sent på eftermiddagen kom till Stora basaren, ett ställe som i princip alltid sjuder av liv och rörelse och försäljare som försöker alla möjliga knep för att locka till sig kunder. Men den dagen var det knäpptyst. Alldeles, totalt knäpptyst och knappt en människa i sikte. Efter en stund upptäckte vi att folk satt längst in i sina små butiker och åt. Efter en stund kom de ut en efter en och tände sina cigaretter och började småprata så sakteliga. Och vi kunde gå runt och titta på alla grejor utan att bli indragna på ett enda ställe. Nu hittade jag inte mina foton därifrån och jag måste börja med middagen, så jag har i stället hemfallit åt att stjäla ett foto av en gammal målning på nätet, jag vet inte ens vad konstnären heter.


15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns när jag var väldigt ung och vikarierade på en skola, 3:e klassare, och ett av barnen fastade precis som du beskriver. Jag tyckte det var jobbigt i samband med luncher och utflykter. Jag tror att det var jobbigt för pojken också, eftersom han var född i Sverige, och inte kan ha samma rötter i sitt hemland och religion etc som hans föräldrar hade.

Marianne sa...

Carina: Om jag har förstått saken rätt är det många barn som vill fasta, dvs göra som de vuxna, trots att de anses för unga. En tredjeklassare låter som om det var han själv som ville vara stor. Jag tror i alla fall att det är ytterst få tredjeklassare som blir tvingade av föräldrar eller omgivning. Hörde ett par svenska tjejer på tv i gomorronsoffan i dag som berättade om just det, att de ville mycket tidigare än deras föräldrar egentligen tyckte var okej. Och att det inte gick så bra de första åren heller, att det slutade med godis, godis, godis : )

Trillingnöten sa...

Alla mina elever är muslimer och deras föräldrar fastar (några av de äldre barnen också) och några i personalen. Det är intressant att medverka på ett hörn tycker jag :) Man ölär sig himla mycket. Aldrig att jag skulle orka fasta OCH jobba...en dag utan mat! ojoj...ingen skulle ilja vara nära mig då.

Kim M Kimselius sa...

När vi var i Egypten i december 1999 hade de ramadan... Hur hänger det ihop. Är det inte vid samma tid varje år. Kram Kim

Desiree sa...

Lite mysko att ställa om till vintertid redan nu fast jag förstår att det är praktiskt för dem som följer ramadan och att det är näst intill nödvändigt för att man ska klara det hela. Hur länge pågår ramadan? Man får undvika att äta och dricka ute och se till att äta hemma så att man inte är ohyfsad. Under ramadan stiger de upp extra tidigt så att de hinner äta en stor frukost så att de klarar sig ända tills solen går ner?
KRam!

Marianne sa...

Trillingnöten: Haha, nej jag tror att alla är mycket tacksamma för att jag inte fastar, särskilt katterna och Klas : D

Vad intressant, du jobbar alltså BARA med muslimska elever? Är det på en särskola då, eller är det i en stadsdel där det bara bor muslimer?

Kram!


Kim: Nu kan jag inte berätta särskilt detaljerat om hur det hänger ihop, men den muslimska kalendern utgår från när profeten Muhammed utvandrade från Mecka till Medina år 622, och följer månens gång i stället för solens, som vi följer (och som följs även här för den sekulära tideräkningen). Det innebär att året är cirka tio dagar kortare, varför Ramadan flyttas "framåt" cirka tio dagar varje år.

Kram!


Desirée: Ramadan varar i 29-30 dagar, eller till nästa nymåne. Det är ju inte helt hundra att den börjar i morgon, i alla fall inte här och i gulfstaterna där det krävs att nymånen har siktats, här gills inte astronomiska uträkningar : ) Men i morgon går vi över till vintertid i alla fall.

Man till och med SKA gå upp i god tid innan soluppgången för att hinna äta en stor frukost, sohoor som det heter. Och när solen går ner SKA man äta och dricka ordentligt, fast man får inte "vräka i sig som ett matvrak och dricka som en törstig kamel" : D

Jag tänker dock sussa sött i morgon bitti och äta hela dagen!

KRAM!

Laura sa...

Åh Marianne, om det ändå vore så enkelt! :( Istanbul är underbart (bende Istanbulu özlüyorum - du skrev det helt rätt) men kan vi verkligen bo i ett dyrt råtthål som är sunkigt och nergånget - och hur länge? Hittar inte Ahmet ett högtavlönat jobb så går alla pengarna till hyran vilket betyder att vi aldrig kan "avancera" och flytta någonstans finare. Plus att vi aldrig kommer att ha råd att göra något heller. :( Jag hoppas att allting kommer att ordna sig snart, för ju mer jag tittar på lägenheter i Istanbul desto hopplösare känns det! :(

Det är ganska speciellt att gå i Fatih under ramazan vid solnedgången också! En kvart innan solen går ner tystnar gatan och det hörs bara skrammel av gafflar och knivar och luktar matos! :) Bilaarna står fast i trafiken på Vatan-gatan och tutar irriterat för att få komma hem i tid för att bryta fastan! :)

Hayrili ramazanlar Marianne!

Kram!

Suzesan sa...

Haha de äter hela nätterna. Mellan där de inte får äta och där de får äta.

Barn behöver inte fasta och inte gravida och om man har mens. Osv. Men barn gör det ändå ofta... om de har lust... för de vill känna sig vuxna det är en tradition så som våra. Tänker på hur svårt det är att vara utan att dricka. Speciellt i de varmare länderna. Ja oavsett var.

Kram
/Susanne

Taina sa...

Hahahaha, jag skrattar för jag träffade nämligen en taxichaffis som berättade för mig hur han orkade med att jobba trots fastan. Han minsann "vräkte" i sig mat både före soluppgång och efter solnedgång. Ger mig sjutton på att han åt hela natten. Med tanke på hur han såg ut...

Kramar!!

Anne sa...

Apropå ramadan, när jag var i Marocko 1999 (december eller januari, minns ej helt, men nåt där runtomkring) så pågick ramadan just då. Kommer ihåg en bussutflykt vi skulle på, busschaffisen fastade då och jag var faktiskt lite orolig för hur han skulle palla den långa körningen med tom mage. Men det gick bra, på hemvägen och på kvällen så tvingades vi dock till ett extra stopp då guiden meddalde i mikrofonen att nu skulle vi stanna längs vägen för en paus för nu fick äntligen chaffinsen äta och dricka. Så vi stannade och chaffisen fyllde på depåerna då solen gått ner.
Intressepil för dig... Men kom att tänka på det när du skrev om dina upplevelser av tyst marknad och hur annorlunda stämningen varit där.
.....och så håller jag fortsättningsvis tummarna för att du ska få ett konkret flyttdatum att snart rätta dig efter....
KRAM

Kim M Kimselius sa...

Tack för att du förklarade hur det förhåller sig med Ramadan. Kram Kim

Marianne sa...

Laura: Ja visst är det så! Man måste tänka i så många banor när det gäller att välja boende. Annat än när man liksom bara fortsätter i gamla hjulspår. Fast kommer han inte kunna göra karriär? Jag menar, han börjar på låg lön men jobbar sig uppåt? Och sedan ska ju du starta dagis och tjäna storkovan : ) Ni kanske ska göra som vi, sök överallt och se var ni hamnar. Platsen med bästa jobb vinner. Sedan är det ju så att man kan ju alltid flytta om man tycker att man har hamnat fel, så man ska kanske inte gräva ner sig för djupt i de där funderingarna?

I det här området har de tydligen ingen sån där mysig Iftar som de hade i det andra. Där byggde de upp ett tält för Iftar vid moskén och samlades, alla de som jobbade i området. Men här är det visst bara vakterna som bryter fastan tillsammans. Nå, de får mat av några och nu har de fått juice av mig.

KRAM!


Suzesan: Jag tycker det verkar gå bäst i börja och i slutet av Ramadan. I början är alla glada för att det är Ramadan och i slutet är de glada för att det snart är över. Det är i mitten det verkar vara kämpigast.

Barnen börjar nog fasta på lek, oftast. Några timmar tills de blir hungriga eller godissugna : D

Kramar!


Taina: Haha, jag tror det är rätt vanligt. Man proppar i sig, sedan sover man på maten en stund för att proppa i sig, sova på maten, proppa ... Inte konstigt att folk är trötta på dagarna!

Kramar!

Marianne sa...

Anne: Det är roligt att höra om andras erfarenheter! Haha, generellt sett ska man passa sig för att vara ute i trafiken någon timme innan fastan bryts, för alla är som galna för att komma hem i tid!

Här är det dock väldigt gulligt, för om man kommer körande någonstans precis när man får äta, står folk på gatorna och vägarna med vatten för att ge till bilisterna! Och är man ute och går är det alltid någon som bjuder dig att sätta dig hos dem för att äta!

Ja tack, jag hoppas också på besked snart!

KRAM!


Kim: Tack själv!

Kram!

Laura sa...

Du har startat en egen ramadansed då du bjuder juice åt alla till iftar. :) Jättesött! :)

Tack snälla söta du, jag önskar att det ordnar sig för er också snart! Ahmet har tackat nej till jobbet i Alanya nu, även om de bad honom höra av sig om han skulle ändra sig. Det här var en 2-årig tjänst, så skulle han vilja sluta tidigare eller byta jobb så skulle han tvingas betala en stor summa pengar för att kunna bryta kontraktet. Uppsägningstid existerar inte... :P Däremot så skulle han ha kunnat avancera efter den 2-åriga perioden och önska att bli förflyttad någon annanstans, t.ex. Istanbul. Problemet är att vi verkligen inte vill bo i Alanya!! :(

Förhoppningsvis så dyker det upp något liknande jobb i Izmit eller Istanbul snart istället!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Men vad knäppt med ett tidsbestämt kontrakt på det sättet! Klas gamla kollegor i Istanbul jobbar inte på kontrakt på det sättet, de lokalanställda alltså, utan mer som i Sverige med fast tjänst. Så de kan säga upp sig på vanligt sätt med x månaders uppsägningstid.

Ja om ni inte vill bo i Alanya ska ni så klart inte göra det! Hur är det med Izmir då? Och Bursa? Jag håller verkligen tummarna!

KRAM!