lördag 4 september 2010

Skördetid

Nu börjar det bli dags att skörda dadlarna här i Egypten. De har inte satt igång för fullt än, men något träd här och var töms på sina skatter.

Mr. Ramadan har klättrat upp i trädet, barfota som de alltid är när de klättrar upp i palmerna.

En klase är redo att firas ner.

Här står några dadelklasar och väntar på att bli plockade.

Rött guld.

Här finns även gula dadlar.

Nu sitter jag och väntar på att Maken ska komma hem igen. Äntligen. Men han landar inte förrän vid halv åtta, så jag får vänta en stund till.


17 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Härliga bilder och killarna är sååå skickliga.
Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja det är otroligt som de kan klättra i palmerna! Att de inte skär sönder fötterna ...

Kram!

anna of sweden sa...

Åh, vad jag tycker mycket om dina bilder! Blev han lite smickrad över att hamna på bild, mannen? Det ser ut så! :)

Grekland nu sa...

Fantastiska bilder! Varje gång jag ser dina bilder så tänker jag att jag måste köpa en ny och bättre kamera.

lurigopalia sa...

Nu blev jag sugen jag gillar dadlar.roligt att se hur skörd går till..

olgakatt sa...

Är det stor skillnad på nyskördade dadlar och de "färska" man numera kan köpa här, tro? Smakar olika sorter olika?

Bara att få smaka olika länders olika färska frukter är värt resan, tycker jag! Visst får vi många importerade men inte kan dom smaka som de som nyskördade fullmogna på plats, inte.
Det är också fantastiskt att få se hur dom växer och skördas. Tack, Marianne! Bloggar bidrar till vår bildning, inte tu tal om saken.

Fröken Anki sa...

Så man tar ner hela klasen innan man plockar av dadlarna! Det hade jag inte fattat, men det verkar ju mycket smidigare :D

Hoppas ni hade en trevlig kväll tillsammans!
kram och trevlig söndag

Malin sa...

Jättefina foton! Dadlar är gott tycker jag, även om det oftast bara blir att jag äter dem kring jul.
Kram

Bert sa...

Det går lite fortare att få ihop en liter där, än när man själv är ute och skördar i lingonskogen.

Äventyret framtiden sa...

Njutbart både bildmässigt och smakligt. Ibland lyckas man få tag på nästan färska dadlar i vår stad,den iranska familjen som har affär här brukar ha, och det är ju en milsvid skillnad rent smakmässigt på dem jämfört med andra äldre lagrade. Vad smakar inte då riktigt färska
dadlar? Det måste ju nästan vara snudd på att smaka på himmelriket:)

Kram!

Meme sa...

Härliga färger! Nästan som höstlöven som så smått börjat visa sig här i Sverige. Hade föredragit dadlarna nu dock : )

Susanne sa...

Brukar köpa dadlar "lösvikt" på ICA. Tyvärr medger inte min portmonä någon större påse :(
Men goda är de!
Smakar lite åt Marsipanhållet :D
Kramen!

Desiree sa...

Vilka kanonbilder du har fått till. Så fina och så interessant att få se detta. Är det någon smakskillnad på de gula och röda daddlarna? Kul att maken snart är hemma och att du får lite sällskap.
Kram!

Marianne sa...

Anna: Tack! Åh, vad jag blir smickrad när DU säger så!

Jag tror han blev glad när jag ville fotografera, han är nog lite stolt över att kunna klättra så för jag tror inte att alla kan det.

Kram!


Ingabritt: Tack! Ja det är en av mina bättre investeringar, så jag kan verkligen rekommendera en riktigt bra kamera. Det blir framför allt roligare att fotografera då.


Lurigopalia: Jag ska erkänna att jag inte tycker att det är så vidare gott. Tycker de är torr-söta ...

Marianne sa...

Olgakatt: Bloggarna är definitivt bra för allmänbildningen! Jag lär mig nytt varje dag tycker jag.

Men jag vet faktiskt inte om smakskillnaden är stor på färska här och färska i Sverige. Ärligt talat tycker jag inte att dadlar är så gott. Men jag hörde med chauffören W, och han säger att gula dadlar är godare än röda, och att svarta är allra godast. Men jag har inte sett svarta växa här.

Torkade dadlar blöter de upp i mjölk eller vatten här. Och sockrar ovanpå det ...


Anki: Jo, hela grenen med dadelklasen skärs ner. De ska förmodligen bort innan nästa års skörd också.

Tack, det är så skönt att ha honom hemma igen.

Kram!


Malin: Tack! Jag är själv inte så förtjust i dadlar, men torkade tycker jag är godare än färska.

Kram!

Marianne sa...

Bert: Haha, jo det gör det nog. Men de får nog ondare i fötterna än man får när man är i lingonskogen : )


Karin: Vad roligt att ni har en iransk affär i Mariehamn! De får nog in färska dadlar snart, om de inte redan har dem. För nu börjar de skörda så smått här i alla fall. Tycker själv inte att dadlar är så himla gott ...

Kram!


Meme: Ja, det har du rätt i, det är lite höstfärger över dadlarna. Det har jag inte tänkt på tidigare.

Marianne sa...

Susanne: Kul att man kan köpa färska dadlar även i Sverige nu, det kunde man nog inte när jag bodde där sist. Men det är bra för alla som fastar nu, så kan de bryta fastan med dadlar som man ska.

Kram!


Desirée: Enligt chauffören W ska gula vara godare än röda, och svarta är allra godast. Men jag gillar inte några av dem ...

Det är jätteskönt att han är hemma igen. Hur mycket jag än älskar katterna blir det lite enahanda att prata med bara dem i längden : )

Kram!