onsdag 10 november 2010

(Gräs)Änka i Älmhult

Min favoritaffär i Kairo hade hemleverans.

Gräsänka för första gången i Älmhult. Ja det lär väl bli fler gånger, redan nästa vecka, närmare bestämt. Det är då man saknar kissarna extra mycket. Men våra kattflickor mår bra, jag pratade med ena tjejen på karantänen i dag, och hon berättade att de är lugna och fina och keliga. De har varit ute och lekt i snön, men är lite förundrade över detta kalla och blöta. Och så har de gått ner aningen i vikt, vilket är gudasänt.

Just nu känner jag mig som en urvriden disktrasa efter att ha jobbat intensivt hela dagen. Även om jag har jobbat mycket tidigare också, har jag ändå inte jobbat riktigt så här intensivt som jag har gjort i dag. Jag är ju van att kunna puttra runt lite, prata lite med katterna, kolla lite på nätet ... Men i dag har det varit intensivt, som sagt. Bara korta pauser för att sätta på mer kaffe och för att gå och handla. Nu är dagens jobb i alla fall avklarat och skickat, så jag känner mig väldigt nöjd.

I dag när jag var och handlade i min nuvarande favoritaffär, Ica Maxi om någon har missat den detaljen, fick jag en godispåse. De stod och delade ut små kassar till alla kunder! Innehållet var ett stort paket Flora, matlagningsgrädde från Milda och saft från Kiviks musteri. Tänk så roligt att få presenter när man handlar. Det är då man sparar pengar, väl? : ) Haha, nu säger de på nyheterna att Ica har presenterat sina bästa resultat någonsin. Tja, det beror väl på att jag har flyttat hem och handlar där.

Här i Älmhult har vi inte haft snöstorm. Det blev bara lite vitt på gräsmattorna som nu har smält undan. Däremot har vi haft duggregn, så nu har jag upplevt det också.

Det där med tvättstuga är inte så roligt. Jag längtar efter min egen tvättmaskin! Fantastiskt bra att det finns tvättstugor i alla hyreshus i Sverige, men det är ändå en rätt trist historia tycker jag. Det är väl rent och så, och maskinerna funkar, men att inte kunna tvätta när man vill och att oroa sig för att man lämnar ludd i filtret i torktumlaren, det kan få den bästa att ligga vaken om nätterna.

Undrar var våra möbler befinner sig just nu. Står de och väntar på någonting i Alexandria, eller guppar de på Medelhavets blåa vågor? Nå, ingen brådska, vi kan ändå inte packa upp dem än. Men ack vad jag saknar tvättmaskinen, som sagt, min skrivbordsstol, mitt skrivbord, min andra kudde, min gosemorgonrock, mina kryddor, mina köksverktyg, min morgonkaffekopp ...

23 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ica kanske kommer att göra ett ännu bättre resultat nästa år, speciellt då Ica i Älmhult. ;)

På tal om tvättstugor älskar jag verkligen "min" tvättstuga. Moderna maskiner, rent och snyggt, inget av det där tvättstugebråkandet som det känns som att alla andra drabbas av. Helt enkelt superb! Och, efter att ett tag varit tvungen att betala 2 €/tvätt är jag fortfarande glad över att det är gratis att använda husets tvättstuga.

KARLAVAGNEN sa...

Sövdes musteri, deet får du inte missa. Litet och gulligt... Å om du är ute och åker med El Make till våren så gå inte miste om mitt fav ställe...

http://www.tillexempel.se/Alunbruket/
Å middag på Brösarps värdshus. alt. fika i Degeberga.

Desiree sa...

Skönt att du jobbat undan en hel del idag och känner att du blivit klar. Du har all anledning att känna dig nöjd. Så nice att du fick en liten presentpåse på Ica Maxi. Det har jag hittills inte fått.
Jag förstår dig verkligen att du saknar både dina saker och din tvättmaskin. I lägenheten vi hyr här finns det tack o lov tvättmaskin och tumlare. Men jag brukar ändå tvätta lakan och badlakan nere i tvättstugan en gång i veckan. TYcker att maskinerna är så små här! Jag saknar min stooora tvättmaskin som jag hade i USA där det gick in 12 kg tvätt. Den vi har nu är ju bara hälften så stor så det blir till att tvätta oftare. Allt känns ju väldigt omtumlande i början men det blir bättre ska du se och det blir mycket bättre när man är omgärdad av sina saker. Dina grejer och kissarna saknas. Men snart så ska du väl ha bägge hoppas jag.
Ska ni magasinera möblerna om ni ännu inte hittat ett hus ni vill köpa när möblerna anländer? Eller är det så att de skulle få plats i den lägenhet ni har nu? Det stora problemet för oss var ju att denna lägenheten redan var möblerat då vårat lass kom. Nu bor vi i en rätt övermöblerad lägenhet här och har stuvat ner det mesta av möblerna som fanns här i det förråd som fanns. Men vi har även 17 kubik hos en kompis till mig som bara inte fick plats här.
Kram!

Suzesan sa...

Jag googlade på mappie hade aldrig hört och fann detta..."mature affluent pioneering people'det är nya tidens momödrar och plus 50'ies.

Tack för din hälsning.

Duktig du varit idag.

Jag handlar aldrig på ICA längre. Citygross och Lidl är det som gäller för mig. Willy's för viss varor. Men presenter i affärer är bra. De har börja locka, med lockvaror, sina kunder nu. Många affärer.

Jag vill också ha en egen tvättmaskin öven om jag vet att jag sparar på att tvätta i tvättstuga. Vår är mycket fräsch med fina nya maskiner och gott om tvättider. men det är skönt att tvätta hemma.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Elisabeth: Haha, ja här i Älmhult kommer Ica att gå med storvinst nästa år : D

Skönt med en bra tvättstuga. Den här är väldigt sliten, med cementgolv och flagnande färg. Inte så kul, det känns inte direkt som om man ska få fräscha kläder när man går därifrån. Men det är rent, känns inte så bara.


Karlavagnen: Jag ser fram emot en guidad tur i dina delar av Skåne till våren? Sommaren? Fast innan dess hoppas jag på en dejt i jul för att planera Fiffel och Fix eller vad det nu är vi heter. Tänk att jag glömmer det hela tiden : )

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

snitt å vint... :-)

Hälsa las chicas från el chavalin Nisse...

Saltistjejen sa...

Vad skönt att du klarat av dagens arbetsbörda. Sådant är alltid härligt! Man känner sig så duktig. Kul ockås med ICA-presenterna! haha! Nästa gång får du be om att få en oxfilé och några goda frukter! :-D
Tvättstuga har jag aldrig tyckt varit särskilt jobbigt faktiskt. Men kanske för att jag alltid haft lätt att få tvättid i stort sett när jag velat. Ett tag när jag var doktornd hade jag en egen tvättmaskin men även tillgång till allmän tvättstuga. och jag använde nästan aldrig min egen maskin. Tyckte det var så mycket skönare att gå iväg en gång var 10:e dag eller vad det nu blev och tvätta "allt" och sedan slippa. Om jag använde den som fanns i lägenheten skulle jag behövt tvätta lite mer eller mindre hela tiden. För de rymmer ju inte så mycket tycker jag. Men en av orsakerna till att jag kände så var såklart att jag inte hade så mycket yta att torka kläderna men i allmänna tvättstugan fanns ju både tumlare och torkrum! Här har vi ju också tvättstuga men en enorm sådan och det finns nästan alltid lediga maskiner och tumlare. Så det fungerar bra. jag rä sååååå GLAD över att slippa gå iväg till en laundromat ett par kvarter bort med tvätten....! Det är ju vanligt här i staden.
Underbart också att katterna har det bra!!!! Så skönt! Men jag förstår att du längtar som en galnign! Nu kan jag nästan inte tänka mig hemmet utan katterna! Så tomt!
Kramar i mängder!
Ps har ni också fått snö alltså???

Marianne sa...

Desirée: ja det känns skönt att ha skickat, enligt tidsplanen skulle det skickas till kunden i morgon, men jag kunde skicka i dag. Så nu kan jag bita tag i nästa projekt lite tidigare än planerat.

12 kg! Oj, det är stort! Vår egen tar 7 kg, det tyckte jag var mycket : ) Ja hjälp vad jag saknar den. Det känns som om de här maskinerna sliter mer på kläderna än vår.

Vi måste magasinera möblerna om vi inte har ett hus när de kommer. De skulle aldrig få plats här, den här lägenheten är bara på ca 60 kvadrat, och vi kommer från 200 kvadrat. Kommer inte ihåg nu, men det var väl en tjugo - trettio kartonger med bara böcker. Inte ens de hade fått plats här. Dessutom skulle jag inte orka packa upp här för att snart packa ihop igen. Bättre att vänta tills man kan packa upp allt, känns det som. Hoppas bara att det blir snart ...

KRAM!


Suzesan: Aha, googla kan man ju göra också : D Jaha, men jag kan ju konstatera att jag inte är mappie i alla fall. Affluent och Pioneering passar inte på mig. Jag är ... hm ... MALLIE. Mature Average Lazy : D

Här finns fyra stora mataffärer: Ica, Willy, Netto och Konsum. Willy tyckte jag var rätt kass, och de andra har jag inte hunnit kolla än. Får ta en av dem i morgon, för då är jag ändå "i stan". Haha, jag tror det är närmare till Netto än till Ica, men någonting säger mig att det inte är lika bra.

Tur att er tvättstuga är fräsch. Här flagnar färgen till och med inne i torkskåpet, så det känns lagom kul. Kanske bra så att det blir ännu mer akut att hitta ett hem.

Kramar!

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, ja så var det ju ja! Tjejerna hälsar till El Hombre!

Kram!


Saltis: Här är det ont om tvättider, även om vi har haft tur som har lyckats klämma in oss en gång i veckan. Men det är också med en hårsmån vi har lyckats med det. Här finns ju damer som går hemma hela dagarna och städar och tvättar som galningar. Plus att det är många familjer som delar på en stackars tvättstuga. Men så är det väl i miljonprogrammen. Och har man ont om plats att torka kläderna är det så klart enklare i en tvättstuga. Jag har varit bortskämd med sånt de senaste åren : )

Det är hemskt tomt utan katterna. Fattar inte att jag har kunnat leva utan katter i dryga fyrtio år!

Vi fick bara lite snö, inte alls så som i Stockholm. Tjejen på karantänen sa att de hade fått 15 cm. Här var det kanske 1/2 cm. Men nu är det barmark, helt och hållet.

Kramar!

Suzesan sa...

Hahaha det är jag med ibland. Rolig du är hahaha. Mallie.

Netto är jag aldrig på. Men prova. Våra butiker är bra de jag handlar i. Bra sortiment.

Kram
/Susanne

ExPIAtriate wife sa...

Trevligt med paket på ICA, jag saknar ICA väldigt mycket just nu! Det där med tvättstuga tyckte jag var helt ok tills man fick barn och inte kunde planera kräk- och bajsolyckor utan bara be till högre makter att en maskin var liten. Vår tvättstuga var väldigt liten för att vara en bostadsrättslänga tror jag, springa fram och tillbaka medan bebis sov och ibland när bebis var vaken tog sin lilla tid. Minns att när vi flyttade till Singapore så njöt jag verklgen av att tvätta i min EGEN maskin hahahha! Men visst är det ändå en bra grej med tvättstugor, lappar om luddfilter får man ta som en extra bonus hahaha! Jag tänkte på hur vana vi svenskar är när vi flyttar att det följer med vitvaror, både i Singapore och här i Dubai finns det aldrig vitvaror i lägenheter eller hus. Hur är det i länderna där du har bott?
Nu är det helg och nästa vecka Eid, Eid Mubarak!
Kram

Anonym sa...

Tänk 230 lådor på väg från Kairo.
Oj vilken upp-packning det blir.
Man vänjer sig vid tvättstuga men att ha allt hemma är skönt.
Bra att du vet att katterna mår fint och att de t.o.m. kan få se snön. Kram från Eva i Tyresö

Lotta sa...

Ja, tvättmaskinen är en härlig uppfinning. Och att ha en egen är guld värt. Vi har också en tvättstuga här, ett tillhåll för oräkneliga konflikter :-/ Kolla här: http://prinsessapavift.blogg.se/2010/february/arga-lappen-i-tvattstugan.html

Kram!

Brysselkakan sa...

Ica Maxi... om du visste vad jag saknar! Just den du handlar på har jag oxå handlat på rätt ofta under 2002, då jag jobbat med it-utbildning på IKEA of Sweden och passade på att handla innan jag for hem till Växjö!

Men förra veckan handlade jag ju på Ica Maxi i Södertälje och njöt! I går var det Delhaize i Bryssel igen och jag fick nästan magknip när jag gick där och tänkte på Maxi...

Annika sa...

Ica ja, men jag är nog mer en COOP-tjej då jag är i Sverige, kanske för att den liger så nära? Fast närmast ligger VI (fd vivo) och den är ingen höjdare. Vad trevligt med en liten present till kunderna på mataffären, sånt är ju inte vanligt.
Tvättstugor i hyrsehus är inte min grej. Gillar verkligen att ha min egen så att jag kan tvätta när jag vill.
FATTAR att du saknar dina grejjer!! men snart kommer de nog.
Att kissarna mår bra är ju så härligt!!
Kram!!

Musikanta sa...

Man anpassar sig till allt, även till gemensam tvättstuga om man är så illa tvungen. Men att kunna tvätta när man vill är en av de stora fördelarna med att bo i eget hus. Och att slippa leta parkering om man bor i en storstad t.ex. Och att kunna spela piano på nätterna om man har lust.

Var på körövning igår där värdinnan hade "soften" på på pianot i den stora eleganta lägenheten så att det knappt hördes - för grannarnas skull...

Men det är väl bara en tidsfråga tills ni hittar något eget :-)!

ICA-Maxi är en underbar affär. som väl är har vi inte den i Söderköping - då hade matkostnaden säkert blivit mycket högre för oss. Det är en upplevelse att följa med Mirren på ICA i Kungens Kurva och handla - där finns ALLT!

Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Suzesan: Willys tyckte jag var rätt kass, de hade inte ens mjölk i literförpackningar, bara 1,5-liters. Och det tycker jag är för stort när jag bara har mjölk i kaffet och teet. Vill ha sådana där små, 2,5 dl. Men jag måste kika in på Netto, vet inte vad de har för sortiment.

Kram!


Pia: Ja fy för att bara ha tvättstuga som ligger långt bort när man har bebisar! Det är rena drömmen att bara kunna slänga in en maskin när man behöver, i stället för att passa med tider och sånt. Även om det faktiskt är väldigt bra att det alls finns.

Där vi har bott är det samma sak att vitvaror inte ingår i lägenheterna. Men vi har fått det av hyresvärden, det har varit dealen att han står för det och vi betalar. Fast nu sist hade vi egen tvättmaskin, för det blev ett missförstånd med den turkiska hyresvärden. Vi trodde att Företaget ägde maskinen, och eftersom den var äldre än fem år fick vi köpa ut den billigt, den var ju avskriven. Allt clearades och betalades till Företaget och vi tog den med oss till Kairo. Men det visade sig att det var HYRESVÄRDEN som ägde den! Så Företaget fick så klart köpa en ny till honom. Sedan gick den sönder, och eftersom det var en turkisk sort som inte fanns i Egypten, gick den inte att laga. Då köpte vi en ny egen, så den har vi med oss nu. Och där stöter vi på ett litet problem, för tvättmaskin ingår ju när man köper hus! Men jag vill ha vår egen! Nå, lyxproblem, i högsta grad!

Kram!


Eva: 230 var bara en mellanrapport. 364 blev det när allt var packat : ) Men det inkluderar soffor och fåtöljer och sängar och tvättmaskin och allt.

Ja det är så skönt att katterna mår bra. Nu är vi ganska snart uppe i halvtid, sedan kan vi börja räkna ner tills de kommer hem!

Kram!

Marianne sa...

Lotta: Ska kolla det inlägget! Antar att det betyder att du behöver en egen tvättmaskin : )

Kram!


Brysselkakan: Tänk vad det är roligt att du vet precis vilka ställen jag skriver om! Vår Ica Maxi är verkligen jättebra, de har i alla fall allt jag kan önska mig. Ok, förresten, de har ingen manuell chark och fisk, men man kan inte få allt här i världen. Och vill jag ha det kan jag alltid gå till Konsum!


Annika: Jag har inte undersökt Konsum än, men jag ska gå dit också snart. Det är dock skönt att lära känna en butik i taget, så man vet exakt vad de har och var de har det, sedan.

Det är ju också så mycket fräschare att ha sin egen maskin! Och så kan man komma på lite hipp som happ att det är dags att tvätta duschdraperier och badrumsmattor och vad det är, inte planera det, ha glömt och vara tvungen att vänta. För att inte tala om allt släpande det är till tvättstugan!

Ja det är skönt att få rapporter från karantänen emellanåt. Saknar dem intensivt!

KRAMAR!

Marianne sa...

Musikanta: Jag tänkte på just det där med ljud när jag tittade på radhuset i dag. Även om det var stort är det ändå en granne vägg i vägg som man ska ta hänsyn till. OM jag ibland vill vräka på stereon, måste jag begränsa mig om jag bor i radhus. Och Klas vill ha surroundljud på tv:n. Sånt får man passa sig lite med om man har grannar tätt inpå.

Här i Älmhult är det nog aldrig svårt att få parkering, tror jag. Men tvättstugetider är inte det lättaste : )

Har ni inte Ica Maxi i Söderköping??? Men, hur klarar du det? Du får starta en! : D

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Vad trevligt med present! Får ta och pallra mig till Ica också så får jag kanske en godispåse jag med! :)

Vi håller på att bestämma oss om vi ska köpa en tvättmaskin tills bebisen kommer eller försöka köra med tvättstugan. Problemet är att endast en variant passar i det lilla utrymmet i badrummet så det är inte så att vi kan välja och vraka mellan olika prisnivåer osv. Samtidigt så har vi ganska svårt att få tid i tvättstugan, i alla fall på kvällarna, men vi ska undersöka om det är enklare att få tid på dagarna när en av oss ändå kommer vara hemma. Jag lutar dock mot att jag vill ha en hemma ändå - man får väl vara lite lat när man precis fått bebis!

Marianne sa...

Anna: Jag tycker att ni ska ha en maskin hemma, då kan du tvätta upp det nödvändigaste när du behöver och kanske har svårt att komma ifrån. Och så kan ni ta resten i tvättstugan. Ni får inte plats med en maskin i köket? Jag har haft det i omgångar. Inte så kul, men det funkar. Bara man fäster avloppsslangen ordentligt så att vattnet inte sprutar ut över hela köksgolvet. JAG har INTE orsakat det, men jag hade en inneboende (alltså inte pojkvän utan som hyrde ett rum några veckar) som sabbade hela mitt kök på det sättet.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Jag har fått samma råd av flera. Flera har sagt att särskilt nerspydda ytterkläder, som man ju oftast inte har några ombyten av, vill man tvätta snabbt och inte låta ligga även om det bara är en dag. Som sagt, våra kläder och sängkläder o dyl skulle vi ändå tvätta i tvättstugan eftersom där har vi torkskåp och tumlare. Vi har tyvärr inte utrymme i köket, annars hade det varit en lösning. Just nu avvaktar vi dock för om vi flyttar snart så kanske vi kan klara oss i alla fall 1-2 månader utan tvättmaskin i lägenhet. Vi letar ju för fullt efter större lägenhet.

Marianne sa...

Anna: Ja det är klart, om ni letar ny lägenhet kommer saken i en annan dager, för då kan det bli att ni tycker att ni har en för liten maskin. Så då kan det vara bättre att vänta. Det går ju trots allt att tvätta upp en del för hand om det kniper. Och man kan ju alltid prata med den som har tvättid och be att man får slänga in en maskin när den är färdig, om det kniper.

Hoppas ni hittar er drömlägenhet snart!

KRAM!