fredag 26 november 2010

Vi går vidare runt Älmhult

Här fortsätter det att snöa och det är riktigt kallt, så jag tvivlar inte ett dugg på att vi får en vit advent full av julkänsla. Att måla rouge på kinderna innan man går ut är en ren överloppsgärning, för man får rejäla rosor på kinderna av kylan. Just nu är det -6,1°C utanför oss, och kallare lär det bli under helgen.

Kom så ska jag visa hur det ser ut om man går från Stora Torget här i Älmhult:

Stora torget i vinterskrud. Butiken på hörnet bakom den gula bilen heter Presenten och är en alldeles utmärkt affär om man är ute efter köksprylar av bättre kvalitet. De säljer även lite olika teer och inte minst hemgjord honung från butiksinnehaverskans egen gård. Jag har självklart köpt en burk!

Bakom tågstationen kikar Stora varuhuset fram.

Här vid torget finns vår alldeles egna Tattoo, så om ni blir sugna på en liten tattis när ni är här, så vet ni vart ni ska gå.

Asiatisk mat köper man här i den lilla butiken vid torget. De har bara öppet på eftermiddagen, men det räcker för mig.

Jag blev så lycklig när jag fick syn på Veterinärkliniken! Nu vet jag vart vi ska ta vägen med kisseflickorna om de blir sjuka. Förresten har nu halva karantänstiden gått!

Ikea har konkurrens. Här på Sthlm View kan man köpa många fina saker till hemmet. Dyrt men fint. Jag har faktiskt redan köpt en filt som var nedsatt från 600:- till 100:-. Lite solblekt, men jag har tänkt använda den, inte visa upp den.

Sushiplejset är helt nyöppnat, men det är redan svårt att få bord. Det låter bra, då får vi förhoppningsvis behålla dem länge.

Bästa klädaffären heter Lejonhuset. Här kan man köpa Odd Molly och en massa andra märken. De har även skor. En trevlig tjej som har affären också, vilket aldrig skadar.

Förutom att vara hälsokost har hälsokosten (det finns en till förresten, så älmhultingar verkar vara hälsomedvetna) en massa trevliga och ekologiska sminkprodukter, schampon och annat, och fotvänliga skor.

Om man går genom Köpmantunneln kommer man till andra sidan järnvägen.

Kömantunneln är så här fint dekorerad.

På andra sidan Köpmantunneln finns en annan bra klädaffär, Modehuset.

Här finns också stans bästa pizza, enligt de som vet. Själv har jag ännu inte provat, för när vi var där högg vi helgmenyn i stället. Och den var god. Jättetrevlig kille som har krogen som är känd bland alla som jobbar på Ikea. Speciellt bland de som kommer resande från hela världen och inte har egna kök här i Sverige att laga mat i. Jag har hört talas om den här pizzerian i ungefär 12 år nu.

Undrar vad det här kan vara. Någon som vet?

24 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Vad mycket det finns i Älmhult ändå fast det är så litet! Hur många invånare sa du att det var?

Marianne sa...

Anna: Och ändå har jag inte visat allt än! Men här är ovanligt bra utbud för att inte vara fler än 8.500 invånare, och det pga Ikea som drar hit folk från när och fjärran. Här finns som sagt till och med en internationell skola.

På förra inlägget missade jag att du hade skrivit två kommentarer, trodde först att det var dubbelpublicerat (som ju händer titt som tätt) så svar på dina andra kommentar är i slutet.

Kramar!

Anonym sa...

Nu får du snart sluta... jag får sådan enorm hemlängtan till Sverige, snö och allt annat!

Fast fortsätt så jag får längta lite till!

Marianne sa...

Brysselkakan: Haha, ja men du kommer kanske hem till jul? I så fall får ni köra försiktigt, för nu är det mycket snö i hela landet.

Anonym sa...

Jo, vi ska hem. Förra året körde vi genom halva Europa i snö och möttes av snöstorm i Malmö... och då skulle vi vidare till Växjö... men det gick bra. Men fyrhjulsdriven bil, nya vinterdäck och vana vid vintervägar så ska det nog gå bra!

Marianne sa...

Brysselkakan: Ska ni till Växjö? Vi kanske kan få ihop en träff?

Bra att ni är rustade och vana att köra i vinterväder. Det kan jag inte påstå om oss själva. Rustade är vi, men vanan är det si och så med.

Pettas sa...

Älmhult är i storleksklass med Mariehamn, litet mindre i invånarantal och kanske också omkrets. Det ser mysigt och rofullt ut; aningen annorlunda än ditt liv för ett tag sedan:).
Halva karänstiden redan? Otroligt och härligt, snart,snart...

Kram!

Annaa M sa...

Ja nog märks det att det här är ett blomstrande samhälle! Det finns tätorter med lika många invånare men inte halva utbudet. Det måste kännas konstigt att behöva gå och vänta på kissarna, men kanske inte lika konstigt i en provisorisk bostad. Blir väl fint om ni precis fått i ordning i nytt hus när de ska hem.

Anne-Marie sa...

Vad trevligt att se fler bilder av Älmhult. Det känns som om det vore en mycket större stad än vad det faktiskt är. Tänk vad många fina hus det finns i Sverige. Och så mycket bättre byggda de är jämfört med husen här på USAs västkust. Jag kan verkligen känna att jag får litet hemlängtan när jag ser dina bilder. Inte för att jag någonsin bott i Småland men Stockholm (där jag växte upp och bodde tills jag kom till USA 1997) går ju knappt att bo i längre pga de höga kostnaderna. Litet koppling har jag till Småland eftersom min mamma bodde där tills hon var runt 20. Eftersom jag inte följt din blogg tidigare måste jag bara fråga en sak betr. IKEA. Om man arbetar inom IKEA, flyttar man ofta till andra länder och får förflyttning internt? Det verkar ju som om ni redan känner rätt många i Älmhult som verkar ha jobbat på IKEA i andra länder (läste litet på några andra av dina inlägg).

aurorabuddha sa...

Ah sa kul att se vinterbilder fran Almhult! Jag skypade med sonen igar och han tog ut datorn och visade hur fint han hade skottat!

Jag kommer till Almhult i var - da traffas vi, eller hur?

Lotta sa...

TACK för trevlig rundvandring. Nu är det ju nästan som om man hittar där i Älmhult ;-) Och jag misstänker att man får ta med stora plånboken när man går till Lejonhuset ;-) Fina kläder och trevlig personal är en farlig kombination. Jag var inne i en affär i Västerås förra året och provade lite kläder, bl a en tunika från danska "Day". Färgen var inte riktigt min men den unga, söta tjejen som jobbade hade samma tunika på sig och utbrast när hon såg mig i provhytten "Nu ser vi ju ut som systrar!!!" Jag köpte tunikan direkt + en ullkofta från Hunkydoory. Totalt över 3000 spänn. Den tjejen visste hur man skulle sälja kläder :-)
Kramar från ett snöigt Helsingborg!

Anonym sa...

Nja, Växjö blir nog ett stopp över natten hos min allra bästa vän som bor där (vi bodde ju där i flera år). Vi kommer fira jul i Bruzaholm utanför Eksjö.
Vi kommer köra förbi Älmhult både på vägen upp o ned men problemet är att vi då har många långa mil kvar att köra och vill bara vidare...
Men ändras planen så får du veta!

Steve sa...

Tack för en trevlig promenad i metropolen Älmhult.

Steve sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Desiree sa...

Älmhult har mycket mer än vad man först kan tro när det gäller utbud. Jag gillar de gammla byggnaderna och delarna av stan som ser väldigt charmiga ut. Jobbar de flesta som bor där på IKEA? Är det största arbetsgivaren?
Kramis och ha en trevlig första advent.

Freedomtravel sa...

Fina bilder och härlig vinterkänsla. Men det måste ju vara en dramatisk skillnad från Kairo! Hur trivs ni på er nya plats i världen?

Grekland nu sa...

Många fina lite äldre hus verkar finnas kvar i centrum. Och med snön som extra prydnad ser det jättetrevlig ut! Det är nästan lika spännande att följa dej i Älmhult som i Kairo...Trevlig helg!

Marianne sa...

Karin: Ja enligt Wikipedia har Mariehamn drygt 11.000 invånare, Älmhult 8.500. Så ni är allt lite större än vi. En annan skillnad är havet, det har vi inte här. Men sjön Möckeln är säkert väldigt fin om somrarna.

Det är så skönt här, jag trivs alldeles förträffligt med lugnet som finns här, jämfört med Kairo. Kairo är fint och spännande på alla sätt, men just nu är det väldigt skönt med lugn och ren luft. Och snö.

På självaste julafton har tre fjärdedelar av karantänstiden gått! Önskar så att vi har ett hus tills de kommer hem, flickorna!

Kram!


Annaa M: Ja Älmhult blomstrar för fullt med flera industrier och andra företag, så det är inte bara Ikea. Och tur är väl det! Dessutom kommer ju folk åkande från när och fjärran för att handla på Ikea, så det finns nog avsättning för affärsidkarna. Jag ska lägga mig vinn om att gynna de lokala handlarna.

Det var värre utan kissarna i Kairo, där var vi ju vana att ha dem. Men jag saknar dem ändå förfärligt. Och som sagt, det hade varit alldeles perfekt om vi hade kommit i ordning i alla fall någorlunda i ett eget hus när de kommer hem.


Anne-Marie: Jag är också från Stockholm, och jag håller med, priserna där är nästan löjliga. I dag såg jag någonting i tidningen om en lägenhet på drygt 400 kvadrat vid Odenplan, ett rum och kök med damm och nedsänkt någonting och palmer planterade i golven och jag vet inte vad. 22 miljoner.

Det är nog lite olika hur folk flyttar runt i världen. En del gör det, andra inte. På varuhusen är det nog lite mer stationärt, Klas jobbar inom inköp och där är det nog lite mer rörlighet, tror jag. Så det finns lokalanställda på kontoren runt om i världen, och så finns det olika sorters utlänningar på alla kontor. I Kairo var det t.ex. flest egyptier, men även svenskar, indier, turkar och ungrare. Det beror på om folk är villiga att flytta runt, och var deras kompetens passar in för tillfället. Sedan kommer en del hit till Älmhult under en begränsad period för att läras upp genom att jobba på huvudkontoret, andra kommer hit för att deras kompetens efterfrågas. Plus att det så klart är en massa smålänningar som jobbar här : )

Men Klas jobbade inte på Ikea innan vi flyttade till Bulgarien, vårt första land, han blev "uppraggad" för jobbet. Sedan ville de ha honom i Turkiet, efter det absolut i Egypten. Men nu kände vi att vi ville hem, så nu är vi hemma i Sverige.

Marianne sa...

Aurorabuddha: Ja här är riktig rejäl vinter nu! Så du gör klokt i att vänta till våren. Och då måste vi ABSOLUT träffas! DET ser jag fram emot!!!


Lotta: Hahahaha, vad roligt! Ja den tjejen är värd sin vikt i guld för affärsägaren! Jag går också på alla försäljningknep, särskilt när det gäller hudkrämer och hårgrejor. Man får självklart en renare, lenare hy av den där nya salvan, eller hur? : D

Älmhult är större än det jag har visat än, sedan ska vi promenera bort till bibblan, runt bland Ikea-husen, upp till badhuset, till sjön ...

Kram!


Brysselkakan: Till Växjö är det bara 6 mil, så då kanske ni behöver styrka er med en kopp kaffe innan sista sträckan? : ) Annars kanske det kan bli läge till sommaren, då kanske ni vill ta en tur i Linnés fotspår, till exempel. Om somrarna brukar man ha mer tid på sig också.

Marianne sa...

Steve: Tack själv! Du är alltid välkommen att hänga med på promenader, eller vad jag nu hittar på.


Desirée: De flesta jobbar nog inte på Ikea, men de flesta har åtminstone någon i familjen som gör det. Det är 8.500 invånare i Älmhult, 3.500 jobbar på Ikea, men många av dem pendlar från olika håll och kanter, en del så långt bort ifrån som Malmö och Helsingborg. Eller många, det vet jag ju inte, men en hel del gör det i alla fall.

Ja här finns mycket mer än man kan tro. Och nu har jag fått nys om att det nog finns en bokhandel till och med, på bibblan! Ska dit och kolla, endera dagen.

Kramar och RIKTIGT TREVLIG advent önskar jag dig också!


Freedomtravel: Vi stormtrivs här i Älmhult. Lugnt och skönt, ren luft, vacker snö, massor av träd (även om de just nu inte har några löv), fina affärer, god mat, trevliga människor. Vad kan man mer begära. Allt har sin tid, och Kairo har haft sin. Dessutom finns Kairo alltid kvar, det är "bara" att hoppa på ett plan och åka dit om man vill. : )


Ingabritt: Jo, tack och lov finns en del fina gamla hus kvar, tyvärr uppblandade med 60-talets tristessbyggen. Haha, ja för mig är det just nu precis lika spännande som i Kairo, allt är ju nytt. Ibland får jag små "black-outs" också, var tvungen att fråga Klas lite tyst om det är gräddfil man har till sill, eller vad var det? : D Vi har ju gjort egen gräddfil av Activia youghurt och grädde under en massa år, så jag har slutat tänka på det som just gräddfil. Mycket nytt, som sagt : )

Hoppas ni får en mysigt första advent i Naoussa!

Elisabeth sa...

Det där måste vara Sveriges mest centralt belägna Ikea-varuhus. Vad härligt att halva karantänstiden gått!

Marianne sa...

Elisabeth: Haha, ja för här ligger det nästan mitt i centrum. Tyvärr ska det flytta, de ska bygga ett nytt varuhus vid infarten från Växjövägen, om jag har förstått saken rätt. Men det är ju inte så långt bort det heller, så det gör inte så mycket. Det här är ju det allra första varuhuset också.

Ja det är skönt att halva tiden har gått nu, för nu vill jag ha hem flickorna!

Annika sa...

TUR att Älmhult har så mkt att bjuda på. Det känns inte som ngn håla direkt. Tacka IKEA för det, gissar jag.
Fina bilder!!
Kram!!

Marianne sa...

Annika: Ja det är allt tur, annars hade vi nog inte känt oss så hemma. Och det är en av orsakerna till att vi har bestämt oss för att inte bo i någon liten by utanför Älmhult. Och visst är det tack vare Ikea!

KRAM!