onsdag 24 november 2010

Vinterland

Oj vilken vinter det blev! Nu är det inte slaskigt och blött längre, några minusgrader tog hand om den saken, så nu är det bara härligt vintervitt i stället. Och det bara fortsätter snöa. Jag kunde inte låta bli att vara ganska barnslig när jag var ute, kunde bara inte låta bli att gå lite på kanten av den plogade trottoaren och pulsa i nysnön. Så här ser det ut just nu:

Jag tror det har kommit en decimeter snö. Undrar hur en egyptier skulle reagera på det här, alltså en som inte är van att resa runt i världen.

På fönsterkarmen ligger snön exakt som den ska när det lackar mot första advent.

Snökanonerna har åkt fram, jag tror det är fler än barnen som tycker det är rätt roligt med snö.

Snön får mig att tänka på hur det var i Istanbul när det snöade. Jag vet så klart inte hur det är i hela Turkiet, men i de kvarter där vi bodde var det i alla fall ingen som hade en snöskovel. Ingen mer än vår portvakt, för vi gav honom den skovel vi hade. Den var han mäkta stolt över och skyfflade snö för glatta livet så fort han fick chansen. De andra portvakterna använde plywoodskivor som de hade spikat på en pinne, eller gamla olivburkar av det större formatet som de hade fäst på en pinne och andra uppfinningar. Men snöskovlar hade de inte.

Det är rätt bra att vi får bo här i miljonprojektet ett tag innan vi hittar ett eget hem. Här bor ju folk från hela världen, och många av dem är muslimer. Så ibland kan jag höra någons radio/tv/iPod eller vad det kan vara med Koranuppläsning. Det hörde jag ju rätt ofta i Kairo, och när man har vant sig är det rätt skönt att höra. Jag begriper inte ett ord, så klart, stämman är ganska entonig fast inte mässande som när en präst mässar utan mer sjungande, jag tycker att man blir lite lugn av att höra det. Så jag känner mig som hemma.

I dag funkar Internet som det ska igen, jag vet inte vad Maken gjorde för att få igång det hela. Det vet inte han heller, men någonting gjorde han.


18 kommentarer:

Laura sa...

Jag tycker också att det är SÅ mysigt med snön nu efter det gråa novemberlandskapet! :) Vi har haft en riktigt snöstorm här idag och snötäcket ligger tjockt på marken nu, ännu orörd. Vackert!

De vintrar jag tillbringade i Istanbul snöade det nog bara 5-6 gånger och två gånger låg snön kvar på marken mer än en dag, men någon snöskovel såg jag då inte till någonstans. :P Däremot så minns jag att vuxna som barn skyndade sig ut så fort det hade kommit lite snö och lekte i snön ute på vår gata mitt i natten! :)

Kram!

Pettas sa...

Även vi har fått mycket snö och får fortsättningsvis. Bra mycket skönare än det gråväder november annars står för:).
Njut av den första snön du har sett på många år?!

Kram!

Saltistjejen sa...

Vilket otroligt vinterväder!!!! Härligt! När det inte slaskar så älskar jag snö! Hoppas den får ligga kvar minst till helgen då ni firar första advent! Så mycket mysigare med advent när det är vitt ute! :-)
Och att bo bland flera kulturer är något man som utlandsboende verkligen kan känna är en tillgång på ett annat vis än många som aldrig bott utomlands eller inte är vana vid att leva i eller med andra kulturer. Det sorgliga med Sverige (och säkert många andra västländer) är väl att flera av de invandrartäta områdena också blivit problemområden och därmed vill många inhemsbor inte bo där.
Stor kram!!!

Musikanta sa...

Jag håller med övriga kommentatorer om att det är skönt att slippa det grå slaskvädret. Och när nu vår snöslunga fungerar så är allt frid och fröjd. Utom att man måste borsta bilen varje gång man ska ut och köra...
Kramar från Ingrid

KARLAVAGNEN sa...

Så roligt att ni har snö. Området är ni bor ser väldigt svenskt ut. Så är mellansmjölksnormalt, typ. Du skriver bra om din åter-hem-tning (försök till göttebossk vitsighet).

Hur går det för les filles?

Kram

Marianne sa...

Laura: Visst är det härligt när snön lyser upp i vintermörkret! Synd bara att alla barn tycker det är så roligt att gå i den orörda snön, det hade varit ännu vackrare om den fick ligga orörd. Men det är klart att ungarna ska ha kul!

Jag var med om att det kom kanske en halvmeter snö i Istanbul, och den låg i nästan två veckor. Det var rätt kul, folk gjorde snögubbar överallt och den jag minns bäst var en snögubbe som satt vid ett kafébord vid ett fik på Bagdat Caddesi. Han satt där med sin halsduk och morotsnäsa och hatt med en kopp i handen : D

Kram!


Karin: Ja det är verkligen skillnad mot gråmörkret! Mycket vackrare!

Jag har ju varit hemma lite under åren och sett snö, och i Istanbul kunde det komma rejäla mängder. I snitt tror jag det snöade cirka fyra gånger per vinter där. Men i Kairo kom inte en flinga : ) De flesta visste inte riktigt vad snö är, de trodde att det var som hagel.

Kram!


Saltis: Ja det hade varit toppen om det här hade fått ligga nu ända till efter nyår så att det lyser upp lite och så att ungarna får leka i snön. Då blir det en riktig drömjul!

Jag tror inte att det är några direkta problem i det här området, vi har försökt fråga såna saker med tanke på att vi ska köpa hus, så vi har frågat just vilka områden man ska undvika. Men det finns inga sådana här. Men så fort det bor fler än två invandrarfamiljer drar svenskarna! Konstigt nog, det är ju mindre problem med muslimer egentligen, för de super ju inte!!! : D Allvarligt, här är hur lugnt som helst, och att vi hör grannarna beror inte på att de är störande, utan att väggarna är tunna.

KRAMAR!

Marianne sa...

Musikanta: Ja visst är det skönt när det känns lite ljust och friskt. Haha, är det en sån som på bilden som ni har? Vi får väl se vad vi skaffar med tiden, men vi skaffar ingen snöslunga innan vi har hus : )

Kramar!


Karlavagnen: Hahaha, jag som trodde det var en skånsk vits : )

Tjejerna har suttit halvtid nu!!!! Och de får dietmat så att de kommer att komma hem som två slanka skönheter!

Kram!

Anonym sa...

Ser mysigt ut! Här är oxå snövarning inför morgondagen och fredag, vi får se. I alla fall ska det bli minus ute...
I Bryssel är det vanligt att spola rent trottoarer från snö med vatten... Jo, det blir såphalt! Eller skrapa bort den med en sådan gummiskrapa som man har i duschen!

Förstår att du gick i snövallarna!

Anna, Fair and True sa...

Nu har vi fått en massa snö även i Stockholm. Nu är det ganska välkomnat! När det kom i oktober var det inte lika kul liksom...

Marianne sa...

Brysselkakan: Hahaha, det där låter inte så smart! Jisses, det måste ju bli rena skridskobanan på trottoarerna om man spolar bort snön med vatten!

Hoppas ni också får lite julstämning till första advent!


Anna: Nej i oktober vill man inte ha snö! Men nu till första advent är perfekt. Och det blir så mycket ljusare på dagarna, jag tycker det är en markant skillnad.

Gå nu inte och halka!
Kram!

Annika sa...

Det ser så härligt ut.
Kan inte låta bli att känna att jag också skulle vilja ha lite av den vita varan. men vi på amerikanska östkusten ska iår få en mild vinter, enligt alla expterter. HOPPAS de har fel!!
NJUT av det vita, och hoppas att det får ligga kvar!!
Kram!!

Desiree sa...

Ja nog har det blivit vinter alla gånger med råge. NI har ju fått supermycket snö där nere i småland. Ha ha du har allt en egen snökanon i mini variant hos dig som sprutar bort snön. HÖrde att det sålt slut slut på många snöblåsare. Folk vill inte skotta lika mycket som förra året. Ha det bra i ditt vita vinterlandskap.

Kram!

Marianne sa...

Hi,hi - tänk att flytta från den ena stormen till den andra. Jag kommer ihåg dina kommentarer om sandstormarna. Men jag tror du föredrar snön framför sanden. Och glöm för allt i världen inte bort att köpa snöskyffel när ni köper hus.
Kram

Lotta sa...

Jättehärligt med snö, tycker jag. Här har vi också ett litet täcke och en hel minusgrad! Härom dagen var det dock äkta skånevinter med horisontellt regn :-/
Jag undrar om jag hört en koranuppläsning? Men jag förstår att det kan kännas lugnt och invant. Och visst har det sina fördelar att bo i allmännyttan! Nu slipper ni ju att skotta snö exempelvis ;-)
Kram!

Otta sa...

;-) Jag vet hur Nour reagerade av alla snö förra vinterna! jag tror inte att han riktigt trodde sina ögon samt att han var helt blå i ansiktet av kylan.

Varken jag eller han glädjer oss till denna vintern!!!

Kramar

Anne-Marie sa...

Hej Marianne! Har aldrig kommenterat på din blogg tidigare men har sett dina kommentarer på flera av bloggarna jag följer (Annika, Olgakatt, osv). Men så spännande att ni flyttat tillbaka till Sverige och att ni "hamnat i" Älmhult. Hade ingen aning om att Älmhult var en sådan internationell metropol. Det verkar vara vinter litet överallt. Jag bor i norra Kalifornien och här är det rekordkallt just nu.

Marianne sa...

Annika: Här ska det visst bli vargavinter i år igen, och det har redan börjat. Men än är det bara -4°C, och det är nog ganska lagom. Jag kan skicka lite snö, kanske? : )

KRAM!


Desirée: Haha, ja jag kan tänka mig att folk vill ha det lite lättare i år och att kanonerna är slut. Vi får väl skaffa oss en ny snöskovel när vi får ett hus. Då får vi lite motion också. Det jag inte fattar är varför elen skulle vara så himla dyr när det snöar så mycket, nu sa de på nyheterna att priset hade höjts igen!

KRAM!


Marianne: Haha, ja det har du rätt i. Det är som ur askan i elden, fast här är det ur sanden i snön : ) Ja jag föredrar faktiskt snö, i alla fall än så länge. Vi får se vad jag säger i slutet av vintern ...

Om vi glömmer att köpa snöskovel så lär vi bli påminda!

Kram!

Marianne sa...

Lotta: Så ni har mycket mindre snö än vi har? Det här kanske hör till Småländska höglandet, så att det är kallare här? Haha, äkta skånevinter, ja det regnet kan man vara utan!

Jag kanske ska lägga ut koranläsningen. I går kväll var det också en film om böneutropare på UR, så det kan ju bli en bra kombo. Men i morgon blir det vinterpromenad, så det får komma lite senare.

Kram!


Otta: Hallå där, long time no see : D

Ja stackars Nour, jag tänkte på honom förra julen när han skulle åka. Men lite spännande måste det ha varit. Om jag var som han skulle jag passa på att hälsa på dem där hemma under vintern, då är det lagom där och för kallt här.

KRAM!


Anne-Marie: Hej och välkommen hit! Jag känner igen dig också från andra bloggar. Jag får allt kika in till dig också.

Jo, Älmhult har mycket mer än de flesta andra orter runt om i Sverige, allt tack vare Ikea. Ikea drar ju hit folk från hela världen, så det är väldigt internationellt. Vi har till och med en internationell skola som ger IB-utbildning.

Så ni har också kallt nu!