tisdag 2 november 2010

Taxi Älmhult, var god dröj

Nile City finns på riktigt. Nile City ligger så klart i Kairo, det är en restaurangbåt som ligger för ankar i Nilen, mitt i Kairo. Jag vet inte om det är därifrån Killinggänget har fått namnet, men det verkar inte helt otroligt.

Jag glömde visst berätta om hur det gick att ta taxi från stationen i Älmhult till lägenheten i lördags när vi kom med allt vårt pick och pack. Det gick inte något vidare. Maken sa redan i Kairo att vi måste ringa i förväg och beställa taxi i Älmhult, för det finns bara en, och att vi måste ta reda på telefonnumret. Jag googlade och hittade inte mindre än fyra olika taxibolag. Så det var ju lugnt. Tills vi satt på tåget från Köpenhamn till Älmhult och började ringa. Den första hade telefonsvarare som sa att han öppnade klockan 15 på lördagar. Den andra sa att hennes make var sjukskriven och inte kunde köra, den tredje bodde utanför Älmhult och tyckte det var för långt att köra, den fjärde hade inte taxi, utan bussar. Så var det med den saken.

Som tur var ställde vår snälle vän F (som vi lärde känna i Istanbul och som redan hade flyttat hit till Älmhult) upp och hämtade oss! Och inte nog med det, vi fick låna hans bil för att åka och storhandla allt det där man behöver när man inte ens har toapapper. TACK snälla F!

---

Det är lite stressigt just nu. Jag har fått massor av jobb, vilket känns riktigt roligt. Både att göra det och att alls vara påtänkt. Men det är stor skillnad från hur det har varit under tolv år, jag hinner ju inte med bloggarna! Till råga på allt har vi inte trådlös uppkoppling (alltid finns det någonting att klaga på) utan måste ha en sladd i datorn för att komma ut på nätet, så det blir konkurrens på kvällarna. Vi måste skaffa trådlöst.

---

Det är underbart med fönsterbrädor. Jag har redan skaffat två orkidéer och en cyklamen och ställt i fönstren.

Någonting som fortfarande känns lite konstigt är att ta vatten direkt ur kranen. Varje gång får jag liksom medvetet styra händerna dit, för jag är så van att gå till den där stora dunken för dricksvatten. Men skönt är det att slippa tänka på att ha jämna pengar och ställa ut dunkar och pengar varje måndag. Eller behöva ringa till vattenmannen varje gång vattnet är slut, som jag gjorde i Istanbul. Den turkiske vattenmannen kom alltid inom tio minuter, så det var inte någon större plåga, men om man glömde det på måndagarna i Kairo fick man vackert vänta till nästa måndag och köpa flaskor i affären under tiden.

Det har regnat i dag. Sverige är ett exotiskt land!

19 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Tur att det ordnade sig med skjuts trots taxiproblem! Ett taxibolag som faktiskt kör i praktiken alltså.

Kul att läsa dina Sverigereflektioner!

Marianne sa...

Anna: Haha, ja bara ett enda som faktiskt är en fungerande taxi. Hade jag haft taxikort hade jag kanske konkurrerat med honom : )

Jag har inte hunnit svara på alla dina kommentarer på tidigare inlägg, men jag har inte glömt dem! Svar kommer så snart jag bara hinner!

KRAM!

Desiree sa...

Ha ha jo jag håller med om att Sverige är ett exotiskt land på många sätt. På gott och ont. Skönt att det ordnat sig med jobb även om det är lite mycket med en gång. Ska du fortsätta jobba med översättningar? Hade du kontakter kvar här som gett dig jobb? Otroligt skönt att du slipper söka jobb utan att jobbet har sökt upp dig istället. Oj det där med taxi var ju besvärligt. Det är sådant man inte tänker på då man aldrig själv har bott i en småstad. Toppen att er snälle vän kunde hämta och guld värt att få låna bilen och åka och storhandla. Kommer ni att köpa bil nu också inom kort eller känner ni att ni kommer att klara er utan bil en tid?
KRam!

Marianne sa...

Desirée: Det är marknadsundersökningar jag jobbar med nu, jag får frilansjobb av en av de största firmorna, vilket är jättekul. Och det är faktiskt en "ny" kontakt, via bloggen! Vet inte om jag kan säga vem det är, även om hon är rätt anonym, men jag gör inte det för säkerhets skull.

Vi ska köpa en bil så fort som möjligt. Klas har hittat en i Helsingborg som han vill ha. Jag lägger mig inte så mycket i den saken, det där får han bestämma. Beroende på var vi bor sedan kommer jag kanske behöva en egen, så då bestämmer jag den : )

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Jag funderade på hur ni fixat lokala transporten. Nu vet jag.

Låter som om ni sakta men säkert kommer iordning! Gott att ni har goda vänner!

Kram!

Saltistjejen sa...

Härligt med mycket jobb! Jag menar det. När man gör sådana där steg i livet som ni just gjort är det ju fantastiskt att man kan landa med fötterna ordentligt och att att kunna jobba.
Haha jag skrattade lite åt taxihistorien.. Hm... vissa saker i Sverige är inte bättre. Just servicen tror jag på många sätt är sämre. Sverige känns inte som det mest serviceinriktade landet eller kulturen. Minns från min uppväxt att de butiker och kaféer som alltid var öppna oavsett dag eller tid på dygnet (nästan i varje fall) alltid var de som ägdes och drevs av invandrare. Svenskarna ville ju minsann inte ha öppet udda tider för då ville man gå hem till familjen! ;-)
Underbart att ni har vänner där iallafall! Som hjälper och ställer upp. Det är värt mer än guld och diamanter! :-)
Kramar!!!

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, ja det som är så enkelt ibland blir så svårt andra gånger. Men det är som sagt tur att man har bra människor och goda vänner runt omkring sig!

Kram!


Saltis: Ja det är verkligen skönt att kunna landa i god jord! Vad vore livet utan vänner?

Du har rätt i det där att det är många invandrare som sköter service som är obekväm. Vilka är det som jobbar i dygnetruntöppna butiker om inte invandrare? Och så har SD mage att klaga på dem? Skulle vilja se han Åkesson jobba till 12 på nätterna för att ge kvarteret tillgång till mjölk och bröd på kvällar och tidiga morgnar!

Kramar!

Steve sa...

Det är nyttigt med lite nya perspektiv för oss som alltid bott i Sverige.

Grekland nu sa...

Ja du milde, det där med taxi är verkligen annorlunda. Här i Grekland dräller det ju av dem och man bara går ut i gatan och stoppar en bil. När jag var i Sverige i vintras - i lilla Rimforsa - och det var full snöstorm så ville jag ta en taxi till tåget eftersom jag hade tung väska. Vadå taxi, undrade folk storögt?? Den måste beställas från Linköping och det tar flera timmar och kommer att kosta multum...Stööön, sa sonen och jag...

Anonym sa...

Haha... svårt att få tag i taxi! Vad roligt att du berättar om Sverige från ett "utlandsperspektiv", ja du förstår vad jag menar?! Snälla, fortsätt med det! Lycka till med allt ditt jobb, söka bostad och hitta bil! Kram Nathalie

ExPIAtriate wife sa...

Det är roligt att läsa dina sverigereflektioner, särskilt efter dina år utomlands där du verkligen har sett båda sidorna! Håller med flera att Sverige ligger verkligen efter när det gäller service! Minns när vi skulle beställa tidig taxi till Landvetter från min lilla ort och taxichauffören var inte säker på om han orkade gå upp så tidigt...!
Skönt att ni har fått hjälp med skjuts och annat så här i början! Kul att du har mycket jobb också!!
Kram!
Pia

Annika sa...

Att läsa dina och Desirees sverigerefleketioner nu är så roligt.
Just det som ni tycker är annorlunda, bra, konstigt etc.
Taxi på mindre orter är ju en PAIN, det vet jag också. Ingen vidare costumer service...
KUL med allt jobb du fått!
Kram!

Kersti sa...

Kul att du fått mycket jobb. Det är också skoj att läsa om dina reflexioner på landet Sverige och hur det är här. man blir onekligen hemmablind. Då är det bra att någon hjälper en att se det lite utifrån.

Marianne sa...

Steve: Ja man blir snabbt hemmablind och behöver bli påmind om hur bra man egentligen har det. Det är bara att hoppas att jag själv inte glömmer, men risken finns.


Ingabritt: Då är det nog värre i Rimforsa än här. Här finns i alla fall en taxi, även om man måste beställa honom i god tid : )


Nathalie: Jo, det kommer jag nog att fortsätta med ett tag, tror det kommer en tid när smekmånaden är över och jag undrar vad jag gör här : )

Kram!

Marianne sa...

Pia: Hahaha, ja den taxichauffören var som den jag pratade med, det var för långt att köra ... Tur att man har vänner i det läget.

Massor av jobb just nu, hinner knappt vända mig om! Men roligt är det!

Kram!


Annika: Ja vissa saker är ren LYCKA, andra är bra konstiga : D En klar fördel är i alla fall att jag förstår vad folk säger när de ska förklara någonting : )

MASSOR av jobb just nu! Och det ser ut att bli ännu mer framöver. KUL! Det värsta är att jag måste ge upp kabeln till Internet till Klas, vi måste skaffa en till så jag kan läsa bloggar också!

KRAM!


Kersti: Otroligt skönt att ha jobb i dessa arbetslöshetstider! Visserligen inte "fast" utan frilans, men det viktiga är att det är roligt och att man kan tjäna ihop till brödfödan.

Undrar hur fort det går innan jag är hemmablind igen ...

Eva Henriksson sa...

Härligt att ni är här nu och fina tankar om livet i Älmhult.
Grattis till jobben!
Kramar från Eva i Tyresö

Brysselkakan sa...

Låter som du börjar vänja dig vid Sverige igen! Det där med vattnet upplever jag oxå just nu när vi är på besök i Sverige. Skrattade gott åt dina taxi bekymmer ;-) Så är det att bo i små "städer".

anna of sweden sa...

Kan inte låta bli att fnissa åt taxichauffören som tyckte att det var för långt att köra. Härlig service!

Grattis till jobben som strömmar in!

Marianne sa...

Eva: Tack! Ja det är riktigt skönt att vara hemma i Sverige, trots regn och blåst. Men jag tycker att solen har tittat fram rätt ofta ändå, i går strålade den så vackert över hela södra Sverige som jag susade igenom på väg upp till Stockholm.

Kram!


Brysselkakan: Kan man alltså inte dricka kranvattnet i Europas huvudstad?!?! Det trodde jag annars att man kunde i de flesta europeiska städer nu för tiden. Ja än så länge tycker jag att allt fungerar väldigt bra här i Sverige, men så har jag ju inte behövt ringa någon hantverkare än : D Utom taxin då förstås ...


Anna: Tack, det är så roligt att få jobba, jag som trodde att det var kört för tanter över 50 på arbetsmarknaden. Men så är det tydligen inte som tur är!

Haha, den där taxifarbrorn lät som en riktigt sävlig smaulänning : D

Kram!