lördag 27 november 2010

Lördag i Älmhult

Skira istappar så här i början av vintern.

Det blir bara bättre och bättre här i Älmhult. Ikea har för sina anställda någonting som kallas Aktivitetshuset, men inte bara för de anställda, familjerna får också använda huset. Faktum är att grundtanken med Aktivitetshuset är att medföljande familjer ska ha någonting att göra här i Älmhult. Där finns ett kafé, ett lekrum, ett gym, bubbelpool och bastu. Dessutom ordnar de olika kurser och andra aktiviteter, en stående programpunkt är After Work en torsdagkväll i månaden. Och gissa vem som ska sajna upp sig på fotokursen som börjar efter jul! Nu har jag fått ett familjekort så att jag kan gå dit när andan faller på. Enda nackdelen är nu att jag inte har någonting att skylla på för att slippa gå på gym ... Foton kommer när jag har tagit dem.

I dag blev det att veckohandla, vi har till och med gjort en veckomatsedel eftersom jag har mycket jobb kommande vecka, så jag hinner dåligt med att både fundera ut vad vi ska äta, handla maten och laga den. Då kan det vara praktiskt att bara behöva komplettera lite och sedan laga till det hela. Förutom mat köpte vi ett nytt strykjärn, för det som finns här i lägenheten är alldeles knasigt och dessutom har förra (eller förrförrförra?) hyresgästen strukit något syntetiskt plagg på för hög värme, så halva tyget har klibbat fast på strykjärnet.

Nu ska vi tjuvsmaka på glöggen. Dufvenkrooks vinglögg. Undrar om Dufvenkrook var en gammal major eller om det var en gammal faster.

Jag önskar alla en riktigt fin första advent i morgon!

18 kommentarer:

Pettas sa...

Hej Marianne,
jag googlade på Dufvenkrooks och fann endast detta:
http://www.dufvenkrooks.se/page.php?pid=21

Ingenting om en gammal major eller faster:), men nog måste det väl ändå ha varit en major som är förebilden; damer drack inte cognac förr.
Nu är det ju tack och lov annorlunda.
Skål och en trevlig lilla julkväll önskas
Kram
Karin

Marianne sa...

Karin: Haha, jag vet! Visst är det trist! De borde i alla fall hittat på att det var en major Dufvenkrook på 1920-talet som hade sin speciella glöggblandning och att hans kusinbarn sedan hittade recpetet i sin fasters gamla kokbok som han hade ärvt av ... : D Så låtsas jag att det är, det blir roligare då!

Skål och trevlig advent önskar jag dig också!
Kram!

Bloggblad sa...

Kul att ha fått gå promenad i Älmhult, ett helt okänt ställe för mig.
Jag gillar Smålandspostens hus bäst!

Blir lite avis, nej, mycket! när jag ser att du har tid att gå omkring och titta... jag sover all tid som jag inte gör Nyttiga Saker.

Anne-Marie sa...

IKEA låter nästan litet som Google här i USA. Man har olika saker som de anställda kan göra och ta del av (troligen inte lika mycket för familjerna hos Google som hos IKEA). Jag jobbade ett år för Google på distans och kunde aldrig få del av det de har på Googles huvudkvarter här i Kalifornien men har läst om vad som finns där. Nu har jag lagt till din blogg på min lista över bloggar jag läser så jag lätt skall hitta tillbaka hit. :) Trevlig advent! Jag tog fram min fina, svenska (inköpt här i USA) adventsljusstake idag. Troligen är jag den enda i Weed med en svensk adventsljusstake. :) Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Glad forsta advent! Igar inhandlades glogg pa svenska kyrkan och vi satt ute i solen och mumsade pa risgrynsgrot!
Aktivitetshuset later ju fantastiskt, roligt med nya kurser, fotokurs ar nagot jag sjalv skulle vilja ga pa nagon gang!
Kram!

Desiree sa...

Det var ett himla fint foto på istapparna mot den tegelröda väggen.
Det låter toppen med aktivitetshuset. Åh fotokur låter ju hur kul och spännande som helst. Klart du ska gå den. När börjar den?
Vi fixade också våran veckohandling igår. Brukar alltid få bli på lördagar och sedan burkar jag också göra en veckomatsedel som jag håller mig till. Vi kommer hem så pass sent att det inte finns tid till att handla eller fundera ut vad man ska äta utan det måste var klart och så att man sedan bara kan sätta igång och laga maten.
Kram!

Anonym sa...

Fotokurs! Det låter spännande. Jag får dock minikurser av min son J då och då. Han är otroligt duktig, så på sikt så lär nog även jag mig!

Ang fika så ska jag ta mig en funderare när vi vet lite mer när och via vem vi tar oss till Eksjö! Lovar!

Steve sa...

21 istappar mot en tegelröd vägg. Det räcker för att göra mig glad. Mycket väl fångat motiv. Jag kan se hur några av istapparna just är på väg att släppa en vattendroppe.

Steve sa...

21 istappar mot en tegelröd vägg. Det räcker för att göra mig glad. Mycket väl fångat motiv. Jag kan se hur några av istapparna just är på väg att släppa en vattendroppe.

Emmama sa...

Du det spritter i hela kroppen av dina fina Älmhultsinlägg! Snart ska jag diiiiit för julfirande och ser så fram emot att få visa dig runt! :) Har du varit ute i Råshult ännu och tittat på Linnés födelsehem? De har ett jättefint cafe med lunchbuffe också, hoppas det är öppet så här års! Aktivitetshuset är toppen!

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: När du kommer hit får jag visa dig runt. Linnés födelseplats ligger alldeles utanför Älmhult, det ska vara jättefint också. Och kyrkan ser fin ut, även om jag inte har varit där än.

Veckan som kommer blir för mig som det är för dig. Jag har massor att göra nu, så det blir inte många promenader. Inte lika roligt som att skriva sånger, eftersom det är rapporter jag ska skriva, men det är ändå roligt för mig som har haft semester i 12 år : )


Anne-Marie: Jag har också läst (för länge sedan) om att Google har massor för sina anställda. Nu tror jag inte att Ikea-anställda kan spela pingis eller vad det var de kan göra på Google på arbetstid, men på fritiden finns det mycket. Och gymet är ju guld värt, det måste vi ta tillvara på.

Jag ska lägga till dig också på min länklista!

Hoppas du får en riktigt mysig första advent!

Kram!


Pia: Tack det samma! Haha, ja ni firar ju advent i värmen och sanden! Har nästan glömt hur det var, men jag njuter för fullt av att få fira i snö och kyla.

Ja fotokursen ska jag faktiskt ta mig tid till, så får jag jobba kvällar i stället de dagar kursen går om jag har fullt upp. Jag känner att jag behöver komma vidare och lära mig någonting på det området, inte bara att ta snapshots av kameler : )

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Jag vet inte riktigt när fotokursen börjar, men killen på Aktivitetshuset sa att det blir efter jul och nyår. Det är verkligen helt fantastiskt att det alls finns någonting sådant och att familjerna också får använda det. Jag har fått ett eget "familjekort" som visar att jag får vara där : )

Ja nu när jag också jobbar måste det bli veckomatsedel så att allt går lite snabbare att fixa. Det kan ju ta en del tid annars att fundera ut vad sjutton man ska göra för mat. Bra att man kan använda sig av Tasteline och andra sajters veckomatsedlar, så kan man plocka lite här och var för att få nya impulser.

Kram!


Brysselkakan: Så bra att ha en fotoexpert i familjen! Det skulle jag behöva. Men, nu får jag väl försöka bli en i stället : )

Ta det lugnt, vi finns kvar här, så det blir nog tid för fika förr eller senare. Det måste inte bli nu, det blir när det passar laget runt!!!


Steve: Bra att du blev glad av mina istappar! Jag har en viss känsla av att det lär bli fler istappar den här vintern, för nu är det vinter på riktigt!

Marianne sa...

Emma: JAAAA, snart kommer du hit!!!! Det ska bli så himla roligt! Jag har inte varit i Råshult än, men det står på programmet! Det lär finnas en hel del ställen i Linnés fotspår här i krokarna, om jag har förstått saken rätt. Och allt väntar på att utforskas. Jag läste att Älmhults kommun har köpt Råshult nu, så att det inte ska få förfalla. BRA tycker jag, för det är viktigt att vårda sådana ställen.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Dufvenkrooks brukar vara god!

Laura sa...

Wow, det låter ju kul med en massa olika aktiviteter och fotokurs är ju som gjort för dig (även om du redan tar jättefina kort)! Ska bli spännande att läsa mer om detta senare! :)

Angående pälsmössan så tror jag att jag klarar mig med mina vanliga mössor tills vidare. Men om pappa skulle tröttna på sin någon dag så kommer jag definitivt att anmäla mitt intresse! :) Vi har nog funderat på att Ahmet skulle ha kommit hit över jul, men med tanke på vår ekonomiska situation just nu så har vi kommit fram till att det är nog smartare att skjuta upp besöket ytterligare lite till. Det är ju inte lika billigt och enkelt för honom att komma hit som det är för mig att resa dit, han behöver ju både pass (Turkiet är ett av de länder i världen där pass är dyrast!) och visum förutom de vanliga flygbiljetterna. Men jag åker nog dit någon gång efter jul..

Kram!

Marianne sa...

Anna: Jag ska köpa Dufvenkrooks Original också, den lär vara den allra bästa glöggen på marknaden. DN gjorde en test häromdagen.

Kram!


Laura: Ja här händer mer än man kan tro vid en första anblick. Ska bli kul med fotokurs, tog en för en massa år sedan, men det är dags för en ny!

Ja det är så trist att det ska vara så krångligt för en del nationaliteter att resa! Hoppas att han får ett pass så småningom så att ni kan resa tillsammans.

Kramar!

anna of sweden sa...

Fotokurs? Så kul! Ser fram emot att få se alla dina fantastiska alster! :)

Marianne sa...

Anna: Jag känner att det är dags att utvecklas från Bra på att fånga snapshots av kameler och åsnor till Kunna lite mer : )

Kram!