söndag 21 november 2010

Kina 10 och 11 samt Tomtar på loftet och Turkiet

I går kväll fick jag hälsning nummer 10 från Olgakatt, så den börjar vi med i dag:

"Hej!
Kondisen är borta men annars är det full fart igen nu. I går tog vi oss med lokalbussen till en liten kanalstad i Yangtseflodens delta som heter Zhouzhuang och som uttalas som "JoeJohn" pa engelska. Där är väldigt vackert men tyvärr också överkommersialiserat med massor med turist-tingeltangel. C återsåg en gubbe som hon ville handla av igen till senaste barnbarnet. Nu var det betydligt dyrare och gubbens tant var där och stoppade all kommers och prutande. En stund senare köpte hon samma grej för sitt eget föreslagna pris hos en annan betydligt trevligare man.
Vi avstod från lokaldelikatessen, stekt glaserad fläsklägg som dom ville ha 88 yuan för, vi är numera vana att äta för max 20 per skalle.

Vi klarade lokalbussen tack vare lapp från vårt vandrarhem och hjälpsamma kinesflickor som ville öva engelska. På hemvägen var det fullt och då kom små rosa plastpallar fram till dem som annars fått stå två och en halv timma när bussen halsbrytande for fram på motorvägarna utanför Shanghai. Killen i receptionen på vårt vandrarhem var märkbart lättad när tanterna framåt aftonen kom hem. "O, you are back! Did you manage to go to "joejohn"? I have worried about you!" Men de här vikingatanterna klarade det. Han ville vi skulle ta den speciella utflyktsbussen for 500 yuan, men vi betalde 59.
Nu ska vi ut på stan igen och leta upp en tygmarknad. Får se om vi lyckas!

Kram Olgakatt"

Och i dag fick jag hälsning nummer 11, så vi fortsätter med den:

"Hej!
Lagom till att man ska åka hem börjar man vänja sig vid hur trafiken fungerar i detta land. Den amerikansk-kinesiska damen vi träffade i Lijiang sa att trafiksignaler här uppfattas som en rekommendation, inte ett obligatorium. När det blir grön gubbe måste man passa på för alla fordon som svänger trots att det är rött för dom. Dessutom stannar inte cyklister alls för ljus, inte heller alla "vespor" eller vad det ska kallas, alla eldrivna så att dom kommer som onda andar ljudlöst om dom inte tutade hela tiden. Det gör dessutom alla, inklusive bilarna så att effekten ändå uteblir eftersom det tutar överallt på en gång. Fotgängare har INTE företräde!

Shanghais tunnelbanesystem har byggts ut enormt inför Expon och är fantastiskt fint och modernt, synnerligen lättnavigerat med alla stationer utskrivna även på engelska, och t o m utropade på engelska när man väl lärt sig uppfatta det. C säger att hon minns 8 linjer från sitt besök för två år sen, nu är här 13! Supermodernt, många stationer har helt dolda spår, tågen stannar vid dörrar. Samma såg jag dock redan 1975 i dåvarande Leningrad, numera st Petersburg.

I morgon flyttar vi till ett hostel närmare flyplatsen där vi måste vara kl 8 på tisdag morgon.

Nu ska jag gå upp och lägga mig!
Olgakatt"

---

Här är tomten som jag blev kär i så fort jag såg honom i butiken i går:

Visst är han fin, min tomte!

Än har jag inte gjort i ordning adventsljusstaken, den får anstå tills det är dags att fira första advent. Måste också skaffa mossa till den, och kanske lite röda frukter.

I dag har vi promenerat runt här i Älmhult trots duggregnet, och vi har sett tre hus. Nu har vi totalt tre stycken vi kan tänka oss, och några som vi i och för sig kan tänka oss men som av olika anledningar inte står högst på listan. Nu börjar det bli dags att bestämma sig och lägga bud! Håll tummarna!

Förresten är det kanske inte så konstigt att jag kände mig så hemma i Istanbul och att jag alltid påstår att jag måste ha varit turk i "ett tidigare liv". För i DN i dag kan man läsa att vi svenskar egentligen är turkar. De första svenska bönderna var turkar, och det tycker jag inte är särskilt anmärkningsvärt eftersom "allt" kommer från Turkiet. Tomten och vin är bara två ytterligare exempel. Fler exempel kan jag inte ge just nu, för jag har de uppgifterna i en tidning som just nu guppar på havets vågor, kanske i Engelska kanalen?

14 kommentarer:

Pettas sa...

Tack för Olgakatts reseskildringar och tack för fin bild på fin tomte.
Vem har gjort honom? Vet du? Undrar vad dina sötnosar kommer att tycka om honom när ni väl träffas igen.

Ha det gott i Älmhult!!

Desiree sa...

Tomten var ju hur söt som helst! Jättefin. Tog du med honom hem?
När kommer katterna hem förresten? Snart hoppas jag :-)
Min adventsstake ligger redo att packa upp.
Spännande och kul att ni nu har tre hus som ni gillar. Ska ni lägga bud på någon av dessa tre? Skönt iallafall att ni slipper bostadsköps stressen som verkar råda i Stockholm.
Ha en skön söndagkväll.
Kram!

Laura sa...

Vilken supersöt tomte! Jag undrar bara om katterna kommer att lämna hans skägg ifred sedan då de får flytta hem igen? :)

Marianne sa...

Karin: Här är tillverkaren av tomtar: http://www.tomtebod.se/

De har tydligen massor av produkter, men just den här tomten blev jag så förtjust i. Det fanns fler i affären, men dem ville jag inte ha : )

Haha, jag tror kissarna kommer att älska honom. Skägget är gjort av fårskinn, och det luktar ju djur ... Men jag får väl placera honom högt upp under jularna!

Kram och ha det bra på Åland!


Desirée: Självklart tog jag med tomten hem! Men i den här lilla tråkiga lägenheten finns egentligen ingen riktigt bra plats för honom, önskar att vi hade vårt hus nu så att vi kunde hitta HANS plats!

Katterna kommer hem 23-24 januari. På onsdag har de suttit av halva tiden. Tror jag ska köpa en tårta och fira då : ) Sedan kan vi börja räkna ner.

Ja vi ska lägga bud. Helst skulle jag vilja lägga bud på alla tre och se vilket vi får. Men vi måste ta reda på om man kan göra så, om man binder sig när man lägger bud ligger man illa till om man får alla tre : )

Visst ska det bli mysigt att sätta upp adventsstaken här hemma i år!

Kramar!


Laura: Haha, nej jag tror inte han får ha sitt skägg ifred, jag tror vi får hitta en rätt hög plats åt honom : )

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vilken spännande resa hon har! De är verkligen äventyrliga och modiga!

Vilken fin tomte! Vi har en liknande som vi ska ta fram snart!

Musikanta sa...

Kul att få höra från Olgakatt och hennes äventyr. Fantastiskt att tiden går så fort.

Tomten är en mycket mystisk tomte, tycker jag. Vad finns där egentligen bakom skägger...

Lycka till med husköpet!
Kram!

Fröken Anki sa...

Visst är dom fina dom där tomtarna! Vi har tre stycken i olika storlekar. Hustomtar!

Haha, ja ska man resonera som att alla svenskar är turkar - då skulle man ju faktiskt kunna säga att alla människor är afrikaner, eftersom man hittat de äldsta humanoiderna där. Har lite blandade känslor kring detta med hur man bestämmer människors tillhörighet. Har jättesvårt att acceptera att man här i USA fortfarande talar om vilken ras man tillhör! På formulär av olika slag ska man ange sin ras. jag skriver alltid att jag inte vill uppge det. Även om jag vet att det kanske i vissa lägen skulle underlätta id om de vet ens hudfärg och benstruktur. Det bär emot inuti!

Låter som ni haft en skön helg. Hoppas det blir en fin vecka ocksa.
Kram

Saltistjejen sa...

Skönt att läsa dina positiva hälsningar från Olgakatt. Vi pratade med henne igår. Först jag på morgonen när M sov och sedan M på kvällen när jag sov haha! ;-)
Tomten var jättefin!!! Här har vi väldigt lite julpynt men kanske blir det lite mer i år när vi ska fira jul här och nu när vi har Ella. Det känns liksom roligare med jul när man har barn tycker jag.
Och ang vårt ursprung så kommer vi ju faktiskt alla från samma ställe om man går tillräckligt långt tillbaks i tiden! :-)
Kramar!!

Annika sa...

Kul med alla hälsningar från Olgakatt!
Vilken söt tomte. Snart är det bara att köra på med tomtar och hela baletten!!
Underbart.
OCH så spännande med alla de hus ni har på g!
KRAM!!

Anonym sa...

Gläder mig att du hittar grejer i Älmhult..(Vit fläck för mig,Osby känner jag lite).

Gläder mig att du är nyfiken! Många jag känner säger bara "fyfan Sverige" och så drar dom till Spanien! (Och längtar hem?)

Vaffö är det på detta viset?

Lycka till med huset!

KalleB

Marianne sa...

Anna: Två tuffa brudar i Kina, helt enkelt!

Visst är de fina de där tomtarna! Kul att ni har en liknande. Ingen lär ju vara exakt likadan.

Kram!


Musikanta: Ja nu är hon redan på väg hem, eller nästan i alla fall. Men det är kul för mig, för då får jag snart träffa henne! Hon bor ju inte så långt härifrån.

På hemsidan står att de visst det kan se, så ett par ögon finns där nog : )

Tack, vi håller på att samla oss för att lägga bud!

Kram!


Anki: Att ni har TRE! Vad roligt. Då hälsar min till era!

Ja egentligen är vi ju alla afrikaner, men syftet med forskningen är väl att ta reda på hur folk har migrerat. Och artikeln passade så bra in i att jag kände mig så hemma i just Turkiet. PLUS att jag när vi bodde där alltid tjatade om att allt kommer från Turkiet.

Däremot håller jag helt med dig om att det är fullständigt ointressant vilken ras man tillhör när det kommer till det dagliga livet, som skola och liknande. I medicinen kan det vara intressant eftersom vissa folkslag saknar vissa enzymer osv och att en del folkslag kan reagera olika på olika mediciner. Doserna måste justeras mm.

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja snart är hon hemma i gamla Svedala igen.

Visst är det roligare att fira jul när man har barn! Helt klart är det så. Och jag antar att ni kommer att skaffa en del pynt för hennes skull i år, och fira på riktigt. Jag har fortfarande minnesbilder från våra jular i Värmland när jag var i Ellas ålder, så det kan vara värt det extrajobb det blir.

Visst är vi alla afrikaner! Se vad jag skrev till Anki här ovan!

KRAM!


Annika: Ja nu kan jag knappt bärga mig! Och eftersom jag inte kommer att hinna springa på stan resten av veckan (massa jobb) så får jag ju passa på nu. En riktig gran ska det bli i år, en som barrar och doftar som den ska! Ingen plast i år!!!

Jag skulle bli lika nöjd med vilket som av de tre husen vi gillar, de har alla sina för- och nackdelar. Hoppas det blir ett av dem!

KRAM!


KalleB: Hittade ytterligare en toppenaffär i dag. Här finns "allt". Och det ska tydligen byggas lokaler till ytterligare sju butiker.

Jag förstår faktiskt inte varför folk har den inställning du beskriver. Sverige är ett jättefint land och vi ska vara innerligt tacksamma för den frihet vi har. Tänk att slippa muta telefonbolagets representant för att få en telefon, att veta att allt går så rätt till det kan inom mänsklighetens ram. Visst finns det fel och brister här också, men vi kan i alla fall prata om dem, skriva om dem, utan att riskera fängelsestraff. Nä, Sverige är ett toppenland!

Förresten finns det mängder av svenskar som klagar högljutt på att invandrare inte lär sig svenska tillräckligt snabbt, sedan flyttar de till Spanien eller Thailand - och inte lär de sig spanska eller thailändska inte.

Jag tror det beror på att vi svenskar är fruktansvärt bortskämda, om man jämför med människor från andra länder. Men vi fattar inte ens att vi är det.

Tack!

Anonym sa...

Marianne:

"Jag tror det beror på att vi svenskar är fruktansvärt bortskämda, om man jämför med människor från andra länder. Men vi fattar inte ens att vi är det."

Tack!

Kan tillägga att jag jobbar med flyktingar.

Marianne sa...

Anonym: Tack själv! Du gör ett värdefullt jobb!