söndag 7 november 2010

Hälsningar från Kina och hos åklagaren

Först och främst ska jag hälsa så gott till alla från Olgakatt som reser runt i Kina. Jag fick ett sms i dag där hon skriver:

"Hej! Befinner mig i Kunming och ska ta nattåget till Lijang om några timmar. Har försökt komma åt min blogg på ett internetställe men misstänker spärr mot vissa Google-adresser. Vi har åkt tåg i nästan 40 timmar från Shanghai där vi traskade runt hela dagen. Det ska bli skönt med dusch och riktig säng i morgon! Olgakatt"

Ja och så skrev hon att jag gärna fick lägga ut det här på min blogg eftersom hon inte kunde göra det själv hos sig. Skönt att höra att de har kommit fram ordentligt och att det verkar ha det bra.

---

Och nu när vi inte längre bor i Egypten kan jag äntligen visa en del foton. Jag vågade inte göra det medan vi bodde där, eftersom man självklart inte får fotografera och än mindre blogga om vissa saker. Det finns ju bloggare som sitter i fängelse i Egypten, just för att de skriver om sådant man inte får skriva om. Och med tanke på hur det ser ut på åklagarens kontor, ville jag INTE hamna i fängelse.

Jag kan inte berätta hela historien om varför vi alls har de här fotona, det är inte oss det handlar om och jag vill inte hänga ut människor här på min blogg. Men så mycket kan jag säga att killen som arresterades var helt oskyldig, och är nu helt och hållet rentvådd och friad. Maken följde med den stackarn när han greps, först till arresten där killen fick stanna över natten (Maken kom hem och sov några timmar) och sedan till åklagarens kontor dagen efter för att hjälpa honom.

De arresterade fick sitta handbojade på golvet i en korridor, men eftersom den här killen tillhörde den bättre medelklassen fick han VIP-behandling och fick gå upp på taket och vänta, och killen slapp handbojor. Och med tanke på hur det ser ut uppe på taket, kan ni tänka er hur det såg ut i korridoren där fångarna satt ...

Väntrummet för VIP uppe på taket på åklagarens kontor.

INGEN ville gå på toa på toaletten som fanns, i stället kom fångarna upp på taket för att uträtta sina behov.


17 kommentarer:

Pettas sa...

När man läser och ser hur andra har det inser man hur väldigt bra man har det själv.

kram!

Musikanta sa...

Jag säger som Karin, vi bor i ett bra land i alla fall när man jämför med hur man behandlar sina eventuella fångar på andra ställen.

40 timmar på tåg kan inte ha varit så kul i Kina - men hon är ju tuff Olgakatt...
Kramar från Ingrid

Bloggblad sa...

Jag kan tänka mig att det finns en och annan baksida som turister aldrig får se...

ExPIAtriate wife sa...

Vi ar valdigt lyckligt lottade i Sverige. Bara en san sak som likhet infor lagen soom inte existerar pa endel andra platser... Jag har ocksa flera foton jag skulle vilja visa av "den andra sidan" men av olika skal vantar jag med det tills man kommer hem. Bast sa! Intressant och viktigt inlagg!
Kram!

Brysselkakan sa...

Ja, vi i väst lever ofta i en skyddad värld, tänker nog inte så mycket på sånt här då vi ju inte upplever det själva.
Världen är orättvis...

Marianne sa...

Karin: Ja, så är det! Vi glömmer gärna hur bra vi har det, även när vi har det dåligt. Maken berättade att POLISERNA gärna skulle bli fångar i Sverige när de hörde att det är rent, att de får mat, att de får se på tv osv.

Kram!


Musikanta: Ja vi bor i ett bra land på många sätt. Väldigt många sätt. Det betyder ju självklart inte att man ska nöja sig och strunta i att förbättra, men man kanske ska vara lite mer medveten om hur bra det är också.

Ja jag tror att jag skulle vara minst sagt gnällig efter 40 timmar på tåg! I alla fall om jag inte hade fått sova ordentligt.

Kram!


Bloggblad: Det finns många baksidor som man inte ser som turist. Så är det ju alltid, tror jag, och inte specifikt bara för Egypten.

Marianne sa...

Pia: Ja det är bäst att vänta tills man inte riskerar någonting. I och för säg sa ryktet att de inte gärna finkar utlänningar i Egypten, det är för jobbigt för då ska ambassader lägga sig i och hålla på, men ändå. Man vill ju inte ens riskera att hamna där.

Just det där med likhet inför lagen verkar inte riktigt existera i många länder. Undrar apropå det hur det går för den där miljonären som lät mörda sin fd älskarinna, sångerskan från Libanon.

Kram!


Brysselkakan: Ja, det är en bra beskrivning, vi lever i mångt och mycket i en skyddad värld. Och glömmer vara tacksamma för det.

Anonym sa...

Å så spännande att få höra från olgakatt.
Hemskt med fångarna och skönt att du kan skriva vad du vill nu i Älmhult.
Kram eva i Tyresö

Marianne sa...

Eva: Ja det var jätteroligt att höra ifrån henne! Synd att hon inte kan blogga, men vi får hoppas att hon sms:ar fler rapporter.

Det är så skönt att kunna skriva vad jag vill nu, inom naturliga etiska gränser så klart, att inte behöva ta hänsyn till vad egyptiska poliser gillar och inte gillar.

Jag vet inte om jag skulle överleva ett fängelse i ett land som Egypten eller Thailand eller liknande.

Kram!

Desiree sa...

Usch vad obehagligt. Jag forstar aboslut att du inte ville ta nagra risker och visa dessa foton innan. Ja man inser som de andra sager att man bor i en trygg och fin tillvaro pa sa manga satt.
Kram!

Otta sa...

Miljonären ligger det risigt till med! Faktiskt finns där några sådana exempel att även de åker på höga straff. Nour har mer info! :-)

Kramar

Annika sa...

Oj, så hemskt. Obehagligt.
Nej, det är klart att du inte kunde berätta om detta då du bodde där.
Nog får man uppskatta det land man lever i.
Trevligt med hälsningen från Olgakatt också!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Jag förstår att du inte ille publicera bilderna i Egypten. Men fy vad hemskt det är att sesådana här saker. Jag VET ju att många många länder inte har humana sätt att ta hand om misstänkte brottslingar för att inte tala om dömda brottslingar. Sorgligt.
ROLIGT att du hört från Olgakatt!!!!!!!!!! Tänk ändå vilken resa hon gör nu! :-D
Kram!

Marianne sa...

Desirée: Jag kanske bara hade blivit utvisad, men det hade jag ju inte heller lust med. Vi hade en svensk präst i Kairo ett tag, men han blev utvisad! Eller rättare sagt, han blev vägrad att komma in efter att ha varit hemma över julen. De fick inte ens packa ihop sin lägenhet, de var tvungna att låta andra göra det.

Kram!


Otta: Ja han fick väl dödsstraff, men det sista jag hörde var väl att han skulle bli benådad? Har jag för mig. Vi får väl se hur det går.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Ja det där var en rätt orolig tid, innan vi visste hur det skulle gå. Men det gick som tur var bra, till slut. Det amerikanska fängelsesystemet är ju känt för att vara tufft, men riktigt så här tufft är det nog ändå inte, som tur är.

Visst är det kul att höra från Olgakatt!

Kramar!


Saltis: Ja det är otäckt att se, som tur är slipper vi ändå känna lukten ...

Ja vilken resa hon gör, Olgakatt! Vet i sjutton om jag hade orkat tre nätter utan sömn, men hon är tuff, vår Olgakatt!

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Usch då, tur att du är hemma nu så att du kan berätta om det och vi kan läsa om det. För Egypten är ju inte bara om historia, vackra vyer och lyckliga medborgare.

Marianne sa...

Anna: Nej, det finns tyvärr en massa negativa sidor av Egypten. Som fängslade bloggare, inte minst.

Ska visa bilderna på taxibilen Klas satt i också, när den blev påkörd av två lastbilar. Vi har inte vågat visa dem för svärföräldrarnas skull, då hade de blivit ännu mer oroliga.