tisdag 16 november 2010

Kina 7 och Lite småprat

Som vanligt börjar vi med hälsningar från Olgakatt i Kina:

"Jag fick mail från Pettas på Åland att det stod på din blogg att jag legat på sjukhus men jag var bara på akuten. Jag hade ALDRIG gått med på inläggning och det var heller inte aktuellt. Men jag fick ett hyfsat antibiotikum och nåt kinesikst granulat med örtmedicin som ska blandas i vatten och smakar rätt illa så det hjälper säkert, haha. Jag mår i vilket fall mycket bättre idag och har varit ute hela dagen. Nu är jag i alla fall trött och ska gå och lägga mig om en stund. I morgon natt blir det ju tågnatt igen. Vi åker vid 18-tiden härifrån i morgon den 17 och är framme i Shanghai på fm den 19 så det är två nätter på tåget igen. Denna gång i soft, sleeper och i underslaf. Det blir rena lyxen jämfört med hitresan i hard sleeper och mellanslaf, haha.
Nu ska inte tanterna klättra mer, i alla fall.
Tänkte på dina katter i karantänen och de du matade i Kairo idag när vi var på en djurmarknad. Herregud, vad våra djur har det bra jämfört med världen i övrigt."

---

Så skönt att Olgakatt mår bättre nu!

Vyerna kan vara dramatiska även här i Älmhult. Här bjuder jag på samma träd men vid två olika tidpunkter.

Morgonrodnad.

Kvällsglöd.

Vad roligt det är att få post igen, alltså post i brevlådan i dörren. Eller okej, i den låsta lådan nere i porten, men i alla fall. I går fick jag brev från kyrkan som vill att jag ska bli medlem och i dag fick jag brev från landstinget som vill att jag ska välja vårdcentral. Aha, det måste betyda att det inte tog sex månader att bli inskriven i Sverige, för vi har nu fått både personbevis och vårdvalsblanketter! Det enda negativa med posten är reklamen. Nu så här i början vill man ha reklam för att kunna orientera sig lite om vad som finns i trakten, men någon måtta kan det väl vara? Det är ju högar med reklam varenda vareviga dag! Hur var det med miljötänket, kan man ju undra.

Sockret här i Sverige är helt annorlunda än sockret i Egypten. Jag kommer inte riktigt ihåg hur det var i Turkiet, men i Egypten var sockret mycket mer grovkornigt än här, och där luktade det faktiskt om sockret. Det luktade inte vidare gott, heller. Här luktar inte sockret någonting.

Jag har blivit så van att bara använda nötfärs när jag lagar mat, så i går när jag gjorde köttfärssås av blandfärs tyckte jag faktiskt att det smakade lite för fett. Jag tror jag kommer att fortsätta använda nötfärs i framtiden. Något annat som blev väldigt gott var däremot att tärna i päron i salladen. Det blev en väldigt frisk och god smak.

Nu är jag gräsänka igen. Maken har åkt till Baltikum, Riga närmare bestämt. Det lär vara rätt fint där, och just Riga lär vara en riktig julstad med fina marknader. Så det ska bli spännande att höra om allt när han kommer hem igen på torsdag.

Höll på att glömma: Våra möbler och alla pryttlar väntas anlända till Malmö hamn den 23 november! Helt otroligt, inte ens en månad från att de tömde hemmet i Kairo tills det anländer i Sverige. Sedan fattas bara huset ... Men vi får magasinera allt i Lund tills vi har ett hus, i den här lilla lägenheten skulle inte ens hälften få plats. Tryggt att veta att det är välbehållet i alla fall och att det blev utsläppt från Egypten!

21 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Mysigt att höra om dina anekdoter och filuriga funderingar och konstaterande om livet i Sverige igen.

Gott att Olgakat verkar må bättre!

Kram

Desiree sa...

Jättefina foton. Vilket ljus! Otroligt vackert. Det har alltså gått snabbt både med flyttlasset och att bli inskriven i Sverige. Att bli inskriven är ju bara bra att det gick snabbt vad gäller möblerna är det ju super att ni har någonstanns att förvara dem så länge tills ni hittar ett hus ni vill köpa utan att ha pressen att kontainern och lasset anländer.
Synd att du inte kan följa med på julmarknad till Riga men kanske har maken din med sig något fint till dig.
Kram och sköt om dig.

Pettas sa...

Fantastiskt att möblerna är hemmavid redan:). Roligt när det fungerar. För din del så måste det kännas märkligt att återuppleva hemlandet efter alla år utomlands. Säkert har mycket förändras?
Återigen, Lycka till med husletandet!

Kram!

Anonym sa...

Kul att läsa om dina äventyr hemåt...

Vårdval..ha ha.

Köttfärs, ha ha.
(Vi har börjat köpa halalkött,mycket billigare,fräshare,mala själv.
(Griskött finns dock ej.. ;)

Husköp...ett gott råd. Köp ett som man kan måla själv på kort stege....

Och katter är anpassliga,tåliga...dom kommer att stiga ur buren och kolla läget. Och så är det som vanligt.

Tack för fina bilder!

Kolla www.spotify.se om du gillar musik.

Ha bra!

(KalleB)

Annaa M sa...

Inte ny läsare men ny att kommentera, tycker det är roligt att läsa om dina intryck och vedermödor både i andra länder och åter här hemma. Jag gillar din strålande förmåga att ständigt ha nyktert öppna ögon, utan gnäll och fördomar varken mot världen hitom eller ditom!

Anna, Fair and True sa...

Skönt att Olgakatt mår bättre!

Vilka vackra bilder du inledde med!

Skönt att allt flyter på, från inskrivning till möblemang! Kram!

S w e F l o sa...

Vilka häftiga kort! Så enkelt och så vackert. Och vad kul att era saker är på G, det måste ju kännas kanon. Här ser man sällan blandfärs, även om det finns ibland, och de gånger jag får för mig att använda det istället för bara nötfärs slås jag av det du just nämnde, att det liksom känns för fett. Hittils har jag inte lagat nått som inte har funkat med bara nötfärs i alla fall.

Saltistjejen sa...

Oj det kanske var min kommentar om sjukhuset? Men det var ju mest för att vår facetiming var så dålig när hon rngde att jag knappt hörde mer än att hon var på sjukhus.... ;-) Nu verkar hon iallafall mycket bättre. Så skönt!
Vlka underbara bilder också! Himlar och träd kan bli mycket vackert o dramtaiskt. Hoppas att ni hinner hitta ett hus innan möblerna kommer! Å andra sidan är det ju skönt bara ATT ha möblerna i samma land så kanske ändå bäst att skynda långsamt med husköpet. man måste ju hitta ngt man verkligen känner blir bra. :-)
Kram!

Fröken Anki sa...

Åh vilka fina bilder! Tycker mycket om kvällsglöden!

Skönt att höra att möblerna snart kommer till Sverige. Vet hur det känns att ha dem på resa. Kul att läsa om dina intryck av att återanpassa sig i Sverige och hitta rätt i matbutikerna. Hoppas katterna mår bra. Hur länge är det kvar tills de får komma hem nu?

kram

Anonym sa...

Det är roligt att läsa dina kommertarer om Sverige! Undrar just hur länge man ska bo utomlands för att ha sån klar syn få olikheterna!

Jag slogs efter några år av detta: Bilar stannar när man vill gå över gatan!!!!Och denna otroliga mängd med rollatorer!!!!
( Det borde jag inte vara förvånad över, eftersom jag personligen skrivit ut massor av såna under min tid som sjukgymnast, men det är kul att se att Sveriges tanter - mest såna- använder dem också...)
Monica P

brysselkakan sa...

Skönt att möblerna är på g "hemåt"! Men som du säger, de får ju vänta, husköp ska man inte hasta med!

Nötfärs: Jag använder aldrig annat än nötfärs. Blandfärs är inte gott. Hittar jag lammfärs så gillar vi det oxå men det kan vara lite svårt med det i Sverige, konstigt! Men det brukar finnas fruset i frysdisken.

Annika sa...

Vad skönt att ni nu är inne i systemet. Måste kännas bra.
Mkt nya intryck för dig, och det är roligt att ta del av dem alla.
Använder nästan alltid nötfärs jag med. ibland kalkonfärs.
Riga lär vara så fint, liksom Tallin. Ni får ta en kryssning, du och maken!!!
OCH tack för alla uppdateringar om Olgakatt, hon har det tufft, men så är hon tuff också!!
Kramar!!

Steve sa...

Häftigt att Älmhult kan vara lika eldigt som Nilen by night.

Marianne sa...

Karlavagnen: Det är mycket man inte kan längre. Som om man kan köpa tv-bilagan utan att köpa Kvällsslasket, eller om man måste köpa båda. Jag köpte båda.

Kram!


Desirée: Ja det gick otroligt fort med flyttlasset, jag räknade att det skulle ta ett par månader. Haha, det hade nästan varit bättre, för det blir dyrt att ha möblerna magasinerade!

Jag blev alldeles fascinerad av ljuset här! Hoppas det kommer tillbaka snart, nu är det allt bra mörkt!

Kram!


Karin: Ja det är mycket som är nytt. Även om det är likadant som det alltid har varit, är det så längesedan vi bodde i Sverige, så vi har hunnit glömma mycket och vant oss vid mycket annat. Så allt känns nytt. Som att flytta utomlands, fast man förstår språket. Haha, utomlands blir det naturligt att man frågar konstiga saker, här är man lite udda när man inte vet vissa detaljer : )

Kram!

Marianne sa...

KalleB: Haha, ja om det inte finns fläsk blir det inte något svårt val : ) I Egypten fanns bara halalslaktat, till och med det som var importerat från Australien var halalslaktat.

Får man fråga vilket land ni bor i?

Ja jag tror också att katterna kommer att ta det hela med ro, jag hoppas bara att vi ska hinna möblera någorlunda innan de kommer hem så att de slipper en massa stök. Snart har halva karantänstiden gått.

Ska skaffa Spotify sedan när vi har huset och fixar alla abonnemang med bredband och tv osv!


Anaa M: Vad roligt att du vill kommentera! Och tack för alla fina ord, jag blir jätteglad!

Jag har nog lika många fördomar som alla andra, men jag försöker slå hål på dem och blir väldigt glad när jag upptäcker att jag har haft fel om någonting och det är bättre än jag trodde. Som Älmhult. Det är inte alls tråkigt här, det blir så roligt som man gör det, och här finns alla förutsättningar.


Anna: Ja det är skönt att det rullar på med den biten, särskilt inskrivningen så att vi kan gå till doktorn om vi skulle behöva. Klas måste faktiskt till tandläkaren snart, han bet av en tand när han åt en femkronorskorv! Det var någonting hårt i den. Hu, gissa varför jag inte gillar korv ...

Kram!

Marianne sa...

SweFlo: Ja man kan nog göra allt på nötfärs, köttbullar bli i alla fall hur bra som helst, och det är väl i så fall det som är känsligast.

Tänk vad ljuset kan göra!

Kram!


Saltis: Men det kan också vara lätt att tolka fel, att "vara" på sjukhus kan man läsa som "inlagd". Så det var nog bara en felläsning. Ja det är skönt att hon är bättre!

Det är SVÅRT att köpa hus! Vi har hittat ett som är riktigt trevligt, men garderoberna går inte in och var gör vi av bokhyllorna? För mycket fönster och snedtak! Man kan sälja på Blocket, men det känns inte heller kul. Vi får se, det måste ju bli rätt, för hus köper man inte direkt varje dag!

Kram!


Anki: Ja den där kvällsglöden var väldigt speciell!

Haha, nu hittade jag de bättre charkprodukterna på Ica. Ett tag trodde jag att de bara hade de billigare sorterna, men nu hittade jag som sagt den italienska salamin, så nu är jag riktigt nöjd. : )

Katterna kommer hem 23 eller 24 januari, jag är osäker på om man räknar dagen de anlände eller inte. så snart har de suttit av halva tiden i alla fall!

Kram!

Marianne sa...

Monica: Jag vet inte, jag har ju bott utomlands rätt länge. Jag har hört någonting om att man ska hem inom fem år om man inte ska förlora sin svenskhet, fast jag vet inte, inte går de ränderna ur? Samtidigt är det så klart mycket som har förändrats, men jag undrar om inte Internet hjälper till att hålla en uppdaterad på ett helt annat sätt än förr. Förr bröts kontakten med Sverige på ett helt annat sätt, nu har man ju tidningar och annan snabb kommunikation, så att man hänger med.

Här i Älmhult tycker jag att det är väldigt många rullstolar också, men det kanske bara är ovanligt lätt att ta sig ut med sin rullstol. Tycker jag alltid ser någon, å andra sidan kan det vara samma personer, jag har inte sett efter så noga : )


Brysselkakan: Huset måste vara helt rätt. Det köper man ju bara en gång (förhoppningsvis). Jag hittade lammfärs i frysen på Ica, och det finns lammkotletter och stekar i vanliga disken, så det behöver jag inte vara utan som tur är!


Annika: Ja det är verkligen bra att det gick snabbt att komma in i systemet. Nu kan jag sätta igång med att starta firma och få allt sånt gjort.

Jag funderar lite på att skaffa en köttkvarn så att man kan mala den sorts kött man vill ha. Då kan man kanske göra korv också. Kalkonfärs får man väl knappast i vanliga mataffärer, det hittar man nog bara på gårdar eller andra specialaffärer.

Till våren hade det varit kul att ta en kryssning till Tallin, men nu på vintern med stormar och allt sånt tror jag att jag hellre stannar på landbacken : D

KRAM!

Marianne sa...

Steve: Den svenska landsbygden är underskattad! Det finns ju hur mycket som helst att upptäcka, och inte behöver man vara utan affärer eller service på något sätt. Haha, ja det ska vara taxi på lördagar före 15 i så fall : D

Anonym sa...

Vi bor i Götet i ett hus i ett område där det finns 100 olika språk att välja mellan...och ett antal kulturer.
;)

KalleB

Musikanta sa...

Underbara bilder! Du är ju en så duktig fotograf, det har jag skrivit hundra gånger minst!
Kram från Ingrid

Marianne sa...

KalleB: Haha, det lät som om det var i utlandet, för det fanns inget griskött. Men så kanske det är i invandringstäta områden. Jag minns att de hade kamelpuckel till salu när jag bodde i en förort till Stockholm under några månader.


Musikanta: TACK!

KRAM!