torsdag 18 november 2010

Hurra för Internet

Jag tänkte på hur mycket Internet har ändrat världen och det sätt vi lever. Som utlandssvensk för bara 10-15 år sedan var man mer eller mindre avklippt från det svenska samhället, man kunde bara prata med sin familj och sina vänner lite då och då beroende på hur stora telefonräkningar man hade råd att betala, och man kunde skriva brev. Lyckan var att sätta sig på ett SAS-plan på väg hem till Sverige och få en svensk tidning i handen och få reda på vad som hände där hemma.

I dag behöver man inte vara avklippt från det svenska samhället och man kan prata med sina vänner och sin familj så ofta och länge man vill. Allt tack vare Internet. Man kan läsa svenska tidningar dygnet runt, lyssna på svensk radio och titta på svensk tv. Man vet precis vad som händer hemma i fosterlandet, att posten är nedlagd och att man får se upp med vilket apotek man går till. Man vet vem som är stadsminister och socialminister, man känner till den senaste snackisen och vad alla kändisar hittar på.

I dag kan man ringa till dem där hemma helt gratis eller till en låg kostnad och prata hur länge som helst, tack vare olika smarta telefonfunktioner på Internet. Jag tänker då främst på Skype, så klart, även om det finns annat. Inte nog med det, man kan dessutom "fejstajma" och se varandra medan man pratar, barnen får möjlighet att visa sina teckningar för mormor och farmor, och man kan visa den nya soffan direkt medan man pratar.

Och som landsortsbo - vilket jag ju numera är - har jag ändå tillgång till alla möjliga varor och tjänster utan att behöva sätta mig på tåget och åka till en större stad. Det är bara att gå in på nätet, leta upp den produkt man är ute efter, och beställa den. Så kommer den med posten efter ett par dagar. Jag hämtade ut min hårgelé på postservicen på Ica i dag, Small Talk från Tigi, något som inte finns hos särskilt många frissor här i Älmhult. Ett par böcker är på gång, de kommer nog om ett par dagar de också. Helt otroligt bra, tycker jag.

Sist men inte minst, tack vare Internet kan vi blogga. Och tack vare bloggarna har vi kunnat lära känna många nya fantastiska människor, vilket jag inte skulle vilja vara utan.

TACK Internets uppfinnare, det gjorde du bra!

---

Här har de börjat tvätta balkonger med högtryckstvätt. Och det behövs nog, för när jag tittade efter så växer det faktiskt mossa på balkongen! De har inte varit här än, antar att de kommer endera dagen. Så här såg det ut i dag:

Smart liten lyftkran.

Balkongtvättare in action.

35 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Så sant som det är sagt. Å man har koll nu på nya lagar och på vilka sedlar/mynt som har tagits bort etc...

ela sa...

Jag är så glad för internet jag med. Visst är det en av det bästa uppfinningar!

Uora sa...

Ja - internet är bra till mycket! Tipsar om Bluefire Reader (ipad) där man nu kan låna biblioteksböcker.

Marianne sa...

Ja visst är Internet bra. Jag skickade efter bläckpatroner till skrivaren. Inom 24 timmar kom det en liten farbror i sin bil och lämnade dom. Då hade de kommit med flyg från Holland och sen utkörning hit. Tänk att köra ut ett litet paket till lilla mig. En tripp på 5 mil t.o.r.
Jag är ju faktiskt i civilisationen själv en eller två gånger i veckan. Och inte var det dyrt heller. Fantastiskt.

Malin sa...

Ja det är helt ovärderligt med internet och det underlättar otroligt när man bor utomlands. Jag bodde utomlands för drygt 15 år sedan och känner vilken otrolig skillnad det är den här gången när jag kan prata med "Sverige" obegränsat och dessutom ha koll på svenska tidningar osv.
Det ser kallt ut att hålla på med vatten ute den här årstiden i Sverige förresten!

Kram

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja man har full koll på allt. Nästan i alla fall. Men det finns ju att ta reda på. Glömde förresten det där med att jobba som jag har gjort, det hade inte heller gått utan Internet.

Kram!


Ela: Ja det är verkligen berikande med Internet. Kan säkert vara negativt också, men det är ju upp till var och en hur man använder det.


Uora: Åhhhh, TACK! Så himla bra att man äntligen kan låna böcker till iPaden! Undrar när de ska börja säljas här, det borde väl vara rätt snart med tanke på att man kan köpa skins till dem. De var rätt sura på Macaffären i Stockholm för att de inte hade fått dem än. : )

Marianne sa...

Marianne: Kom de till och med hem med paketet!!! Wow, vilken service! Vilken typ av leverans klickar man på då? Jag klickade på posten, även fast det fanns någonting annat som skulle vara gratis, men jag visste inte vad det var så jag tog det som kändes mest välbekant : )

Kram!


Malin: Visst är det skillnad! Jag bodde utomlands ett par år på 80-talet, och då var man ju helt isolerad. Man kunde ringa lite kort, och skriva brev, men det var allt. Så det man inte fick veta per brev, det fick man inte veta. Jo, när Palme mördades, då fick jag veta det. Haha, före Sverige, för det kom på sena kvällsnyheterna och sedan ringde massor med folk och sa att min President hade mördats.

Kram!

S w e F l o sa...

Amen till det! När jag kon hit 1996 hade jag visserligen e-post och tillgång till Internet, men det had eknappt någon hemma i Sverige... Och till den grad som vi har det idag var det ju inte ens i närheten av. Jag levde för mina få (och dyra) telefonsamtal). Numera har vi telefonservice for $25 i månaden som inkluderar gratis samtal till nästan hela världen via lingo.com. Så lyxigt! Och den enda hemma i Sverige som inte har Internet numera är min mormor... Och SMS! Bara lyxen att kunna skicka ett textmeddelande direkt till någon med omedelbart svar, det känns kanon!

Marianne sa...

SweFlo: Haha, ja det hjälper ju knappast att ha mejl om ingen annan har det! Vi hade väl mejl på jobbet också på 90-talet, men som du säger, knappt någon hade en egen dator hemma. Så det är helt underbart att kunna ha kontakt ordentligt med folk nu. Speciellt en kompis i Stockholm och jag har mejlat varandra varenda dag, så den där vardagskontakten har funnits kvar hela tiden. Ibland har det bara varit korta grejor som "fullt på jobbet, hinner inte mejla" och liknande, men det har ändå varit tillräckligt.

Och visst är det fantastiskt att kunna sitta hemma och jobba! Och att man får jobb just genom datorn! Både du och jag har ju nytta av det, jag har det fortfarande.

Kramar!

Anonym sa...

Internet är bäst! Tänk om jag inte skulle kunna höra mina söners röster när jag längtar... olidligt!

Du lär behöva putsa dina fönster när din balkong är rengjord...

Saltistjejen sa...

Ja idag är det ju nästan omöjligt att tänka sig att leva utan uppkoppling till internet. Tycker jag. Som du säger så är man särskilt som utlandsboende väldigt beroende av just internet för att kunna ha en bra kontakt med sitt forna hemland och familj och vänner där.
Kram!

Laura sa...

Internet är superbra på de flesta sätt, just därför att allting är tillgängligt med detsamma. Inga stora lexikon och uppslagsverk som tar upp mycket plats och föråldras direkt behövs längre, för den allra nyaste informationen hittar man på internet efter bara några klick. Samtidigt så kan jag ibland bli lite rädd för all den information som finns tillgänglig på internet och på vilket sätt den påverkar oss. Jag läser inte texter lika noggrannt längre eftersom jag är så van vid att skumma igenom texten på de flesta internetsidor. Det pratas mycket om att människan blir mer och mer inåtvänd och osocial nu under internet-tiden, men det vet jag inte om jag är beredd att hålla med om. Tvärtom så är det mycket lättare att lära känna nya människor och bilda nätverk via internet, det utesluter ju inte att man har ett socialt liv i det riktiga livet utan kan tvärtom göra att man får nya vänner som man kan umgås med även "IRL". :)

Hur som haver... Internet orsakar ett svagt beroende. :)

PS. Jag har lånat hem två av Barbara Nadels böcker nu igen, just nu har jag precis börjat på "Djupa vatten". :)

kram!

PS. Jag har mailat dig lösenordet till min blogg, men skrev felaktigt det med stor bokstav i början. Allting ska alltså vara med SMÅ bokstäver!

Desiree sa...

Du har helt rätt i att internet är fantastiskt och att man ska vara tacksam mot dem som kom på det. Jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan internet längre. Internet är mycket mycket viktigare än tv:n. Länge leve internet!
Det har gett mig så mycket positivt och gjort att jag lärt känna så många fantastiska människor.
KRam!

Petra H sa...

Japp, för 20 år sedan när vi bodde i England med familjen var det lite annorlunda med kommunikationerna hem. Men vi hade faktiskt svensk tidning, mina föräldrar prenumererade på Sydsvenskan som kom pö om pö, ett gäng åt gången. Alltid lika kul att läsa vad som hade hänt där hemma även om det var gamla nyheter. Och så skrev vi ju en massa brev!!
KRAM

Annaa M sa...

Men jag vill ändå på något sätt känna avståndet till barnen. Att vi befinner oss på geografiskt avstånd från varandra och att navelsträngarna är klippta. Jag vill inte sitta i Skypesamtal varken med sonen i Uppsala eller med dottern på västra Irland, jag behöver inte se deras ansikten på skärmen. Det räcker så bra med facebook och ett telefonsamtal då och då. Som inom parentes sjunkit drastiskt i pris de senaste åren, även om man ringer på vanligt sätt men med tilläggstjänst för utlandssamtal. Känner en pappa som blev nervös och stirrig när han inte haft mailkontakt med vuxna dottern i USA varje morgon och sedan helst en gång till per dag. "Låt henne vara, " rådde vi runt om, låt henne höra av sig när hon känner för det. Men han tyckte tekniken krävde kontakt.

Men visst har du rätt i att det blivit enklare.

Fasad och balkongtvätt har jag smutsiga minnen av. Det skitiga vattnet som rann ned över fönstren och satt som berget i åratal! Men balkongerna blev ju snygga och algfria.

Freedomtravel sa...

Det är helt fantastiskt och en otrolig förändring! När jag var liten var min pappa borta långa perioder i bland annat Australien och Kina. Han ringde bara enstaka väldigt korta samtal, det var ju så otroligt dyrt och knepigt att ringa! Nu har avstånden verkligen krymt. Nyhetsflödet har också förändrats när inte bara journalister och tidningar rapporterar utan också massor av vanliga människor via bloggar, forum, facebook, twitter...

Anna, Fair and True sa...

Visst är det fantastiskt!! Tänk när jag var aupair i USA, och det var inte en evighet sedan men 14-15 år sedan nu, och jag skrev brev hem och pratade med mina föräldrar i telefon varannan helg. Och jag var borta hela året och ingen hälsade på mig heller. Nu tror jag iofs att jag lite behövde det, bryta mig loss lite, bli vuxen, men om det var idag hade jag säkerligen pratad med dem och vänner flera gånger i veckan samt bloggat :)

Marianne sa...

Brysselkakan: Ja det är tur att Internet finns så att man kan hålla kontakten. Med Skype kan man ju se varandra också, ännu bättre. Haha, fast då gäller det att borsta håret och sminka sig lite innan man ringer : D


Saltis: Och när man har barn, som ni, är det ju underbart att de kan lära känna människorna där hemma också, annars hade mormor och farmor och faster och alla andra varit mer som främlingar.

Kram!


Laura: Ja det är otroligt vad många uppslagsverk som finns på Internet! En del böcker hade jag inte kunnat översätta utan, jag menar vem har ett lexikon med brittisk slang från första och andra världskriget? Men på Internet, där finns det.

Jag tror inte heller att man blir mer osocial av Internet. Tvärtom, det skapar ju nya kontakter. Sen att man inte kan träffas så ofta när man bor runt hela jorden, men man kan träffas ibland, och det är mer än man hade gjort utan Internet.

KUL att du läser mer Barbara Nadel! Hoppas du gillar dem! Det finns fler deckare som utspelar sig i Istanbul, men jag kommer inte ihåg vad författarna heter just nu. Ska meddela dig när jag hittar dem.

TACK för lösenordet! Och jag ska skriva det med små bokstäver : )

KRAM!

Marianne sa...

Desirée: Ja tv har verkligen tappat för mig också, jag läser hellre bloggar än glor på tv! Och om det är något program man vill se kan man göra det när det passar via nätet.

Det bästa är också som du säger att ha lärt känna så många fantastiska människor! Alla kommer man kanske inte att träffa, men att få läsa på bloggarna och att få ha kontakt via kommentarerna, det är toppen det också.

Kram!


Petra: Det är väl det som är nackdelen, att man inte skriver fina pappersbrev längre. Det borde man göra, det också, för det är ROLIGT att få ett riktigt brev. Jag var jätteduktig på att skriva brev förut, ofta gjorde jag små teckningar längs kanterna på breven också.

Vi funderade på att prenumerera på en tidning, men det blev för dyrt tyckte vi, dessutom får man dem ju inte heller medan de är aktuella : )

Kramar!


Anaa M: Haha, ja det kan ju vara skönt att känna att navelsträngen är klippt också. Men att man KAN om man vill, det tycker jag är så bra. Men det är ju trist när det blir ett tvång, som för pappan du skriver om. Så har jag nog aldrig känt, och jag tror inte att någon av de mina känner så heller.

Blir det så lortigt när de tvättar balkonger? Jaha, då får jag väl vara beredd på att gå ut med trasa och diskmedel direkt när de har varit där, så att det inte fastnar. Vi ska inte bo här så länge, och vi måste ju lämna lägenheten ren och fin.

Marianne sa...

Freedomtravel: Tänk vad du måste ha saknat din pappa! Men det måste också ha varit rena julafton när han kom hem efter varje sådan resa. I dag kan man hålla kontakten på ett helt annat sätt. Och visst är det bra att fler än bara journalister som får säga vad de tycker! DET tycker jag är toppen. För ibland blir man bara tokig på någon grej och vill vara med i debatten, men man kan glömma att få skriva någonting i tidningarna om man inte ÄR NÅGON. Nu kan vi alla höja rösten.


Anna: Ja, kanske var det lättare att släppa taget när det inte gick att hålla kontakt på det sätt man kan i dag. Man blev ju tvungen. Men jag är glad att jag har haft Internet under åren utomlands, är lite ledsen för att jag inte bloggade redan i Istanbul. Men, men, bättre sent än aldrig!

Kram!

Pettas sa...

När jag såg dina bilder på den lilla lyftkranen tänkte jag spontant på Löfbergs Lila! Vad gör du om du får oväntat besök-reklamen har tydligen nästat sig fast.

Internet är det bästa ting om man använder det rätt:)

Musikanta sa...

Jag undrar hur folk som inte har dator överhuvudtaget klarar av sina liv. Håller med dig om att livet har förändrats till det bättre med internet.

Även e-mail är ju fantastiskt. Lätt att få fram meddelanden om man har brått och inte har tid att ringa eller har svårt att få tag i någon. Nästan alla min engagemang sköts numera direkt med e-mail.

Måste kännas konstigt för dig att det växer mossa på balkongen, du som är van vid sand där...

Varm kram från Ingrid

Anonym sa...

Skype ja.

Personligen tröttnade jag efter ett par ggr att visa video på mig själv.

Men bra om man vill prata gratis mot ytlandet! (Krävs ju att motparten är med på det med dator)

Betäller mest böcker via nätet.

Själv har lasrat till ögat i dag ..efterstarr. så nu ser jag vad jag skriver igen. ;)

Ha bra!

Monika sa...

Internet är super! Vi kunde leva utan det tidigare men att göra det nu går inte att föreställa sig!

En annan sak: Skulle du kunna fråga Laura om jag kan få lösenordet till hennes blogg. Har läst den sedan ett år tillbaka och blev trist av att det bara helt plötsligt kom ett lösen. Hälsa henne från Monika i Alanya!

Marianne sa...

Karin: Haha, ja jag får väl ha en kopp kaffe i beredskap när de kommer och ska tvätta vår balkong : D

Fast är det inte Gevalia som har oväntat besök?

Kram!


Musikanta: Ja man undrar ibland hur man kunde överleva 60- 70- och 80-talen när varken mobil, Internet eller datorer var var mans egendom. Eller ens existerade mer än i science fiction-böcker.

Ja jag jobbar ju uteslutande via nätet, utan Internet hade jag varit tvungen att gå till Konsum och söka jobb i kassan. Så jag är evigt tacksam för att nätet finns.

Haha, undrar vilket som är bäst, sand eller alger på balkongen? Algerna kryper väl inte in i huset i alla fall, så det är nog bättre. : D

Kramar!

Anonym sa...

Nä, inte behöver jag sminka mig för att Skypa med bild med sönerna, de har sett mig i alla varianter genom åren ;-)Och jag dem!
Fast jag sminkar mig ju knappt aldrig ändå...

Marianne sa...

Anonym: Åh, vad bra att du har fått operation så att du ser ordentligt igen! Utan ordentlig syn blir det mesta hopplöst, i alla fall om man är van att vara seende.

Om det ska bli helt gratis med Skype måste den andra också ha dator, men man kan även ringa till vanliga telefoner för en riktigt billig peng. Jag kommer inte ihåg nu, men jag har för mig att det kostade 19 öre per minut från Kairo till Sverige. Bra mycket billigare än en dryg tia per minut!

Helt underbart att kunna beställa böcker via nätet när man bor så som vi gör nu. Visserligen finns det böcker på Ica Maxi, men de har ju inte allt, vilket man knappast kan begära av en mataffär heller. Kan knappt vänta tills jag får min beställning!

Hoppas dina ögon blir helt återställda nu!!!


Monika: Jag har hälsat till Laura från dig.

Ja hur kunde man leva utan Internet förr i tiden. Kan tänka mig att barn som växer upp nu kommer att tycka att det måste ha varit rena öknen förr i tiden : )

Marianne sa...

Brysselkakan: Haha, ja det förstås! Vad skönt att tycka om sitt eget ansikte så att man känner att man inte behöver sminka sig! Jag känner mig apful om jag inte har puder som jämnar ut lite och lite rouge och mascara. Men mycket mer använder jag inte, det orkar jag inte. : ) Jag får ständigt höra att jag borde använda läppstift, men då känner jag mig utklädd, så det blir bara inte av.

Annika sa...

PRISA tekniken!! DET tänker jag nästan varje dag. TACK internet! OCH det faktum at jag kan läsa tidningar, läsa brev, se TV, lyssna på radio etc. SAMT att läsa bloggar såklart.
Internet har krympt världen! OCH för er på landet förstår jag att det är underbar med all nätshopping. Det ägnar ju jag mig en del åt också fast jag bor i stan. PRISA tekniken igen!!
När jag kom till USA 1990 var det brev och svindyra telefonsamtal som gällde. Kompisar skickade kassettband med radio stockholm. Vilken SKILLNAD idag.
KRAMAR!!!

anna of sweden sa...

En tid utan Internet och bloggar. Hur klarade folk sig ..?

Taina sa...

Åh Marianne, vad dålig jag har varit på att kommentera. Men jag har läst och följt dina nya äventyr ska du veta! Lyxen att kunna gå till ICA och ibland bli wild and cray och besöka Konsum ;)

Internet ja. Vad skulle jag göra utan den??? Ibland önskar jag dock att den var nere lite mer...

KRAMAR och Happy Friday!

Taina sa...

Åh Marianne, vad dålig jag har varit på att kommentera. Men jag har läst och följt dina nya äventyr ska du veta! Lyxen att kunna gå till ICA och ibland bli wild and cray och besöka Konsum ;)

Internet ja. Vad skulle jag göra utan den??? Ibland önskar jag dock att den var nere lite mer...

KRAMAR och Happy Friday!

Marianne sa...

Annika: Ja visst är det underbart att Internet finns i dag! Och jag kommer inte att skaffa en radio för att lyssna på radion, det räcker med datorn! Däremot ska vi nog skaffa trådlösa högtalare så att man kan lyssna på radio/musik även i köket eller var man nu är i huset.

Så gulligt att skicka kassettband med radioprogram! Det måste ha varit riktiga höjdare att få sådana.

KRAMAR!


Anna: Ja hur levde man på den tiden? Svårt att fatta i dag. Haha, jag minns när en kille på jobbet visade Internet för mig och en annan tjej första gången. Missen var kanske att visa Science Fiction-sajter, för vi konstaterade snabb att Nä, det där är inget för oss! Ack så fel vi hade!

Kram!


Taina: Jag har precis börjat läsa bloggar igen efter flytten. Har bara inte hunnit! Plus att Klas och jag får slåss om den enda uppkopplingen på kvällarna.

Haha, jag var Wild i dag igen, det blev Konsum! : D

Haha, jag tror att du skulle bli oerhört frustrerad om nätet låg nere lite oftare : D

KRAM!

Suzesan sa...

Eller hur internet öär bra.

Annars hade jag ju inte kunnat följa med på Nya Äventyr hos dig Marianne. Hur klarade man sig utan internet. Ofattbart.

I början av tvåtusentalet då min dotter var i SydAmerika och vi kunde maila. Hon kunde ventilera sig och sin hemlängtan och får stöd näör hon kände sig ensam de där fyra månaderna. När hon tillochmed skrev från Eldslandet och då var internet inte såå utbrett som det är numera.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Ja och jag hade inte vetat hur det var i Halmstad! Internet ÄR bra!

Tänk att din dotter har varit på Eldslandet! Det är ett sånt där ställe som jag alltid har velat åka till, men förmodligen aldrig kommer att göra. De lätt fientliga Yön ... vad de nu hette ... indianerna kittlar fantasin! Skönt att ni kunde ha kontakt när hon var där, det är ju inte direkt i världens mittpunkt, så jag kan förstå om en ung flicka kände sig ensam där!

Kramar!