måndag 22 november 2010

Spridda tankar

Jag vet, jag vet, det är inte första advent än så jag borde inte visa de här tomtarna än. Men jag kan inte låta bli, för de är så söta. De ska få stå i adventsstaken, har jag tänkt.

- I morgon-tv i morse pratade de om att göra egen glögg, att det var så mycket godare och mer spännande än att köpa färdig glögg. Och det kanske det är, men som nyinflyttad svensk i Sverige är det bra mycket roligare med köpeglögg. Hemgjord glögg är ju det vi har haft under alla år i utlandet, så den egna glöggen får allt vänta tills nyhetens behag med att kunna gå och handla glögg har gått över.

- Jag hör som en kråka, eller möjligen som en före detta egyptier. De pratade nämligen om julsmakerna vanilj och kaMel på tv.

- Ibland förundras jag över hur lite research som tycks ligga bakom en nyhetsuppläsning i tv, och hur lite koordination det finns på ett och samma kontor. På lokalnyheterna, Smålandsnytt, pratade de så klart om tavlan som någon smålänning ville ha 3.000 SEK för på en auktion, men som inbringade 1,6 miljoner. Orsaken, sa de, var att det var en turkisk nationalkonstnär vid namn Pascha. Pascha är en titel. Pascha är inte ett namn, även om man visst det kan döpa sin hund eller katt till Pascha. Så här skriver Nationalencyklopedin om Pascha:
"Pascha (turkiska paşa), pasha, hög ämbetstitel i Osmanska riket, även använd av andra turkiska stammar i Anatolien. Titeln, som är belagd från 1200-talet, fanns i olika grader. Den var personlig men ej ärftlig och användes om militära och civila ämbetsmän (t.ex. vesirer och ståthållare), ej religiösa. Titeln avskaffades i Turkiet 1934 men kvarlevde i Egypten till 1952."
Konstnären hette Şeker Ahmet Ali Pasha (Söte Ahmet), titeln står sist på turkiska. Och okej, det kan vara förvillande, men man kan ju ta reda på saken eller säga hela namnet. Smålandsnytt på nätet skrev ut hela namnet med titel i artikeln, vilket så klart är det smartaste att göra om man är osäker.

- Här i Älmhult känner alla alla, eller nästan i alla fall. Utanför ena banken (observera att det finns flera stycken) stod en barnvagn, och när jag gick förbi hörde jag hur en liten baby grät under alla skyddande lager. Så jag gick in till mamman som stod i kö på banken, och hon verkade medveten om saken. Men jag kunde ju inte bara gå förbi och strunta i ungen, så jag stannade och vickade på vagnen för att trösta bebisen lite utan att bli för närgången. Då kom en kvinna gående som både kände igen vagnen och hörde hur bebisen skrek. Så vi pratade om det och eftersom hon kände mamman tog hon över. Så skönt med små samhällen!

- Jag har nu införskaffat en styck amaryllis och tre styck vita hyacinter. Längtar efter doften av hyacinter. Tror vi avstår julros i år, det har varit den enda blomma vi har kunnat få tag i under 12 år, så den sorten kan få vila i år. I Turkiet heter julros förresten "Atatürks blomma" efter landsfadern Atatürk.

22 kommentarer:

Taina sa...

Fina tomtar!

Lite pinsamt med nyheter som saknar research. Det är viktigare att säga mycket än rätt kanske?

Öh, lämnade hon barnvagnen UTANFÖR när hon själv gick IN?? Njae det är nog inget jag skulle ha gjort.

Här köps det gögg. På IKEA. Som sedan spetsas såklart!

KRAMAR

Marianne sa...

Taina: Ja ibland undrar man. Och ibland säger de nästan bara "eh ..." på tv. Otroligt så många programledare och andra tv-proffs som eh:ar sig fram genom programmen.

Jag hade inte heller ställt barnvagnen utanför. Å andra sidan var det en tvillingvagn, och trappor upp till bankens dörr, så jag förstår att det kanske var knöligt att ta med den in. Fast då hade jag nog bytt bank, i alla fall en har inga trappor men däremot dörrar som går upp av sig själva.

Ni har riktig lyx med Ikea i USA. I Turkiet fick de inte sälja alkoholhaltiga drycker, även om mataffärerna fick. Och i Egypten har de bara precis köpt upp mark för att börja bygga. Ha, de kommer ändå inte få sälja glögg där.

KRAMAR!

Saltistjejen sa...

Jag skrattar åt hemlagad glögg! SÅ RÄTT!!! här görs det ju just den varianten varje vinter. Så jag är egentligen nyfiken på de olika soertrna somv erkar ha exploderat på den svenska marknaden men som itne går att få tag på här. Sedan hålle jag med dig om att det är ofta man häpnar över att nyhetsjournalister kan göra så många tabbar som är helt onödiga. Som du säger krävs kanske lite research men det är väl det som är deras jobb???
Söta tomtar också!
KRAM!

Pettas sa...

Vi har en alldeles egen variant på glögg! En solgul citrusglögg med havtornssaft, kardemumma, kanel och honung. Rena hälsodrycken.
Rödvinsglögggen som jag gjorde förr var från 1870-talet, innehöll också sprit och skulle flamberas för att smaka riktigt bra.
Skönt att vi närmar oss ljushögtiderna; det är så attans mörkt just nu:)

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Har de inte glögg på Ikea i NYC? Det borde de ha! Taina skulle köpa på sitt Ikea. Fast man kanske får tillsätta lite starkare droppar också : )

Ja man kan tycka att det är journalisternas jobb att göra research, men jag tycker att det mesta kommer från TT som kommer från andra nyhetsbyråer ... Deras jobb nu för tiden kanske är att bli kändisar?

KRAM!


Karin: Den där citrusglöggen låter vansinnigt god! Är receptet hemligt och hör bara till Pettasgården, eller delar du med dig? : ) Det kommer ju fler år, år när man är trött på köpeglöggen, menar jag.

Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Vilka fina tomtar!! Nej har finns ju inte heller nan glogg fast pa svensk/norska kyrkan saljer man Pastor Akes hemlagade glogg, som ar riktigt god. Vill man ha extra roligt ar det bara att spetsa med valfri dryck..!
Sma samhallen ar charmiga, man pratar med allt och alla, inget snobberi utan allt valdigt naturligt. Sen kan det ju bli lite for narganget ibland nar alla vet precis ALLT om en!
Kram!

Malin sa...

Väldigt fina tomtar!!
Visst kan man bli irriterad när det slarvas, speciellt på nyheterna!!
Hyacinter är fint och doftar gott, jag har ingen aning om vad man har för julblommor här i USA, jag får kolla i affärenrna nästa gång jag är och handlar! Här har vi Thanksgiving på torsdag och efter det åker mina julgrejer upp. jag längtar efter julen lika mycket varje år. Jag älskar god mat och den härliga stämningen som brukar infinna sig!
kram

brysselkakan sa...

Förstår att du njuter av allt juligt efter alla år utan snö och sånt! Själv har jag svårt att få in i skallen att det är första advent på söndag... ingen snö och ingen julkänsla här inte!

Lotta sa...

NÅGON på en nyhetsredaktion borde ju veta, kan man tycka! Det här påminner mig om sportreportrar som tror att alla asiater heter Kim och Lee i förnamn. Efter alla år borde väl någon ha talat om för dem att asiater (ursäkta hopbuntningen) skriver sina efternamn först!

Helt bedårande små tomtar!! De hade jag ställt fram direkt! Kram!

Petra H sa...

Jattesota tomtar!! Jag ska snart visa de fa julgrejorna vi har i var lagenhet, det mesta ar ju nerpackat... Hi hi, kanner precis likadant om gloggen!! Vi kopte glogg pa Ikea i lordags och det ar riktigt skont att slippa gora egen glogg i ar (inte for att det ar alltfor betungande, det ar ju bara ner med alla kryddorna i en massa rodvin men anda...). Jag ar ocksa nyfiken pa alla nya gloggsorter aven om jag garna avstar Blossas argangsglogg eftersom jag inte ar sa fortjust i saffran.
Ha ha, NU kom jag ihag ett av de dar bloggamnena jag funderade pa under min bloggpaus. Aterkommer i amnet "lamna barnvagn utomhus" ;-)
KRAM!
PS I PR var julstjarnor lika mycket julblomma som i Sverige - vi var hemma hos en pueroticanska som hade PLANTERAT 75 julstjarnor i rabatterna for jul (som hon sedan drog upp och kastade).

Anonym sa...

Brukar läsa din blogg då och då, speciellt nu när du flyttat till Älmhult,eftersom min systerson med sambo bor där. Kul det där med barnvagnen...för de har en liten son född i oktober. Dessutom har de en tvillingvagn, då storasyster på 2 vill/behöver åka ibland. Så vem vet...

Bea i WI

Annika sa...

Jag gör min egen glögg, och den blir supergod!!
Mkt godare än den alkofria som IKEA eller World Market säljer. men, bodde jag hemma skulle jag med NÖJE köpa glögg. OH YESS, I WOULD!!
Julblommor i USA är julstjärnor, amaryllis och tazetter. Hyacinter inte alls. De ser man bara till påsk. Påskblommor.
Små samhällen ja, på gott och ont, skulle jag vilja påstå. men mest på gott, ska vi tro!
Kram!!

Musikanta sa...

Fel av banken att inte ha en speciell uppgång för handikappade och barnvagnar. Hur ska en rullstolsburen kunna ta sig in? Skriv insändare i Smålandsposten - skulle jag ha gjort meddetsamma!

Sen kunde hon väl haft barnet i en sele på magen och tagit med sin honom/henne in. Mirren skulle aldrig kunnat tänka sig att lämna något av sina barn på gatan när de var små.

På tal om Pasha kommer jag att tänka på när vi köpte en kaffebryggare och skulle ha garanti. Företagsnamnet skulle skrivas i på något papper av säljaren. När vi kom hem såg vi att det stod "Für acht tassen"...

Desiree sa...

Jag gillar också dina tomtar. Klart du kan ta fram dem redan nu. En amarylis köpte jag faktiskt igår och jag tänkte jag skulle köpa några hyacineter till helgen också. Det finns många fördelar att faktiskt bo i ett litet samhälle.

Ha ha ja det stämmer på pricken det du skriver om glöggen. Nu har man ju stått och gjort sin egen i flera år och varit riktigt kreativ och nu kan man faktiskt ta och smaka och dricka köpeglögg så det får faktiskt bli köpeglögg för min del. Den är ju den jag är mest nyfiken på.
KRam!

Annaa M sa...

Ja du, som journalist kan jag bara hålla med, researchen har blivit så otroligt mycket sämre. Men när jag ser på de redaktioner jag jobbat på för 25-30 år sedan så är det skrämmande hur personalstyrkan har minskat. Det vi kunde vara 5-6 personer att göra ska man idag täcka in på 2. Visserligen har den nya tekniken underlättat men inte så mycket!

Håll dig du till köpeglöggen! Det finns i längden inget som överträffar gammal hederlig Blossa Starkvin. Möjligtvis i styrka, men är det sprit man är ute efter finns det betydligt bättre alternativ än spädd glögg!

Marianne sa...

Pia: Pastor Åkes hemlagade glögg låter som en riktigt god glögg! Det är nog den där titeln framför namnet som gör att det känns lite gammeldags och traditionstyngt, det hade inte spelat någon roll om det var Snickare Åke eller Hovrättsråd Åke, det är liksom tyngden i att det finns en titel.

Haha, jag vet, det är väl skräcken det där med att alla vet allt om en. Men jag försöker bortse från just det i det här läget : )

Kram!


Malin: Visst doftar det underbart av hyacinter! Jag har inte haft det på 12 år, så det känns så mysigt nu! Likadant med amaryllisen, och på den här är tre stänglar, så det blir nog fint när de tittar fram.

Den här julen ser jag fram emot mer än jag har gjort på många år!

Kram!


Brysselkakan: Nu är det egentligen bara tre år helt utan snö, i Istanbul kunde det snöa riktigt ordentligt. Fast inte var det några vita jular : )

Ni kanske hinner få lite snö ni också till advent. Eller till jul i alla fall!

Marianne sa...

Lotta: Haha, ja det är samma sak även om jag inte lyssnar på - eller försöker att inte höra i alla fall - ett enda ord vad de där beskäftiga sportreportrarna skriver : ) Men så är det ju, jag har för mig kineser, japaner och koreaner, har förnamnet sist.

Kram!


Petra: Ja ni lever ju precis som vi, nerpackade! Och snart har vi det exakt likadant, med alla grejor i förvaring.

Jag är mest nyfiken på Dufvenkrooks vinglögg, jag gillar det namnet! Hoppas det är lika gott som det låter : )

Det måste ha varit rätt maffigt med 75 julrosor i rabatten, men det låter lite slösigt. De är ju gröna och fina när de har blommat över.

KRAM!


Bea: Hej Bea och välkommen hit till kommentarsspalten! Tänk att din systerson och familj bor här också! Världen är bra liten! Tänk om det var deras lille son som grät i vagnen! Mamman var mörkhårig, kan det ha varit hon?

Marianne sa...

Annika: Vi har också alltid gjort egen glögg, och det går ju jättebra och blir jättegott. Men som sagt, nyhetens behag är oslagbar : )

Tazetter vet jag inte vad det är. Nu måste jag googla. Nu har jag googlat. Pingstliljor? Så roligt, ni har påskblommor till jul och julblommor till påsk : D

KRAM!


Musikanta: Äsch, det får mammorna eller de handikappade göra, anmäla alltså. Jag har mina fajter och de får ta sina : ) Alla måste vi fajtas för något, alla kan inte jobba för samma sak, även om vi kan stötta dem som utkämpar en kamp.

Jag hade inte heller klarat att lämna barnvagnen utanför i dagens läge, men jag undrar om inte alla gjorde det på 70-talet? Jag har för mig det, och det var ändå i Stockholm.

Hahaha, ja den säljaren visste nog inte riktigt vad det var de hade för varor i butiken : D

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Tänk vad fint vi ska få när blommorna har slagit ut och står där och doftar gott!

Om några år kommer vi säkert att stå och koka ihop våra egna glöggar igen, kanske på äppelmust och allt möjligt, men inte i år : D

Kram!


Anaa M: Kan tänka mig att resurserna har dragits ner även på redaktionerna, där som i resten av samhället. Samtidigt är det väl också som på många andra företag, att man idoliserar ungdomen och sparkar ut alla erfarna rävar som kanske skulle upptäcka sådana fel utan att behöva göra research. Jag tänker på att en äldre person kanske har hört uttryck som att någon beter sig som en äkta pascha osv, och skulle ana ugglor i mossen. Inte säkert att en ung person har hunnit samla tillräckligt med erfarenhet för sådant.

Haha, ja är det fyllan man vill ha så finns det bättre grejor än glögg : D Men jag är tack och lov för gammal för det, för mig räcker det gott med smaken och lite rosor på kinderna : )

Annika sa...

Ja, fast det är ändå inte pingstliljor. de är mindre och doftar så starkt att vissa inte kan ha dem inomhus.
Japp, hyacinter är en riktig vårblomma, och det är pingstliljorna (av det större salget) också!
Men, det känns märkligt att se folk köpa hem hyacinter till påsk.

Marianne sa...

Annika: Aha! En släkting kanske? Men det är ju bra att de doftar så att de faktiskt ersätter hyacinterna på sätt och vis.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Aha! En släkting kanske? Men det är ju bra att de doftar så att de faktiskt ersätter hyacinterna på sätt och vis.

Kram!