tisdag 30 november 2010

Julblommor

Åh, vilken trevlig kväll jag hade i går tillsammans med Olgakatt! Hon mötte mig vid tåget i Hässleholm, och sedan tog hon med mig till en av hennes årliga jultraditioner - att tillsammans med ett gäng damer i Zonta göra egna julgrupper och andra dekorationer. TACK Olgakatt för att jag fick följa med!

Först fick vi glögg att värma oss med, sedan lite mat i magarna, och sedan fick vi en liten demonstration med tips om vad man kan göra. Duktiga I visade:

Man kan bygga upp på höjden med hjälp av kvistar, sedan binder man med garn så att det får formen av en julgran. Och så fyller man upp med kottar och äpplen och mossa och blommor, eller vad man nu vill ha.

En vinflaska är alltid roligt att både ge och få, och om den är så här vackert dekorerad blir det desto roligare.

Vi höll till i en blomsteraffär, och där kunde vi fritt välja bland alla växter och alla prylar för att komponera våra julgrupper. Det var helt underbart att kunna gå flera varv och pilla på allt man var nyfiken på, det kan man inte göra om man är vanlig kund - då hade de väl trott att man var prillig. Till slut lyckades jag bestämma mig för både kruka, växter och dekorationer. Så här blev det:

En novemberkaktus, en vit miniamaryllis (eller kolibriamaryllis), två vita miniblommor och två små hängväxter. Att jag inte frågade Olgakatt vad växterna heter! Nå, jag kanske kan fråga så här?

I sista minuten blev det även en hyacint multiflora. Det ska bli spännande att se hur den ser ut.

Jag hade tur med tågen också, tåget till Hässleholm var bara några minuter sent, och tåget hem till Älmhult var punktligt på minuten. Så jag frös inte till en istapp!


27 kommentarer:

Musikanta sa...

Hade gärna varit med och skapat en julgrupp - din lilla var jättefin. Har sparat några skålar sen förra året och mossa finns inte långt från huset. Fast nu går det väl inte att komma åt den förstås :-)!
Kul att göra någonting sådant här tillsammans!
Kramar från Ingrid

Elisabeth sa...

Är inte det små vita blommorna någon form av Kalanchoe (våreld/höstglöd)? Det påminner mycket om sådana i alla fall. Verkligen en fin liten julgrupp är det!

Pettas sa...

Så roligt att ni har så nära till varandra och kan göra trevliga saker ihop. Att pynta med blommor till jul är ju suveränt.
Funderade just om du hade blivit en istapp men så "ramlade" du ner från cyberrymden, varm och go:).

Kram!

Anonym sa...

Vad fint ni gjorde! Kul idé!

Anne-Marie sa...

Så trevligt och mysigt det ser ut. Och spännande att få lära sig nya saker. Dina juldekorationer blev ju jättefina! Skönt att du inte fryste till is. ;) Kram!

Marianne sa...

Musikanta: Det är nog första gången jag gör egna julgrupper, har alltid köpt/fått färdiga tidigare. Men det här var ju mycket roligare - speciellt som vi var några som gjorde det tillsammans.

Kramar!


Elisabeth: Jo, men visst är det väl en typ av våreld/höstglöd! De här kanske heter vinterköld? Jag ska googla!


Karin: Ja det är synd att det är långt till Åland. Men inte längre än att du kommer att få besök i fyrklövern en vacker dag. : )

Haha, ja lite risk var det för näsan ett tag när jag väntade på tåget, men den klarade sig så att jag kan lägga den i blöt : D

Kramar!


Brysselkakan: Önskar att jag kan hitta på någonting lika trevligt i framtiden att bjuda tillbaka, men det kanske jag kan när jag har kommit in i samhället lite mer.

Marianne sa...

Anne-Marie: Urmysigt att göra det där tillsammans med andra trevliga tjejer. Synd att det är lite för mörkt här inne i hörnet på skrivbordet, annars hade jag haft dem här.

Kram!

Annika sa...

Vad trevligt! OCH vilken jättefin julgrupp!
Så roligt att få lära sig göra egna sådana.
OCH vad kul att du fick träffa Olgakatt!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Å vad KUL! jag blir avlldeles avundsjuk! Så underbart att få botanisera fritt i en blomserhandel! :-)
Kul också att du nu träffat M´s moster! :-) De är väldigt lika till utseendet....
Dina blomsterdekorationer var jättefina! Tyvärr vet jag inte namnet på de vita små blommorna. Och TUR att dina tåg gick som de skulle så du slapp sitta timmar i kylan som vissa andra stackare tydlgien fått göra nu!
KRAM!

Marianne sa...

Annika: Allt är så himla trevligt och bra här hemma, så jag har fortfarande inte halkat ur smekmånaden med Sverige. Snö och advent och trevlig by och nu lära känna Olgakatt och få göra julgrupper! Helt underbart!

Kramar!


Saltis: Ja vad synd att inte ni är här och kunde vara med! Det var helt fantastiskt att kunna snurra runt alldeles fritt och verkligen fundera fram och tillbaka i en blomsteraffär. Jag hade ju inte tänkt ut någonting innan heller.

Det är så kul att bo så nära Olgakatt! Hoppas att jag snart får träffa lilla Olga och lilla Sonja också snart, jag har kattabstinens. : )

Det verkar som om nästan alla X2000 har problem, på tavlorna i går såg man att de var flera timmar försenade. Jag höll mig till lokaltåget, det verkar funka bättre.

Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Fint!

Marianne sa...

Anna: Tack!

olgakatt sa...

Visst är de små vita blommorna Kalanchoë, ofta kallade höstglöd eller våreld beroende på årstid. De gröna hängiga vet jag inte vad de heter, tyvärr.

Det är verkligen kul att ha den här aktiviteten återkommande varje år och det gladde mig och de andra att du ville komma med!

anna of sweden sa...

Åh, så roligt. Sådant är de duktiga på i Swiden, tycker jag.

Och vilka fina skapelser du fick till!

ExPIAtriate wife sa...

Va fint det blev!!! Vilken trevlig aktivitet, pyssla och traffa trevliga manniskor. Kan det bli battre?
Kram!

Desiree sa...

Jattekul att fa prova pa att gora sadant har. Det hade jag gillat. Tycker den du gjorde blev hur fin som helst. Du verkar ha tallang for detta. Den dar dekorationen for vinflaskan var ju ocksa otroligt fin. Det hade varit roligt att bade ge och fa en sadan fin flaska. Jag har pyntat lite med mina hyacineter hemma och min amaryllis. Fixat lite mossa och lite dekorationer sa som du visar att du gjort med din hyacinat. Underbart att fa ga runt fritt i blomsterbutiken och pilla och valja :-)
Kram!

Marianne sa...

Åh, nu blev jag sugen också på att fixa lite fina julgrupper. Och vilken bra ide att göra det tillsammans med några vänner.
Men det får vänta till den här idiotkylan lagt sig. Jag tror inte min lille bil vill åka till blomsteraffären idag. Och inte jag heller.
Är det kallt i Älmhult också ?
/Kram

Emmama sa...

Åh vad mysigt! Ska också se om jag kan få ihop nåt eget i år.. men det blir först i Älmhult det... :) Kram!

Anonym sa...

Jo, du kommer nog på något trevligt! För alla uppskattar ju inte en sväng på fyndavdelningen på IKEA i Älmhult ;-) Det hade jag nämligen gjort!

Bloggblad sa...

Mysigt! Jag tycker alltid att det verkar så kul, och tänker att jag skulle vilja pröva... men jag kommer aldrig så långt.

Underbar bär nedanför här!

Marianne sa...

Olgakatt: De vita borde ha ett vinternamn. Vintergnister kanske : )

Traditioner är alltid trevliga, och trevliga traditioner är ännu bättre. Inte konstigt att ni har gjort det här till en tradition, och jag är evigt glad för att jag fick komma!

Kram!


Anna: Tack! Jag är rätt nöjd själv : ) Har ni inte en massa roliga saker för er Over there? Du kanske ska göra en pysselkväll för grannarna?

Kram!


Pia: Nej, mycket bättre kan det inte bli. Det skulle vara att inte behöva passa en tågtid och vara tvungen att ge sig av så tidigt : )

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja det var helt underbart att få göra sånt här tillsammans med människor som kan. Och just att få gå runt och pilla och välja i blomsterbutiken, det kan man ju aldrig göra på samma sätt annars. Nu vill jag att hyacinterna slår ut så att deras doft börjar sprida sig. Fast egentligen ska de ju inte blomma förrän till jul. Nå, jag får väl skaffa nya om de har blommat ut vid det laget : )

Kram!


Marianne: Ja här är också riktigt kallt. Det var väl en 11-12 minus i natt, men nu på dagen i solen var det nästan varmt, bara -7 : ) Än har inte snön som har fallit på östkusten kommit hit, men den kanske kommer i natt.

Kram!


Emma: När kommer du? Nu är det om två veckor, väl?

Kram!

Marianne sa...

Brysselkakan: Jag vet inte om jag tycker att de finns så mycket på fyndavdelningen. Nästan bättre fynd bland det vanliga : )


Bloggblad: Jag vet inte varför man går och köper färdiga grupper, det är ju inte så svårt att göra själv, och roligare. Då får man vad man vill ha, annars är det nästan alltid någonting som man får fast man ejängklien ville ha något annat. Fast är man stressad blir det så, förstås.

Malin sa...

Mysigt!!! Jättefina saker du gjort!

Lotta sa...

Jättefina julgrupper! Och så duktiga ni var :-) Tyvärr har mitt pysslande avtagit i takt med att dottern vuxit...

Kram!

Taina sa...

Saknar de "små" julgrupperna här. Här är de gigantiska och det skulle ju vara kul att göra sin egen. Du fick verkligen till det!

Kram

Marianne sa...

Malin: Tack!

Kram!


Lotta: Tack! Haha, ja det brukar ju bli så, när barnen blir stora vill de inte vara med längre och sedan tar det ett tag innan man hittar nya pysselkompisar.

Kram!


Taina: Du får köpa en gigantisk variant och sedan bryta upp den och göra små av den : )

Kram!