måndag 8 november 2010

Hälsningar från Kina II och husletande

I dag skriver Olgakatt:

"Kom till Lijang i morse. Vi bor i den gamla staden, verkligen kinesiskt gammaldags. Jag har varit väldigt trött efter tre sömnlösa tågnätter men vi promenerade hela förmiddagen efter kinesisk frukost på dumpling och rissoppa. Sedan har jag sovit några timmar medan kompisen C har varit ute och rekat. Hon kan sova stående på huvudet, uppenbarligen.

Det går inte att blogga, sidan är tydligen blockerad.

Kram från Olgakatt!"

Det låter som en spännande resa det där, men tröttande.

---

Själv har jag jobbat. Jag kom på att det kanske kan vara bra att ta på sig ytterkläderna på morgonen och gå ett varv runt kvarteret, för att få känslan att man går till jobbet. Då får man en nypa luft och får igång blodet, så då kanske tankeverksamheten fungerar lite bättre. Ska prova det.

På lunchen gick jag till Ica Maxi, mitt nya "hängställe" : ) Där hade de bokrea, så jag passade på att köpa några böcker à 10-20-30 kronor styck. Det tycker jag var ett bra klipp.

Och så har vi varit och tittat på ett hus. Men jag är tveksam till det även om huset och trädgården var hemtrevliga. Lite för mycket risk för fuktskador enligt besiktningen, en del sprickor i väggarna, källaren måste inredas, fula innerdörrar som måste bytas, och så vidare. En hel del jobb alltså, utan att vara renoveringsobjekt. I morgon ska vi se två andra.

I Osby söder om Älmhult finns en rolig liten "by". Fort Swanson med bank, finka, lanthandel och allt. Det var stängt när vi var där, men det ska absolut bli ett utflyktsmål framöver. Det är tydligen Swanson resebyrå, Amerika-specialisterna, som har sitt ursprung och huvudkontor i Osby, och det är de som har byggt upp ett mini-Amerika. Det finns många lustiga företeelser runt om i landet.

Fort Swanson.


18 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å ku att höra med från Olgakatt!
Och spännande med husletning. Haha sedan kan jag säga att vi anlitade Swansons en gång när vi skulle till USA för flera år sedan. och de var SÅÅÅÅÅÅÅ DÅLIGA att de inte berättat att vi inte kunde hyra bil här med vanligt svenskt kontokort utan var tvungna att ha "riktiga" kreditkort Så trots att vi redan hyrt bilen och betalat (AVIS) så fick vi inte hämta ut den när vi kom till AVIS! Det blev nästan katastrof men vi räddades av snälla amerikaner som vi "kände" lite efter en konferens som hjälpte oss att hyra en ny bil från Budget istället. Både M och jag tyckte det var skitdåligt av Swansons som säger sig vara just AMERIKA-specialister att INTE informera om detta!!! Men det är alltså till Osby man ska skicka sina demonstrationsplakat då med andra ord...?! ;-)
Kram!

Pettas sa...

Olgakatt är smart men det är väl alla som heter katt:). På det här sättet får vi alla veta hur hon har det i Mittens rike. :) Jättekul!

Trodde nästan att ni funderade på att köpa Swansons och såg framför mig många roliga blogginlägg:)

Ha det bra
och kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja visst är det roligt att hon skickar sms så att vi får veta hur hon har det! Vi får väl se bilder sedan när hon kommer hem igen.

Så URDÅLIGT av Swanson att inte veta/tala om hur det funkar med att hyra bil! Det är ju just för sådana saker som man anlitar en resebyrå. Själva biljetten kan man ju köpa själv, det är ju inga svårigheter. Då vet vi att vi inte ska åka till Osby för konsultationer när vi ska boka vår Amerikaresa!

KRAM!


Karin: Ja visst är det smart att sms:a! Hon frågade efter ditt telefonnummer också, så jag hittade det på er hemsida och skickade till henne.

Haha, ja det hade varit någonting, vi kanske kan bo i finkan : D

Kram!

Pettas sa...

Om du tittar in på min blogg så ser du att Olgakatt, messade. Tack för förmedlingen:)
Sov gott men inte i finkan:).

Kram!

Brysselkakan sa...

Haha! Gillade din idé om att gå ut och gå runt kvarteret för att det skulle kännas som du gick till jobbet!

Hus ska man inte stressa fram så ta god tid på er säger hon som i somras kollade hus på tisdagen och köpte det på torsdagen, dagen innan hon flög tillbaka till Bryssel...

Musikanta sa...

När jag läser Brysselkakans kommentar får jag ytterligare fog för min uppfattning om att det plötsligt dyker upp ett hus som är just DET huset jag letade efter.

Sen spelar det ingen roll om det är lite sprickor här och där eller några dörrar hit och dit...
Man vet bara att det är HUSET som man vill bo i. Och då tar det inte lång tid att bestämma sig.

Kommunikationerna till jobbet är väl förstås det enda som man behöver fundera lite extra på kanske - och omgivningen. Inte någon motorväg eller järnväg för nära som du berättade. Eller skola heller för den delen :-)Spännande att få se vad ni hittar så småningom!

I större samhällen och städer betyder ju LÄGET väldigt mycket - vad som anses det bästa har man ju ingen aning om när man inte är född där.

För länge sen skulle MM eventuellt bli omplacerad till Malmö. Vi åkte till Ystad där vi eventuellt hade tänkt att bo och jag gick in till en bank och frågade helt sonika var de dyraste husen låg.

Inte för att vi hade råd att köpa ett sånt hus, men det kunde ju vara kul att se vilket område som var mest eftertraktat. Det var ett som låg högt uppe med utsikt över havet och med stora och vackra villor...

Du får förlåta mig för det långa inlägget - jag älskar att titta på hus!
Kul att höra från Olgakatt. Att hon orkar...
Kramr från Ingrid

Suzesan sa...

Smart att skicka sms som OlgaKatt och få ut lite information om hur det är på resan. Coolt. Jag trodde det var huset på bilden som ni tittat på först;) Tänkte jaha så det är sån smak av hus du/ni har. Lite annorlunda mot hur jag trodde.

Haha kul idé att gå en runda innan jobbet. När Klas är hemma så säger du tillexempel innan du går -Puss älskling nu går jag till jobbet. Ha en bra dag-. Hahaha. Gulligt.

Kram
/Susanne

DILA sa...

Vad spännande med husletande. Hoppas ni hittar ert drömhus. Smart idé att ta en promenad runt kvarteret för att komma igång. Ska prova samma sak. Vad roligt med Fort Swanson. Tänk vad många roliga och undangömda pärlor vi har i vårt land som man knappt hört talas om. Du måste berätta mer när ni varit där och det är öppet.

Kram Dila

Desiree sa...

Gud vad lustigt med Fort Swanson. Det ser verkligen ut som en vilda vastern by mitt i hederliga Svedala. Ha ha ja lite Disney World over det hela. Att ga runt huset for att fa en lite promenad och kanna att man gar till jobbet kan vara bra. Stalla om dig till jobb person mentalt. Vad galler hus sa tycker jag att ni ska letar vidare tills det kanns ratt. Ta er god tid eller den tid som behovs.
Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Småskrattade när du skrev att du skulle ta ett varv runt kvarteret för att "gå till jobbet". Det är ju en alldeles utmärkt idé, då får du frisk luft och motion samtidigt. Själv har jag en lång gång som förbinder mitt jobbhus med mitt boningshus, så jag brukar säga till hundarna: "Kom så går vi till arbetet" och då springer de raskt genom gången till nästa hus.
Spännande med vilda västerstaden! Hade inte en aning om det. High Chaparall har jag däremot besökt.
Lycka till med husletandet. Kram Kim

Annika sa...

Ha, lite western mitt i den sydsvenska myllan, hehe!!
Jag tror ni direkt kommer att veta dp ni hittat rätt hus. Det brukar liksom klicka till!
OCH det kommer det att göra för er med.
Kul med messandet från Olgakatt.
Kram!!

Marianne sa...

Karin: Ja vad bra att du också rapporterar från henne, så sprids det ordentligt.

Haha, nej jag har inga planer på att sussa i finkan : )

Kram!


Brysselkakan: Vad underbart med ett så snabbt husköp! Önskar att det gick lika snabbt för oss, men det här känns som om det blir segt. Utbudet är ju inte obegränsat på en ort som Älmhult.


Musikanta: Det är bara roligt med långa kommentarer! Skriv på du!

Läget är viktigt även här, känner jag, fast kanske inte av samma orsaker som i en större stad. Helst skulle jag vilja bo utåt Möckeln, det är nära till sjön, nära till stan, och nära till Ica Maxi : D Det där huset vid järnvägen är attans så fint, jag blev lite kär i det trots allt. Men vi får se, Klas saknade garage. Fast jag tror man kan bygga ett där, och då isolerar det från järnvägen dessutom. Tågen hörs inte in i huset, men när man sitter i trädgården. Fast det är beslutat om bullerplank.

Men jag tror också att det kommer att kännas, att HÄR vill vi bo. Det värsta är att det är lite brådis.

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, nä, riktigt sådan smak har vi inte : )

I morse hann jag inte gå till jobbet, sov ända till kvart i sju, så jag fick sätta igång och jobba i pyjamas. Men i morgon ska jag faktiskt gå till jobbet, behöver nog lite fart på blodet till det jag ska göra.

Kram!


Dila: Ja jag hoppas intensivt att vi snart hittar vårt hus. Just nu känns det ganska missmodigt, måste jag säga.

Kul om du också "går till jobbet" på morgonarna, ska tänka på dig när jag gör det : )

Det finns massor av intressanta och lustiga saker runt om i landet, egentligen borde man ägna några semestrar åt att åka runt och undersöka sitt land.

Kram!


Desirée: Ja blir man sugen på USA kan man åka till Osby, sedan finns det väl en ranch någonstans här i Småland, har jag för mig.

Problemet med husletandet är att vi inte har all tid i världen. Nu vet vi att vi kan bo kvar här i max 6 månader. Så innan dess måste vi ha någonting som går att bo i. Och jag vet inte hur lång tid det tar att bygga om kök och badrum. Ett hus vi såg i dag var tvunget att totalrenoveras, det luktade gammal människa, badrummen var från -69 och ingenting hade någonsin renoverats. Hinner man fixa ett sånt hus, även med hantverkare?

Kram!

Marianne sa...

Kim: Ja jag tänkte att eftersom hjärnan klarnar till efter promenaden vid lunch, så kanske det vore vettigt att ta en liten prommis redan på morgonen också. Smart med ett eget hus för att jobba i, det vore idealet, så klart. Ja vi får se vad det blir, men ett ordentligt arbetsrum är så klart ett krav.

Kram!


Annika: Jag bara önskar att det kär klicket kunde komma snabbt så att jag fick lugn i själen. Vad gör vi om vi inte har hittat någonting om 6 månader? Då får jag gå runt med en stulen Ikea-vagn med alla våra ägodelar? : D

KRAMAR!

Musikanta sa...

Vi hyrde ett hus i mitt tidigare liv i Järna, som bara låg ca 50 m från stora järnvägen där alla tåg från och till Stockholm passerade.

Efter ett tag hörde man dem inte men om man lyssnade på radion gick ljudet bort på den ibland. Jag älskade det huset trots att järnvägen låg så nära. På den tiden hade man heller inte några som helst sömnsvårigheter och stördes inte alls av att ett godståg dundrade förbi då och då på natten...

Håller tummarna för att ni hittar något snart som ni tycker om!
Kramar!

Marianne sa...

Musikanta: Jag bodde också nära järnvägen ett tag, i Stockholm. Det var i Atlasområdet, alldeles strax innan Centralen, precis där tågen bromsade in eller gasade på. DET var inte roligt! Fast jag älskade den lägenheten.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad kul med små reseuppdateringar från Olgakatt! Lät mysigt att bo i gamla stan.

Smart med en liten promenad innan jobbet, har det hjälpt? :)

Vad skojigt med amerika-byn! Den kände jag inte till! Tar de inträde eller hur fungerar det?

Marianne sa...

Anna: Jag tycker nog att det hjälper, i morse tog jag mig en kortpromenad och det kändes som om hjärnan kom igång lite snabbare. Samma med lunchpromenaden, det hjälper enormt.

Jag vet inte hur den där amerikabyn funkar, det var stängt när vi var där, men det hela ska undersökas och rapporteras : )

Kram!