torsdag 25 november 2010

Häng med på vinterpromenad i Älmhult!

I dag skriver jag inte så mycket, ni får hänga med på en uppfriskande vinterpromenad i Älmhult i stället. Kom så går vi!

Gungorna har fått sig en rejäl snöhätta. Det är väl två decimeter vid det här laget, och det bara fortsätter snöa.

Lilla bilen är alldeles insnöad!

Här har vi rejäla snöplogar.

Här är min promenadväg när jag ska in till stan.

Det här är vad jag kallar blek vintersol.

Så var vi då på Esplanaden.

Kinaplejset. Ännu oprövat, men det är säkert gott och de ska snart få sig ett besök.

Här handlar vi inte på Drinkis, som vi gjorde i Kairo. Här handlar vi på Bolaget.

Smålandsposten har så klart ett lokalkontor på bästa adress. Bredvid en mäklare som har fått besök av oss.

Här på Lindex inhandlade jag ett styck flanellpyjamas, välbehövligt just nu. Varför jag inte stoppade ner den flanellpyjamas jag redan hade i resväskan vet jag inte. Men den är väl i Malmö hamn nu.

Älmhult har ganska många affärer, men vi ska få fler. Här ska Galleria Olivia byggas.

Grafitti har vi också.

Resten av promenaden får ni följa med på i morgon, det blir lite för många bilder annars.

25 kommentarer:

Ewa sa...

Ja, jag ser att vädret är rätt lika även om det skiljer massor av mil mellan Älmhult och Stockholm. Snön har blåst runt och yrt omkring här hela dagen. Jag tog en kort promenad och det var riktigt skönt. Trots att det när jag satt inne såg ut som ett riktigt stugsittarväder.

Allt gott till dig!

Saltistjejen sa...

Wow! ja nog har ni vinter nu alltid!!!!
Här är lite kyligare än tidigare men än ingen snö.
Nu ska vi snart till grannarna och äta kalkon. Men jag ska fixa lite grönsaksrätter först. En av dem blir en variant av din rödbetssallad som du hade som onsdagsrecept tidigare. Men utan matvete och haloumin är utbytt mot getost för de hade ingen haloumi här i affären. Men jag älskar rödbetor med just getost så det blir nog bra det med.
Kramar!!!

Marianne sa...

Ewa: Visst är det skönt att promenera i snön! Det är bara när det blåser för hårt så att snöflingorna blir som småspik som det inte är så skönt. Nu hoppas vi att det får ligga kvar!

Allt gott till dig också!


Saltis: Ja men jisses, det är redan torsdag och Thanksgiving! Happy Thanksgiving! Jag tror också att det blir jättegott med getost. Getost och rödbetor måste vara perfekt eftersom rödbetorna är lite söta. Hoppas ni får jättetrevligt!

Kramar!!!

Petra H sa...

Ha ha, jag skrattar at din kommentar "graffitti har vi ocksa" ;-) En riktig metropol med andra ord, hi hi.
Det snoar i Bryssel ocksa men det lagger sig inte... vilket ar nog tur for nagra snoplogar har jag inte sett i den har staden. Kommer ihag den forsta vintern 2002/2003 da jag knappt kom till jobbet for att det var sa HALT (och jag GICK) och en kollega fick plumsa i timmar for att komma hem eftersom bussarna inte gick.
Kul att se vyer fran Almhult!
Sag du forresten den har ljusstaken: http://chezlarsson.com/myblog/2010/11/town.html pa Village? Jattefin. (och den har bloggen ar valdigt trevlig tycker jag)

Anne-Marie sa...

Älmhult känns spännande och intressant sett genom dina ögon. Antar att allt är "in the eyes of the beholder." :) Var faktiskt tvungen att kolla på kartan mer exakt var Älmhult ligger. För ett tag sedan roade jag mig med att gå in på DNs bostadsannonser och i stort sett alla finns ju ute på Hemnet. Helt otroligt vilka fina, stora hus man kan få "billigt" i till exempel i Småland. I den lilla "hålan" Weed (där jag bor) finns inte ens så billiga hus. Allt är mycket dyrare i Kalifornien.
Kommer absolut att återkomma hit till din blogg.

Desiree sa...

KUl att få följa med dig på promenad och få se lite av Älmhult. Ni har ju fått massvis med snö. Det har kommit rejält här ocskå så nog blir det en vit första advent.
Kram!

Desiree sa...

KUl att få följa med dig på promenad och få se lite av Älmhult. Ni har ju fått massvis med snö. Det har kommit rejält här ocskå så nog blir det en vit första advent.
Kram!

Pettas sa...

Jag kan riktigt känna hur kallt jag får i baken om jag sätter mig ner på gungan:). Fina bilder från ett litet samhälle, intressant att få vara med dig i Älmhult som för tillfället är något blekare än din tillvaro i Kairo.

Kram!

Marianne sa...

Petra: Haha, ja man måste ju grafitti om man ska vara med på kartan : )

Bryssel får kanske bara väldigt sällan mycket snö, så att det inte blir aktuellt att ha snöplogar? Fast i det läget borde ju portvakterna ha den sysslan att skotta rent på trottoarerna utanför deras fastigheter. Eller fastighetsskötarna som det är här. Eller det kanske inte finns sånt heller?

Den ljusstaken såg jag inte! Men jag kanske var för upptagen att kolla just det jag var ute efter och blundade för allt annat. Det är ju så när man inte kan köpa någonting till sig själv bara för att man inte vet hur man får det, då är det rätt trist att kolla just sådana saker. Just nu är det roligare att kolla större lösningar, hur man kan göra med planlösningar i ett hus, som är roligare.

Kramar!


Ann-Marie: Visst är det så, saker och ting är bra eller dåliga beroende på vilken blick man har. Innan vi kom hit sa alla att det var så himla trist här, att det inte fanns någonting här och att det var världens ände. Men så är det verkligen inte!

Runt omkring Älmhult finns MÄNGDER av fina och billiga hus. I Osby finns till exempel ett för en miljon som är nyrenoverat och jättefint. Men det blir lite jobbigt för Klas om han ska behöva passa tåget varje dag, så vi håller oss till Älmhult. Och här finns tyvärr inte så många hus just nu. Som tur är är det i alla fall rätt stor omsättning eftersom många Ikea-anställda bor här några år och sedan åker de vidare ut i världen. Och de flesta köper och säljer, de hyr inte de år de ska vara här.

Jag återkommer definitivt till din blogg också!

Marianne sa...

Desirée: Ja jag har ju inte gett någon guidad tur än, tänkte det var hög tid! : ) Här blir bara kallare och kallare, så nog kommer snön att ligga över advent i alla fall. Just nu är det -5,6°C.

Kram!


Karin: Jag hoppas ingen sätter sig i gungan, för den är så fin med sin lilla hatt! Här är jättefint, och det finns massor att upptäcka. Jag är speciellt nyfiken på Linnés Råshult, men det är nog stängt över vintern. Tänk vad mycket växter de måste ha där!!!

Kram!

Bert sa...

Kul för dig att ni har så mycket snö.

Betydligt mer än vad vi har. Jag blir lite avundsjuk, eftersom jag precis har köpt nya skidor, som jag inte kan använda här i trakten ännu.

olgakatt sa...

Alla sa inte att Älmhult var trist! Inte jag! Älmhult är jättefint och jag jobbade där en sommar som provinsialläkare en gång i tiden. Jag trivdes jättebra både med orten och dess invånare.

Millan sa...

Burr... vad kallt det ser ut! Men vackert med sno! Juligt o passande sa har till forsta advent. Fragan ar om den kommer ligga kvar tills i jul...?

Laura sa...

Älmhult ser ut som en riktigt mysig liten småstad - precis så som jag föreställer mig (och vet) att en äkta svensk småstad ser ut! :) Vi har också fått ungefär lika mycket snö som ni har och det är KALLT, -12C just nu!!

Varma vinterkramar till dig i kylan!

Steve sa...

Älmhult, en liten håla i Småland har jag tänkt. Men, det ser ju riktigt trevligt ut. Dessutom , hur skulle IKEAs centralort kunna vara en liten håla. Jag känner mig plötsligt smått obildad. Det kan vara nyttigt ibland för " att vara medveten om att man är okunnig är ett stort steg mot kunskap".

Steve sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna, Fair and True sa...

Mysigt! Ser ut som ni fått lite mer snö än Stockholm. Kul att se lite mer av Älmhult också! Kramis

Anna, Fair and True sa...

Den där ljusstaken som Petra tipsar om har jag också sneglat på länge förresten!

Annika sa...

Roligt att se lite mer från Älmhult! Och vilken vinter ni HAR!!
Känner mig också lite avis på den! NJUT!
Här regnar det, och det är black friday och vi ska upp på julparaden i Reston om ngra timmar...känns inte så lockande.
Ska bli jättekul att se fler bilder från din prommis i Älmhult.
Kram!!

DILA sa...

Tack för en härlig vinterpromenad! ;) Spännande att fåfölja med på tur i Älmhult. Hoppas ni får en mysig första advent!

Kram Dila

Kim M. Kimselius sa...

Här i Blekinge har vi också mängder av kall snö. Längtar till värme, vår och sommar. Det måste kännas konstigt för dig att komma tillbaka till en smällkall vinter med snö så tidigt. Kram Kim

Marianne sa...

Bert: Det är första gången jag har mer snö än du : ) Jag önskar att jag hade mina skidor, men de ligger väl i Malmö hamn om de inte har transporterats till magasinet i Lund. Jag får vackert tåla mig.


Olgakatt: Förlåt, jag menade det inte bokstavligen. Men det är förfärligt många som har "dissat" Älmhult, vilket är helt fel. Jag trivs väldigt bra och det tror jag att jag kommer att fortsätta göra. Nu längtar jag till exempel till måndag kväll, men innan dess ska vi ha julskyltning här i Älmhult på söndag! HÄRLIGT jag har inte varit på julskyltningssöndag sedan jag bodde i Helsingborg, och det är många år sedan nu.


Millan: Hej, det var länge sedan vi hördes av. Jag håller fortfarande på att kämpa för att komma ikapp på bloggarna sedan vi flyttade, men jag är på väg! Hoppas allt är bra med dig.

Jo, här är det kallt nu! Och väldigt vackert med alla juleljus som börjar tändas och solen som ibland glittrar i snön. Just nu verkar det faktiskt som om den kommer att stanna över jul, men man vet aldrig. Över första advent kommer den med all säkerhet att ligga i alla fall.

Kram!

Marianne sa...

Laura: Här är jättemysigt! Stora gatan hade kunnat vara lite mysigare om den inte var så bred, men det kanske känns mysigare när träden är utslagna. Ni har MYCKET kallare än vi, vi har bara -6.

Jag skickar tillbaka varma kramar till dig, det behöver vi nu!


Steve: Haha, ja det har jag också tänkt, särskilt när man har hört vad andra har sagt. Men vi hade fel allihop, här är jättefint. Och än har jag bara visat en bråkdel. Men visst är det väl så, att ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur lite man faktiskt kan!


Anna: Hoppas ni också får rejält med snö till helgen så att ni får riktig julstämning till första advent!

Kram!

Marianne sa...

Annika: Jag har stått och stampat här med kameran i hösta hugg, men inte velat ta ut den när det har regnat och småduggat. Dessutom som Desirée har sagt, ljuset är hopplöst just nu. Men i går struntade jag i alla betänkligheter : )

Förstår att du också vill ha snö nu, men vi får hoppas att det inte blir en sån där mild vinter för er som de har förutspått. Jag ska försöka blåsa åt ditt håll så att lite av snön flyger dit.

KRAM!


Dila: Tack själv! Bara trevligt att du ville följa med! Älmhult är ju okänt för de flesta, mer än att Ikea finns här, så det är kul att visa upp. På söndag är det julskyltning här i stan, så det kommer att bli en mysig dag, det är jag övertygad om! Hoppas din första advent blir riktigt mysig med massor av julstämning också!

Kram!


Kim: Haha, jag längtar inte ett dugg efter värnen just nu! Jag tycker det är urmysigt och vackert med all snö, och njuter av att kylan nyper i kinderna. Mycket bättre med riktig kyla och snö än slask och blask.

Kram!

Marianne sa...

Anna igen: Den ljusstaken är superfin, om vi får DET huset, skulle den passa, även i DET ANDRA huset. Men i DET TREDJE vet i sjutton. : ) Håll tummarna!

Kram igen!