fredag 28 januari 2011

Egypten

Som ni kanske förstår går mina tankar till människor i Egypten de här dagarna. Både dem jag känner och som jag oroar mig för, och dem jag inte känner och som jag också oroar mig för. Min förhoppning är i alla fall att demonstrationerna och upploppen ska leda till att Mubarak avgår och att landet får uppleva ett äkta demokratiskt val, vilket de ännu aldrig har upplevt. Jag hoppas att landet blir ett fritt land med yttrandefrihet och demokrati och att landet ska börja ta sina första steg mot ökande välstånd. För det behövs.

DN har löpande uppdateringar, där har jag läst att det brinner på många ställen i Kairo, men inga brandbilar syns till. Positivt när det gäller regeringspartiets högkvarter, men negativt när det gäller Egyptiska museet som ligger i närheten. Både Internet och mobilnätet lär vara helt nedsläckt, så jag tvivlar på att mina sms har nått fram till vänner i Kairo.

Jag tror inte att vi hade märkt så mycket om vi hade varit kvar. Vi hade inte åkt in till stan, och jag tror inte att det är våldsamma demonstrationer ända ute i våra förorter. Det vi hade märkt mest är naturligtvis att Internet är nedsläckt, vilket i det här läget hade varit väldigt jobbigt eftersom vi då inte heller hade vetat vad som händer. (Förutom att jag hade blivit tokig av att inte komma åt bloggen och mejlen och tidningarna.) Maken hade kanske inte kunnat jobba så mycket heller, pga nätet.

Nå, nu är vi i tryggt förvar här hemma i Sverige i alla fall, så det är ingen idé att spekulera om hur det hade varit för oss.

I stället ska jag visa en bit av Egypten som jag tog med i resväskan, nämligen ett litet skott av en stooor kaktus som växte i vårt område. Jag chansade, hade ingen aning om ifall det skulle fungera, dessutom glömde jag bladet i plastpåsen, nedknölad i resväskan, i flera dagar. När jag kom på vad jag hade gjort satte jag det lilla bladet i vatten, men det gillade det inte så mycket för det började skrumpna och gråna och se eländigt ut. Då satte jag det i lite jord i en kruka i stället, ytterligare en chansning. Och min chansning lönade sig, för det har växt upp ett litet öra på toppen av bladet!!! Se här:

Kaktusskott med ett litet öra.

TÄNK om jag får så här vackra kaktusblommor en vacker dag!

18 kommentarer:

brysselkakan sa...

Förstår att dina tankar inte direkt är i Sverige idag...

Musikanta sa...

På sätt och vis är det ju skönt att ni är i Sverige - hade varit jobbigt som du säger att inte ha tillgång till internet eller mail. Läser också om upploppen. Oron sprider sig tydligen och slås brutalt ner av polisen. Men man vet inte hur det slutar.

Kaktusar är överlevare - det blir nog vackra blommor med tiden :-)...
Kramar!

Desiree sa...

Ja jag förstår så väl att dina tankar går till Egypten idag. Vad kul att du fick din kaktus att både växa och överleva. Nog finns det goda förhoppningar om att den kommer att blomma.
Kram och trevlig helg.

Brittmari sa...

Din kaktus är en Opuntia. Sök på det så kommer du hitta massor av länkar och kanske hitta exakt rätt kaktus. När man ska rota sticklingar av en kaktus så var det helt rätt att glömma bort skottet i några dagar...sedan ska man lägga den på jorden eller lutad ner i en liten grop och strö lite jord över änden.
I det vilda så förökar de sig på detta sätt...de går av och ligger och låter rötterna leta sig ner i jorden. Innan jag började samla porslinsblommor, så samlade jag på kaktusar och hade närmare 300. Ska bli kul att följa ditt skott. Se till att den står i söderfönster, vattna genom jorden men låt torka upp ordentligt mellan varje gång.

Marianne sa...

Brysselkakan: Granskar alla ansikten som syns i tv:n och kollar hela tiden på senaste nytt. Polisen verkar aningen velig, som om de inte vet vilken sida de står på. Skulle tro att de egentligen står på folkets sida, men inte riktigt vågar hoppa över dit IFALL Mubarak ändå vinner. Då blir de av med sina jobb och kastas i fängelse ... Men vi får se vad som händer.


Musikanta: Det har varit en hel del brutalitet från polisens sida, men jag tycker att det är förvånande lite ändå. Som jag skrev till Brysselkakan här ovan, de verkar inte riktigt veta vilken sida de står på. Vi får se hur det går.

Hoppas att det blir vackra blommor, den växer förvånansvärt fort också!

Kramar!

Marianne sa...

Desirée: Ja det är rätt skönt att inte vara mitt i, man vet ju inte hur det slutar.

Jag är helt fascinerad över kaktusen. I Egypten växer de sig riktigt höga, en 2-3 meter höga blir de. Som små träd.

Ha en skön helg du också!
KRAMAR!


Brittmari: TACK! Vad roligt att du vet vad det är och heter. Jag ska söka på Opuntia! Vilken tur att jag gjorde rätt, av en slump. Den växer så fort att man nästan ser hur den växer från dag till dag. Det är riktigt spännande, men jag gissar att det tar ett tag innan den blommar : )

Så många kaktusar du hade! Har du lika många porslinsblommor nu? Finns det olika sorter av dem också? Jag måste kika in till dig och se vad du skriver om blommorna!

Suzesan sa...

Vad fin kaktus och fint att ta med den.

ÅHhhhh jag tänker på de dina i Egypten era vänner och andra och TUR ni inte är där FÖR DÅ HADE jag varit orolig. För jag hade ju kinte vetat det du vet då de stängt av internet för dem.

Nu hoppas vi på att allt detta får en bra lösning. Ändå sorgligt att det ska behöva bli så som det är nu. Tänker på att din katus får symbolisera att nytt liv kommer från gammalt och örat på den att nån här dem folket i Egypten.

Kram
/Susanne

Bloggblad sa...

jag tänkte på dig när jag hörde om hur det är i Kairo. Och på en kompis som är där på semester, fast tydligen var inte badorterna drabbade.

Anna, Fair and True sa...

Jag har tänkt på dig en massa de senaste dagarna och undrat vad DU tänker på! Undrat hur du upplevt det om ni varit kvar. Jag har en gammal Oxford-vän som konstant uppdaterar sin Facebook-sida om Egypten. Han är akademiker och specialiserar sig på Egypten. Det verkar som han är på plats för han vet så mycket, men han måste sitta på någon särskilt uppkoppling. I alla fall skrev han idag på Facebook att det fanns vissa sätt att nå Internet, det som börsen använder var det tydligen. Hoppas det stämmer!

Marianne sa...

Suzesan: Samtidigt känns det som om man är långt bort nu när det äntligen händer någonting. Men det är nog tur det, jag hade ändå inte vågat mig in i getingboet.

Mubarak har tydligen sparkat regeringen nu, vi får se vad som händer.

Kramar!


Bloggblad: Jag tror inte de behöver vara oroliga på badorterna. De kan ju stänga in sig på hotellen om så skulle vara. Det brukar vara stora områden, så där är de trygga. Det ska möjligen vara att flygen slutar gå så de inte kommer hem.


Anna: Så INTRESSANT med din vän! Det är så jag får lust att gå med i Facebook bara för att kunna se vad han skriver. Jag har ett gammalt konto, hur gör jag för att hitta honom?

KRAM!

ExPIAtriate wife sa...

Foljer med spanning vad som hander i Egypten och andra stallen, skont att ni ar hemma eftersom man aldrig vet hur det blir! Man hoppas att det har ar borjan till nagot battre!
Vilken fin kaktus, haller tummarna att den blir stor och blommar!
Kram!

Anonym sa...

Jag har tänkt mycket på att du inte är där längre..... Därför var det bra du skrev om det.
Vi får väl se hur det går.
Kaktusen är verkligen fin och du ska se att du får nog blommor också. Älmhult har väl sällan skådat sådana.!?
Men hur går det med huset då?
Hej från Eva i tyresö

Freedomtravel sa...

Har tänkt på dig när jag läst om oroligheterna, även om jag vet att du inte är kvar. Man hoppas ju att det leder till nånting konstruktivt och utvecklande. Många drabbas ju förstås av våldet och oroligheterna, och då önskar man ännu mer att det åtminstone ska få någon betydelse.

Annika sa...

Jag har tänkt på dig dessa dagar ska du veta!
Jag förstår att du tänker på ditt gamla "hemland" mkt nu.
Roligt att du har en katus därifrån, tror säkert du kan få den att blomma!
Kram!!

Marianne sa...

Pia: Hur har ni det i Dubai? Är det lugnt där? Man har inte hört någonting från Emiraten, men det beror kanske på att majoriteten är utlänningar, så att det inte finns så många som vill göra uppror?

Hoppas ni har det lugnt!

Kramar!


Eva: Ja det är just nu verkligen skönt att inte vara kvar där! Vi hade ju inte bara kunnat dra om det blev tal om evakuering heller, pga katterna.

Jag får ta med kaktusen och mina fröer till Linnés orangeri här utanför Älmhult och se om de vet mer!

Vi hoppas att det går framåt med huset nu i veckan, det är stiltje över helgerna ...

Kram!

Marianne sa...

Freedomtravel: Ja tyvärr var det nog tvunget att det skulle explodera i Egypten, tvivlar på att det hade blivit några förändringar annars. Nu vet vi ju inte hur det går, men jag håller med El Baradei som säger att de måste fortsätta det de har påbörjat. Hoppas verkligen att allt blir bra tillslut.


Annika: Ja det känns både konstigt och skönt att inte vara där nu när det händer så mycket. Men som sagt, om vi hade blivit tvungna att evakuera så hade vi inte kunnat det - pga katterna! Jobbigt hade det blivit, men nu slipper vi det!

KRAMAR!

Anna, Fair and True sa...

Min gamla Oxford-studentkompis heter Dominic Coldwell. Säg till om du tänker kontakta honom så kan jag förvarna :)

Marianne sa...

Anna: Tack söta du, men nu har jag fått kontakt själv och det är bra rapportering på Al-Jazeera, så jag klarar mig. Men hälsa honom från mig och säg att jag ber för det egyptiska folket!