lördag 8 januari 2011

Herrgårdsfika på Möckelnsnäs

En gråmulen och regnig (!) lördag, så den där promenaden till sjön Möckeln fick skjutas upp i väntan på bättre väder. I stället satte vi oss i lilla bilen och susade iväg. Varthän, sa vi och styrde kosan lite lätt norrut mot Diö, vi tänkte att vi kanske kunde hitta någon av Linnés platser som ska finnas någonstans åt det hållet. Inte för att vi trodde att någonting skulle vara öppet, men man kunde ju alltid spana in läget.

Plötsligt såg vi en skylt som pekade in mot vänster, inte alls långt från Älmhult. Möckelnsnäs Herrgård, stod det på skylten. Vi kollar, sa vi och svängde in på den fina lilla vägen. Barrskogen förvandlades till bokskog och snart förstod vi att vi var i ett naturreservat, Taxås. Vi körde förbi massor av vackra gamla hus inbäddade i vinterskrud, och efter ett tag kom vi mycket riktigt fram till en herrgård. Och den hade servering och var öppen!

Möckelnsnäs herrgård.

Platsens historia går tillbaka ända till 1300-talet då riddaren Karl Tukasson lär ha räddats från att drunkna med sin häst just här, och i sin tacksamhet skänkte han pengar för att bygga en kyrka i Stenbrohult socken. Gåvobrevet från 1337 hänger i kyrkans vapenhus. År 1562 nämns en ägare av platsen för första gången, det var "hustru Elsa, änka efter Bo Olufsson", en dam som gifte sig med så många som fyra karlar. Och efter det har ägarna avlöst varandra, och en vacker herrgård växte med tiden fram. I dag är det hotell och konferens, och dessutom en fin restaurang som huvudsakligen använder sig av närodlade råvaror.

Maken har fått sitt kaffe.

Den här blåbärspajen gick inte av för hackor!

Att döma av blåbärspajen är maten väldigt god på Möckelnsnäs herrgård, så det var säkerligen inte sista gången vi var där.

Möckelnsnäs herrgård ligger mitt emellan hela tre naturreservat! Det är Taxås, Kronan och Höö. Förutom att vandra i vacker natur, kan man dessutom besöka Orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné som är byggd efter ritningar från tidigt 1700-tal, en kopia av det orangeri han hade i Uppsala. Anläggningen öppnades 2007, lagom till 300-årsdagen av Linnés födelse. Anledningen till att man byggde en kopia av orangeriet just här var att Linné föddes på Råshult, som ligger alldeles intill.

Men just nu under vintern är allt stängt, så vi får vänta till våren att utforska alla de här platserna - och då blir det med riktiga kameran, inte bara mobilen som de här fotona är tagna med!

Orangeriet.

Julbock 1.

Julbock 2.

Och nu är det 12 dagar kvar till katthämtning!

17 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å vad mysigt!! och vad fint det såg ut! :-)

Laura sa...

Vilken fin plats! Men serveringen såg ganska folktom ut, i alla fall just då ni var där? Kanske de borde marknadsföra herrgården mer så flera skulle hitta dit? Det verkar ju vara ett perfekt utflyktsmål en söndag och ett vackert ställe att ordna fester på!

ExPIAtriate wife sa...

Ser fantastiskt ut! Ah jag saknar alla dessa vackra herrgardar i naturskon miljo som det anda finns gott om hemma i Sverige, med god mat och underbar miljo! Kanske ska ta och svanga forbi sjalv i sommar nar jag ar hemma! Blabarspajen sa valdigt god ut!
Kram!

Desiree sa...

Jättemysig utflykt. Ja det finns gott om vackra slott och herrgårdar att besöka här i Sverige. Jag har gjort en hel del sådana utflykter med mina föräldrar här i Stockholmstraken. Himla nice! Ni får återvända hit på sommaren eller våren för det kan jag tänka mig blir vackert.
Kram!

ela sa...

Den sidan sparade jag direkt. Bra att veta när man är i dessa trakter. Det ser ju mycket fint ut.
Hälsningar / ela

Pettas sa...

Härligt avstamp! Fint med tips att lägga bakom örat utifall att vi på ön ror åt det hållet någon gång:).

Bloggblad sa...

Vilket ställe! Här blir det innesittande på Gasthaus zum Spatzen idag. Endast matrester serveras!

Nu har jag läst ifatt - och bockar och tackar för reklamen! Jag har varit fullt sysselsatt med att sy gardiner med ena handen och skriva nya sångtexter med andra... men idag är jag trött, så jag vankar mellan datorn och soffan. Vaknade onödigt tidigt i morse.

Fiffig lösning med lådan! Den ska jag ha i åtanke.

brysselkakan sa...

Den blåbärspajen såg mumsig ut!

Marianne sa...

Saltis: Ja, där var jättefint, och om man tittar på sommarfoton är det ännu finare. Nu var det lite svårt att traska runt, för snön ligger fortfarande djup.

Kramar!


Laura: Jo, det var bara ett annat par där, och när vi gick kom en familj. Skulle tro att folk är lite mätta efter alla helger just nu, och på helgerna är det ju inga konferenser. Hoppas att de har fullt annars!

Kram!


Pia: Jag funderar på om man skulle göra en herrgårdssommar, eller gästissommar, i år, och åka runt och äta på alla sådana ställen runt om i Skåne och Småland. Haha, kanske får sträcka ut det över några år, för annars blir det nog hål i plånboken : )

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Vi ska absolut återvända, och det blir nog under vintern också. Jag vill äta där rätt snart, känns det som. Ja det finns massor av sådana ställen i Stockholm också, och ute i skärgården. Fast jag har nog inte varit runt särskilt mycket i Stockholm, man glömmer lätt av det som ligger utanför när man bor inne i stan.

Kram!


Ela: Hej och välkommen hit! Vad bra att jag kan tipsa! Jag kommer att lägga upp mer sånt så fort jag hittar någonting. Har precis läst om att man kan göra älgsafari, med älggaranti! Det vill jag göra så fort det bara går!


Karin: Ja det får vi hoppas att ni ror åt det här hållet någon gång, ni har ju några stycken att besöka här i trakten nu! : )

Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: Här är det också innesittardag i dag, det regnar och man ser hur sjöarna växer på gator och torg. Fast jag gjorde en kycklinggratäng, för jag hade inga rester : )

Jag är också trött, har jobbat rätt hårt senaste tiden. Eller senaste veckan i alla fall. Det trista med det är att bloggarna blir lidande!!! Fast i morse lyckades jag sova ända till halv åtta. Det var SKÖNT!

Jag ska svara på ditt brev - det är inte glömt!


Brysselkakan: Den var jättegod. Mustig och god och gott med de lite syrliga frukterna till.

Lotta sa...

Ett riktigt Lotta-ställe!!! Hit skulle jag också vilja åka och se mig omkring. Och den blåbärspajen ser härlig ut!
Kram!

Annika sa...

Vilken vacker plats!!
Härligt.
OCH vilken PAJ!! MMMMMUMMMMS!!!
Söta julbockar också. MÅ regnet upphöra!!
Men det gör det säkert.
KRAM!!

Bejla sa...

Visst är det roligt att bara åka iväg sådar, utan egentligt mål, och hitta sådana pärlor! Något jag saknar att kunna här. Desto mer sånt får det bli när vi är på semester. ;-)

Marianne sa...

Lotta: Ja men det är bara att komma hit! Fast du kan ju vänta tills det blir lättare att gå omkring och vi har någonstans att hysa dig!

Kram!


Annika: Där är otroligt vackert, lyckades inte fånga en bråkdel med mobilkameran.

Jag vet inte, det verkar som om det blir vanlig svensk slaskvinter nu, med undantag att det ligger ett tjockt lager is under allt vatten ...

KRAM!


Bejla: Ja det förstår jag att det är lite svårt att åka på det sättet hos dig : ) Det är väl bara ute på vattnet man kan göra det, fast det ligger väl knappast några mysiga herrgårdar ute på isflaken. Å andra sidan brukar ni ju ha goda matsäckar med er, och fånga färsk mat under utflykten, vilket inte är fy skam!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Tror jag nämnt det förut men när jag bodde i Årsta bodde jag på Möckelvägen! Den måste ju vara namngiven efter sjön!

Marianne sa...

Anna: Kanske det! Vi var där i dag igen, den här gången tog vi en promenad och åt lunch. Gott! Bilderna kommer en annan dag, tyckte det kändes aktuellare med Egypten i dag.

Kram!