fredag 7 januari 2011

Fredag

Liten flicka i rullebör*.

Har fortfarande feber, men jag tror inte det är flunsa av någon sort, utan mer en vanlig förkylning med feber. Har ändå varit tvungen att vara superaktiv i dag, så Treo-tillverkarna har gjort sig en förmögenhet. Först jobb från tidig morgon eftersom jag vet att om jag halkar efter kommer det att bli olidligt nästa vecka när jag VET att jag har många uppdrag. Dessutom var det tvättstuga, någonting man inte har råd att missa när man bara har två resväskor kläder - i normala fall hade man bara kunnat gräva sig lite längre in i garderoben, men det går inte som det är just nu. Och klockan ett kom Maken och hämtade mig för att åka till Hässleholm och kika på ett par hus.

Nu har jag hittat mitt drömhus! Det är helt perfekt på alla möjliga sätt - utom ett. Det ligger inte i Älmhult vilket innebär att Maken får betydligt längre resväg varje dag. Om man räknar dörr till dörr innebär det cirka 45 minuters enkel resa x 2 med tåg och cykel varje dag för honom. Så han får bestämma. Men håll tummarna hörrni! Ska jag få bli skåning trots allt?

Passade på att handla tio kg torrfoder när vi hittade en djuraffär i Hässleholm. Våra katter tål ju bara dyraste sortens mat, Science Diet och Royal Canine, och det handlar man knappast på Ica Maxi. Tjorvan kan få problem med njurarna om man ger henne Whiskas och Friskies och allt vad som finns. Fint ska det vara till de små fröknarna. 13 dagar kvar!

Middag blev på pizzeria Sorello här i stan (alltså Älmhult). Den var GOD! Och det var alldeles smockfullt med folk redan vid halv sextiden. Haha, vi skrattade och påminde varandra om att fem-halv sex var ungefär lunchtid i Egypten. Jag glömmer aldrig när jag skulle bjuda en egyptisk tjej på lunch. "Vilken tid passar dig?" frågade jag och tänkte tolv-ett ungefär. "Fyra eller fem", svarade hon. "Ehh, fyra då kanske?" pep jag och bad en bön om att det skulle bli den tidigare tiden.

I helgen ska vi träffa en indisk kille som bor här i Älmhult just nu, men som ska flytta ner till Kairo. Han vill ha lite goda råd. Hm, jag borde alltså förbereda mig och skriva upp lite adresser till honom! Äsch förresten, bästa Mr. Wael och Mr. Ibrahim vet precis var de olika sakerna finns, de behöver bara namn på affären/restaurangen och att det är mina ställen, så vet de.


*Rullebör är skånska och betyder skottkärra. Vet inte vad det heter på arabiska : ) Baraweta på arabiska! Tack vare Otta vet jag det nu!

18 kommentarer:

S w e F l o sa...

Vad spännande med huset! Jag fick reda på av uppfödaren när jag var där på kattbesök att katter inte alls mår bra av att äta spannmål, de är inet designad eför det så att säga, och speciellt majs är många katter allergiska mot. Den mesta kattmaten i vanliga snabbköp har väldigt undermåliga ingredienser och speciellt är de fulla av spannmål, så jag tycker inte alls att det är dumt att tänka på vad man ger sina katter...

Vi har i många år använt ett märke som heter Natural Balance för våra hundar, och de har väldigt bra kattmat med. Så det blir såklart det märket. Finns dock bar ai specialaffärer. Men om folk tycker att det är dyrt så ska man ju tänka på att denna naturliga mat med hög kvalitet gör att husdjuren inte behöver äta lika mycket för att få i sig det dem behöver, så det går inte åt lika mycket. Och ens husdjurs hälsa är ju viktig den med!

Tydligen så har katter dessutom ingen inbyggd instinkt att dricka vatten (även om de nu gör det ibalnd) eftersom deras naturliga byten oftast innehåller 75 % vatten och törsten är således fixad på så sätt.

Uppfödaren berättade att många nu tror att den epedimi av diabetes och njurproblem hos katter kan bero på att de äter för mycket torrfoder istället för burkmat. Jag had eingen aning om allt det här, det var väldigt intressant att prata med henne, och sedan kollade jag upp lite själv på nätet.

Sist jag hade katt fanns inte Internet och det var Friskies och Pussi som gällde hemma hos oss... :-)

Malin sa...

Spännande med huset! Synd att det blir så pass lång pendling för maken...
Jag gillar Skåne, men jag bodde på skånes nordvästra sida under ett par år :)

brysselkakan sa...

Håller tummarna för huset! Och att du blir pigg snart, sjuk är inget kul att vara... säger hon som legat platt av matförgiftning...

Christel sa...

Hej M!
Ååh vad spännande med Hässleholmstrakten, då blir vi ju i det närmaste grannar. Jag är inte så aktiv i min blogg eller i kommenterandet, men jag har lite koll. Hoppas att du snart får hem dina katter igen, måste vara tomt utan dem. Det finns jättemånga affärer för djurmat i Hässleholm, och ännu fler pizzerior.... Kram Christel

anna of sweden sa...

Klart att ni ska bli skåningar! Finns ju inget bättre!

Krya på dig - och lycka till med huset!

Kram!

Otta sa...

Det heter baraweta! :-)

Trevlig helg!
Nour och Anna-Lena

Katarina sa...

Krya på dig, Marianne. Ja, nu är det inte många dagar kvar innan dina kära familje medlemmar kan flytta hem till er.

Hoppas ni blir med hus snart, jag förstår att det letas och letas en hel del.

Kram

Desiree sa...

Vad kul och spännande att du har hittat ett hus som du gillar. Även om ni skulle kunna bo närmre så tror jag nog att 45 min funkar. Det är iallfall en helt rimlig pendlingstid med mått mätta i Stockholm. Fast jag kan också förstå att din make helst skulle vilja he en kortare pendling. Det beror också på om han känner att han kan cykla året runt till stationen eller om det finns ett vettigt alternativ samt hur mycket / ofta det är förseningar med tågen kan jag tänka mig. Men ni får fundera och jättekul att ni hittat ett fint hus.
Usch jobbigt att du har så mycket att stå i då du inte känner dig helt kry men jag föstår att du känner att du måste få dessa saker gjorda. Jag hoppas att du kryar på dig och mår bättre snart.
Kram och lycka till med huset :-)

Kim M. Kimselius sa...

Hässleholm är så fint! Håller tummarna för dig. 45 minuter i pendling är ingenting. Min man har kört 10 mil x 2 varje dag i 16 år, och har nästan inte gnällt alls...

Och du som har bott utomlands kommer att trivas mycket bättre med livet i Hässleholm, tror jag. Lycka till!

Spännande med katterna, förstår att du håller på att längta ihjäl dig efter dem vid det här laget.

Krya på dig!

Kram Kim

Kersti sa...

Håller tummarna. Skåning är inte det sämsta.

Marianne sa...

SweFlo: Jag har också hört att det är för mycket salter eller mineraler i det vanliga torrfodret för katter, och att det är därför många får besvär med njurarna av det. Natural Balance har jag inte hört talas om, tror inte det finns här. Men här finns BÅDE Hills och Royal Canine, inte bara den ena eller andra sorten, som det var i både Turkiet och Egypten. Så vi ska nog kunna variera lite bättre på den fronten nu!

Självklart är husdjurens hälsa viktig! Om man inte tycker det är det bättre att avstå från djur!

Vi brukar förresten ge dem burkmat också varje dag, tänk själv att vara tvungen att äta BARA müsli varje dag, och skölja ner med vatten ... Haha, ja det är kanske därför det är lite för tjocka?

Förstår att ni går i väntans tider nu för att få hem den lilla trasselsudden!!!

Kramar!


Malin: Jag har också bott i nordvästra Skåne, det gjorde jag i många år. Helsingborg, närmare bestämt. Så jag är redan halvskåning : )

Kram!


Brysselkakan: Ja stackare, matförgifning är nog det värsta av allt! Skönt att du är pigg igen. I morgon ska jag i alla fall sova ut, har jag bestämt mig för, så då ska väl den här förkylningen ge sig lite.

Ja, tack, håll tummarna!!!

Marianne sa...

Christel: Hej Christel!!! Ja det var längesedan. Just det, du bor väl här i trakterna! Vad roligt, hoppas verkligen att det blir Hässleholm för vår del, för jag gillar verkligen det huset. Och stan verkar vara riktigt trevlig den också. Jag känner redan till en riktigt bra blomsteraffär i alla fall, där gjorde jag julgrupper till julen.

Ja nu är det bara tolv dagar kvar tills kissarna kommer hem. Äntligen. Köpte kattsand och spade och allt i dag, så nu är vi helt redo!

Kramar!


Anna: Eller hur, Skåne ÄR så fint, både på längden och tvären. Och det är så lätt att åka runt och se allt möjligt om man bor så där lite mitt i. Hoppas, hoppas!!!

Kram!


Otta: TACK, baraweta! Ska skriva ut det, för nu vet jag ju!

Tack detsamma!
Kramar!

Marianne sa...

Katarina: Tack! Ja, nu kommer de snart! Och nu är det väl inte långt kvar tills ni flyttar? Jag hänger inte alls med just nu, MÅSTE hinna runt till er alla så jag vet vad som händer!

LYCKA TILL med flytten!!!
Kram!


Desirée: Tack! Ja det är i alla fall ett framsteg att vi har hittat ett hus som vi BÅDA gillar : ) Klas är sugen på huset, vi ska nog lägga ett bud på det och sedan får vi se vad som händer. Jag hoppas att han bestämmer sig för att vi kan bo där, för även om jag tycker att det är väldigt fint här i Älmhult, så tror jag att livet blir lite enklare i och med att Hässleholm trots allt är en stad. De tider han inte kan cykla kan han alltid ta bilen in till stationen, där finns en pendlarparkering som bara kostar 10:- per dag, så det är i alla fall överkomligt. Och så tippar jag på att det går buss om det kniper.

Ja vi får se hur det går!!!

Kramar!


Kim: Ja jag har fått ett väldigt gott intryck av Hässleholm! Men visst blir det tyngre för Klas om vi bor där, för det är skillnad på att gå i tio minuter/cykla i tre minuter eller att åka tåg och passa tider och hålla på. Din man är tuff som orkar köra så där långt! Jag körde mellan Helsingborg och Malmö i ett år, men sedan flyttade jag ner dit för det blev för jobbigt.

Ja, hjälp vad jag längtar efter katterna nu!

Kramar!


Kersti: Tack! Skåne är väldigt fint, och Hässleholm ligger i en väldigt vacker trakt. Dessutom nära till Österlen, till Småland, till Öresund och till Danmark!

Laura sa...

Oh, det låter spännande med drömhuset! Nu är det min tur att hålla tummarna för dig..!! :)

Anonym sa...

Weel-barrow...här har nog antingen engelskan lånat av arabiskan eller tvärtom. Jag upplever ofta i Grekland att ord har gjort sidbyte s.a.s.
Jag tror att dina katter kommer att göra lyckosprång när de får komma hem. Vi var bortresta en vecka nyss, och trots att katterna fått mat varje dag av en granne visade de med stor tydlighet att de var glada när vi kom hem. Idag satt jag ute och sydde i solen (jättefint, vårlikt väder )och tre kattpojkar skulle hela tiden ligga i mitt knä och buffade bort varandra...
Monica P

Marianne sa...

Laura: Ja, tack, gör det! Och så hoppas jag att ni hittar er drömlägenhet i Istanbul snart också!

Kram!


Monica: Haha, ja det har du rätt i! Det såg jag inte från början.

Så mysigt att ha tre kattkillar som slåss om att få bästa platsen. Att det är fint vårlikt väder skadar ju inte det heller, här regnar det i dag och är riktigt trist. Det är mycket bättre när det är ordentligt kallt och vackert med vit fin snö. Urtrist att se den gråa gatan igen.

Bejla sa...

Spännande med huset, men usch för ett så speckat schema när man är sjuk. Hoppas att du har det bättre nu.

Marianne sa...

Bejla: Det är alldeles för spännande med alla dessa hus man gillar och som inte blir någonting av. Jag börjar bli lite under isen, när det gäller hus, faktiskt. Men jag hoppas verkligen på det här!

Men visst är det typiskt att man inte har tid att vara sjuk när man är det, och har all tid i världen till det när man är frisk?

Kram!