torsdag 13 januari 2011

Pappersåtervinning

Jag har i dagarna insett vad vi har varit utan i alla 12 år utomlands: morgontidningen! Visst har det gått jättebra att läsa tidningen på nätet, men jag måste säga att det inte är mycket som slår att ligga och prassla med morgontidningen medan man dricker morgonkaffet. Så numera tassar jag varje morgon ner till porten och postlådan för att hämta tidningen.

Av tidningar blir det förstås högar med material som ska återvinnas. I sopbyn Moqattam tar man hand om papperet och skapar vackert brevpapper med ingjutna blomblad. Tänk er, att utan det här projektet där flickorna får lära sig olika sorters hantverk hade de ägnat hela sitt liv åt att sortera sopor för hand, i sina hem. Den som vill läsa mer om sopbyn Moqattam kan göra det här. Och här finns en väldigt fin och tänkvärd film om sopfolket i Kairo, zabaleen.

Här gör man brevpapper av returpapper.

Och så gjuter man in rosenblad i papperet så att det blir vackert.

Här i Sverige blir det väl bara toapapper, kan jag tänka.

---

Kan ni tänka er, i kväll om en vecka sitter vi i Stockholm, redo att hämta katterna på fredag och åka hem med dem! 7 dagar kvar!!!

20 kommentarer:

olgakatt sa...

Kan tänka mig att du har svårt att inte hoppa jämfota när du tänker på missarna! Vad dom ska bli förvirrade! Hoppas dom inte är den långsinta typen som vänder ändan till och säger "Jaså, passar vi nu? Nä, då kan det va´så:"
Sånt händer, men det går snabbt över!

Suzesan sa...

Närå det blir nya tidningar om igen tills det inte går att göra mer p den återvunna massan. Jag vet för jag har varit på pappersbruk på studiebesök. Visst är det en viss känsla att bläddra i en tidning. TÄNk vilken lycka för dig och katterna när de är hemma igen hos dig.
Hoppas det funkar bra så de inte har lagt till med nya vanor/ovanor.
Kram
/Susanne

Desiree sa...

Håller helt med dig om att inget riktigt slår att få bläddra i en äkta tidning. Under vardagarna hinner vi inte läsa tidningen så vi har den bara på helger. Så glad att det finns sådan helgprenumeration att välja. Det blir lite billigare men inte så mycket. Det är väl mest att vi inte vill ha sådana högar med papper när vi inte ens skulle hinna läsa den. Instessant att de var då duktiga att ta tillvara på gammla tidningar och göra vackra brevpapper av dem.
Den sista veckan går nog i ett nafs och snart har ni älsklingarna hos er igen.
KRam!

Marianne sa...

Olgakatt: Skrållan var långsint, hon brukade ignorera mig en hel dag när jag hade varit borta. Men sedan var hon som ett plåster i en vecka efter det : ) Stina och Tjorvan brukar inte vara långsinta, men vi får se nu när det har varit så lång tid.

Åh, vad skönt det ska bli att ha ett par katter som slåss om sängplatsen igen så att man inte får plats att röra sig : D


Suzesan: Jaså, vad bra att det blir nya tidningar! Intressant med studiebesök på ett pappersbruk, min enda närkontakt har varit när man åker förbi en ort med bruk och det stinker : )

Jag hoppas att katterna har en ny vana att de inte ska ha mat 118 gånger om dagen så att de behåller sina nya slanka jag. De var lite för runda förut, om man säger så : )

Kram!


Desirée: Ja det är väl egentligen den bästa varianten att ha helgprenumeration. Vi får se hur vi gör, just nu är det så nytt så vi vill ha den varje dag. Och det måste vara SvD, för det är där korsorden är : ) Smålänningen ska vi däremot sluta med, för det enda som intresserar oss där är ett par sidor om Älmhult. Resten blir inte läst.

Ja nu går det fort, snart är de hemma!

Kram!

Kersti sa...

Härligt att ni snart får hem dem. Vilket kärt återseende det kommer att bli.

olgakatt sa...

Klart man måste ha en papperstidning! Varje dag! De dagar tidningen inte kommer börjar inte bra. Vi har Sydsvenskan, lokalblaskan läser jag på 5 röda, den är för eländig. På helgerna har vi dessutom Aftonbladet för den säljer grannpojken och lägger den enl överkommelse i brevlådan. Det blir ett antal korsord och sudukon att ta hand om, haha.
Kan aldrig motstå barn och ungdomar som säljer helgtidningar för det var så maken fixade sina fickpengar när han var liten. Han fick ihop till sin moped genom att cykla runt i ur och skur på helgerna och var lycklig när han kunde köra moped istället.
Men litet retar det mig att grannpojken skjutsas runt av sin mormor...

Katarina sa...

En morgon utan en pappers tidning är ingen riktigt morgon för mig. Vi har just sagt upp vår morgon tidning här i Cebu, jag saknar verkligen att hålla i en tidning. I Sverige hade jag 2 morgon tidningar och sedan alltid DI inför helgerna, jag älskar deras flashiga fredags tidning till helgerna. Jag kan fortfarande sakna de svenska morgon tidningar. visst är det toppen att man mer flexibelt kan välja om man bara vill ha en helg prenumeration hur man nu vill ha sin tidning levererad.

Åh, papperstillverkning! Det är faktiskt både enkelt och roligt. Jag tog kurser i denna hantverkskonst då jag bodde i Uppsala. I någon låda hemma i Sverige har jag grejerna som jag använde till att tillverka papper.

Det blev mest att göra konstpapper, till olika kort men också några tavlor gjorde jag. Från naturen kan man använda sig av så mycket för att göra läckra konstpapper.

fina bilder!

Mira sa...

Handgjort papper är så vackert!

Annika sa...

Morgontidningen är ett MÅSTE även för mig. Älskar att läsa Washington Post varje morgon, på samma sätt som jag älskar DN hemma. Det hör till, även om det känns gammaldags.
Nej, te, yogurt och WaPo (eller DN) är det som gäller varje morgon.
Prassla på!!
Kram!!

Grekland nu sa...

Åhh, morgontidning! Saknar...Förstår att du njuter nu!

anna of sweden sa...

Tolv år utomlands ... Det är länge. Själva är vi inne på vårt sjunde och jag funderar mycket på hur det kommer att kännas den dagen vi flyttar tillbaka.

Kram och trevlig helg!

Kim M. Kimselius sa...

Fantastiskt att göra vackra brevpapper av returpapper! Måste kännas underbart att det bara är sju dagar kvar. Kram Kim

Anonym sa...

Förstår att du njuter av svenska saker efter 12 år utomlands! Som svenska dagstidningar. Men som Anna skriver: jag funderar oxå hur det blir att flytta hem och då kanske efter tre år i vårt fall. Fast vi har ju ingen aning om vad som väntar oss sommaren 2012!

Bloggblad sa...

Åh, tänk att kompisen och jag gjorde såna papper en gång, fick ett pysselryck och geggade i hennes trädgård, körde blomblad i mixern, blev jättefint!

Fast det är lite skillnad mot att slita med det för brödfödan.

Marianne sa...

Kersti: Ja nu har jag svårt att bärga mig, när det är så få dagar kvar!


Olgakatt: Ja du kan tro att jag var irriterad här i helgen när tidningen inte kom! Just de dagarna man vill ha den som allra mest, och så kommer den inte! Och så är det korsorden på helgerna, hjärnan skrumpnar ju utan dem.

När vi väl har ett hus antar jag att vi också kommer att köpa någon kvällstidning och jultidningar och scoutkakor och allt vad barnen säljer. Här är vi än så länge förskonade : )


Katarina: Jag vande mig av med morgontidning när vi var utomlands, läste på nätet i stället. Men nu när jag precis har återupptäckt njutningen vill jag aldrig mer vara utan. Hoppas ni hittar en bra tidning i KL sedan.

Vad roligt att du kan tillverka papper! Sånt där som vore roligt att kunna, även om det hamnar i en låda i långa loppet.

Kram!

Marianne sa...

Mira: Ja det är verkligen vackert. Och nu blev jag lite inspirerad till att gå någon kurs i något hantverk, någon vacker dag när jag får mer tid ...


Annika: Det är helt underbart att vakna med morgontidning. Fast jag vill ha min i sängen med en kopp kaffe : ) Svenskan och DN är på ett ut för mig, men korsorden i Svenskan kan ingenting klå. Inte som jag har hittat i alla fall. Faktum är att man (jag i alla fall) läser fler artiklar när det är papperstidning, för man kan skumma ingressen lättare än när man måste klicka upp varje artikel och sitta och vänta på en trög uppkoppling. Då blir det bara de artiklar man verkligen vill läsa, resten missar man. Kan man skumma lite på varje så fastnar man och blir intresserad av mer och får veta mer också!

KRAM!


Ingabritt: Har ni inte morgontidning? Du läser ju grekiska, så du kan ju tillgodogöra dig de inhemska tidningarna. Men de kanske inte är så bra?

Marianne sa...

Anna: Ja det är länge. Jag har hört någonting om att man inte ska vara borta mer än max 5 år om man ska ha en lätt hemflytt, men jag tycker inte att det har varit så svårt. Bara man inser att man flyttar till ett NYTT land, precis som man gjorde till alla de andra länderna, så går det bra.

Kramar!


Kim: Ja visst är det bra när man kan ta tillvara på skräpet och göra någonting vackert! Jag har en bunt av de där pappren, men de ligger ju så klart i containern, tillsammans med allt annat.

Kram!


Brysselkakan: Det går jättebra att flytta hem igen, bara man är redo för det och har en positiv inställning. Och det sägs att om man flyttar hem inom fem år så är det en baggis, då har det inte hunnit ändras mer än att man fortfarande hänger med. Vi ser på förändringar och nyheter ungefär som vi såg på dem när vi flyttade ut - med nyfikenhet och insikten om att det är nytt för oss och att vi måste lära oss hur det funkar. Det kommer att gå bra för er också!

Marianne sa...

Bloggblad: Vad roligt att du har gjort sådana papper! Haha, ja vad smart att köra blombladen i mixern, fast man får kanske inte mala för fint då?

Jag tror att de där tjejerna har det rätt bra ändå, de får lära sig att leva i det vanliga samhället, för sopfolket står i stort utanför. De får lära sig allt från att gå på toa (!!! de är uppvuxna med att gå i grisarnas stia!!!) och hålla tider till att planera sitt arbete och att sätta priser och designa sina verk för att sedan kunna bli självständiga. Usch ja, så bra vi har det!

Anna, Fair and True sa...

Nu när jag är mammaledig har jag BÅDA morgontidningarna! Förut hann jag inte läsa dem. Har även tagit en prenumeration på Economist. Fast jag ligger efter redan :)

Marianne sa...

Anna: Härligt att kunna läsa båda tidningarna! Jag nöjer mig med SvD och DN på nätet. Och så har vi Smålänningen, men det är mest för att orientera oss i omgivningarna. Den rapporterar varje dag om Älmhult, men resten är inte mycket att ha.

Kram!