lördag 29 januari 2011

Tahrir Square

Den som ser nyheterna från Kairo och Egypten, hör talas om Tahrir Square där stora folkmassor är samlade trots utegångsförbudet som började gälla klockan 15 svensk tid (16 egyptisk tid) och fortsätter till i morgon bitti. Tahrir Square är ett enormt torg vid sidan av Nilens strand, och den plats där Egyptiska museet ligger. Tahrir Square betyder Frihetstorget, eller Frigörelsetorget, jag är lite osäker på den exakta överättningen, men det handlar i alla fall om frihet, passande nog.

Så här ser Tahrir Square normalt ut tidigt på morgonen, medan de flesta kairobor fortfarande sover:

Tahrir Square, by morning.

Tahrir Square, by night.

Själv har jag följt händelserna via Al-Jazeera på nätet hela dagen. Just nu rapporterar de att demonstranter jublar där de rider ovanpå militärens pansarbilar. Inte en polis syns tydligen till och militären tycks inte gå emot folket.

Nu väntar vi bara på att diktatorn Hosni Mubarak avgår - det är lika diktatoriskt att sparka en hel regering och själv tillsätta en ny, som att fortsätta som innan. Jag hade lite svårt att somna i natt, så jag såg faktiskt delar av det talet. Nu ser jag på Al-Jazeera att chefen för säkerhetstjänsten har utsetts till vicepresident. Man kan ju hoppas att det är ett steg inför att Mubarak ska avgå, och att det syftar till att inte göra landet ledarlöst - med påföljande demokratiskt val. Vi får se ... Eller har militären tvingat Mubarak till att utse en vice president för att sedan skicka honom ur landet? Mubarak har alltid vägrat ha en vice president.

Jag är tyvärr inte någon politisk analytiker, och kan ganska lite, så mina gissningar är just bara det - gissningar.

Jag har skickat sms till vänner i Kairo, men har inte hört någonting. Om det beror på att mobilnätet inte fungerar som det ska, eller att de inte har hört att de har fått meddelanden, det vet jag inte. Jag misstänker att minst en av dem är ute och demonstrerar, kanske flera av dem.

Uppdatering: Det hörs skott och maskingevär i Maadi, den stadsdel där de flesta utlänningar bor. Det är på andra sidan stan, sett från där vi bodde.


25 kommentarer:

Anonym sa...

Tittat med.
Håller med.

Nyfiken fråga:

Kände du något i luften innan ni åkte hem om att detta kunde hända?

Hälsar KalleB

PS

Luften vibrerade dagarna innan sexdagarskriget,även som passerande kände man att något kommer att hända.

Ds

Marianne sa...

KalleB: Nej, då märktes ingenting av det här. Men jag tror att det har jäst under ytan länge, och att det som hände i Tunisien gav mod till folk. 25 januari var också ett symboliskt datum, dagen då den egyptiska polisen gjorde uppror mot britterna för ett fritt Egypten.

Kan inte slita mig från nyheterna, det blir nog ingen middag här ...

Anonym sa...

Tack... ;)

Nu rablas nya cabinet members....

Den som lever får se.

Hälsar

KalleB

Marianne sa...

KalleB: Jaha du, ytterligare militärer. Är det Mubarak som har utsett dem, eller håller de på att avsätta Mubarak???

Uora sa...

Spännande tider just nu. Jag får lite samma känslan som när Öst-Europa blev fritt. Vi får hoppas det går bra i de arabiska länderna också.

Anonym sa...

Förstår din oro... såg på svenska nyheter att ett gäng i Sverige förbrilt försöker få internet att funka för de i Egypten, att hitta andra vägar att nå omvärlden. Telecomix heter de, se här:
http://svtplay.se/v/2310897/svenska_nataktivister_tar_kamp_mot_egyptens_censur

Uora sa...

Och även här: http://www.lemonde.fr/technologies/article/2011/01/28/pour-contourner-le-blocage-du-web-les-modems-56k_1471819_651865.html

Marianne sa...

Uora: Ja, visst är det lite samma känsla! Jag hoppas verkligen att allt ska sluta bra!

Tack för länken, hade lite problem med franskan : ) Jag går med jämna mellanrum in på vår gamla internetlevarntörs hemsida, men den är nedsläckt.


Brysselkakan: Tack för länken! Hoppas att de lyckas hjälpa folk få tillbaka nätet. Mobilerna ska funka, men jag undrar.

Uora sa...

Ok :-)
I huvudsak står det att om man ringa med vanlig telefon till Frankrike +33 1 72 89 01 50 (login: toto, password: toto) får man tillgång till långsamt internet.

Uora sa...

- om man kan ringa med vanlig telefon - skulle det stå förstås.

Marianne sa...

Uora: TACK! Jag har messat det vidare till en kompis i Kairo. Vet inte om han får det, men försöka duger.

Anonym sa...

M:

Ja, militärer,för att hålla militären lugn,såklart. Mubarak utser ,ja. (Det är därför han kallas diktator,väl?).

Men det kommer fler....

Plundring kommer alltid som ett brev på posten i sådana här situationer,tyvärr.

Spännande är det dock..

Hälsar

KalleB

Elisabeth sa...

Kan tänka mig att det känns speciellt när allt detta händer i din gamla hemstad. Hoppas att du snart hör något från dina vänner!

Det är så fint med kaktusen i inlägget nedanför detta. Naturens livskraft, på något sätt.

Desiree sa...

Jag förstår att ditt hjärta och dina tankar ligger hos många som du känner i Kairo just nu. Jag hoppas att det ordnar sig på ett bra sätt för folket och för dem som kämpar så att det är mödan värt för alla uppoffringar de har gjort och gör just nu. Det var en vacker gryningsbild över torget. Hoppas du får kontakt med dina vänner i Kairo snart så att du får veta att de mår bra och är välbehållna.
Kram!

Saltistjejen sa...

Vi har tänkt mycket på dig de senaste dygnen Marianne. Förstår att du känner oro men samtidigt kanske lite hopp om förändring till det bättre. Men självfallet är det svårt att vara långt ifrån när det händer sådana här omvälvande saker i ett land där man har vänner. Självklart är kan du känna oro för dina vänner där.
Jag hoppas så att detta ska få ett "lyckligt" slut.
Kramar!!

Marianne sa...

KalleB: En vag förhoppning var att militären hade tvingat honom att utse dem, för att avsätta honom och sedan ordna demokratiska val på riktigt. Men det var nog att hoppas för mycket.

Ja nu när de har börjat plundra är det rätt skönt att inte vara där. Riktigt fattiga har säkert någon föreställning om att utlänningar är väldigt rika - vilket även vi är i jämförelse, det ska erkännas - och då kan det gå illa. Trist med museet, men det verkar som om militären vaktar där i alla fall.

Det går rykten om att sönerna är i London nu, man kan ju hoppas att det stämmer, för då kanske det finns hopp, trots allt.


Elisabeth: Har ännu inte hört någonting, men jag hoppas att de är okej.

Ja visst är den fin, den lilla kaktusen! Nästan så man ser hur den växer!

Marianne sa...

Desirée: Ännu har jag inte hört någonting, men jag hoppas göra det snart! Hoppas verkligen att det här mynnar i någonting bra, inte bara utlopp för känslor utan att det verkligen blir förändringar. På något sätt, helst ett bra sätt och att det blir demokrati, att inte Brödraskapet tar över så att det blir ett nytt Iran.

KRamar!


Saltis: Ja jag hoppas verkligen att det ska bli bättre. Jag tror att det måste till någon typ av revolution för det, för annars skulle bara Mubaraks ena son ta över, Mubarak hade ju redan utsett honom som kronprins. Och jag tror knappast att sonen hade infört mer demokrati än det är nu.

Just nu tycker jag det är väldigt skönt att inte vara där, som jag skrev till KalleB, man vet inte om folk får för sig att utlänningar är ofantligt rika så att det slutar med katastrof. Och om det hade blivit tvunget att evakuera, hur skulle jag ha kunnat lämna katterna???? I Istanbul var det alltid risk för jordbävning, men då hade vi blivit evakuerade till Ankara, och då fick man ta med husdjur enligt planen. Men hur hade det gått från Kairo? Nå, jag behöver inte tänka på det, men det är också verkligen skönt att jag slipper göra det.

Kramar!

Suzesan sa...

Ändå bara att du inte är där ju Marianne. Ojoj man vet inte vad som skulle kunnat hända om ni måste behöva ge er iväg snabbt. Jag hörde på radio att de öppnat för sms. Hoppas de dina får dem. De kanske bara inte hinner svara. Sen får de ju dem och vet att du tänkt på dem. Har du inte sån där som visar att det nåt mottagaren. leverantörsmeddelande. Det kan man ställa in.

Jag läste att nån gett sig på mumierna. Där Tutankhamun finns. Säkert i iverns hetta.

Hoppas allt ska bli bra för dem.

kram
/Susanne

olgakatt sa...

Nu kan man bara hoppas att det inte blir för illa innan det blir bra!
Vilken lättnad ändå att både ni själva och katterna hann undan!

Otta sa...

Mycket som händer...Nour har fått kontakt med sin familj och en del vänner igår, lördag. Hans pappa hade inte ens kunnat ta sig hem från jobbet på fredagen. När han i natt fick prata med sina vänner var de alla uppmannade av militären att beskydda de gator de bor på, så alla (läs=män) var ute på "deras" gata beväpnade med vad de har, det innebär skjutvapen och knivar. De hade fått uppmaningen om att kommer det några inkrätare/tjuvar/plundrare, skulle de döda dem. Otäckt! När Nour ringde hörde han hela tiden skott i bakgrunden och en del av dem talade med honom med tårar i rösten.

Tack och lov är det "bara" två mumier som har blivit förstörda på Egyptiska museet! Det hade blivit beskyddat av medborgargarde, sedan kom militären och tog över. Det vore en förskräckelse för hela världsarvet om de skatterna försvinner i orätta händer.

Jag hoppas att det egyptiska folket inte ger upp sin kamp när de nått så långt som nu. Många människoliv är offrade och många skadade. Den extremt stora fattiga delen av befolkningen måste få det bättre. Egypten består av en liten medelklass och en relativt stor andel rika, men med en massiv andel fattiga. Hoppas att de äntligen får det bättre. Mubarak måste avgå!

Kramar
Anna-Lena

Lovisa sa...

Om du kommer i kontakt med några av dina vänner i Egypten tycker jag att du ska dela med dig av den här informationen:

If you know anyone in Egypt, please pass this on to them. To bypass government blocking of websites, use numerical IP addresses: Twitter ”128.242.240.52” Fb ”69.63.189.34” Google ”172.14.204.99”. A French ISP offers free dial up internet access ~ +33 1 72 89 01 50 Login password: toto. Please pass this on and share.

Kersti sa...

Jag förstår att du sitter klistrad vid nyheterna. det är omvälvande tider. Man får hoppas att det leder till något bättre.

Marianne sa...

Suzesan: Ja nu är det väldigt skönt att inte vara där, när till och med svenska UD varnar för resor, då vet man att man inte bör åka dit. Svenska UD brukar ju inte varna förrän allt nästan är över, annars.

Jag har ännu inte fått kontakt med någon där nere, men vi kom på att den ena förmodligen är på bröllopsresa : )

Har försökt få in det där att få meddelande om det går fram eller ej, men jag vet inte hur man gör!

Hoppas verkligen att museet får vara ifred!

Kramar!


Olgakatt: Ja snacka om att ha tur ibland, inte för att det var i exakt sista minuten, men inte långt ifrån. Indiern här i Ä-hult som skulle flytta ner nu får nog vänta lite, tror vi. Hoppas vi!

Jag tror jag håller på El Baradei, jag tror att han kan vara vettig som interimsregering innan man kan ha val.


Otta: Så SKÖNT att Nour har haft kontakt med de sina! Och vad skönt att han är här, så att du slipper oroa dig för honom! Jag tror att de flesta ändå kan känna sig trygga i sina hem, just tack vare att alla grannar går ihop och skyddar gatorna. Men det går rykten om att det är poliser och säkerhetsmän som plundrar ...

Jag tror att det värsta som kunde hända på museet är om Tutankamuns tron och mask blir förstörda ... Och så finns det några minikrukor som jag är hemskt förtjust i : )

Jag hoppas också att folk härdar ut nu när de har kommit så här långt. Blev lite orolig i morse, men nu verkar det vara igång igen.

Mitt hjärta är med det egyptiska folket!
KRAM!

Mica sa...

Jag har som du svårt att slita mig från nyheterna sedan allt startade i Tunisien.
I Egypten verkar Muslimska Brödraskapet just nu ligga lågt men jag undrar om de inte ser denna situation som sin möjlighet, hur förbjuden rörelsen än är. Vad jag förstått så har den en stort stöd.

Hoppas du fått kontakt med dina vänner i Kairo.

Mica

P.P. Kunskapskanalen sänder en serie om islams historia. Har inte sett första avsnittet som sändes i går men det går att se på UR/play.
http://www.ur.se/play/161145

Marianne sa...

Lovisa: TACK! Jag har försökt skicka vidare till Egypten, men tvivlar på att det har gått fram. Har skickat via flera vägar, så det är bara att hoppas att det når fram på något sätt!

TACK!


Kersti: Ja det enda vi kan göra här är att hålla tummarna för att det ska bli förändringar till det bättre. Men det är mycket som behöver förbättras, så landet har en tuff väg framför sig.


Mica: Om jag har fattat rätt så har Brödraskapet stöd av ca en tredjedel av folket. Men jag tror inte att någon riktigt vet. En möjlighet är att de har mer stöd än de kanske "egentligen" har, eftersom de är den enda synliga opposition som har funnits. Vi får hoppas att de håller sig i bakgrunden och hoppas på riktiga val, att de sedan accepterar och samarbetar med det resultat valen ger.

TACK, jag ska se den serien!