Så här ser många bostadskvarter ut i Kairo.
Bostadskvarter i närheten av pyramiderna i Giza.
En bättre villa mitt i det slitna kvarteret.
Sopor som ligger på gatorna självantänder ofta.
Bostadskvarter innanför den gamla stadsmuren.
Många har inte bättre vatten än Nilen att bada i.
Det är många som bor så här.
I sopbyn Moqattam.
Ni som har följt med i nyheterna har kanske hört att shejken i Al-Azhar moskén (det äldsta islamska universitetet i världen) har sällat sig till demonstranterna på Tahrir Square. Jag tror att det är den här herren som jag har träffat. På hans visitkort står i alla fall att han är shejk (islamsk lärd av hög rang).
Fredspristagaren El Baradei lär vara på Tahrir Square nu, vilket kanske kan få en avgörande betydelse. Och andra oppositionella, inklusive Muslimska brödraskapet, lär stå enade bakom honom.
DN följer händelseutvecklingen på ett bra sätt, de uppdaterar kontinuerligt. Hoppas att de fortsätter med det!
Jag har ännu inte hört någonting från våra vänner i Kairo. Men vi kom på att den ena troligen är på bröllopsresa i utlandet, så honom och hans fru behöver vi i alla fall inte oroa oss för!
Jag fick ett bra tips via kommentarerna här som jag vidarebefordrar till er. Tack, Lovisa för det här tipset!
If you know anyone in Egypt, please pass this on to them. To bypass government blocking of websites, use numerical IP addresses: Twitter ”128.242.240.52” Fb ”69.63.189.34” Google ”172.14.204.99”. A French ISP offers free dial up internet access ~ +33 1 72 89 01 50 Login password: toto. Please pass this on and share.
Här en länk till vad chefsarkeologen Zahi Hawass har skrivit och lyckats faxa ut till någon för publicering.
13 kommentarer:
Det gläder mej att se fina bilder även på baksidan av fasaderna.Tack.
Enl. mina uppgifter står brödraskapet för ca 20% men är utan politiska ambitioner.(Iaf just nu). Och om så vore så är det väl i demokratisk anda att tillåta dom vara med i ev. val?
Så här skrev jag på ett annat ställe:
//
Det blev hyfsat lugnt idag trots ljudterror med helikoptrar och stridsplan (lågflygande med ylande jetmotorer).
Aljazeera låg tidvis nere bildmässigt men rapporterade via telefon(satellitdito?)
Ökat antal tanks och liknande men inget dramatiskt bortsett från att tanks dykt upp på Sinai vilket torde vara förbjudet,men man vill väl rädda turisterna.
Aljazeera nedstängt för Egyptierna,Nilesat kontrolleras ju av Mubarak.
Jag tror inte han vågar beordra militären att panga på skarpt,däremot ligger det ett antal troligen Mubaraklojala säkerhetstrupper/poliser och lurar…skickas dom fram blir det fullt inbördeskrig!(Armen kommer inte att acceptera detta).
Sändningarna fortsätter dock för oss.(dvs via andra satelliter/internet).
Kommande natt och morgondagen blir troligen avgörande.
Mina små funderingar…och USA försöker stå på alla ben samtidigt.
//
"Situation is volatile",som det heter.
Och jag menar inte att skrämmas,du vet själv.
Hälsar
KalleB
Nu har jag läst ikapp mig här på bloggen, och läst om både hemkomna katter (grattis) och tidsbrist (den känner jag igen - det är svårt att trixa ihop det med jobb, familj, blogg och allt annat). Förstår att du är orolig för dina vänner, bekanta och andra i Egypten. Jag hoppas det hela löser sig på bästa sätt så snart som möjligt.
Jag hoppas som sagt att det kommer gott ur allt det här för det Egyptiska folket som behöver det. Jag hoppas att ni snart får kontakt med era vänner.
Kram!
Det är intressant att höra din syn på krisen som har bott i landet, det ger alltid ett något annat perspektiv. Så fort upproret började så tänkte jag på dej, tänkte att det är tur att du bor i lugna Älmhult nu...
Jag förstår att dina tankar går till Egypten i dessa dagar och jag har tänkt mycket på dig. Skönt att du befinner dig i Sverige, men ledsamt det som händer i din gamla "hemstad". Eller också är det just det här som behövs för att demokrati ska kunna råda?
Sen blir jag också så arg på bilden av Egypten som kablas ut. Det är fina pyramider och lyxiga badhotell och sen får man se torget med alla demonstranter. Kanske vore det bättre om man, precis som du gjorde här, visade lite av baksidan, lite av hur människor verkligen har det. Också.
En av mina stora drömmar är annars just att få åka till Kairo, gå på muséet i flera dagar, åka på Nilen och ta del av historien.
Kram!
KalleB: Jag är osäker på exakt hur många som stödjer Brödraskapet, det där var en siffra jag hörde/såg någonstans.
Att Mubarak har stängt ner Al-Jazeera är ju att öka diktaturen i stället för att lösa upp den, så man ser ju tydligt att han inte är beredd att släppa greppet och inte hör ett ord av vad folk säger. Nu får vi hoppas att militären går över till folkets sida, och det tydligt. Och att El Baradei sedan får leda en interimsregering fram tills det blir möjligt att hålla riktiga val med riktiga politiska partier.
Jag tror också att det ligger nära nu, och jag tror tyvärr som du att det blir ganska våldsamt. Det tror tydligen USA också, annars hade de inte evakuerat ambassadpersonalen. Undrar förresten hur det är på svenska ambassaden. Måste kolla deras hemsida!
Jaha, Sverige evakuerar inte. Men de har väl inte fått klart sin säkerhetsmanual (säger en som faktiskt har haft med den att göra för några år sedan).
Bejla: Ja när ska man få tid att blogga så som man hade i Egypten? Fast man får kanske vara glad att man har jobb och ett liv? : )
Jag hoppas också att det snart kommer till ett avgörande i Egypten, för det här är tärande för folk. Nu är det tydligen ont om vatten, mat, bensin och pengar, så det är rena belägringen Mubarak har infört för stadsborna.
Kram!
Desirée: Ja, jag hoppas verkligen att det blir bra för människorna till slut. Jag blir mer och mer förbannad på Mubarak som inte fattar att ingen gillar honom - och så gör han det bara värre för folket som han påstår att han värnar om. Jävla gubbe, hoppas att militären tar över i natt och skickar honom till Saudi, så kan han och Ben Ali sitta där och tycka synd om varandra.
Kram!
Ingabritt: Ja det är skönt att befinna sig i lugna Älmhult nu, för nu börjar det tydligen bli ont om mat och vatten och bensin och pengar. Vi hade inte kunnat åka heller, eftersom vi har katterna.
Önskar att jag verkligen var insatt, det är jag tyvärr inte.
Lotta: Jag misstänker att det inte finns någon annan väg än att göra revolution. Tyvärr. Jag vet så klart inte, om man ska vara snäll ska man väl tänka att Mubaraks son, Gamal, kanske hade infört förändringar, men ärligt talat tror jag inte det. Söner har ofta en tendens att visa pappa hur duktiga de är i stället, titta bara på Bush jr, så det hade säkert blivit värre i stället om tronföljden hade blivit som Mubarak hoppas.
Egypten är ett väldigt komplext land. Det är nog svårt att visa via nyheter och tidningar och ge en heltäckande bild. Jag har haft tre år på mig att portionera ut olika delar, de har några dagar. Men visst är det så, bilden blir väldigt ensidig via media.
Hoppas att du får åka till Kairo en vacker dag och se en vacker och välmående stad med välmående människor.
KRAM!
Intressant att läsa om dina tankar kring det som nu sker i Egypten. Och jag kan tänka mig att dina tankar finns hos vänner och bekanta som bor i Egypten. Tack för fina bilder trots fattigdomen! Det där med internet som stängs ner av en regering är verkligen något att ha i åtanke. Här i USA talas det en del (i litet mer alternativ media) om att man har planer på att kunna stänga ner internet även här i en krissituation. President har en så kallad "kill switch". Tur att man har en landbaserad telefon. Kram!
Tack för dina intressanta funderingar kring det som händer i Egypten. Dina bilder därifrån ger också en extra belysning av hur illa det är ställt där.
Det är bara att hoppas att det blir en fredlig revolution i slutändan och att inga religiösa fundamentalister ta över istället.
Allt gott!
Intressanta bilder du visar. Baksidor på eleganta städer finns överallt - i Peking lever ju människor i slum bredvid de mest fashionabla skyskarporna och affärskomplexen...
Missnöjet mot regimen måste ju ha legat och pyrt länge, och kommer slutligen till uttryck iom Tunisienkravallerna.
Hörde på nyheterna att militären tydligen sällar sig till demonstranterna.
Anne-Marie: Jag tänkte på just att när man ser bilder på tv från Kairo och de talar om utbrända hus, så tror man kanske att de hus man ser är utbrända och förstörda, men det är så de ser ut i många fall ...
Jag tror inte att Mubarak har en kill switch, men han har gett direktiv till Internetleverantörerna. Jag har försökt gå in på vår leverantörs hemsida, men det går inte.
Jag tror att man SKA ha en vanlig landlina! Det kommer jag att vilja ha när vi får ett eget hem!
Kram!
Anita: Tack! Ja, som jag skrev till Anne-Marie här ovan, det är så det ser ut, i alltför många fall.
Jag hoppas också att det blir ett bra slut på det här, folk behöver det.
Allt gott till dig också!
Musikanta: Ja det finns verkligen baksidor i de flesta städer, men i Kairo är det inte alltid ens bara baksidan. När man åker ringvägen från centrum hem till oss (där vi bodde) var det kilometer efter kilometer med sådana här bostadskvarter man åkte förbi.
Det är intressant, man ser soldater som hälsar på folk, och låter folk åka med på pansarvagnarna, en del pansarvagnar är överfulla med folk.
Vi får se vad som händer i morgon, tisdag!
Kramar!
Till slut får människor nog och protesterar. Och ju mindre man har att förlora desto mer våldsamt är man beredd att protestera. Ganska mänskligt. Jag kan inte alls bedöma situationen, men man önskar ju att det leder till nåt konstruktivt, till demokrati. Men det är svårt att veta vad man vågar hoppas på... Sen tänker jag på befolkningsökningen i ett land som Egypten... hur ska det vara möjligt att skapa arbetstillfällen...?
Freedomtravel: Ja jag hoppas också att det här slutar bra. Det kan ju gå hur som helst med det, så klart. Men man måste hoppas.
Befolkningsökningen är ett mycket svårt problem. Tillväxten är ganska hög, men den äts hela tiden upp av befolkningsökningen. Det är i princip omöjligt att skapa arbetstillfällen för alla, och många åker också utomlands för att jobba. Främst åker de inom Mellanöstern, så klart, och det vet vi ju att många av de jobben är ganska slavlika. Det problemet måste lösas genom upplysning och utbildning.
Skicka en kommentar