måndag 31 januari 2011

Jag har fått nyheter från Kairo!

Gatubild från Kairo, under fredligare tider.

Maken har lyckats nå en f.d. kollega via telefon, så nu har vi fått lite nyheter från Kairo. Ute i den förort vi bodde är det lugnt, där märks ingenting av demonstrationerna och protesterna. Enligt honom är det mest runt Tahrir Square, resten av staden ska vara ganska lugn. Men Kontoret har stängt den här veckan eftersom det är svårt att jobba utan Internet och med utegångsförbud som börjar redan kl 15 på eftermiddagarna. Alla utlänningar på Kontoret är i sina hemländer. Ericsson däremot lär (enligt rykte) jobba som vanligt, utom att folk får välja om de vill jobba hemifrån. De kanske har Internetuppkoppling, de är ju i branschen.

Enligt DN har den stora filmstjärnan Omar Sherif (Dr Zhijvago) uttalat sig och sagt att det är dags för Mubarak att avgå. Och Al-Jazeeras reportrar är arresterade. Mubarak jobbar alltså inte för att tillmötesgå folket, tvärtom!

Al-Jazeera tipsar också om hur man kan Twittra eller lyssna på Twittrar. Sprid detta till egyptier om du har möjlighet!


With the internet blackout still hindering access for most people in Egypt, a new service could help circumvent those obstacles. Now, people inside Egypt can call a number to post a "voice tweet".

Call +16504194196, +390662207294 or +97316199855 to leave a tweet and hear tweets.

21 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Underbart att ni fått höra från vänner!!!

Petra H sa...

Vad skönt att ni har fått tag på några av era vänner. Jag tänker så på er och alla människor ni kände i Egypten. Vilken tur ändå att ni hann flytta hem till Sverige innan det här skedde. Nu håller vi tummarna att det egyptiska folket får demokrati och frihet.
Stor kram

Desiree sa...

Vad bra att ni fått lite nyheter från Kairo. Jag fick reda på att en kollega på mitt jobb just nu befinner sig i Eygpten på semster. Jag hoppas att det går bra för honom. Han skulle dessutom resa runt lite i landet. Det är ju inte bästa tidpunkten för detta. Tydligen hade han redan hunnit resa iväg innan UD kom med sina rekomendationer om att INTE resa till Eygpten nu.
KRam!

Malin sa...

Skönt att ni fått bra nyheter från vänner.
Hoppas de kan få ordning på kaoset som råder nu och att Mubarak tar sitt förnuft tillfånga och drar sig tillbaka!
Kram

Lena sa...

Har gått här och varit orolig för dig, så är du hemma i Sverige igen! Trevligt att höra att ni mår bra, och även era vänner mår bra! Dina kort är som vanligt jäätefina!

Anonym sa...

Förstår att du känner stor lättnad när ni nu talat med vänner där!

Anonym sa...

Ja det var ju en lättnad för dig!

Man börjar så smått fundera över vad som kommer sedan?

Här är en klok man:

http://onfaith.washingtonpost.com/onfaith/panelists/reza_aslan/2011/01/religion_politics_and_american_hypocrisy_on_egypt.html?hpid=talkbox1

(Om man ger sig tid att läsa)

Hälsar

KalleB

(Det blev visst inte värre idag,trots allt).

Musikanta sa...

Tur att ni hann hem innan oroligheterna, men skönt att höra från era vänner att det är relativt lugnt där de bor. Är tacksam för att Mirrfamiljen tog semester i november och inte i januari, som de brukar. De var i Sharm-el-Sheik veckan innan hajen blev förstasidesnyheter.
Kramar!

Kim M. Kimselius sa...

Måste vara skönt att ha fått nyheter från Kairo. För oss är det skönt att inte du är där nere nu. Kram Kim

Marianne sa...

Saltis: Ja det är jätteskönt att ha fått veta lite mer än bara genom nyheterna. Vill höra från fler, dock ...

KRAMAR!


Petra: Är du hemma igen? Inga brutna ben hoppas jag! ; )

Ja det var verkligen tur att vi hann flytta, ibland är det mening med allt. För jag hade nog sagt till Klas att åka hem och stannat med katterna annars. Dem kan man ju inte bara lämna!

Vi får se vad som händer i morgon, ska det bli den stora urladdningen som får Mubarak att avgå? Eller ska det bli som på Himmelska fridens torg? Jag hoppas verkligen att det inte blir som i Kina ...

KRAMAR!


Desirée: Ja jätteskönt att ha fått lite nyheter därifrån. Hoppas att din kollega är i trygghet i Sharm eller var han är, och att han inte är ute på vift. Jag tror inte att folk skulle attackera honom, men man kan råka illa ut ändå.

Läste på ambassadens hemsida (tror jag det var) att UD:s insatsteam har åkt ner. De är inte beväpnade eller så, men är utbildade i att just samla ihop folk och få dem ur landet och sånt. Hoppas han slipper ha med dem att göra!

KRAMAR!

Marianne sa...

Malin: Ja det är jätteskönt! Jag vet inte vad som ska till för att få Mubarak att avgå, men om det stämmer att hans familj är i London är det kanske ett tecken på att det inte är helt främmande för honom i alla fall.

Kram!


Lena: Ja, mig behöver du inte vara orolig för : ) Det är mening med allt, verkar det som. Men jag är orolig för hur det ska gå där nere, hoppas verkligen att det blir frid och ro snart!


Brysselkakan: Ja nu vet vi i alla fall lite mer, men jag är ändå orolig för dem som är kvar. Och jag känner så mycket för det egyptiska folket!

Marianne sa...

KalleB: Tack för länken, jag har inte hunnit läsa än, men det ska jag absolut göra! Tror jag har hört talas om Reza Aslan. (Aslan betyder lejon på turkiska.)

Rädslan för Brödraskapet är så klart stor i omvärlden, men de kanske måste få en chans att visa att de faktiskt vill ha demokrati som de säger?

Nu får vi se vad som händer i morgon. Hoppas allt går bra ...


Musikanta: Men vilken tur att Mirrfamiljen åkte i november och inte nu!!! När jag tänker efter var de alltså där samtidigt (ungefär) som sonen och hans svärföräldrar!

Kramar!


Kim: Tack söta du!

Kramar!

Bejla sa...

Skönt att ni lyckades komma igenom och fick lite nytt. Att tvingas gå på jobb i en sådan situation låter inte kul.

Anonym sa...

M:

Det ser redan mer positivt ut! ;)

Hälsar

KalleB

olgakatt sa...

Man håller nästan andan inför vad som ska hända de närmaste dagarna. Idag har jag kunnat se Al Jazeera, det har varit svårt att komma in förut, servrarna har varit överbelastade. Nu i kväll har ju militären åter betygat att de står på folkets sida. Man undrar om det är ett tecken att det blir ett militärt maktövertagande. Måtte det bara inte bli blodbad och folk förstå att att allt inte blir rosenrött i en handvändning när Mubarak äntligen avgår.

Annika sa...

Skönt med lite goda nyheter från vänner.
Måste kännas som en liten lättnad mitt i infernot.
jag är glad att du inte är där!!
KRAM!!

Marianne sa...

Bejla: Ja det är skönt, och skönt att höra att kontoret är stängt och att utlänningarna är hemma hos sig. Det är ju alltid svårare att handskas med såna här situationer i ett främmande land. Vet inte om utlänningarna på Ericsson är hemma eller om de är kvar. Sen är det ju alla andra stora företag som TetraPak, AlfaLaval, ABB med flera.

Kram!


KalleB: Ja det är ju skönt att militären har gått ut mer officiellt och sagt att de inte ska skjuta folk som protesterar på ett fredligt sätt. Vad betyder det? Vi får se i morgon.

Marianne sa...

Olgakatt: Ja det känns både spännande och otäckt. Tror det här har mycket större konsekvenser än bara för Egypten, tror det här kan ha betydelse för hela Mellanöstern. Och det kan sluta precis hur som helst, både bra, likadant och värre. Jag hoppas att det händer någonting i morgon i alla fall - och så klart då att Mubarak avgår så att de kan börja jobba framåt i stället för att stå och stampa som nu.

Nej, blodbad vill vi inte ha! Men det verkar i alla fall lovande när man ser militären interagera med folk!


Annika: Tack vännen! Ja jag är också glad att vi inte är där nu. För vad hade vi gjort med katterna? Jag hade nog skickat hem Klas och stannat med katterna.

KRAMAR!

Taina sa...

Fattar att du är orolig och samtidigt glad över att höra från vänner att de mår bra. Nu håller vi tummarna för att allt ska ordna till sig snart så fler inte ska behöva sätta livet till.

KRAMAR

Anne-Marie sa...

Vilken lättnad det måste vara för er att ha fått goda nyheter! Egyptenbilderna som du har lagt ut här påminner mycket om de bilder min pappa tog under en månadslång vistelse i Nord-Yemen (när det fanns nord- och syd Yemen). Samma slags gatubilder. Han fick verkligen lära sig att inget gjordes såvida inte Allah ville samma sak. Han lyckades övertyga yemeniterna att Allah faktiskt ville att det projekt han kom dit för att göra skulle bli gjort. :) Kram!

Marianne sa...

Taina: Ja det är skönt att höra lite nyheter. Och i dag fick jag fatt i W som var min chaufför och som är en så himla trevlig människa att det är otroligt.

KRAMAR!


Anne-Marie: Så din pappa har varit i Jemen! Spännande, det måste det ha varit. Haha, jag vet inte hur det är i Jemen, så klart, men vi trodde samma sak i Egypten till att börja med. Inshallah, om Gud vill. Vi trodde att allt skulle bero på slumpen och om de orkade. Men så var det inte. Upptäckte det när en kompis berättade att hon hade varit på väg ner i hissen och samtidigt pratat med sin chaufför i telefon, hon sa att hon är på väg ner. Inshallah, svarade han. Så i Egypten betydde det även att det var ett standardsvar på den typen av saker. Vet som sagt inte hur det är i Jemen!

Kram!