tisdag 22 december 2009

Julmat


Vinca Rosea, har Bert lärt mig.

Nu lackar det verkligen mot jul, bara en dag kvar och sedan är det dags att luta sig tillbaka och koppla av. Vi ska till våra Trevliga (före detta) Grannar, och då ska vi ha lite knytis. De har varit så duktiga och ordnat med både skinka och sill och annat traditionellt, Di Danske ordnar gröten och jag fick beställning på "någonting ovanligt". Så nu har jag bestämt mig för:

Rödkål (inte så ovanligt, men ändå)
Laxpaté (fast jag tänker byta ut crabsticksen mot räkor)
Egyptisk tomatsallad

Glöggtryffeln har jag gjort i dag, den blev smarrig. Hälften av rödkålen har jag också gjort, men jag hade för lite kål hemma så jag fick åka och köpa mer och ska koka resten i morgon. I morgon står brända mandlar och laxpaté på schemat också, resten får jag ordna på torsdag annars blir det nog inte så gott när det ska serveras.

---

Min engelska når oanade höjder här i landet. Vad säjs om följande ekvillibristiska meningar:

- Tomorrow I cook Christmas.
- Oh, Amr new baby? Boy girl?
- Today cold!*
- You English good. I no Arabic ...

När ens samtalspartner inte är så bra på engelska och man själv inte är så bra på arabiska, då blir det inte bättre än så.

---

Så krångligt det är att installera den förbaskade köksfläkten. Det är en sån där som ska ha skorsten, så man måste borra hål i ytterväggen och den är dessutom stor och tung så den måste ha ett överskåp eller liknande för att sitta uppe. Nu talas det om vajrar från taket. Jag skulle ärligt talat gärna vara utan köksfläkt. Vi får se.




* Ja, det var bara 20°C, jag höll ju på att frysa ihjäl, ju.

17 kommentarer:

Anne sa...

Bara 20, det är snudd på arktiska temperaturer hos dig märker jag...
Nyfiken, vad består en egyptisk tomatsallad av?
KRAM

KARLAVAGNEN sa...

hahaha! Jo jag förstår dig. Jag ska dammsuga imorgon och byta i kattlådan. Nilton matvägrar eller trilskas han känner att något är på g.
Imorgon kl 14 kommer taxin!

Anonym sa...

Låter gott!! Jag har gjort köttbullar, halva pepparkakscheesecaken, potatisgratäng (gillar inte Janssons) och ska snart göra rödbetssallad, resten får min svenska kompis ta hand om! VI ska ha svensk julmiddag här, och imorgon bär det av till Spanien.
Ha en riktigt mysig jul! Är maken hemma eller åkte han hem till Sverige? (ja, det låter ju som han är hemma eftersom du skriver "vi" men jag har för mig att du nämnde i höstas att han eventuellt skulle hem till sina föräldrar)
Kram

Bert sa...

Fast jag tror att det där är en Vinca, även om hon blommar lika villigt som en Lisa.

En Vinca Rosea, alltså.

Musikanta sa...

Huvudsaken är ju att man förstår varandra och det gjorde ni ju definitivt...

Laxpatén låter väldigt gott - men inte verkar det lätt att göra, snarare mycket krångligt. Jag får äta crabsticks utan paté...

Otta sa...

Vilka goda saker du gör! Det låter mycket gott! Då får ni lite jul i soliga Kairo, även om det endast är 20 grader...:-) Jag hoppas att ni får några trevliga dagar!

Kram
PS. Inlägget innan, jag hade turkiskt pojkvän och med en inbjudan, precis som Nour nu, tog det 2 respektive 3 dagar för honom att få schengenvisa och för honom fanns det ingen anledning att åka tillbaka. Ifall de tjejerna bara ville åka på semester är det en helt annan sak, för utan inbjudan då är det svårt. Det är därför jag är sur på ambassaden, vi har snart varit gifta i 5 år, han har aldrig kunnat åka hit och de skall sätta käppar i hjulet, medan med Mustafa, som endast var min pojkvän som jag hade kännt i 6 månader var det abslut inget problem. Ja, jag vet jag skall lugna ner mig...tack för ditt stöd!!!

Kersti sa...

Ingen snö? Vi kanske kan skicka ner lite till er för här verkar det aldrig sluta snöa. I morse var det -13 då är det skönt med dunjacka.
Dina bidrag till julbordet låter väldigt goda. Så med all den härliga maten kan det inte bli annat är en God Jul.

olgakatt sa...

Vi ska ha knytkalas också hemma hos min mor, 89. Jag bidrar med kakorna (saffransbröd, pepparkakor och struvor) och ris a la malta.

Ha en trevlig jul ihop med di danske!

Anna, Fair and True sa...

Det låter gott! Jag blev sugen på att göra Deviled Eggs; de såg ju så roliga ut! Du får gärna lägga ut receptet på egyptisk tomatsallad också!

Jag börjar också tala dålig engelska när jag vet att den andra personen knappt talar språket (ja, jag gör iofs så på svenska också). Man börjar liksom prata hackigt och med väldigt bristande grammatik! Skönt att höra att jag inte är ensam om det dock! :)

Suzesan sa...

Ja tack göran receptet på egyptisk tomatsallad när du hinner. Hahaha så rolig engelsk konversation. Man tager vad man haver. Knykalas på jul är ju egentligen en toppenidé.

Ha det så bra resten av dan föredopparedan.
Ja men jag FÖRSTÅR ATT det är KALLT när det är TJUGO grader haha. Men okey jag fattar hur du menar:)

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Haha men sen ser jag att min svenska var ju inte bättre än engelskan:)Inte *GÖRAN...*gärna skall det vara och knykalas ehh. Sorry:)

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Anne: Rena rama Norpolen! : D Men allvarligt talat, det blåser rätt kyligt ...

Jag får lägga ut receptet på tomatsalladen. Den är rätt god och grejen är att man skållar och skalar tomaterna så att de kan suga åt sig dressingen bättre. Recept kommer, men påminn mig om jag glömmer!

GOD JUL TILL DIG ANNE, HÄR KOMMER EN STOR JULKRAM!

Karlavagnen: Nu är du och Nisse på väg! HOPPAS att allt går bra nu! Jo, men det gör det så klart!

Stora julkramar till dig och Nisse! GOD JUL!

Petra: Har du alltså tillgång till inlagda rödbetor, eller hur gör du rödbetssallad? Jag vill också göra det, men hittar inget recept från scratch. Orkade inte börja lägga in rödbetor först ...

Hoppas julfesten blev lyckad, det blev den säkerligen.

Klas ångrade sig och stannade hemma. Så det är kul. Fast det hade varit helt okej om han hade åkt också.

Och nu är ni på väg till Spanien! Hoppas resan går bra och att ni får en RIKTIGT GOD JUL!

STORA JULKRAMAR TILL DIG FRÅN MIG!

Marianne sa...

Bert: Vinca Rosea har jag aldrig hört talas om! Men tack, nu vet jag det!

GOD JUL önskar jag dig Bert, här får du en julkram från mig!

Musikanta: Jo, vi förstod varandra! Det blev förresten en pojke, karln har nu fyra söner. : )

Laxpatén var inte alls svår. Man rör bara ihop allt i matberedaren och klickar upp den i formen. Fast jag la räkor i stället för crabsticks, jag gillar inte det. Romsåsen däremot fick jag bättra på ordentligt för att få den god. Det smakade ingenting enligt det receptet. Men med lite cayenne, vitlök, hackade räkor och finhackad lök så blev det bra till slut.

STORA JULKRAMAR SKICKAR JAG TILL DIG, MUSIKANTA. HA EN RIKTIGT GOD JUL! Och KÖR FÖRSIKTIGT!

Otta: Jo då, lite jul får vi allt här också. Godast av det jag har lagat hittills är nog ändå rödkålen. Men du äter väl brunkål till julbordet? Tänkte ett tag göra det också, men det blir lite mycket.

Hoppas nu att det ordnar sig för Nour!

Hoppas du får en riktigt GOD JUL! Här skickar jag STORA JULKRAMAR TILL DIG!

Marianne sa...

Kersti: Vi får klara oss med den konstgjorda varianten av snö, den man ser på tv. Men visst är det härligt att ni har fått en vit jul i år, det är man ju inte bortskämd med på senare år.

Jag tippar att ni också får en massa godsaker på julbordet.

Ha en riktigt GOD JUL, Kersti! Stora JULKRAMAR från mig!

Olgakatt: Visst är det bra att ha knytkalas så att det inte är en person som får stå och laga all mat och ordna allt som ska ordnas. Tack vare att du skrev om brända mandlar har jag gjort det för första gången, och det blev riktigt gott. Det blir från och med nu en tradition även i det här huset.

Ha nu en RIKTIGT GOD JUL MED NEW YORKARNA OCH ÖVRIGA FAMILJEN. Här kommer STORA JULKRAMAR från mig.

Anna: Det är evigheter sen jag åt devilled eggs, men jag minns att jag tyckte det var supergott. Och av någon anledning poppade det upp i skallen på mig, ägg med kaviar är ju annars vanligt, men det är inte så Ovanligt, och det skulle det ju vara : )

Recept på tomatsalladen kommer, påminn mig om jag glömmer!

Hahaha, jag skulle vilja kalla det noll grammatik! Bara de bärande orden, och enklast möjliga, så att mottagaren förstår.

Jag tror jag skickade julkramar till dig nyss, men det skadar inte med dubbla. GOD JUL ANNA, OCH STORA JULKRAMAR från mig!

Marianne sa...

Suzesan: Hehe, du vill ha recept på Görans tomatsallad?

: D

Nä, jag fattade ändå! Receptet kommer, men först efter julafton. För jag har redan förprogrammerat morgondagens inlägg.

För dig som är proffs är det kanske rätt enkelt att svänga ihop julbordet, du kan ju planera och vet hur man ska lägga upp tillverkningen, men annars är det bra att ha knytis så att allt inte hänger på en person. Och det är roligt, för då blir det lite olika smaker, så att säga. Jag menar, jag är övertygad om att din och min rödkål inte smakar exakt lika.

Oförskämt kallt med bara 20°C : D

Jag har redan skickat julkramar till dig, men du kan få dubbla, det kan man alltid behöva: STORA JULKRAMAR TILL DIG SUZESAN, HA EN RIKTIGT GOD JUL!

Petchie75 sa...

Svar på rödbetsfrågan, ja, vi hittar konserverade rödbetor och de smakar faktiskt nästan precis som inlagda rödbetor (vet inte om det är någon skillnad egentligen). Det blev en mycket trevlig svensk julmiddag och jag är glad att vi hade den eftersom den spanska kanske inte riktigt kändes så julig - för mig ;-) Men vi har ätit mycket även i Spanien... KOmmer ett inlägg snart om den spanska julen!
KRAM och god fortsättning!!

Marianne sa...

Petra: Vilken lyx att hitta inlagda rödbetor! Jag får helt enkelt prova att lägga in själv. Testade en gång, men det blev inte så bra. Men man kanske inte ska ge upp så lätt.

Kan tänka mig att det inte känns så juligt i Spanien, det är väl helt annorlunda traditioner. Ska bli kul att läsa om det hos dig!

KRAMAR och God fortsättning till dig också!