fredag 19 november 2010

Kina 9 och Lite shopping

Hoppsan, jag glömde visst skriva en rubrik. Nu är det gjort!

Ja men varför bryta rutinerna? Vi gör som vanligt och börjar med hälsningen från Olgakatt:

"Hej!

Nu har vi kommit till Shanghai igen där vi ska sova 4 nätter, den sista på ett hotell närmare flygplatsen än vi är nu. Vi bor på ett hostel i en skum gränd men här är rent och fint och mer folk än vi sett på nåt annat ställe. I morgon åker vi en dagsutflykt till Zhouzhang, en liten kanalstad på Yangtsefloden 8 mil norrut, hem igen på eftermiddagen. Den stan ligger på reservlistan för världsarv och C har varit där två ggr och vill visa mig.

Vi hade det bra i vår förstaklasskupé alla 288 milen hit och det gick bra att sova. Första natten hade vi sällskap av en söt liten kille i 25-årsåldern som rådbråkade engelska och försökte umgås med tanterna med ett rart leende. Han klev av i Nanning i Guangxi. Hela dagen åkte vi genom det vackra landskapet med sockertoppsberg och tåget t o m stannade i Guilin där jag var för två år sen och åkte flodbåt på Lifloden.
Mitt i natten kom en passagerare till i kupén, en pytteliten ung kinesiska som uppträdde i rosarutig pyjamas tills hon steg av några stationer före Shanghai. Hon undvek att möta blicken och svarade knappt på tilltal, kunde uppenbarligen inte ett ord engelska. Hon var en syn i sin lilla pyjamas och paljettförsedda superhöga klackar. Men till slut bjöd hon oss på var två små clementiner i alla fall. Och sa adjö när hon steg av.

Hit anlände vi vid 12 i dag och tog en taxi till vårt vandrarhem eftersom jag vägrade åka tunnelbana med ryggsäcken. Tunnelbanan här är annars mycket fin och modern. Jag mår mycket bättre även om jag hostar och fräser ut massor ännu. Är så klart inte så stark som jag borde varit men det går bra om jag slipper härja för mycket.

Vi hittade en poppis lunchrestaurang på gatan här men måste ha käk en gång till i dag.
När vi mejlat klart ska vi ta metron in till centrum och promenera längs den historiska gatan Bund utmed floden i nattbelysning.

Kinesiska hälsningar till alla bloggvänner!

Kram
Olgakatt"

---

Här i Älmhult har vi lite närmare till allt, slipper åka tåg för att komma någonstans. Jag promenerade i sakta mak till Ikea för att köpa krukor till mina färska örter, kikade in på Skatteverket för att få en skattsedel, utforskade en inredningsaffär som heter Sthlm View och köpte en filt på rea (bara 100:- i stället för 600:-), Sia-butiken och köpte en fin ljuskrans att ha i fönstret, Systemet där jag köpte glögg (både årets saffranglögg från Blossa och en som heter Dufvenkrooks vinglögg), hämtade ritningar på ett hus hos mäklaren och till sist slog jag mig lös på Konsum. Tänk vad man hinner på bara några timmar när allt ligger så nära. Det är underbart.

Lite härligt är det allt när det snöar så mycket som det har gjort i dag. Fast jag undrade i mitt stilla sinne varför jag stod och fönade håret i morse. Ganska onödigt, kan jag meddela.

Så här ser det ut här i Älmhult just nu:

Det har snöat massor. Hoppas det får ligga kvar!

Den här dåren sladdade fram, medvetet.

Vår fina nya ljuskrans att ha i fönstret. Den är julig samtidigt som den är vintrig, så man måste inte ta ner den när julen är slut, den kan hänga uppe hela vintern, tycker jag.

HA EN JÄTTESKÖN HELG, ALLIHOP!

27 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Oj vad ni har vinterväder! Jag gillar bilderna på snön! Och som du säger tycker jag att sådana ljuskransar verkligen kan sitta uppe mer än under själva julen. De lyser upp i mörkret.
Sönt att få rapport från Olgakatt också. Vi har inte facetimat på länge nu men det låter ialalfall som hon är på bättringsvägen. Så bra!!
Hoppas du får en fin helg nu i snön! Lite julkänsla kanske? Sanden är utbytt mot snö!
Kraaam!

Petchie75 sa...

Wow, vilka härliga vinterbilder! Jag vill också ha snö.. men det får gärna dröja tills O har fått på vinterdäcken på bilen! Det är faktiskt ganska otroligt men det finns alltså vinterdäck till vår bättre-begagnade (av en av Os kollegor, vi får en ny om några år) företagsbil. Jag tycker att det är såå skönt eftersom vi ju ska köra till Skåne i jul.
Vad kul att du kan GÅ till Ikea!! Det är nog få förunnat i världen...
KRAM och trevlig helg - tänk att ni har samma helg som vi andra nuförtiden ;-)

Petchie75 sa...

Förresten, har jag glömt att kommentera på Olgakatt-hälsningarna från Kina. Jättekul att få följa deras resa tack vare din blogg.
Och jättefin ljuskrans. Jag har satt upp en ljusslinga från Ikea i fönstret - den kommer också att få sitta upp hela vintern tror jag.

Elisabeth sa...

Inte illa att kunna GÅ till Ikea! Oj vad mycket snö ni har. Jag sitter här och håller tummarna för att det inte kommer hit, men tyvärr kommer det väl i natt/imorgon. Snygg ljuskrans! Det behövs verkligen lite ljus i mörkret.

Anonym sa...

Om man gillar snö så...här går vi fortfarande i sommarkläder+, lite långärmat ibland.
Sverigevinter är inget för mig. Man hittar inte bilen under snön, man skottar fram den, låset är fruset, fönstren är nerisade, den startar inte, plogbilen lägger en vall bakom innan man hinner ut, vindrutan immar igen, det sladdar och slirar. Jo då, jag har kört bil i Sverige sen 1960, säg inte emot mig...

Gläder mig dock väldigt mycket åt att du Marianne med upptäckarförtjusning ser dig om i Sverige.
Alla rollatorer har du väl lagt märke till? Och alla vackra fönster?
Monica P

Marianne sa...

Saltis: Ja här kan man snart ta fram skidorna! Haha, fast de guppar väl på Medelhavet just nu.

Det var så skönt att få den där ljuskransen, för det finns bara två små lampor här i vardagsrummet, så det kändes väldigt mörkt. Man vill ju inte gärna tända taklampan.

Ja nu är Olgakatt tillbaka i civilisationen igen, så nu behöver vi nog inte vara oroliga.

Ha en skön helg du också!

KRAM!


Petra: Här i Sverige får man ingen företagsbil, inte på det här företaget i alla fall : ) Men vinterdäck har vi på vår bil, det ingick i köpet. Helt nya är de också, så det känns bra.

Haha, ja nu är allt som det ska vara med helgerna! Men härom morgonen var det någon som ringde och frågade efter den som bodde här tidigare. När han förstod att den inte bor kvar så frågade han om jag var muslim - det var ju Offerhelgen. Och jag var nyvaken och trodde jag var i Kairo eftersom karln började med att prata arabiska, så jag sa ja av bara farten. Då önskade han mig trevlig Eid : )

Ja visst är det toppen att kunna följa Olgakatt trots att hon inte kan blogga själv! Himla bra idé att göra som hon.

Jag tittade på Ikea efter juldekorationer, men jag hittade inte riktigt det jag ville ha. I år ska vi i alla fall ha en RIKTIG gran!

KRAM!

Marianne sa...

Elisabeth: Det tar ungefär tio minuter att gå till Ikea! Men så tar det ungefär tio minuter att gå till allt här i Älmhult, om man inte bor långt utanför. Det tycker jag är alldeles underbart efter att ha bott i 20-miljonersstäder nu i tio år.

Skulle tro att snön kommer till alla i Sverige : )


Monica: Haha, nej jag säger inte emot dig! Och jag gillar normalt sett inte snö jag heller, men just nu känns det lite hemtrevligt.

Jodå, jag har sett både rollatorer och vackra fönster. Såg särskilt ett i går, det var jättefint. Och att folk inte drar för tycker jag är skönt, man ser att folk är hemma! Haha, fast här i miljonprojektet är det så klart en hel del som har sådana där slöjgardiner för fönstren : D

Suzesan sa...

Snöar hör med. Mer nu än förut;)


Ha en bra helg

Kram
/Susanne

Petchie75 sa...

Ha ha, jag skrattar gott åt att du svarade ja till frågan om du var muslim ;-) Du måste ha varit väldigt yrvaken, hi hi.
Jag köpte en söt liten julbock på Ikea och en ljusslinga med "snöflingor".

Anonym sa...

Log när jag såg Volvon sladda på bilden! Missförstå mig inte men tankarna gick till min underbare son V som vintertid far fram mest på tvären, i sin Volvo, gärna med spikdäck på en frusen sjö!

Man får tycka vad vad man vill om det, jag vet att han i alla fall vet hur man häver en sladd. Vilket många inte gör.

KARLAVAGNEN sa...

Gott att Olgakatt är så mycket bättre igen!

Ni har snööö! Jösses! Awesome! Jag funderade mest på hur du orkade bära hem allt.

Kram

Anna, Fair and True sa...

Hoppas Olgakatt tar foto på pyjamastanten :)

Så ni har snö, ni. Än har den inte kommit till huvudstan.

Fin ljuskrans!

Kram!

Kim M Kimselius sa...

Längtar inte efter snön i år. Fick nog av den förra året. Då låg den från december till 1a veckan i april... Och vi hade MYCKET!!! Gick upp till skrevet på mig när det var som värst. Så snön får gärna vänta ett tag till för min del. Kram Kim

Desiree sa...

Oj jäklar vad det har snöat hos er idag. Din julkrans var superfin. Vi har en likande som vi köpt på IKEA i USA men den tänkte vi nog sätta upp i år också. Nog är ni redo för advent nästa helg kan man säga. Ja att bo i en mindre stad har helt klart sina fördelar som att man slipper bilköer och att man kan ta sig runt till fots eller cykel till det mesta. Man spar massor med tid för det är inte långt mellan ställena. Ha en skön helg.
Kram!

Malin sa...

Oj vad det ser vintrigt ut!!
Jättefin ljuskrans!! Jag håller helt med om att den kan vara uppe hela vintern och inte bara över jul.

Kram och ha en skön helg!

Katarina sa...

Härligt fräscht med snön, än om den yr! Det verkar som du njuter av hemkomsten till Sverige. Oj, vad du gör mig sugen på glögg, snart får även jag smaka den.

Ha de gott!

Fröken Anki sa...

Men vilket vintervader! Liiite tidigt ar det nog tycker jag. Har far det garna droja ett tag till.

Skont att kunna promenera till alla affarer! Jag saknar det.

Hoppas ni far en mysig helg under kransens sken. Den ser fin ut tycker jag. Mer vintrig an julig som sagt.
Kram

Taina sa...

Jättefin ljuskrans! Ja den kan absolut hänga uppe hela vintern. Helt klart!

Men vad vintrigt ni har det. Vi har inte en gnutta snö än. Men det kommer väl. Längtar lite faktiskt. Då kan man ju åka pulka. Med Liisa alltså.

KRAM KRAM

Fröken L sa...

Oj vad det snöar hos er! Vad skönt det måste vara att ha så nära till allt som omväxling. Önskar att det fanns ett IKEA-varuhus här i stan men närmsta är Västerås (4 mil) eller Örebro (8 mil). Ljuskransen är jätte fin! Jag är på jakt efter något liknande, har dock inte riktigt bestämt mig om jag vill ha ljuskrans eller ljusstake.

Kram Dila

Musikanta sa...

Älmhult verkar inte så dumt i alla fall. Men det är nog tur att jag inte kan GÅ till Ikea, då hade jag nog varit där flera gånger i veckan, haha!

Bra att du påminde mig om att sätta upp slingor och adventsstake - det är ju redan nästa helg. Tiden går så fort att man inte tänker på det.

Kul att få lite nyheter från Olgakatt också. Hur är det med dina egna katter? Kommer de hem snart?

Ha en skön fortsättning på helgen och kramar från Ingrid

Marianne sa...

Suzesan: Nu har det slutat snöa här, men det mesta ligger faktiskt kvar. Nähä, nu blev jag tvungen att kika ut så att jag inte skulle luras: Det regnar. : ( Trist, då blir det bara blötare i stället för vackrare. Det var djupa pölar redan i går, så det var ju synd. Ligger ert kvar?

Kram!


Petra: Haha, ja fast inte jättekonstigt. Jag är egentligen varken det ena eller det andra, för jag är inte religiös. Men med en kristen (fast ateist) mamma och en muslimsk (fast ateist) pappa, så blir jag i muslimers ögon definitivt muslim. Och det körde jag på under alla år i Turkiet och Egypten. Här hemma i Sverige är det ett sånt hat mot muslimer, så jag tror jag tänker fortsätta köra det bara för att retas : ) Äsch, men jag kommer nog att köra det i sådana sammanhang där folk behöver öppna ögonen och inse att muslimer inte är farligare eller hemskare än kristna.

Hm, ljusslinga med snöflingor ska jag hålla utkik efter. I går köpte jag en tomte på Cervera och en adventsstake i en butik i Växjö som heter Village. Ska fota det sedan och visa, tomten är helt underbar och jag blev KÄR!

Kramar!


Brysselkakan: DET kan jag förstå att man tycker är roligt, och det är på sådana platser medvetna sladdar hör hemma - och är nyttiga! Men på en "stads"gata i ett område där det finns många barn och gamla, där många cyklar och går med rollatorer, där hör det INTE hemma. Även om det var folktomt just då, för man vet inte när ett barn ska dyka upp runt knuten för att jaga sin boll.

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja det är skönt att hon är i det närmaste frisk igen.

Haha, jag gick två gånger. För jag glömde gå inom mäklaren den första vändan. Annars hade jag nog inte fixat det. Men det är ett knep jag har, jag tar ALDRIG vagn i mataffären, tar alltid en korg man ska bära. Då vet jag när det blir för tungt och får prioritera det som faktiskt är nödvändigt.

Kram!


Anna: Jag hoppas Olgakatt tar foton på ALLT : )

Har ni fått snö nu då?

Kram!


Kim: Men det är ju ändå bättre med snö än med slask, tycker jag. Visserligen betyder det strängare kyla, men då vet man åtminstone hur man ska klä sig. Fast det är klart, någon måtta kan det ju vara på mängderna, det behöver ju inte vara så överdrivet mycket som det var förra året.

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Men nu håller snön på att regna bort : ( Synd att det inte får vara vitt till första advent.

Visst är det fint med sådana ljuskronor! Ja nu är vi redo, nu har vi även en fin tomte (ska visa honom sedan) och en adventsstake. Jag köpte en billig, ganska enkel sak, men det får räcka i år tycker jag för jag vill veta hur vi kommer att ha det innan jag köper Adventsljusstaken med stort A. Även om jag var frestad i går : )

Det är SÅ skönt att kunna gå genom byn på bara en kvart. Plötsligt hinner man flera saker på en och samma dag, det är jag inte bortskämd med. I både Istanbul och Kairo fick man välja, man kunde inte göra flera saker samma dag. Ändå var man helt slut när man kom hem.

Kram!


Malin: Ja nu är det vinter, men det är synd att det ska regna bort igen. Fast det är väl så det brukar vara, varje år. Hoppas det blir en vit jul i alla fall.

Ja tomtar och annat ryker så snart julen är över, men den här ska få sitta uppe tills den inte behövs längre!

Kram!


Katarian: Jag njuter i fulla drag av Sverige! Vi flyttade ju inte för gott, och då kan det vara hög tid att vända hemåt efter 12 år. Man behöver sitt eget, till slut, och vi har ju inte haft någonting som en sommarstuga eller så här hemma. Jag tror man orkar längre om man har det, eller om man har sitt permanenta boende i ett annat land, för då lönar det sig att måla den där väggen eller sätta upp den där hyllan. När man vet att man ska på bo på ett ställe i max 3-5 år, då behöver man till slut få möjligheten. Även om solen inte skiner varje dag : )

KUL att du kommer hem snart!

Kram!

Marianne sa...

Anki: Ja ni har det väl lite varmare, och då kan det gott vänta med att snöa till jul. Men när det ändå ligger runt nollan och är mörkt, då är det lika bra att det snöar så att det i alla fall blir vackert. Men nu håller det på att regna bort igen.

Förstår att du saknar det där att kunna gå överallt. Du måste väl åka bil överallt, som på de flesta ställe i USA?

Kram!


Taina: Hahahaha, skyll på Liisa du : D Jag hoppas att vi får ett hus så vi får våra grejor och att det blir ordentligt snö så att man kan åka skidor, för då kan jag plocka fram mina längdskidor och ge mig ut i spåret. Fast då ska det förstås vara SOL också : )

KRAM!

Marianne sa...

Dila: Då har du ändå närmare till Ikea än vi har till HM och Cervera och en riktigt rejäl bokhandel, för det är 6 mil till Växjö. Men man får se det som trevliga utflykter när man ger sig av till de där ställena.

Den ljuskransen köpte jag i en Sia-butik här i Älmhult. De hade även stjärnor, både som ska hänga och som står på fönsterbrädet, men jag tyckte de var lite för dyra. En stjärna har man ju bara uppe i december, den här kransen var mer värd pengarna eftersom den kan hänga uppe längre. Så får det bli en billig stjärna i köksfönstret. Måste förresten ha en amaryllis och några hyacinter också!

Kram!


Musikanta: Hahaha, ja men alla affärer gillar stamkunder : )

Nä, det är riktigt bra här i Älmhult, här kan jag mycket väl bo kvar resten av livet!

Japp, nästa helg är det dags att tända ljusen och korka upp glöggen. Saffransbullarna får bli köpe i år, trots att jag har sett fram emot att ha tillgång till Kesella och kunna baka dem. Men det får vänta tills jag har en fräsch ugn med rena plåtar.

Mina kissar har på tisdag suttit av halva tiden! De kommer hem 23-24 januari, vet inte hur de räknar datumen där om det är den 121:a dagen de släpps, eller om det är den 120:e.

Ha en skön helg du också!
KRAM!

Petchie75 sa...

Village ar en av min systers favoritaffarer (ar den meningen rattkonstruerad??)! Tomten ar jattesot!
Och ja, jag tankte pa det efterat att du nog skulle kunna kalla dig muslim med tanke pa din pappa. Det tycker jag att du gor ratt i, som en markering liksom mot alla de dar framlingsfientliga...

Marianne sa...

Petra: Den meningen ser alldeles utmärkt ut i mina ögon. Fast jag håller just på att läsa en bok som ögonen nästan går i kors av pga alla felkonstruerade och knökiga meningar.

Nu hittade jag ännu en toppenaffär i Älmhult, en som säljer fin-fina köksprylar : )

Det är egentligen bara gentemot främlingsfientliga det där med religiös tillhörighet har betydelse, för det är ju för jösse namn samma gud!

Kram!