fredag 12 november 2010

Kina 5 och Allmänt småprat

Dagens hälsning från Olgakatt:

"Klockan är strax 19 och jag har just rest mig efter en dag för ankar i sängen. Förkylningen knäckte mig till slut och i natt trodde jag att jag skulle spy dessutom. Dessbättre blev inget av med det men jag har nog haft feber och har mest sovit hela dagen. Tack och lov har vi här mycket bekväma sängar och "handikapptoa", dvs vanlig sådan, inte det hål i golvet vi hittills haft. Värden är mycket vänlig och har kommit med te och lovat laga soppa till mig i kväll. C är på egna äventyr. Hon var inne och kollade mig mitt på dagen efter att ha varit och klippt sig och inhandlat en väldigt fin stickad mössa.
Nu kom Joker med min soppa - återkommer senare.

En stor skål med soppa på tomat och ägg, mycket smakligt kryddad, och en skål ris serverades mig. Tänk, vad man kan må mycket bättre efter en dusch och rena kläder. Man får vänta 5 min på varmvattnet och i handfatet ska man vrida åt höger medan det ska vara åt vänster i duschen.
C dök just upp efter att ha utforskat staden och köpt ytterligare en stickad mössa, denna för 10 yuan, den i fm gav hon 20 for. Vädret har varit bra idag till skillnad från i går kväll då det ösregnade.
Vi får se vad morgondagen kan bjuda. Vi hoppas kunna åka till en eller två små byar norr om staden, förutsatt att jag pallar. Annars får det bli kortare promenader med vila emellan. Vi är bokade för tre nätter här. Sen åker vi tillbaka till Kunming.

Stället här är byggt som en hutong, dvs en öppen kringbyggd gård med kök i ett hus och detta lilla hus där vi har tillgång till två datorer. Synd att jag inte kan få iväg bilder under resan men det blir massor sedan.

Nu ska jag gå till rummet och återta horisontalläge för att förhoppningsvis vara fit for fight i morgon."

Nilen by night.

Nilen by night II.

I dag har Maken jobbat en fredag för första gången på tre år. I Egypten och flera andra länder i Mellanöstern har man ledigt fredag-lördag i stället för lördag-söndag, men här i Älmhult är det så klart vanlig vardag på fredagar. Förra fredagen tog han ledigt för att köpa bil.

Den här helgen ska vi fira Fars dag för första gången på en herrans massa år. Det blir att åka till Borås för att fira den enda faren vi har kvar, dvs Makens far.

Jag var otrogen i dag. Otrogen mot Ica Maxi. Jag gick till Konsum i stället. Jag måste ju inventera alla affärer här i stan, så klart, och nu vet jag hur det är på Konsum. En bra affär det också, men de har inte riktigt lika mycket som Ica har. Det de har, som inte Ica har, är en charkdisk och fiskdisk. Jag hade förfärligt svårt att välja, men till slut blev det torsk. Så i kväll blir det kokt torsk med äggsås. Lite menlös mat kanske, men med en chilikryddad sallad till får man lite stuns i maten. Och det är inte läge att experimentera med de klassiska svenska råvarorna än, det är gammeldags husmanskost som gäller. Jag vet inte när jag åt torsk senast, det måste vara en tolv år sedan.

Det regnade rätt ordentligt tidigare i dag, det är så hemtrevligt när det regnar så det smattrar på rutan. Kanske inte så hemtrevligt om man har gjort sig fin i håret och måste iväg någonstans, men när man kan gå och loda i hemmet är det rätt mysigt. Tycker jag än så länge, i alla fall. Vi får se vad jag tycker om ett år.

22 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ja vi pratade med Olgakatt i morse faktiskt (vår tid). Hon verkade piggare nu men va lite trött. Hos de var klockan då ca halv nio på kvällen så hon skulle sova snart. Hoppas hon blir bättre till imorgon så hon får se lite av omgivningana också!
Du torsk tycker jag väldigt mycket om!!!!! :-) Och jag kan ibland bli galet sugen på just torsk m äggsås och persilja. OCH helst med pepparrot till.. Fast här är svårt att få tag på riven pepparrot som de inte redan blandat en massa vinäger eller annat i. Jag saknar den svenska som enbart var just pepparrot. Riven. Ska kolla Ikea nästa gång vi åker dit.
Kram!!

Äventyret framtiden sa...

Håller med; det är skönt att gå omkring och loda i hemmet, när det regnar på utsidan.
ha det gott i Älmhult.
Jag hälsade min bror från Älmhult, som du sade:) och mycket riktigt så såg han smått konfunderad ut och kuggarna gick igång.
Nu funderar han säkert veckan lång vem Marianne i Älmhult är som han har glömt bort...

Kramar!

Suzesan sa...

Åhh hoppas OlgaKatt ska krya på sig.

Torsk som är såååå GOTT. Mums. Jag ska äta entrecôte och hasselbackspotatis och jaaa det är skönt att bara gå hemma och loda hemma när det regnar och blåser som det gör här. Finfint.

Ha en bra helg

Kram
/Susanne

KARLAVAGNEN sa...

Tack för rapporterna om Olgakatt! Hoppas att hon kryar på sig snart ordentligt nu. Hon verkar ha gott sällskap vilket är en ofantlig tur.

Det är jätteskönt att läsa dina invandringshistorier... Ibland kan jag känna att nu sk... jag i detta och flyttar hem igen, för att i nästa sekund undra hur jag kunde tänka så. Ambivalent tror jag det heter?

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja jag hoppas verkligen att Olgakatt blir frisk tills i morgon så att hon får njuta av resan. Såg du programmet Kinas mat?

Pepparrot glömde jag ju! Nå, det blev gott ändå. Och det gick bra att använda stekpannan som fiskkastrull. Jag har ju bara en stekpanna och en kastrull som vi har köpt på Ikea, vill inte köpa på oss för mycket för vi har ju redan. Men en visp ska jag köpa, det är lättare att vispa ihop en sås med visp än med gaffel ... : )

KRAM!


Karina: Hahaha, ja men det var ju inte meningen att förvirra bror din! Jag har brukat hälsa till bloggares sjuka släktingar från Kairo, och det har de tyckt varit roligt och lite uppiggande, men Älmhult är kanske inte så exotiskt för de flesta : )

Kramar!


Suzesan: Ja du får också en god middag, det hör jag.

Hemskt vad det har blåst och regnat i dag. Men jag har ju inte behövt vara fin i dag, så det har varit rätt mysigt ändå. Synd bara att det är så kallt i sovrummet i den här lägenheten, så det är inte så mysigt att gå och lägga sig när det är kallt. Men det blir bättre SEN.

Kramar!!!

Marianne sa...

Karlavagnen: JAAAA det kan du väl göra! Då ska du förstås bo i stugan, det är ju ett måste. Eller någon annanstans, t.ex. i Älmhult. : ) Jag kan hjälpa dig att leta upp någonting fint där du och Nisse skulle trivas. Om vi spelar väldigt hög musik sedan när vi har ett hus, med högtalarna i fönstren, så kanske det blir ett hus ledigt bredvid? Låter det bra? : D

KRAM!

Desiree sa...

Ica gillar jag också bättre än Konsum. Tycker också att de har ett större utbud. Här har det också regnat och varit allmänt grått och trist novemberväder. Inget vidare. Usch det var precis det här vädret man hade förträngt med Sverige som verkligen kan parkera sig länge om man har otur. Jag hoppas att det blir dessto bättre i helgen. Ha en trevlig helg.
KKRam!

Anonym sa...

Här regnar och blåser oxå... Torsk med äggsås lät gott... Kanske det blir middag i veckan! Vad sjutton heter torsk på franska?
Jag har lagt till din blogg i min blogglista på min blogg!

Äventyret framtiden sa...

Nåå, så förvirrad blev han inte; han skrattade gott och hälsade tillbaka

Karin:)

ExPIAtriate sa...

Torsk med aggsas later gudomligt!! Ibland langtar jag sa efter svensk husamanskost, visst kan man laga det har men man saknar de ratta ingredienserna (inte for att det ar sa avancerat men anda...)
Trevligt med en tripp till Boras, mina hemtrakter, hoppas ni far ett trevligt farsdagsfirande.
kram!

Petchie75 sa...

Jag tycker att torsk med äggsås låter jättegott! Hur gör man äggsås? MÅste googla recept och köpa lite torsk som jag kan äta i min ensamhet nästa vecka (gräsänka i en vecka till).
Jag tycker också att det är hemtrevligt med regnet smattrande mot fönsterna i novembermörkret men vi är väl lite skadade efter åren i Tropikerna / öknen ;-) Det regnade ju jättemycket i Puerto Rico men är inte samma sak som ett riktigt rejält höstrusk!?
Kram!
PS Brysselkakan, torsk heter cabillaud på franska ;-)

Bloggblad sa...

Normalt är jag inget för kulörta lyktor, men i stadsljus om nätterna - när det speglar sig i vatten (ev. våta vägbanor) det tycker jag är tjusigt!

Melting Pot sa...

Hej Marianne,

Oj vad länge sedan jag läste din blogg och nu som det har hänt så mycket spännande för er och allt. Nu är i alla fall allt ikappläst och jag ser fram emot dina Sverigebetraktelser efter så många år utanför Sverige. Känner igen mig i det där du skrev om att man måste hamstra utomlands ibland och hemma är det bara att bestämma vad man vill ha och så finns det där. Jag kan aldrig vara riktigt säker här. Man kan aldrig tänka "det köper jag nästa gång" för det finns aldrig kvar.
Lycka till med husletandet. Nu skall jag försöka hänga med igen.

Kram Lena

Anna, Fair and True sa...

Vad jobbigt att Olgakatt är sjuk på sin resa, hoppas hon kryar på sig snart! De är så duktiga som bor så där primitivt, det skulle jag inte klara av.

Vilka fina bilder från Nilen! Gillar hur du fått med ljus och färg.

Fritt ur hjärtat sa...

Idag när vi satt hos far kom vi att prta på´funderibgar som gör en galen... Min syster har en, hon funderar ihjälsig på hur ett kinesiskt tangentbord ser ut. De kan ju inte ha alla tecken...eller.
Kanske Olgakatt kan komma med svaret?? Eller någon anna av alla beresta på denna sida:-)

Katarina sa...

Torsk med äggsås, ja det var längesedan man smakade det. låter ljuvligt!

Annika sa...

Stackars Olgakatt. Inte kul att bli sjuk.
Men så kul att få hennes rapporter.
Torsk med äggsås är ju supergott.
OCH klart att du får vara otrogen med matbutikerna. DET är jag hela tiden!
Både hemma (fast där har jag ju ingen speciell) och HÄR!!
Kram!!

Kim M Kimselius sa...

Underbara bilder. Är det inte svårt att komma hem till Sverige när det är som tristast, regnigast och tråkigast? Eller har du kanske längtat efter just det här vädret? Kram Kim

Marianne sa...

Desirée: Ja fy vad kallt och mörkt det är nu! Jag har inga problem med att det blir mörkt tidigt (tror jag), men att det aldrig blir riktigt ljust under dagen! Det känns som om det är skymning hela dagen. Och mörkare ska det bli, i en hel månad till innan det vänder. Ja drygt en månad till och med. Men vi vänjer oss väl så småningom, eller så får vi börja med ljusterapi : )

Kramar!


Brysselkakan: Kolla här ovanför vad Petra skriver, hon vet vad torsk heter på franska! Jag ska lägga till din blogg i min lista också! Men när ska jag hinna LÄSA bloggar????


Karin: Haha, ja men det var väl bra! Jag ville ju inte göra en sjukling sjukare!

Kram!

Marianne sa...

Pia: Ja vissa saker kan man laga, andra blir inte lika bra som hemma med rätt sorts ingredienser. Det ÄR skillnad på mjöl och mjöl, socker och socker. Här i Sverige är t.ex. sockret väldigt finkornigt och luktar inte illa. : )

Ja du är från Borås! Där var som det brukar, Borås hälsar till dig!

Kram!


Petra: jag vet inte om jag gjorde rätt, men jag gjorde bara en bechamelsås och hade i hackat hårdkokt ägg. Tror det hade blivit godare om jag hade haft i lite senap, kanske ska googla jag också nästa gång : )

Så du är gräsänka så länge! Klas åker i morgon också, han ska till Baltikum. Men han kommer på torsdag, så det är inte så länge.

Vi ÄR nog lite tropikskadade som njuter av att duggregnet sveper över ansiktet och att det smattrar mot rutorna. Fast det var inte så kul när vi körde hem i går kväll, mörker och regn främjar inte direkt hur mycket man ser.

KRAM!


Bloggblad: Haha, ja kulörta lyktor gör sig bäst bara i vissa sammanhang, ibland kan det bli lite för mycket. Men i Kairo hör det liksom till, det ska vara många färger och mycket ljus. Det kanske har någonting att göra med att öknen är rätt beige?

Marianne sa...

Lena: Och jag har inte läst någon blogg på evigheter! Man hinner ju ingenting när man jobbar! Ett problem är att vi inte har trådlös uppkoppling här hemma, så vi måste slåss om kabeln. Det känns rätt meningslöst att köpa nu också, för när vi väl får vårt hus måste vi skaffa allt och då är det bättre att köpa alla abonnemang och modem och vad man nu behöver på en gång. Det blir rätt mycket dubbelköp ändå som det är just nu.

Så det är samma problem med varorna i Indien. Kan tänka mig det. Jag har alltid undrat om det är dålig planering av affärsägarna, eller om det är tullen som inte släpper varorna utan tjuvhåller på dem tills de blir mutade.

Kram!


Anna: Ja fy för att vara sjuk på en sådan resa! Det är jobbigt nog på vanliga små resor. Hoppas nu att medicinen hjälper henne.

Kram!


Simone: HEJ! Hoppas att allt är bra med dig! Här är lite hektiskt just nu : ) Kolla här, jag vet inte det finns massor av olika varianter, tydligen, men här är en del bilder: http://www.google.com/images?hl=sv&biw=1268&bih=687&gbv=2&tbs=isch%3A1&sa=1&q=chinese+keyboard&aq=0&aqi=g1&aql=&oq=chinese+key&gs_rfai=

Kram!

Marianne sa...

Katarina: Ja torsk får man kanske inte tag i hos dig. Men annars måste det finnas gott om fisk? Är den fin?

Kram!


Annika: Ja stackars Olgakatt! Men nu får vi hoppas att medicinen hjälper så hon blir frisk!

Haha, ja man måste ju gå till den affär som har det man behöver, och Konsum lär få besök tack vare sin charkdisk. Den avdelningen tycker jag inte är så bra på Ica, skulle köpa något pålägg i dag och jag hittade inga riktiga italienska salamikorvar! Det är ju snudd på katastrof. : )

KRAM!


Kim: Än så länge är det rätt skönt med det här vädret, fast man kan ju tycka att det kunde vara lite större variation : ) Och det är hemskt mörkt om dagarna, önskar att solen kom fram ordentligt så att det blev några timmars riktigt ljus. Men jag vänjer mig nog snart.

Kram!