lördag 22 januari 2011

Hemma!

Nu har vi fått hem våra små kattflickor! Allt har gått jättebra och de har redan hittat sina favoritplatser.

Vi körde upp till Stockholm i torsdags. Där sov vi över hos en av mina bästa kompisar och gick ut och åt thai på bästa thaikrogen i Stockholm, Nuh's vid Hornstull. Fredagen blev först tandläkarbesök (vi bestämde oss för att vänta med att borra upp rotfyllningen och se om det läker av sig själv) och sedan ut till karantänen. Förorterna norr om Stockholm är inte direkt mina hemtrakter, så vi letade upp gps:en på mobilen och fick hjälp att hitta. Och duktiga som vi är lyckades vi så klart köra fel - trots att gps-rösten/bilden visade exakt hur vi skulle köra. Till slut kom vi i alla fall rätt, och där väntade Stina och Tjorvan på oss i besöksrummet med sin väska färdigpackad.

Först verkade de bli lite förvånade när de fick syn på oss, men sedan blev de glada och var hur gosiga som helst. Och efter en stund gick de själva in i burarna, som för att säga att "kom nu så åker vi hem". Det var bara att stänga dörrarna och bära ut dem i bilen. Christina på karantänen verkade rätt fäst vid dem, och sa att hon skulle sakna dem. Men hon har rätt många andra både katter och hundar där, så helt ensam blir hon inte. Och katterna har fått alldeles utmärkt omhändertagande de här fyra månaderna! Synd bara att de inte har fått leka med de andra "hotellgästerna".

Det var en ganska lång bilfärd hem till Älmhult, det tog dryga fem timmar så vi var inte hemma här förrän vid åtta på kvällen. I början jamade de en hel del, men efter ett tag somnade de i sina burar och jag kunde flytta fram till framsätet. Det är ju aningen bekvämare att sitta där och kunna dricka kaffe och äta bullar.

När vi kom hem här till lägenheten började de så klart med att springa runt och nosa på allt. Hoppa upp på allt och nosa på allt. Och prata om allt, de pratar nämligen ganska mycket de här två katterna. Men så fort jag hällde upp mat åt dem i köket kom de springande och åt med god aptit, och sedan gick de båda två på lådan. Så det verkar inte bekomma dem ett dugg att befinna sig på ett nytt ställe, och de fyra månaderna i karantänen verkar de redan ha glömt.

Stina tycker det är skönt att ligga på mattan under soffbordet.

Tjorvan blev lite sur när vi dammsög, så hon kröp in under mitt täcke. Hon tycker att det räckte med all dammsugning i Kairo, måste vi verkligen hålla på här också?

Det som nu återstår av lagar och restriktioner för katterna är att de inte får träffa andra djur på ytterligare två månader. De får träffa andra djurägare, men inte djur. Orsaken är att rabies kan ta ända upp till sex månader innan det bryter ut, men det smittar inte via människor till andra djur. Fast jag är säker på att de inte har rabies eftersom de inte har träffat andra djur på cirka tio år.

Den enda som inte mådde så bra i morse var jag, vaknade med en riktigt hejdundrande huvudvärk. Jag är ganska säker på att det berodde på att jag drack för lite i går. Måste lära mig att det FINNS toaletter här, man KAN stanna och uträtta sina behov, man måste inte hålla sig och behöver därmed inte heller snåla in på dropparna. Nu är det i alla fall bättre.

33 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ååå GRATTIS! vad underbart att ha dina gosisar hemma igen! Måste kännas underbart! De är så himla fina tycker jag! Skönt att både resan och hemkomsten gick såpass bra för dem också. Hoas nu att du dricker! Ett trick är att ställa fram en karaff med vatten som man ska dricka upp under dagen. Då glömmer man liksom inte bort....:-)
Jag kan också glömma att dricka och det märks särskilt på vintern här för luften är så otroligt torr då. Jag får tyvärr rätt ofta huvudvärk på grund av det. :-(
Men njut nu av kissarna!!!
KRAAAM!

Marianne sa...

Saltis: TACK! Ja det är så härligt att ha dem hemma igen. Fast just nu sover de : )

Jag brukar dricka rätt bra, men det sitter i från Kairo att inte dricka så man blir nödig när man är ute och åker. Där fanns liksom inte faciliteter överallt som det gör här. Det har gått åt en del Cola i dag i alla fall : )

KRAMAR!

PitssosVälkomna sa...

Välkomna hem Stina och Tjorvan

Mjau
Pitsos

Musikanta sa...

Underbara bilder på katterna! Skönt att hemresan gick så bra. Har aldrig tänkt på att huvudvärken som jag har då och då kan bero på att jag dricker så lite. Glömmer ofta att dricka - ska ta tipset från S. till mig och ställa fram en karaff vatten på köksbänken.
Annars är jag som du, undviker att dricka innan jag ska åka till stan t.ex.
Kramar från Ingrid

Anonym sa...

Även om jag är så långt ifrån djurvän som man kan bli så förstår jag att du njuter av att ha dem hemma igen! Hoppas nu ni snart hittar huset med stort H oxå!

Kim M Kimselius sa...

Härligt att höra att allt gått bra och att Karantänen fortfarande var lika bra som när jag bodde i närheten. Skrattade åt din kommentar om toaletter, för när jag var i Egypten gick jag på toa innan vi åkte iväg på morgonen och sedan höll jag mig ända fram till kvällen... Så jag förstår lite din tanke igår när ni åkte hem. Men det fixar du lätt med att dricka massa med vatten. Gosa med dina älskade katter och ha det så bra! Kramar från Kim

olgakatt sa...

SÅ härligt för både katterna och er nu! Gissar att de nu trängs i era sängar igen också.
Man undrar hur gott minne de har av alla sina upplevelser men uppenbarligen vet Tjorvan vad hon tycker om dammsugaren!
Hoppas din tand klara sig, det sparar en del pengar om du slipper rotfyllning!
Så fina bilder du tar! Du måste ta med dig kameran när du kommer hit och försöka fånga mina missar på bild - min kamera är inte lika bra på närbilder.
Vad beträffar vattenförbrukning - du kanske skulle ha en Pipinette!

Marianne sa...

Pitsos: TACK för kramen, vi tycker det är jätteskönt att vara hemma igen. De hade odlat kattgräs till oss också, som var ätfärdigt när vi kom. Och så fick vi gourmetmat till middag. Maten här i Sverige är jättegod.

Kramar till Pitsos från Stina och Tjorvan!


Musikanta: Ja det är så skönt att resan är över nu. Vi åkte förbi i dina och Bloggblads trakter i går, och då tänkte jag på er!

Ja det är ett bra knep att ha en karaff eller en stor PET-flaska som man ska dricka upp under dagen. Jag kanske ska börja med det jag också, för när det är kallt blir man ju inte lika törstig. Och nog borde det finnas en toa du kan gå på i Norrköping eller Söderköping?

Kramar!


Brysselkakan: Haha, jag antar att du är som jag var innan jag fick katterna, rätt neutral och vill inte ha några husdjur? Sån var jag, men sedan blev vi adopterade och efter det är jag fast!

Tack, vi hoppas det händer någonting nästa vecka!


Kim: Ja jag tycker att det har varit jättebra där. Allting har funkat och katterna mår bra när de kommer därifrån, så dem kan jag verkligen rekommendera.

Jag tror det var när vi var i Kairo första gången för att titta, och så var vi och fikade på ett stället men där fanns ingen toa för damer! Efter det lärde jag mig att inte vara nödig i onödan, så att säga : )

Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Ja nu trängs vi i sängen igen, det är jätteskönt! Jag tycker att det verkar som om de glömmer ganska fort, men att de minns när de blir påminda. Som med dammsugaren. Så skönt att de inte var sura, för då hade jag varit olycklig tills det gick över.

Ska absolut ta med kameran till dig. Men det är svårt att fotografera katter. Tjorvan är speciellt svår, för hon är så mörk.

Pipinette har jag aldrig hört talas om, men jag googlade och det verkar ju jättesmart! Speciellt den där för resor. Allt man behöver då är ju ett avskilt utrymme. Måste komma ihåg det om vi ska företa oss någon resa när det kan behövas!

Elisabeth sa...

Så skönt att läsa att de är hemma och att allt gått bra! De är så fina båda två.

Det där med katter och dammsugare verkar vara lite speciellt. Mina föräldrar och jag hade en katt som sprang ut så fort någon tog fram dammsugaren ur skåpet. Detta även när det var snöstorm eller vräkte ner regn. Katter alltså. ;)

Brittmari sa...

Å, Marianne..vad underbart att de klarade omställningen så bra. Skulle tro att de är så trygga och säkra inombords, innan flytten...så detta var inget konstigt. Sköldpaddor kan ju vara lite "egna" av sig, bestämda osv...men, dina verkar vara motsatsen. Har en svartsköldpadda själv, som är så lik din Tjorvan...och min heter Nanne...efter Nanne Grönvall som sjöng "Avundsjuk" för ett par år sedan....för just det...hon är så avundsjuk. Om någon annan katt leker med något, kan hon komma och spatsera fram och rååååka sätta sig mitt på leksaken och ha en min som säger att hon minsann inte uppfattat att det låg något där...hehehe.

Kram på er alla!

Äventyret framtiden sa...

NU är allt som det skall vara för alla fyra i familjen! Äntligen, men ändå har tiden bara runnit iväg...lycka till med husköp och allt annat!

kramar!

Kersti sa...

Underbart att de fått komma hem, äntligen!

Anonym sa...

Verkligen skönt för er alla fyra!
Monica P

Laura sa...

Grattis till återseendet! :) Det måste kännas skönt att ha hela familjen samlad nu! :) Katterna verkar vara duktiga på att resa och att anpassa sig till nya miljöer, men så har de ju också erfarenhet av både och!

Jag är lite likadan då det gäller att dricka innan jag går/åker någonstans, undviker också det och sedan går jag med huvudvärk resten av dagen. Då jag jobbade i Alanya var det lite tvärtom, då sprang jag på toaletten hela tiden om jag hade chansen till det även om jag inte behövde, bara för att jag inte visste när jag skulle få chansen att gå nästa gång.. :P Ibland BEHÖVER man faktiskt inte gå på toaletten bara för att det finns en i närheten. :)

kram!

Malin sa...

Åh så härligt att de är hemma igen!!!

anna of sweden sa...

Åh, så härligt! Grattis!

Anne-Marie sa...

Vilken härlig hemkomst för er alla. Och så skönt att de verkar känna sig hemma med en gång. Verkligen fina kissar du har. Så stränga bestämmelser det verkar vara för rabiesrisk. Hade ingen aning om det. Ja, dricka är verkligen viktigt men kan tänka mig att du har i bakhuvudet att inte bli nödig i onödan. ;) Kram!

Desiree sa...

Yeees vad kul att de äntligen äntligen är hemma nu!!!! Älskade Stina och Tjorvan nu är hemma hos er. Underbart! Även om resan tillbaka tog sin tid så var det ju skönt att allt gick bra och även med tandis antar jag. Vad kul att du också fick tillfälle att hälsa på en av dina bästa vänner. Verkar redan som om Stina och Tjorvan känner sig hemma. Hoppas att huvudvärken har gått över och nu får du både pyssla om och skämma bort de små :-)
KRam!

Melting Pot sa...

Sa mysigt att ha kissarna hemma:) Kram Lena

Suzesan sa...

Åhhh jag blir så glad när jag ser bilderna och läser att det gick så bra. Äntligen är det i rätt ordning igen. Katterna är hemma. Hos dig.

Kram
/Susanne

Anonym sa...

Jag kissade mer än det som fick plats.......köp en stor.

Skönt att katterna är hos er nu....De är säkert lyckliga - och ni också.

Rotfyllningen....gör den ont? Hoppas hoppas du slipper....
Kram från Eva i Tyresö

Marianne sa...

Elisabeth: Oj, ja då gällde det att inte dammsuga när det var dåligt väder : ) Klart det är katterna som bestämmer : D


Brittmari: Jo, jag tror också att de är ganska trygga i sig själva, de föddes hos oss och har alltid bott hos oss, genom alla förändringar, så de vet nog att de är älskade och inte blir övergivna.

Vad roligt att du har en Nanne som är lik Tjorvan! Haha, ja hon vet ju vem som bestämmer, och det är hon det : D

Kram!


Karin: Ja, nu äntligen är allt som det ska. Egentligen skulle vi vara sex i familjen, men mamman försvann ju på flygplatsen i Istanbul, och min lilla Skrållan dog för ett par år sedan.

Nu är det bara huset som återstår!

Kramar!

Marianne sa...

Kersti: Ja, det är jätteskönt att allt det där är över nu!


Monica: Ja nu är det inga konstigheter och farligheter kvar!


Laura: Ja de är verkligen duktiga de här katterna! Men de har ju som sagt varit med en del redan.

Jag försökte kommentera hos dig i går, men det gick inte! Det är i alla fall så skönt att se att du är tillbaka där du vill vara, äntligen. Och lägenheten ser ju jättefin ut, i alla fall som ett bra ställe att bo tills ni har hittat det ni verkligen vill ha.

Och i Istanbul finns i alla fall rena fina toaletter! Där behöver man inte gå och hålla sig. En klar fördel!

KRAM!

Marianne sa...

Malin: Ja det är så mysigt att ha dem här nu. Nu har Tjorvan lagt sig här framför tangentbordet så att jag ska kunna klappa henne ofta, ofta.

Kram!


Anna: Tack, ja det är jätteskönt. Ni har ju redan vana att resa med er lilla sötnos, skönt att USA är listat!

Kram!


Anne-Marie: Ja det är jättesträngt med djur från länder som inte är med i EU eller är listade. Men snart luckras det där upp så att det räcker med rabiesvaccin och blodprov för att visa att det har tagit.

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja nu är det mycket mys med kissarna, utom när de sover. Eller, inte ens då får de vara helt ifred, för jag måste gå och pussa på dem ibland även då : )

KRAM!


Lena: Ja det är jätteskönt. Tänker på er lilla Alice : (

Kram!


Suzesan: Ja nu är allt som det ska vara igen. Skönt det. Fast nu måste jag ha större skrivbord, för Tjorvan verkar ha parkerat sig här : )

Kramar!


Eva: Okej, bra att veta att man ska köpa en stor! Tack! Det är jätteskönt att ha dem hemma igen. Och skönt att veta att vi aldrig behöver upprepa flygresor och karantäner!

Ja det är en gammal rotfyllning som den egyptiske tandläkaren rotade runt i - i onödan! Så förmodligen har han petat ner någonting där, för nu gör det ont. Men det är lite bättre nu än i december, så jag hoppas ändå att jag ska slippa slita upp det där igen.

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Grattis!!!Stort grattis!!!
Kram

Marianne sa...

Karlavagnen: Tack! När kommer NIsse hem igen?

KRAM!

Anonym sa...

Nä, jag är nog ännu värre... livrädd för allt vad djur heter, små som stora... men katter går ann för de ska ju inte direkt klänga på folk!

Lotta sa...

Grattis!! Åh, så härligt det måste vara att ha tjejerna hemma igen! Och tänk att de bara gick in i burarna sådär! Det verkar också ha varit en bra karantän med bra personal. Jag förstår att Stina och Tjorvan nu kommer få stå ut med massor av klapp och kel :-)
Ja, hopplöst det där när man är ute och åker och måste stanna titt som tätt. Och helt riktigt, håll dig inte :-)
Stor kram till dig och hemvändarna!

Marianne sa...

Brysselkakan: Men stackare som är rädd för djur! Men inte djurungar väl? Som lammungar? Fast katter kan vara rätt lustiga med det där. Mina som alltid går och gömmer sig när det kommer nya människor, kan mycket väl börja klänga på en som INTE vill att de ska klänga : ) Men de är jättesnälla, skulle aldrig klösa eller bita. Om man inte är ödla, förstås, men det är du ju inte : D

Kram!


Lotta: Ja det är jätteskönt, nu behöver jag inte oroa mig för dem längre, utan kan gosa med dem i stället. Personalen på karantänen var jättebra, jag måste komma ihåg att skicka foton på kissarna sedan. I besöksrummet satt massor av brev och foton av HUNDAR, det är dags att det kommer bilder på KATTER också!

Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Å vad härligt att ni fått hem era älsklingar nu! De såg ut att må bra! Så fina!

Marianne sa...

Anna: Ja de mår jättebra, karantänstiden verkar inte bekomma dem ett dugg. Fast det är inte så mysigt när de tror att jag är klobräda, det har de aldrig trott förut : )