tisdag 24 maj 2011

Är det här effektiva Sverige?

Syren.

När man bor i vissa länder såsom Turkiet och Egypten, säger många svenskar att ingenting fungerar där, att man får vänta på allt och att allt är så krångligt. I Sverige, där däremot, fungerar allt som det ska och alla håller tiden och man kan verkligen lita på att det ska bli som planerat. Sägs det.

Men jag undrar jag. Vi har nämligen lite bekymmer med vår telefon. När vi köpte huset beställde vi också telefon via Telia. Vi ville ha allt samlat hos Telia: telefon, mobiler, tv och bredband. Bredbandet kom igång och fungar (ta i trä) som det ska. Mobilerna fick vi avslag på - eftersom vi inte hade bott i Sverige de senaste 8 månaderna. Tv:n kan vi inte ha via Telia eftersom vi bor för långt från sändaren, så vi får ha en annan box. Och så var det den fasta telefonen. Den skulle komma igång den 21 april. Nu är det den 24 maj och telefonen har inte funkat en enda gång, trots både telefonsamtal (man får vänta ca 1 timme i luren innan man kommer fram) och mejl (med svar att jodå, den fungerar visst). Det går varken att ringa hit eller härifrån med den fasta telefonen.

Och i dag fick jag ett brev med posten. Där stod att vårt abonnemang har stängts av. Ursäkta? Stängts av? Men det har ju aldrig varit PÅ! Droppen rann över och jag tog mig tiden att ringa 90 200 och vänta en dryg timme innan jag kom fram till en person. Då visade det sig att de har fel adress i sin dator - fast bredbandet funkar på den HÄR adressen. Och förmodligen har kontraktet skickats till gamla adressen, varmed jag aldrig har fått det och inte kunnat skicka tillbaks det. Nu ska de skicka det igen, till rätt adress den här gången eftersom han fixade det manuellt medan jag var kvar i luren.

Så, jag kan ta abonnemang på fast telefon och bredband. Men jag är fortfarande inte kreditvärdig för mobilabonnemang! Det blir jag inte förrän den 29 juni när jag har bott i Sverige i 8 månader. Alternativt kan jag nu gå till en Telia-butik och visa upp lagfart på huset, då kan man göra ett UNDANTAG. Ni fattar? Är jag i Sverige eller är jag i ... ja inte vet jag, i Egypten fick jag abonnemang när vi hade uppehållstillstånd. Likadant i Turkiet. Och om jag inte tar helt fel har jag mer än uppehållstillstånd i Sverige eftersom jag är svensk medborgare.

En sak är i alla fall tur, och det är att människorna man talar med på Telia, när man väl får tala med någon, är väldigt trevliga och faktiskt gör allt som står i deras makt för att försöka hjälpa en. De är tyvärr bara lite för små myror i det stora Systemet.

22 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Ja du just Telia har jag hört väldigt mycket om vad gäller problem och missförstånd. Dessutom svåra att få tag i för support eller om man har problem. lite trist. Förhoppningsvis är det väl bättre ställt med myndigheter och andra sådana ställen än vad det är med vissa privata företag i Sverige. Tror det är mer detta folk syftar till kanske? När de klagar över långsamhet och dålig koll i andra länder. Här i USA t ex så är kasnke ofta företag snabba men däremot är "myndigheterna" ofta rätt långsamma med superseg byråkrati. Ta bara immigration eller motsvarigheten till trafiksäkerhetsverket här. Ooootroligt segt, dålig information om inskickade ansökningar och tyvärr även ofta rätt oengagerade personer som ska "hjälpa" en....
Hoppas nu iallafall att ni snart får igång telefonen!
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Äsch det var likadant i Nederländerna. Men det är en annan historia. Ta med er lagfarten och visa upp så får de göra ett undantag, dessa paragraphryttare. Men vad är det som gör dig till en bättre människa för att du bott i Sverige i 8 månader helt plötsligt? Sånt undrar jag. Hur de tänker liksom...

Marianne sa...

Saltis: Det är synd, för när man väl får tag i någon så får man verkligen hjälp. Och jag har så himla dålig erfarenhet av Telenor eller vad de heter, så man har ju inte lust att chansa på någonting sånt. Dessutom har Telia trots allt butiker som man kan gå till - för oss innebär det tyvärr en resa till antingen Växjö eller Hässleholm, men det är i alla fall möjligt.

Märkligt det där, att företagen här, som ju snackar så mycket om hur bra det är i USA, inte har fattat att det är just SERVICEN som gör amerikanska företag bra. Inte privata jetplan och mjuka fåtöljer i direktionsvåningen ...

Antar att ni sitter fast i Immigration-tuggummit just nu. Hoppas verkligen att det går bra i alla fall!!!

Kramar!


Karlavagnen: Jaså, Nederländerna är lika effektiva som Sverige? : ) Jo, vi ska göra det, men det finns dessvärre inget Telia här i Älmhult. Det ser ut som om vi ska till Kristianstad i morgon, så vi får ta med och fixa det då.

Kram!

Freedomtravel sa...

Jag tror att vi överdriver det där med att det mesta funkar! Eller så gjorde det det förr? Jag vet inte, nu är det ganska mycket som inte funkar... Vi har skaffat abonemang med Tele2. Väldigt oklokt, visade det sig. De har nämligen inte täckning där vi bor... Om vi bor i en liten stuga i Norrland? Nej, vi bor i en lägenhet i Sundbybergs centrum, 3 min från tunnelbanan... Men nu har vi ju bundit upp oss, och de säger bara att de inte lovar täckning...

Marianne sa...

Freedomtravel: Men det är ju alldeles makalöst! Har ni gått till konsumentombudsmannen? Konsumentverket? Eller vad det nu är? Vad säger de? För det där abonnemanget borde ni verkligen inte vara bundna vid, och ni borde få tillbaka en massa pengar! Jag tycker att ni ska klaga på det där!!!

Desiree sa...

Jag tror man väldigt lätt glömmer och förskönar sitt eget hemland. Det finns mycket som inte funkar här heller eller inte är speciellt smidigt. Det här var ju en lång och seg historia som ni råkat ut för som inte låter kul alls.
Kram!

Marianne sa...

Desirée: Fast jag tror det här är den största motgång vi har haft sedan vi kom hem. Om det har varit någonting annat har jag glömt det just nu i alla fall. Grejen är också att jag längtar efter att lyfta luren och ringa några av mina kompisar som är riktiga långpratare (typ 2-3 timmar). Och det blir för dyrt med mobilen och med Skype blir man så låst. Jag vill ringa på en riktig telefon! Nå, hoppas att det ordnar sig nu!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Men kontantkort kan du ha? Peter tyckte dock inte det var något konstigt när jag läste upp det. Han sa 1) ni bor på vischan, 2) det är privata företag som gör som de vill :)

olgakatt sa...

Klen tröst att Telia är det telefonbolag som har flest nöjda kunder.... En bekant blev pålurad att byta till en annan mobiloperatören som LOVADE täckning där hon bor och Telia inte har och inte lovar.. Inte f-n har det andra bolaget det heller! Och nu är hon fast...
Hoppas det löser sig snart!

Steve sa...

Välkommen till det "välordnade" Sverige.

Uora sa...

Det känns som om jag har hört det här förut :-)
t.ex når vi skulle testa bredbandstv från Telia!

Det med att inte få köpa mobiltelefon känner jag flera som har haft problem med . Man undrar hur de tänker och vilka "affärsmässiga beslut" som ligger bakom det?

Sverige är nog bara välordnat om man alltid har bott här och vet hur allt fungerar, för andra kan det vara obegriplig byråkratiskt.. Då jag flyttade hit var det inga problem att öppna bankkonto och sätta in pengar - däremot gick det inte alls att ta ut pengarna från samma konto. Jag fick lämna fullmakt till någon annan (det gick däremot bra!) och så låta den personen ta ut pengarna..

Annika sa...

Ja, nog är det där en myt om välordnade sverige där allt funkar och sköts perfekt. Not so much. du är inte den första jag hör som har problem med detta. OCH annat som ska fixas.
Trist och j-gt jobbigt, förstår jag. OCH att sitta i telefonkö som du gör äör ju för jädrigt det MED!! Bättre service vore att önska.
Mobilköp har jag också hört ska vara svårt såvida det inte gäller kontantkort förstås.
Saltis har rätt, här i uSA är företagen skitsnabba med allt, tex med telefoner etc. Men offentliga myndigheter av de större slagen är sega som kola, och inte service minded, precis...Allra minst immigration...
KRAM!!

aurorabuddha sa...

Och bara sa du vet... nar jag svarar pa dina emails, sa kommer dom tebax som undeliverable. Bade pa yahoo.com och yahoo.se. Far du andra emails pa dom adresserna?

Jag ar hemma igen, det blev lite kris sa jag kunde inte komma ifran. :o( Vi hors nar din email funkar.

Melting Pot sa...

Låter precis som du är i Indien!
Kram Lena

Bert sa...

Jag tror att många, många länder har kommit ikapp och till och med förbi Sverige i flera sammanhang. Men vi är alldeles för självgoda för att en våga tro det ....

Tänka sig att man kan "bo för långt ifrån TV-sändaren" i dessa digitala tider. Förr kunde man se analog TV i stort sett varsomhelst i hela landet, utom i de längst bort öde fjälltrakterna.


Går utvecklingen alltid framåt??? Uppenbart inte.

Bert sa...

... "ens våga tro", ska det förstås vara.

Marianne sa...

Anna: Hahaha, ja det ska väl vara det! Nu har vi visat upp lagfart i en Teliabutik, så det kanske ordnar sig nu. Vi får se, men kontraktet har inte kommit med posten ...


Olgakatt: Har du läst vad Freedomtravel skriver här ovanför? Det är samma sak som din bekant! Jag tycker att man ska anmäla till Konsumentombudsmannen och Konsumentverket och allt vad det kan vara!


Steve: Hahaha, TACK! : D

Marianne sa...

Uora: Ja, jag har tänkt mycket på dig!

Man undrar verkligen vad de tänker på! En person som inte är svensk medborgare utan uppehållstillstånd men som har bott här i 8 månader får abonnemang, men jag som är svensk medborgare får det inte efter 7 månader???

Och det där med banken verkar ju helsnurrigt! Där kan man VERKLIGEN undra hur de tänker. Din namnteckning duger för en fullmakt men inte för att själv ta ut pengar? Vad är skillnaden? Ja man upphör aldrig att förvåna sig!


Annika: Ja det där med telefonköerna är makalöst, det är också orsaken till att tiden får gå, för man har inte tid att sitta i telekö i timmar! Förmodligen räknar de med den saken. Det är som sagt tur att de är trevliga när man väl kommer fram.

Det trista är att jag vill ringa mina långpratande kompisar, men jag har inte råd med mobilen. Och det är inte kul att sitta låst i timmar framför datorn utan att kunna gå runt lite. : (

KRAM!


Aurorabuddha: Jag har fått ditt melj nu - så TRÅKIGT att det blev kris. Hoppas att allt går bra nu!

Jag har problem med mejlen, det är många som inte kommer fram! Jag har skrivit till Yahoo och klagat, om det inte löser sig får jag byta mejl. Vill helst inte det, för alla har ju den här adressen.

Kram!

Marianne sa...

Lena: Hahaha, ja ibland tror jag att jag är i något liknande land. Det funkade BÄTTRE i Egypten! Makalöst!

Kram!


Bert: Jag tror också att det är så. Och det där med digital-tv verkar ju helt snurrigt och bara dyrt om det ska vara på det här sättet. Det skulle ju bli bättre med digitalt???

Sen ska vi inte tala om vad jag retar mig på nya apotekssystemet ...

Uora sa...

Nja, nu tycker inte jag att nationaliteten skall ha något att göra med om man får köpa abonnemang eller inte - däremot är det ok att de kollar betalningsförmågan förstås. Det är så nära (eller är) diskriminering om det beror på vilket pass man har :-(

Och apropå pass - förklaringen jag fick från banken var att de inte accepterade pass som legitimation. Det här är några år sedan så jag hoppas det har ändrats nu - men som sagt det gick bra att öppna konto med pass men för att ta ut pengar fick man ha körkort. Mycket märkligt och obegripligt...

Och så är det lite konstigt att Telia inte redan har kommenterat det här inlägget - de brukar vara snabba med att försöka "neutralisera" klagomål på bloggar ;-)

anna of sweden sa...

Åhhhh .... tror jag ska börja vässa armbågarna redan nu. Ingen mobil på 8 månader. Hur ska det gå!? Tror att mamma och pappa får stå på abonnemanget eller nåt.

Kram!

Marianne sa...

Uora: Fast jag menar inte att själva nationaliteten spelar roll i sig, mer än på det sätt att en som inte har uppehållstillstånd kanske innebär en större risk att en räkning inte blir betald om de blir utkastade, till skillnad från en som är medborgare i Sverige eller har uppehållstillstånd.

Jag kommer ihåg att det var mycket diskussioner om det där med att kunna använda pass som id, så jag hoppas också att de har ändrat det nu. I det läget måste du också erbjuda ett id-kort från banken, tycker man, för det är inte alla som ens vill ha körkort.

Just det, de kommenterade ditt inlägg, var det inte så? Vi får se om de hittar hit, men jag tvivlar.


Anna: Man får ha mobil på betalkort, men du får inget abonnemang. Men när ni köper hus och kan visa lagfart, kan de göra undantag så att ni får abonnemang. Ta betalkort så länge, för ni har väl redan köpt huset? Då får ni snart lagfarten och så ordnar sig allt, det tog ju lite tid för oss innan vi köpte hus.

Kram!