onsdag 18 maj 2011

Snipp, snapp, snut, så var häcken ... mindre i alla fall

Det Skånska Energiknippet har varit här och hälsat på i dag, alias Olgakatt. Det resulterade i att ännu en vildvuxen buske fick vad den tålde. Den här gången var det en Pyracantha - Eldtorn på svenska - som blev rejält tuktad. Glömde så klart ta en före-bild, men på bilden här nedan är det spretbusken längst till höger. Så såg den ut innan vi satte igång med våra klippverktyg.


Pyracanthan före.

Så här ser den ut nu. Den är inte helt färdigklippt, tofsen där uppe måste sågas av och det bestämde vi var karlgöra, så vi sparade det till Maken. Men det är så skönt att vara av med det värsta spretet, nu ser jag över den och de taggiga grenarna är inte i vägen överallt. Längst ner till vänster en liten krusbärsbuske. Det kommer att bli många krusbärspajer framåt sommaren!

Tittut, en Olgakatt kikar fram.

Olgakatt hade också med sig en pion som vi planterade i närheten av syrenen.

Och på den smala grässträngen vid garaget får klockhyacinterna stå.

Jag höll nyss på att skratta ihjäl mig. Det var ett program om katternas ursprung på tv2, och där försöker de fånga katter i Kairo för att ta dna-prov. De höll på där med håvar och olika tricks och gick på spaning efter katter. Meh! Det hade väl bara varit att åka och prata med alla våra utekatter! Eller bosätta sig någonstans och mata katterna! Ja, ja, det visade sig till slut att det var i det antika Egypten katten blev domesticerad, eftersom de egyptiska katternas dna finns i alla jordens katter. Så Stina och Tjorvan har alltså bott i sitt hemland, och min lilla Skrållan ligger begravd där.

Jag har inte strukit på flera veckor. Gissa vad som ligger och tittar på mig från strykbrädan ...

10 kommentarer:

Desiree sa...

Underbart att få hjälp med trädgården av Olgakatt som verkar vara duktig på det mesta som växer. Jättefint med en pion också. De är så vackra. Ha ha ja det där programmet måste varit kul att kolla in. Du hade ju hur mycket katter som helst som gärna ville bostätta sig hos dig då du bodde i Kairo. De borde ha kommit hem till dig så hade de inte haft problem att locka till sig katter för DNA provning.
Kram!

Marianne sa...

Desirée: Ja Olgakatt kan allt om trädgård! Och hon har världens energi på köpet, så det är jättekul att jobba sida vid sida med henne.

Hoppas att pionen tar sig, den blev lite ledsen i transporten hit upp, men jag har vattnat extra mycket nu på eftermiddagen, så jag hoppas. Skulle gärna ha som en liten häck med pioner just där.

Exakt! Katterna i Kairo är hur lätta som helst att bli kompis med, det är ju bara att finnas där ett tag och ge dem mat! Men det var ju experter, gubevars, som skulle fånga dem för att topsa. : D

KRAM!

olgakatt sa...

Hoppas både pionen och klockhyacinterna reser på sig igen, nu ser de litet slokörade ut!
Dina liljeväxter - eller vad det nu är, det blir intressant att se - är planterade här nu.Jag blev kvar i trädgården efter att ha sett om hästen och gick in först vid halv 10 med ett knippe rabarber och så åt vi kräm till kvällsmat!

Annika sa...

Olgakatt är otrolig!! Vilken tur att du har henne!
SÅ roligt att ni funnit varandra så!
OCH vad BRA att Olgakatt är så duktig på trädgårdsarbete.
Pioner ÄR svåra. Min verkar må bra, so far...
men jag VET att de är mkt kinkiga...
Tack för helt underbar kommentar idag. Ja, din gamla försvann tillsammans med 21 andra :-(
Men TAACK!! Det är ömsesidigt!!
KRAMAR!!!!

Saltistjejen sa...

Hahahaha! Så M´s moster far runt och trädgårdskonsultar hos dig nu igen! :-) Vi fick ett meddelande att hon ev har planer hit i september. Men här får hon klara sig utan trädgård. ;-)
Fint blir det i din trädgård iallafall!
Kul med katterna! Ja jag har för mig att jag sett förut att "tamkatterna" härstammar från just Egypten. Men om detta är nya kunskaper kanske jag bara hörde ngt som var spekulationer, men som nu visat sig vara sant? Kan tänka mig att det var ett speciellt jobb att försöka få fram DNA från de egyptiska kissarna!
Stor KRAM!

Millan sa...

Vad bra att du fick lite tradgardshjalp och trevligt sallskap av Olgakatt!! Jag ar urusel pa buskar och grjer och vet itne alls nar det ar ok att klippa och nar det inte ar det. Vi har flera fuscia pa tomten som vaxer sa fort att man nastan ser det fran en dag till en annan... och jag och Ben klipper lite da och da, men jag undrar om vi gor ratt...

Pion ar en av mina absoluta favoriter! Det maste jag nog faktiskt satt i min tomt ocksa!

Kram

Eva Henriksson sa...

Kul med bloggvänner!!!
Så fint du får. klippta buskar och pioner är minsann gott att ha.

Fröken Anki sa...

Vad lyxigt att ha en egen trädgårdsmästare. ;)
Skönt att få lite ordning på trädgårn förstår jag. Och så kul att det verkar finnas en del goda bärbuskar också!

Hihi, kul med kattfångarna. De skulle ha kontaktat dig först för hur man kommer nära dom. :)

Eehh... Stryktvätt ja, den ligger rätt länge här också. Jaghar en hel hög med diskhanddukar liggandes, och högen blir bara större för var vecka. Kanske den når fram till strykbrädan själv snart och stryker sig själv? Men det finns ju mycket roligare saker att göra, och annat som måsge göras först.

Kram

Marianne sa...

Olgakatt: Jo då, båda har rest sig riktigt fint. Så har jag vattnat riktigt ordentligt också. Bladen på klockhyacinterna ligger fortfarande, men blommorna trivs. Det är en knopp på pionen också!

Klas har sågat ner de där topparna i dag, så nu ser det riktigt trevligt ut!

Ja det ska bli skoj att se vad det blir för blommor av de där! Jag var inte ute i trädgården lika länge som du, tvärtom var jag rätt mör i går kväll. Men i dag har jag rensat lite mer i häcken mot grannen i gula huset och tagit bort alla maskrosor. Fick med en hel del rötter utan pinnen, men målet var främst att få bort så att de inte ska fröa sig.

Gott med rabarberkräm. Jag ska skörda en omgång nu till helgen igen.

TACK för i går!


Annika: Ja det är tur att jag har Olgakatt! Jag kan ju inte ett dugg själv. Pionen har hämtat sig i dag efter att ha fått ordentligt med vatten, så jag tror den ska trivas. Hoppas det!

Trist när kommentarer försvinner så där! Det borde vara straffbart. Men det är ju bra att man kan skriva en ny : ) Ja du är toppen för mig!!! Och jag är överlycklig att det är ömsesidigt!!!

KRAMAR!!!


Saltis: Ja och jag är så glad för att hon gillar att trädgårdskonsulta! Jag kan nämligen inte ett skvatt mer än att vattna, men jag lär mig varefter, tack vare Olgakatt. Så det ska nog bli hyfs på den här trädgården till slut.

Enligt det här programmet, som handlade om forskningen om katter på ett universitet i Kalifornien, var det nu bevisat med dna. Fast jag vet inte hur nytt programmet och rönen är, det kan ju ha varit en repris eller ett gammalt program som SVT fick vantarna på nu.

KRAM!

Marianne sa...

Millan: Ja det är toppen med hjälp när man inte vet hur man ska bete sig. Jag har sagt till grannen som har en perfekt skött tomt att hojta till också om han ser att jag gör någonting galet. Jag skulle tro att ni gör helt rätt med era fuchsior, för om de lever och fortsätter växa helt vilt så trivs de! Om ni hade gjort helt fel hade de nog dött!

Ja visst är pioner underbara! Det är lite mormorscharm över dem, det blir mjuk fin trädgård när det finns pioner.

KRAM!


Eva: Bloggvänner är verkligen toppen! På alla sätt, och ännu roligare blir det så klart när bloggvänner blir vänner som man kan träffa också!

I dag sågade Klas av de där spretande topparna, så nu är häcken nästan helt jämn och fin. Jag ska skaffa en riktig häcksax och jämna till den. Sedan hoppas jag att det blir blommor på den som det ska, annars blir den inte långlivad!


Anki: Här dyker det upp både det ena och det andra varefter. Det är så roligt! Och mer blir det. Krusbär kommer det att bli i sådana mängder att jag får koka sylt och ge bort, tror jag.

Haha, ja de där kattexperterna ska man inte lita på : )

De borde uppfinna en strykbräda som hämtar tvätten från strecken, stryker den, viker den eller hänger den och sedan går och ställer sig i ett skåp. : D Jag fick undan alla herrskjortor i dag i alla fall. Ett framsteg. Nu har jag bara allt annat kvar. Blä!

Kramar!


PS. Nu är jag trött, höll på att svara på Evas kommentar igen! : )