söndag 13 september 2009

Absolut ingenting

Trollslända.
Jag har inte ens ett nytaget foto att bjuda på, så slö är jag i dag.

I dag har jag gjort absolut ingenting. I alla fall ingenting vettigt. Efter att ha vinkat av Maken, som nu har landat ordentligt i Bukarest, blev jag så där in i nordens trött så jag bara satte mig och stirrade rakt fram. Orkade inte ens gå och lägga mig. Ni vet så där trött som man kan bli första dagen av semestern när man skulle ha gjort en massa kul men bara slöade bort hela dagen. En sån dag. Jag har faktiskt ägnat hela dagen åt att spela datorspel och titta på Grannfejden på TV3 Play! Det ni, då är jag trött!

Jag har haft riktigt Grannfejds-maraton. Jag antar att det tillfredsställer någon slags snaskig nyfikenhetsgen när man tittar på sådana program, samtidigt som man kan konstatera att man tydligen är väldigt lyckligt lottad här i livet som aldrig har haft så hemska grannar som en del tycks ha. Även om det gamla talesättet "Det är aldrig ens fel när två träter" verkar stämma i de flesta fall, kan man nog ändå konstatera att det finns en del ... eh ... konstiga människor där ute.

Ett avsnitt fick mig att tänka i lite vidare banor. Eller förmodligen provocerande. Om en person har en sjukdom, kan man inte kräva någonting av den då? Det var en dam som på grund av en sjukdom åt någon medicin som gjorde att hon inte kunde ha kläder på sig. Eller i alla fall bara minimalt med kläder. Hon kunde ha en lätt rock i slankigt material som gick ner till ungefär en kvart av låren. Och hon hade läkarintyg på att hon inte kunde ha några undisar. Grannarna tyckte naturligtvis att det var rätt stötande när hon stod och putsade fönster med öppen rock så att behagen gungade fritt och när hon vandrade runt utomhus med denna korta rock som ibland bjöd på lite mer vy än kanske de flesta önskade. Men det här verkade då vara tabubelagt, hon hade en sjukdom och skulle därför tillåtas att gå runt som Gud skapade henne. Kan man inte ta hänsyn åt båda håll, undrar då jag lite försynt? Kan man inte ha en något längre rock så att vissa behag garanterat inte syns när man böjer sig, och en rock som kan knäppas på något mjukt sätt så att den inte öppnas när man viftar runt med armarna? Kan man verkligen inte kräva någonting av en person bara för att den har en diagnos? Oavsett vad det är för sjukdom och naturligtvis med hänsyn till vad personen klarar av osv? Jag måste säga att jag tycker det, jag tycker att det är att göra personen en björntjänst när man låter folk gå över gränserna på det sättet. De sociala koderna måste väl gälla alla i samhället - som sagt med hänsyn till vad personen klarar av. Eller har jag fel?

Åter till Grannfejden, det finns tre säsonger!

21 kommentarer:

Laura sa...

Oj, det där låter som en intressant TV-serie! Nu gjorde du mig nyfiken, måste titta på några avsnitt det första jag gör imorgon! :)

Vad fint du har fångat trollsländan på bild!

kram!

Jenny sa...

Åh, jag såg det avsnittet i somras på nån repris när jag var hemma, och jag tänkte precis samma grej! Visst bodde hon väl men en lagom surtant till granne, men hon var faktiskt lagom konstig själv! Jag fick en jättekänsla av att det låg en massa mer under som de inte pratade om i programmet. Och jag hade gärna velat veta exakt vad det var för sjukdom som gjorde att hon var tvungen att springa runt i sidenmorgonrock som visade upp hela henne!? Gjorde hon det året om då, måste vara skitkallt på vintern ;-). Kram!

Marianne sa...

Laura: Ja nu har jag nog tillfredsställt den snaskiga nyfikenhetsgenen för den här gången : )

Trollsländan var rolig. Den satt här ute i trädgården och jag tänkte att jag hinner aldrig hämta kameran. Men den väntade, och sedan poserade den för mig!

Kram!

Jenny: Måste erkänna att jag själv skulle tycka det vore lite jobbigt med en granne som sprang omkring sådär hela tiden! Och hon var verkligen lite ... egen : ) Ingen aning vad det är för sjukdom som orsakar sånt, men jag vet att när jag var liten fanns en karl på Kungsholmen som alltid gick i shorts. Han var hur proper som helst med portfölj och allt, men skvallret sa att han hade en sjukdom så han inte tålde kläder. Fast jag vet inte, jag. Och hon där i programmet, hon lär ha blivit "varm". Jaha, jag är kokhet i klimakteriesvettningar, men jag springer inte omkring så där ändå. Jag har toppar med små ärmar så att axlarna är täckta och shorts som går över knäna. För så är klädkoden här, å det minsta. Jag menar, alla måste vi anpassa oss till de sociala koderna.

Kram!

Millan sa...

Hahaha ja det programmet har jag sett en gang. Det var da fran Eringsboda vilket ligger i narheten av dar min pappa bor sa vi var bara tvungna att kika. Ja vilka manniskor det finns!! Och visst ar det sa att man skattar sig lycklig om man slipper sadant brak!
Uj, ja det ar sa svart nar nagon har en sjukdom for genast finns en massa oskrivna regler som man itne far bryta eftersom man riskerar att kranka den sjuka personen. Men jag maste halla med dig. Det maste val ga att visa hansyn at bada hall!?
Kram

Suzesan sa...

Jag tycker det är en klyscha det om att "det är inte ens fel att två träter".

Oj vilken maratonTVTittaredag du har haft då. Gott att var slö ibland. Jag har sett alla de avsnitten och är chockad över alla. Men inte förvånad. Damen utan kläder verkade ju ha mer problem än det att hon inte tålde ha kläder på sig.
Men jag tycker inte andra ska behöva stå ut med det alls. Usch för att ha såna besvärliga grannar. Jag hade en besvärlig granne en gång i tden. Hon var hemsk. Vet inte allt hon ställde till med. Värsta är väl att vara osams med sina grannar. Hemskt. Nästan olidligt.

Kram
/Susanne

Tina sa...

Jag har aldrig kollat på Grannfejden. Visste inte att det hände SÅ spännande saker i det programmet... ;-)

KARLAVAGNEN sa...

Hahaha! Jag hade också en sådan söndag för några veckor sedan och glanade på Grannfejden via internet.


Klart att man måste kunna ställa krav på även en sjuk människa, inom rimliga gränser i alla fall. Minigrisar, grusvägar mellan gårdar, skräpig trädgård - ingen hejd på vad man kan bråka om!

Lyxfällan är en annan serie som jag upptäckt...

Marianne sa...

Millan: Eringsboda har jag missat, men så har jag inte sett alla program än. Ska tänka på dig när jag ser det : )

Ja visst borde man kunna ta hänsyn åt båda håll? Bästa sättet att undvika bråk, dessutom!

Kram!

Suzesan: Nej, det stämmer inte alltid, men oftast, tycker jag nog. Och väldigt ofta beror bråk på att människor missuppfattar varandra. Men nog finns det undantag!

Ja, min hjärna fungerade inte alls i går, så jag ägnade mig åt hjärndöda saker. Hade tänkt börja läsa ikapp bloggar, städa, börja röja/packa ... men det blev ingenting av med det. NU har jag i alla fall börjat med allt det där jag skulle göra. Men ack vilken tid det tar när man ska läsa ikapp sig!

Visst måste det ha varit någonting mer som fattades den damen, mer än att hon inte kunde ha kläder? Annars hade hon nog kunnat vara anständig och tagit hänsyn till sina besvär samtidigt, det tror jag.

Kram!

Tina: Haha, nej, det FINNS intelligentare program att titta på! Det där är ett sånt där typiskt förnedringsprogram. Som jag egentligen inte gillar, men nu hamnade jag där i alla fall. Behöver kanske stärka mig inför flytten. Inte för att vi har såna grannar här, de är bara tråkiga.

Kram!

Karlavagnen: Så skönt, då är jag inte ensam : )

Ja, jag tyckte också det. Jag sitter till exempel och svettas ihjäl i skrivande stund, men behåller ändå kläderna på!

Kram!

Annika sa...

Har aldrig kollat TV3 över datorn, tror jag.
Är det gratis?
Vet ju att Fyran tar betalt.
Sånt där kan vara rätt kul att glo på ibland, speciellt om man inteorkar göra ngt annat.
Blir nyfiken nu, speciellt efter det DU berättar om.
Om jag hade enb sån granne som du berättar om här skulle jag fan bli förbannad...respekt finns det ju ngt som heter.
Nåja, nu har du väckt min nyfikenhet så om jag får tid idag är det jag som loggar in på tv3.
Stor kram!!

Marianne sa...

Annika: Jo, det är gratis, precis som SVT. Och då kan man ju stå ut med lite reklam emellanåt, men det är nog mindre reklam ändå än de har på tv-sändningarna.

Jag skulle också bli högst irriterad av en sån granne, snygg/ful/ung/gammal/karl/kvinna. Usch ja, tid. Nu har jag börjat lite i källaren, i förrådet. INTE kul!

KRAM!

Matildas fikarum sa...

TV3 har jag aldrig kollat in på nätet. Det får bli när mitt kabelabonnemang går ut. Hujedamej vad med pengar jag kommer att spara!

Marianne sa...

Matilda: Ja det finns hur mycket tv som helst på nätet nu, och gratis till på köpet. Så kabel-pengar kan man gott spara och göra någonting roligare för!

Saltistjejen sa...

Hm denna serie ahr jag aldrig hört talas om. Eller sett såklart. Låter onekligen som en del lite skumma typer...?!
Och det där med sjukdom. Jag håller med dig om att man alltid kan försöka ta hänsyn åt flera håll. Alltså både mot den som är sjuk men också att den som ÄR sjuk ska kunna förstå omgivningen. Sedan beror det såklart på VAD man måste ta hänsyn till. Men det där låter som en lite konstig sjukdom måste jag säga. Kan inte vara alltför vanlig?
Du vad är det för dataspel du spelar när du spelar just dataspel??
Själv har jag inte fastnat så jättemycket för just detta. M spelar MYCKEt och har ett stort spelintresse, men själv har jag bara blivit hooked två ggr. Ena gången i spelet Black & White som jag fick av M för många år sedan. Andra gången i ett barnspel som heter "Viva Pinata" där man skulle bygga sin egen trädgård!
Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jag tror ärligt talat att den där sjukdomen satt mest i själen, eller hur man ska säga, för inte behöver man kanske visa upp riktigt så mycket även om man behöver vara lättklädd ...

Det är jättesällan jag spelar dataspel. Ett tag spelade jag mycket Mahjong, det är kul. Och ett tag spelade jag backgammon. I går spelade jag ett som heter Righteous Kill från Oberon

http://gamecenter.mac.oberon-media.com/

Men jag vet inte, det blir rätt tjatigt. Vad är det där Black & White? Vet du något annat bra ställe med kuliga spel för Mac? Klas körde mycket F1-spel förut, men han verkar ha tröttnat lite nu. Han har skaffat ett par nya racingspel, men ingen av hans datorer klarar av kraven, så han måste skaffa en ny dator för att kunna spela dem : D Ja, och det har inte blivit av, så spelen ligger där de ligger.

Nu spelar jag väldigt sällan som sagt.

Kram!

Truddelutt sa...

Men står man och putsar fönster i en öppen rock utan något under så måste man ju ha ett behov av att visa upp sig oxå. Då KAN det inte bara vara sjukdomen. Det KAN inte det.
En normal människa skulle väl skyla sig. Eller är det jag som är för pryd eller?

Håller med om att det finns en del konstiga människor där ute. Och en del verkar hålla på sitt dumam påhitt bara av princip (eller vad man ju ska säga).

Kram

Musikanta sa...

Underbar bild av trollsländan!

Det finns ju sidenkläder som man kan ha när det är väldigt varmt. Och om den "sjuka" damen kunde ha en morgonrock på sig kunde hon ju lika gärna haft en tunika som gick ner till knäna...

Men jag tycker heller inte det är särskilt trevligt att se karlar med bar överkropp vid kaffebordet på sommaren även om det är helt OK på badstranden...

Jag har aldrig haft några bekymmer med grannar - kanske beror det lite på hur man är själv!
Varm kram/M

Marianne sa...

Truddelutt: Ja någonting mer än bara sjukdomen måste det vara. Ensamhet tror jag är ett stort problem där ute, och många håller nog på och krånglar bara för att de inte har någon att prata med. Tyvärr blir de ju bara ännu mer ensamma. Och om du är för pryd så är jag också det, så det kan vi vara ihop!

Kram!

Musikanta: Tack, jag är själv väldans förtjust i den där bilden.

Det var min tanke också, att man kan ha samma material men lite längre och inte så lättöppnat! Och jag håller med, vid kaffebordet och i affären osv ska man vara påklädd, även om man har tvättbrädsmage och i andra sammanhang tjusig bringa.

Jag tror också att det beror mycket på hur man är själv. Och som jag skrev till Truddelutt, jag tror att en stor del av problemet är ensamhet. De vet inte hur de ska få kontakt, men kontakt vill de ha och då gör de som barn, skaffar sig den negativa kontakten hellre än ingen kontakt.

Kram!

Frida sa...

Finaste trollsländan nånsin! Får mig att tänka på de barnspel jag körde som liten!

Marianne sa...

Frida: TACK! Ja, det var så roligt när jag fotograferade den, den flög runt här i trädgården och riktigt poserade för mig. Trodde aldrig att den ens skulle vänta tills jag hade sprungit och hämtat kameran, men den både väntade och poserade som sagt.

Sara sa...

Bästa barnspelet tyckre jag finns på panfu!

Marianne sa...

Sara: Minsta dottern till våra besökare som vi hade förra veckan spelade på just panfu! Det var jättefint!