fredag 25 september 2009

Fredag igen

Pyramiderna i Giza.

Så är det fredag igen och därmed har veckoslutet inletts här i Egypten. Det är också dags för Fredagstema Show and Tell i bloggvärlden. Men jag har bestämt mig för att hoppa av. Jag hinner helt enkelt inte med det just nu och det är onödigt att jag står med i listorna när jag faktiskt inte är med. Jag kanske gör något enstaka "gästframträdande" och om jag får bättre tid senare kan jag ju alltid gå med igen. För det är roligt med temabloggarna.

Maken kom hem i natt, han var inte hemma förrän vid halv fem i morse så han sover gott nu. Och jag ska erkänna att jag gick och la mig på gästsängen efter frukost i dag och har sovit halva förmiddagen jag också. Det var jätteskönt att ligga där och snarka med boken i handen och katterna på magen.

Någonting bet mig i går kväll. Någonting av insektstyp. En mygga, eller kanske en spindel. Det är spindelår i år, så helt omöjligt är det inte. Min vänstra ankel svullnade upp i går och såg ut som en elefantfot när det var som värst (okej, okej, jag överdriver lite). I dag är det lite bättre och inte lika rött, men så har jag också haft foten i högläge hela natten och halva förmiddagen. Så fort jag står och går lite för mycket svullnar det igen. Det här är ingenting nytt, jag vet att jag är allergisk mot sydländska mygg och har alltid ett paket antihistamin hemma för att motverka de värsta bulorna och svullnaderna. När de biter på fingrarna är värst för då svullnar fingret och det kliar och värker i hela handen. Nix, ni får inga bildbevis för det ser äckligt ut.

Kommer inte att kunna låta bli att titta på Skavlan i kväll. Jag hoppas innerligt att han och Henrik Schyffert sätter fru Anka på plats.

Jag har plockat fram ett par tonfiskkotletter ur frysen och funderar som bäst på en lämplig marinad. Har tänkt mig potatismos till, för Maken älskar potatismos och han förtjänar lite favoritmat när han har jobbat och rest så mycket på sista tiden. Någon som har några bra tips?

24 kommentarer:

Suzesan sa...

Lämlig marinad till tonfisk . Olivolja citron och örtkryddor. Milda örtkryddor är gott.(en aningne senap i kanske. Bara lite. Namnger inte nån krydda för det "får man taga vad man hava". Koriander är gott till fisk.
Plus nån lite grov peppar. Jag gillar inte tonfisk så mycket men det funkar.

Ja jag måste också se Skavland ett måste faktiskt(men jag brukar se det) men jag vill också se när Schyffert klämmer till henne Mrs AnnaPaulAnka. Hoppas du får en trevlig helg. Skönt att Il-Make är hemma.

Jag har länkat till den rysliga berättelsen om Fernando. Jag blev så sorgsen när jag läste den.

Kram
/Susanne

Annika sa...

SYND att du hoppar av temat, ska ta bort dig från listan då, buhu...
Men när du än känner för det hoppar du ju med igen.
Men, det är trist ändå...

Läbbigt med bettet...spindlar kan verkligen ställa till det, om det nu är en sådan. jag har själv blivit biten ett par ggr, men inte så farligt som i ditt fall. HÅLL KOLL!!!

Härligt med makens hemkomst...Peter ska få pizza, haha!! Inte lika flådigt som vad Klas ska få.

Skavlan borde man se på...JA, jag hoppas också att Ducken sätts på plats. BIG time!!

Ha en fin helg.
Stora kramar!!!

KARLAVAGNEN sa...

jag ska faktiskt se för hon lär få mothugg!

Du får bita tillbaka!!!

Kram!

Jenny sa...

Men visst ÄR det spindelår!! Vi har så mycket spindlar (flest i garaget, men en del kryper även inomhus.. bllääääähhh) att jag aldrig sett på maken. Och stora är de, om än ofarliga. Jag tror att jag fick ett bett här för några veckor sedan, för precis som du svullnade jag upp och såg inte klok ut på benet, men så är jag också hyperkänslig för mygg också. Kanske de är besläktade på nåt vis, who knows??
Och tonfisk låter ju sååå gott... Middagsinspiration :-)! Stor fredagskram!!

Taina sa...

Spindlar är ok om de ger f*n i att bita en. Jag hoppas det inte blir värre. Annars har du ju en anledning att ligga lite till med foten i högläge och kanske bli överraskad av maken med middag?

Trevlig helg!

Kramar

Stattinskan sa...

Trist att du lämnar och att du blivit biten ... Sköt om dig och ha det bäst! Kram

Saltistjejen sa...

Aj låter illa med foten! Jag är också allergisk mot många insekter och det är inte roligt alls!
Hoppas det snart går över. Och tyvärr är jag dålig på marinader så inget bra tips har jag till dig.
Men jag är övertygad om att maken kommer bli glad!
och jag förstår dig ang fredagstemat. Jag har funderat på det flera ggr eftersom jag ibland inte allls har tiden att skriva dem. men jag tycker det är roligt så jag tror jag ska fortsätta försöka ändå.
Stor kram nu och ha en skön helg med maken hemma!

Desiree sa...

Usch da hoppas att det snart kanns battre med foten. Du far halla den under uppsikt sa att svullnaden inte forvarras. Jag tar sjalv tacksamt emot tipset pa marinaden da vi ska grilla tonfisk kotletter imorgon. Det ar ju jattegott.
Jag tycker du gor ratt i som hoppar av Show and Tell om du kanner att du inte hinner med det och det blir mer nagot stressigt an nagot kul. Det finns sa manga masten i livet att man verkligen inte behover dra pa sig fler. Jag hoppas att du och maken far en riktigt trevlig kvall med en god middag och lite lugn och ro. Hoppas att det kanns battre i foten da ocksa.
Kram

Lullun sa...

Oj, så fick jag ju inte skickat kommentaren som jag lovade! ;-)
Låter inte bra med din fot, men hoppas att det går över ganska så med detsamma. Desto härligare att maken kommit hem! :-)
Och ja, det där Skavlan skulle man ju kanske se. Jag ser ju annars inte så mycket på TV över nätet (fast nu när vi har fått havskabel från både Island och Canada borde det ju faktiskt funka ganska ok, så kanske blir det en ny vinterhobby ;-) ). Om inte annat för att få reda på hur man uttalar namnet Skavlan. Jag har blivit så nyfiken efter om att ha läst om honom på flera bloggar nu. ;-)
Hoppas förresten att du såg min mail.

Suzesan sa...

*Skavlan* menar jag ju förstås och så glömde jag salt.
Lite salt på tonfisken vid tillagning så klart:) Men asså sen säger jag ..usch så jobbigt med bettet. Jag är också allergisk mot bett och utomlands mycket värre än hemmma. Hoppas det släpper snart.

Kram
/Susanne

Emmama sa...

Min pappa undrade just om jag kommer kunna se Skavlan men det ska väl inte gå från utlandet om man inte har svtEuropa, vilket jag inte har tyvärr. Himla insekt som bet dig, du skulle bitit tillbaka ja! :D Kram!

StrandMamman sa...

Ja just ja, Skavlan börjar nu, bra att jag blev påmind!! Hoppas de plattar till henne rejält.

Synd att du slutar fredagsblogga, men du tittar väl in ändå?? Tar bort dig från fredagsbloggarlistan men behåller dig bland favoritbloggarna!

Hoppas din fot blir bättre snabbt. Bläää för läskiga spindlar och insekter!

Kramar kramar!!

maisoui sa...

Det är bara att hoppa på när du vill :-) . Hoppas du får en go helg! kram

Truddelutt sa...

Huva! Läskigt när det svullnar upp sådär. Ännu läskigare om det var en spindel som bet dig. Gillar inte spindlar! *ryser* och hade jag vetat att det var ett spindelår i Egypten så vet jag inte om jag hade åkt dit. :)

Hoppas svullnaden har gett med sig så att ankeln är normal igen.

Trevlig lördag!!

kramen

Marianne sa...

Suzesan: Tack för tipset! Det blev helt annorlunda sedan, jag marinerade aldrig utan gjorde en "varm dressing" som jag slog över de nygrillade kotletterna. Det blev sådär. Gör nog inte om det. Skulle ha gjort som du sa! Hehe, jo salt får man nog ha : )

Tyvärr var det inte direkt någon som klämde till den lilla damen i Skavlan, tyckte jag. Schyffert var väl den enda, men det där fattade hon bergis inte. Synd, för nu blev det att slösa tv-tid och ge henne oförtjänt rampljus. Nåväl.

Tack, bettet är bättre i dag, äntligen. Det är fortfarande svullet precis där foten viker sig och blir benet, men det är inte en bit upp på benet och inte nästan ända fram till tårna längre i alla fall.

Kramar!

Annika: Ja, det är lite trist och det är väl därför jag har tvekat så länge, men det är dumt att stå med när man inte ÄR med på länge. Då är det bättre att hoppa på igen senare.

Det är läbbigt med spindlar. De här hoppar! Och i dag fick jag veta att det finns riktigt stora monster också, typ tio cm om man räknar med bredden på benen! Ludna! Jag har aldrig sett dem, men jag måste ta reda på om de är giftiga. De som hoppar är inte giftigare än getingar i alla fall.

Och vet du, jag tror Klas hade blivit gladare för pizza än det han fick, för det blev inte så jättegott. Inte ens chokladmoussen blev särskilt god. Ja, ja, man måste misslyckas lite då och då för att bevisa att man oftast lyckas : D

Och inte blev Ducken vidare satt på plats inte ...

KRAMAR!

Karlavagnen: Det var bara Schyffert som hade någonting bra att säga ...

Marianne sa...

Jenny: Så ni har också mycket spindlar! Skönt att de håller sig i garaget i alla fall, här är de mest på första våningen, som tur är! Jag tar Telfast mot betten när de blir för jobbiga, det är antihistamin som man inte blir trött av. Receptfria på den här sidan Atlanten, men det finns säkert någonting liknande hos er. Det hjälper till att få ner svullnaden.

Testa Suzesans tips om tonfisken, det blir nog bättre än det jag gjorde : (

Kram!

Taina: Nä, spindlar är inte okej även om de inte biter en. Spindlar är äckliga överallt utom i skogen och vi har ingen skog här!

Haha, jag försökte, men han är svår när det gäller att laga mat. Äta går bra, men laga sitter lite långt inne. Nu ska jag inte vara orättvis. Han kom hem halv fem på morgonen, sov, och jobbade sedan hela dagen.

Kram!

Stattinskan: Fast det är bara temat jag lämnar, bloggen blir kvar. Och bettet försvinner så småningom : )

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Då är det du och Jenny och jag som är allergiska mot insekter. Som jag skrev till Jenny tar jag Telfast, antihistamin man inte blir trött av och som är receptfria i Sverige. Det hjälper rätt bra. Nu börjar svullnaden så sakta lägga sig i alla fall, skönt det!

Jag kanske hoppar på fredagstemat senare, men jag tar en längre paus nu i alla fall. Det dumma med fredagar för mig är att Klas är ledig fredag-lördag, inte lördag-söndag.

Kram!

Desirée: Tack, svullnaden har börjat lägga sig, så om någon dryg vecka är nog hela bettet borta.

Titta på marinaden som Suzesan tipsar om. Mitt blev rätt misslyckat, skulle ha gjort som hon skrev. Hoppas att ert blir riktigt gott i alla fall!

Och du har rätt, det finns tillräckligt många måsten för att man inte ska dra på sig fler. Det ska kännas hundra procent roligt och det gör det inte när man blir stressad. Och jag kan ju alltid hoppa på igen, senare.

Kram och hoppas er middag blir bra!

Lullun: Jag har svarat på ditt mejl! Och du förstår kanske att jag ibland känner det som om jag borde flytta till Grönland, insektsfritt som ni har! Vanliga myggbett tål jag bättre nu än för några år sedan, i Bulgarien var det rena tortyren varje gång en mygga bet mig. Det måste vara en annan sort söderut än dem vi har i Sverige.

Hihi, Skavlan uttalas på norska. Men han klämde inte åt mrs Duck, så han sjönk en grad i mina ögon. Hur är det, kan ni se dansk tv på tv (eller hur man ska säga) i Grönland?

Kram!

Marianne sa...

Emma: Du kan ju titta på SVT Play, de brukar lägga ut alla program dagen efter. Där kollar jag rätt mycket, för jag är urdålig att hålla reda på sändingstider. Skavlan var enkel att hålla reda på bara för att det skrevs så mycket ...

Kram!

Strandmamman: Skavlan var verkligen botten som inte tryckte till lite ordentligt och såg till att få en seriös debatt. Bara Schyffert som gick därifrån med hedern i behåll.

Jag tittar självklart in! Jag kommer att fortsätta läsa alla bloggar, bara inte skriva fredagstema.

Tack, foten är redan lite bättre. Nu ser den ut som en fot igen : )

Kram!

MaisOui: Ja precis, jag hoppar bergis på senare igen.

Kram!

Truddelutt: Jag tror inte alla spindlar hade vaknat än när du var här, och jag vet inte om det är lika många i Hurghada. Och bara för att det är spindelår kryllar det inte av spindlar, det är bara ovanligt många. Så du hade inte behövt oroa dig!

Tack, svullnaden blir sakta bättre.

Kram!

snoozan sa...

Oj det lät inte kul med insektsbettet. Hoppas du mår bättre!

Marianne sa...

Snoozan: Hej och välkommen hit! Och tack, nu är det bara en liten bula kvar. Insekter är aldrig roliga, och man tycker att det borde finnas tillräckligt med mat åt spindlarna i form av alla miljonstals minimyror här i landet så de slapp ge sig på mig : )

Petra H sa...

Jag har också tagit uppehåll från Fredagstemat, jag hinner inte runt till alla deltagarna ändå så får bara dåligt samvete. Gästspel var en bra idé - det kanske jag också kör med ;-)
Skönt att du fick sova lite på förmiddagen trots allt. Det är nog en gåva att kunna sova middag, O och jag gör det varje helg.
Skavlan såg jag en gång när jag var hemma i vintras och gillade honom inte alls!!! Jag kommer inte ihåg varför, men kanske det var intressant att se Schyffert vs Anka! (för Schyffert gillar jag ju!)
Kram

Marianne sa...

Petra: Nej det är just det som tar den mesta tiden, och det är inte så kul att ha dåligt samvete. Man kan ju alltid vara med lite i smyg när det är något extra roligt tema : )

Jag sover nästan aldrig middag, fast ibland borde man verkligen gå och lägga sig en stund i stället för att sitta och sega med jobbet. Inte blir man mer effektiv när man är trott, det är en sak som är säker.

Jag har inte tyckt varken bu eller bä om Skavlan tidigare, småtrevlig men inget speciellt ungefär. Men nu sjönk han verkligen i mina ögon. Schyffert var däremot bra, den enda som vågade provocera tillbaks, även om det rann av henne som vatten på en ... anka. Jag gillar också Schyffert!

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Vad synd att du ska hoppa av men det är ingen som klandrar dig såklart! Hinner man inte eller har man inte lust så har man inte det! Och du är alltid välkommen tillbaka såklart!

Marianne sa...

Anna: Tack, ja man kan alltid gå med igen när det passar bättre. Och så kan man göra små gästspel när det inte går att motstå temat : )

Men det är onödigt att stå med på listan om man inte är med.

Kram!