torsdag 17 september 2009

Alexandria Desert Road

Vi bor alltså precis vid Alexandria Desert Road, den väg som går genom öknen från Kairo till kuststaden Alexandria, döpt efter Alexander den Store och den stad där det berömda Biblioteket i Alexandria fanns, antikens största bibliotek. Det finns även en Alexandria Agricultural Road, den går genom det odlingsbara deltat från Kairo till Alexandria, men den vägen är längre och sämre så de flesta som ska till Alexandria, eller al-Iskandariyah på arabiska, väljer att åka Desert Road. Alexandria är en viktig stad, det är Egyptens näst största stad och den största hamnstaden, det är också en viktig industristad förutom att vara ett mål för alla som är sugna på att koppla av med ett bad i Medelhavet. Med andra ord är det många fordon som varje dag åker mellan Kairo och Alexandria, och de allra flesta passerar på den väg vi bor vid. Kairo har drygt 17 miljoner invånare, Alexandria har drygt 4 miljoner invånare*. Många som ska fram och tillbaka och som ska ha varor levererade, med andra ord.

Ni som har läst här ett tag och vet att vi ska flytta - egentligen inte längre än snett över vägen - och att jag ibland, särskilt de senaste veckorna och senast i går, med bara apostlahästarna tar mig till nya bostadsområdet och klubben som ligger där bakom, kanske undrar varför vi inte kan bo kvar och jag helt enkelt går dit lite ibland. Särskilt långt är det ju inte. Nej, det stämmer, det är inte särskilt långt. Men jag är lite feg i vissa situationer och Alexandria Desert Road skrämmer mig tack vare all trafik. Maken är inte rädd, han går gärna över vägen, min Trevliga Granne och hennes man går gärna över vägen, men jag spänner mig som en fiolsträng av bara tanken. Särskilt när det är mörkt eftersom jag har ganska dåligt mörkerseende. Och trots att poliserna som mitt i gatan står ibland bistår med att stoppa trafiken och se till så att man kommer över ordentligt.

Fånigt eller inte, jag vet inte. Så är det bara. Så här kan det se ut:

På vissa sträckor är "trottoarerna" riktigt fina och det är inga problem att gå
längs vägkanten. Här utanför Oasis hotell.

På vissa sträckor är det lite knöligare och man kommer i mitt tycke lite för nära trafiken.
Och visst, ibland är det alldeles bilfritt också.

I mitten av vägen syns den lilla polisstationen. Eller polishytten.
Men det bryr sig förarna inte om, de kör så fort de kan i alla fall och
poliserna verkar inte bry sig så mycket, de heller.

Trafiken kan vara ganska tung, det är många lastbilar som ska transportera alla
varor som tillverkas i Alexandria eller som importeras via Alexandria. Här går
vägen till resten av landet.

Trafiken är inte bara snabb och tung, den är ganska tät också. Vägen är egentligen
tvåfilig, men vad då, det finns ju plats för tre i bredd ...

Det kanske inte syns så tydligt, men om det på sina ställen finns plats för fyra
i bredd på den tvåfiliga vägen, så varför inte?

Det här är inte någon ovanlig syn längs vägen.

Många lastbilar har inte bromsar som fungerar som de ska.
Då kan det gå så här. Jag vet att alla de som satt i den här taxin överlevde och
faktiskt var oskadade. Det finns mirakel.

Alla foton är tagna vid tillfällen när trafiken har varit ganska lätt, jämförelsevis.

Lite om svininfluensan. I går fick jag höra att alla utländska skolor och universitet har fått stänga för att hindra smittspridningen. Och i dag bekräftas det i svenska tidningar. I DN står att skolorna ska hållas stängda till början av oktober, men det går också rykten om att de ska vara stängda ända till januari. Det här är ett enormt problem för vissa elever eftersom en del ska ta examen nu, och de får inte gå om och ta igen den undervisning de missar, utan kommer att bli tvungna att själva plugga in allt inför proven. Andra kommer att få gå sexdagarsveckor med fulla dagar, från 08-17 och läxläsning hela den lediga dagen. Jag är inte insatt i alla olika gymnasieutbildningar och deras förkortningar, så jag kan inte specificera mer än "vissa" och "andra". De egyptiska skolorna har inte startat än, det var tänkt att de skulle starta efter Ramadan, dvs i nästa vecka. Hur det går med det får vi se.*Väldigt inexakta siffror, jag har tagit uppgifterna från Wikipedia. Jag har hört 20-22 miljoner i Kairo, men jag vet inte, jag har inte räknat. Undrar om någon vet den sanna siffran. Många är det i alla fall.

27 kommentarer:

Grekland nu sa...

Läskig väg! Jag förstår absolut att du helst inte vill gå över den, särskilt som de som kör gör som dom vill - vadå filkörning...känner igen fenomenet även från Grekland!
Och att skolorna stängs måste vara väldigt besvärligt just för de elever som ska ta examen. Samma diskussion hade man hos oss, att hur ska det gå för sista årets elever, men för tillfället är det i alla fall bestämt att skolorna ska vara öppna i Grekland.

Tins sa...

Det finns alltså inget övergångsställe med rödljus? Det är kanske lite väl trafikerat fast nu hamnar du ju på rätt sida om vägen... eller hur?

Annika sa...

Där är vägen ja...
Marianne, jag har all förståelse för att du INTE vill gå över den! Neh USCH!!
DET skulle inte jag heller vilja göra. Jag skulle dra mig in i det längsta.
Verkligen läskig.
Svinisen ja, snart bryter den nog ut här också, skolan har ju börjat. Låter väldigt drastiskt att stänga så länge som man ska göra hos er. Hoppas att ryktena inte är sanna vad gäller skolstängningen.
KRAM!!

Marianne sa...

Ingabritt: Ja trafiken är rätt hård i Grekland också, det kommer jag ihåg sen jag var där sist. Det är inte roligt att gå längs såna vägar, även om det är korta transportsträckor.

Vi får se hur det går med skolorna här. Det är eländigt för egyptiska elever också, de som lyckas få skolgång mister rätt mycket nu.

Kram!

Tina: Nej, inga rödljus. Och där det finns rödljus (inne i stan) är det inte så himla säkert att det hjälper. I de flesta större gatukorsningar står alltid poliser och dirigerar trafiken. Det FINNS rödljus, men som sagt ... Och övergångsställen vet jag inte om de riktigt förstår vad det är, även om det faktiskt finns det också.

Annika: Ja, jag känner mig ibland lite fånig, men den är otäck den där vägen. Jag är egentligen inte särskilt harig av mig, men vägen blir som ett jättehinder för mig.

Nu såg jag en rubrik i tidningen som säger att flunsan är försenad, men vi ska bara vara lugna, den kommer. Som om det var en försenad gäst.

KRAM!

Bloggblad sa...

Jag förstår dig!!! Vi bodde ett par år när barnen var små, alldeles intill E4. Att åka buss till stan med de små gick an, det var på rätt sida, men när jag skulle hem måste jag korsa E4-med en vid handen och en i sulky. Det var en fasa...
Och sommartid när jag går mina promenader, måste jag över E22, den är inte så stor, men det är enorm många som åker till och från kusten +Öland sommartid, så jag får ofta stå länge. Under icke-semestetid är det inga problem.

Din väg verkar betydligt farligare än någon här hemma!

Tror du verkligen att det kommer att bli allvar av att stänga så länge? Här har man redan slutat prata om svininfluensan, känns det som. Ungarna i skolan, och några lärare är förkylda som alltid så här års. Maken åkte på en omgång medan jag var borta...

Marianne sa...

Du har min fulla förståelse. Det verkar vara rena självmordet att försöka ta sig över.
Ja, stackars studenter. Ibland verkar det vara rena hysterin med den här influensan. Hjälper det verkligen att stänga skolor. Hur blir det t.ex. med alla flygplatser, tunnelbanor, bussar och andra folktäta platser.Skall de också stängas. Och snart vågar man väl knappast stå i kö i affären. För där hostar och nyser ju folk hela tiden.
Jag ser att ni har 32 gr och sol idag. Vi har fått höst här idag. Bara 13 gr. Men det är bra för då frodas inte bacillerna, eller hur.
/Kram

Saltistjejen sa...

Men HU vilken hemsk bilolycka det ser ut att varit på sista fotot! TUR att de klarade sig. Det måste haft änglavakt!!!
Kram!

Marianne sa...

Bloggblad: Det kan inte ha varit roligt att bo vid E4! Jag har tänkt på det ibland när man åker där, att det faktiskt finns människor som bor PRECIS vid vägen. Det är väl inte lika många nu i takt med att motorvägarna byggs ut, men ändå en hel del. E22 låter inte heller så upplyftande. Men det är ändå svenska bilar med bromsar som förmodligen fungerar i alla fall. Som tur är.

Jag vet inte hur det blir med skolorna. De gjorde ju allvar av att verkligen slakta alla grisar i landet. Skulle tro att de kanske bestämmer det månad för månad, men helt otroligt är det inte att skolorna bommar igen ett tag. Nu kommer Eid el-Fitr, festen när Ramadan slutar, och den varar i dagarna tre, sedan får vi se vad som händer. Personligen tror jag det mesta är en mediagrej, och möjligen samhällsekonomiskt problematiskt om halva poliskåren etc blir sjuka samtidigt. Men jag tror inte att det får dödlig utgång för så många. Hoppas att jag har rätt!

Marianne i Sverige: Ja det går ju, men när jag vet att jag ska över kan jag spänna mig i timmar innan, så då blir det inte av att gå ner där för att det är trevligt och liknande.

Jag har också tänkt på det. Vad hjälper det att stänga skolorna, folkträngseln på gator och torg är förmodligen värre i det här landet! På flygplatsen får man ju gå igenom en värmedetektor som ska känna av om folk har feber. Så har det varit ända sedan det satte igång i Mexiko.

Just nu låter 13° väldigt skönt. Här har vi som sagt sol för vanlighetens skull : ) Som tur är har det sjunkit till 32°, för luftfuktigheten är alldeles hysterisk, det var 76% vid lunchtid. Så svetten bara rinner av en.

Kram!

Saltis: Ja, olyckan på sista bilden var inte rolig. För något år sedan dog 23 poliser här nere på vägen, de åkte i en buss och så kom en galning i en röd bil, polisbussen försökte värja men körde in i mitträcket och studsade, åkte in en lastbil och välte. Alla dog. Så de i taxin hade verkligen änglavakt.

Kram!

Desiree sa...

Jag förstår verkligen att du inte vill gå över vägen. Jag hade inte heller velat riskera mitt liv på det där sättet flera gånger i veckan. Helt onödigt att ta sådana risker. Du gör helt rätt som väljer att flytta så att du slipper gå över vägen och dessutom flyttar du för att ni inte ska behöva bo för stort i onödan.

Oj ska skolorna i Kairo hålla stängt så länge. Shit jag förstår att det blir stora problem med undervisningen för eleverna då. Här härjar svininfluensan för fullt men de stänger ändå inte skolorna. Man får bara hoppas att man klarar sig och vara noga med handhygienen och hoppas som sagt att man hinner vaccinera sig.

Suzesan sa...

Usch så jobbigt för ungarna. Men hoppas de tar sitt förnuft till fånga och hittar en bättre lösning.


Jag kan förstå din skräck för den vägen. Utomlands finns det fler såna hemska vägar men de har ju trafikljus men det hjälper ju inte mycket. Jag hade också varit skiträdd för att ta mig över där.

Nu har jag läst Pekgul:s inlägg. Katastrof och vilken jämförelse.

Oj oj nu orkar jag inte ens tänka på den där apAnkan mera. Jag såg nyligen ett klipp från programmet som de klippt bort och det gjorde mig ännu mer upprörd så jag nästan började gråta av ilska.
Finns i Aftonbladet.
Där ger hon sig på ännu mer och ännu mer verbal. För i klippet ger hon sig på sina "vänner" mfl. Bra tänkt gaha men hon får ju uppmärksamhet. Tyvärr. Jag tror hon skyddar sig hemma I USA med språket. Hoppas nån översätter.Nog om det jag orkar inte tänka på henne mer.

Kram

/Susanne

Lullun sa...

Du har alltså inte räknat dem alla?! ;-)

Ja, galen väg! Sådana har jag ju gått längsmed en del gånger, men aldrig bott fast bredvid en. Det kan inte vara kul.

Och de egyptiaks myndigheterna tycks verkligen ta svininfluensan allvarligt. Jag tycker det är det land jag hör mest om, utöver de länder vars press jag läser/följer.

aasa, Stockholm sa...

jag har bara varit i kairo i 4 dagar i mitt liv, men jag förstår dig totalt.
vi var en kväll på McD "bakom" Nile Hilton. jag kommer inte ihåg så noga hur det ser ut, men det var INTE långt vi gick dit, men det var definitivt med fara för eget liv! trafiken var helt osannolik!
när vi skulle gå hem började jag nästan gråta av panik att korsa den där gatan igen (gata - det kändes som att korsa autobahn ungefär), så vi tog taxi hem.
taxichauffören trodde inte vi var kloka som tog taxi 350 meter eller vad det nu var och vi gav honom typ dubbel betalning av ren lättnad (vilket ju inte var många kronor in the first place).

to cut a LONG story really short: JAG FÖRSTÅR DIG!!!

aasa, Stockholm sa...

(ja alltså, vi bodde på Nile Hilton, men det kanske man förstod. bodde där och gick på McDonalds typ 350 meter bort eller nåt sånt, men på andra sidan av vad som kändes som en fyrfilig motorväg.)

Kersti sa...

Kan förstå att du inte gärna korsar den vägen.
Här stod det i tidningen igår att det är färre fall än väntat av svininfluensan. Kanske den bara bidar sin tid och snart blossar upp med förnyade krafter. Det är svårt att veta vad man ska tro. Informationen är oklar och mest av skrämselnatur känns det som. Mycket tycka och tro.

Anna, Fair and True sa...

Så onödigt att stänga skolorna. Men det kanske är så att Egypten drabbats extra allvarligt?

Så det finns inte ett enda litet övergångsställe?

Marianne sa...

Desirée: Ja det känns verkligen som rätt beslut, och jag längtar tills det är dags. Nu när det fortfarande är så varmt längtar jag dessutom till den svala vinden som kommer in från balkongen i den lägenheten, det är mycket svalare där än det är här av någon konstig anledning. För om något ligger det området lite längre ner, eller hur man ska säga. Det borde vara luftigare här, men det är det inte.

Vi får se hur länge skolorna ska vara stängda. Den killen jag pratade med i går ser inte fram emot vårterminen om det är stängt så länge som till januari, han kommer inte att få en ledig sekund i vår i så fall.

Kram!

Suzesan: Hur det ser ut för de mindre barnen vet jag inte, av dem kan man väl knappast kräva att de ska plugga in allt på samma sätt som gymnasieelever. Känns rätt skönt att inte ha barn som drabbas i alla fall.

Inga trafikljus på den här vägen. Jo förresten, de har satt upp trafikljus vid Rameya Square, en stor trafikplats en bit härifrån där vägen börjar. Men det är inte ljusen folk lyder ändå, det är poliserna som står och dirigerar trafiken.

Ja, nu har jag sett det klippet. ApAnkan inser inte att a) ungdom är ett övergående stadium b) skönhet sitter inte på ytan c) de hon pratar om KOMMER att få nys om vad hon säger och det kommer att straffa henne för de har mer tyngd i det sociala nätverket d) när PAnka får känna av att fansen sviker honom pga hans fru så kommer han att sparka ut henne och skaffa en ny. Om PAnka hade förstått hur hon pratar hade han aldrig gift sig med henne, när hon låter lika ointelligent på engelska kan hon bara skylla på att det är hennes andraspråk.

Kram!

Lullun: Jag har försökt, men de står ju inte still tillräckligt länge : D

Ja, av någon anledning tar myndigheterna flunsan på blodigt allvar, jag vet inte om det beror på att det är en så stor andel av befolkningen som är fattig och kanske undernärd, och därmed mer benägna till följdsjukdomar, eller om det är någonting annat. Någon höjdare som personligen är rädd? Det var ju stora upplopp här när alla grisar slaktades och många sa att det var en ursäkt för att bli av med de "orena" djuren - varpå kopterna tog det som förföljelse. Många komponenter i det här samhället.

Kram!

Marianne sa...

Aasa: Haha, och jag förstår dig! Alltså var ni bodde och var ni åt OCH att du blev skräckslagen! Jag undrar om det inte var stora gatan vid Tahrir Square som ni skulle korsa, trafiken är inte nådig där. Så jag förstår dig som sagt. Kommer man dessutom från Sverige och bara stannar i fyra dagar hinner man inte ens vänja sig och hitta knepen för hur man ska titta och när det är luckor. Men det var väl bra för taxichaffisen!

Kersti: Ja, jag såg någon rubrik (läste inte artikeln) om att flunsan är försenad, men att den kommer. Vi ska bara vänta tålmodigt, så kommer den snart. Som om den var en försenad gäst som skulle komma med tåget : ) Jag tror också att det är uppförstorat. Naturligtvis inte för dem som riskerar svåra följdsjukdomar, men för den stora allmänheten tror jag det är överdrivet. Vi får hoppas att jag har rätt!

Anna: Jag har inga siffror, men jag tror inte att det är fler här än i andra länder.

Inte ett enda övergångsställe. Eller jo, såg jag inte en skylt, förresten. Men det är skillnad på en skylt och ett fungerande övergångsställe. Jag menar, inte ens i Sverige stannar alla bilar när man ska över ...

Kram!

Marcus sa...

Hrm, Cairo-Alex Desert Road har vi nog bara kört en eller två gånger. Agricultural Road däremot kan vi på våra fem fingrar. Men jag håller med, den är betydligt sämre. Vi är lika rädda varje gång vi kör.

Vad gäller skolorna i Egypten så planeras vår skola här i Tanta att börja efter 6:e oktoberlovet även om vi igår hörde surrande rykten att den ska vara stängd hela terminen p.g.a. svininfluensan. Vilket i och för sig kanske inte är helt otänkbart med tanke på den makalösa masslakten av grisar tidigare i år.

Men rykten finns det ju gott om här i Egypten.

Laura sa...

Jag förstår att du drar dig för att korsa den vägen, den trafiken är nog inte att leka med! :S

Oj, att skolorna skulle vara stängda ända tills januari - det är ju jättelänge! Vi får se vad som händer med den här svininfluensan som har fått så mycket utrymme i median, är den lika hemsk som median har framställt den, eller inte alls, eller kanske till och med värre! Den som lever får se!

kram!

Otta sa...

Ja, trafiken är ju på alla sätt ett kapitel för sig i Egypten...18-20 miljoner har jag läst på många håll det senaste året, Alexandria runt 5 miljoner. Dessutom ökar befolkningen i EGypten med 1 miljon på 9 månader!
Kram

Marianne sa...

Marcus: jaså! Och jag som trodde att ni åker förbi oss varje gång ni åker till Kairo! Där ser man.

6:e-oktoberlovet? Aha, arméns dag, ser jag nu. Det är inte annat än lov och helg i det här landet! Ja vi får se hur det blir, helt otroligt är det som sagt inte att det verkligen hålls stängt hela terminen. Men för barnens skull får man hoppas att det inte blir så. Tror jag i alla fall.

Laura: När vi kom till Istanbul tyckte vi den trafiken var hysterisk. Det är den inte, den är mycket lugn och välordnad, ganska gles också : )

Ja vi får se hur det blir med flunsan. Vad säger turkiska myndigheter? Är det hysteri där också?

Kram!

Otta: Jag har också hört såna siffror, men nu tog jag några som det fanns belägg för på nätet så jag inte blir beskylld för överdrift : D

Kram!

Laura sa...

Nej, ingen vidare hysteri här ännu i alla fall! Men jag är noga med min handhygien som vanligt, tvättar alltid händerna då jag kommer utifrån, speciellt om jag har åkt med bussar eller rört mig på andra ställen med mycket människor.

Kram!

Marianne sa...

Laura: Bra att du är rädd om dig!

Kram!

Truddelutt sa...

Efter att ha varit i Egypten och åkt buss från Makadi bay till Luxor så förstår jag att du inte har lust att gå över gatan. Det kördes lite hur som tycker jag. :)

På tal om svininfluensan så får inte de som jobbar komma till Arbetsförmedlingen där jag praktiserar om de känner sig hängiga. Allt för att minska smittan om den nu skulle vara orsaken till förkylningein.
Verkar även som om de på AF hör till dem som ska få "förtur" till vaccinationen och då hoppas jag att jag får följa med "på köpet". Lika bra att passa på.

Marianne sa...

Truddelutt: Det körs verkligen lite hipp som happ här! Har dessutom nyss hört att väldigt många lastbilschaffisar röker hasch för de inbillar sig att de orkar köra längre då ...

Hoppas att du får vaccinet direkt. Nu tror jag inte att flunsan är farlig för de flesta, bara för dem som har andra sjukdomar, och för dem är ju alla flunsor farliga.

Kram!

Truddelutt sa...

Oj! Låter ju inte så jättetrafiksäkert. :(

Nä en del får ju bara en "vanlig" förkylning. Tror man kan klara sig rättså bra genom att vara noga med att tvätta händerna osv.
Peppar peppar *knackar i datorbordet* så har jag inte varit förkyld på 2½ år (blev väl immun när jag jobbade på dagis) och just därför så blir det väl min tur att åka på en riktig DÄNG av något snart. Men bara att hålla tummarna för att man klarar sig.
Sen ska man väl inte gå och oroa sig för då om någon gång så blir man väl sjuk.

trevlig söndag på dig!

kramen

Marianne sa...

Truddelutt: Hoppas du klarar dig lääänge till utan förkylningar! Det låter helt underbart att slippa gå och snora. Jag är småförkyld just nu.

Får önska dig en trevlig måndag!

Kram!